Σχοινούσα

Η Σχοινούσα είναι ένα γαλήνιο αιγαιοπελαγίτικο καταφύγιο για ήρεμες διακοπές και ρομαντικές στιγμές. Φυσικά, τα δαντελωτά ακρογιάλια της, το ένα καλύτερο από το άλλο, δίνουν στον επισκέπτη μια γεύση από τη μαγεία του απέραντου γαλάζιου.

 

Στο νησάκι πρωταγωνιστούν τα ολόλευκα σπιτάκια, χτισμένα με τη λιτή κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική, ενώ εξίσου γοητευτικά είναι τα γραφικά δρομάκια, και τα περιβόλια με τους φοίνικες καθώς και το λιμάνι του, που φημίζεται ως ένα από τα καλύτερα καταφύγια του Αιγαίου για τη φιλοξενία σκαφών.

 

Η Σχοινούσα βρίσκεται νότια της Νάξου και Βορειοανατολικά της Ηρακλειάς. Έχει έκταση 9,5τ.μ. και πληθυσμό 220 κατοίκους σε δύο οικισμούς της Σχοινούσας (Παναγιάς) και της Μεσσαριάς. Η Σχοινούσα οφείλει το όνομά της στο θαμνώδες φυτό Σχίνος που ευδοκιμεί στο έδαφός της. Άλλη εκδοχή υποστηρίζει ότι η ονομασία προήλθε από το όνομα κάποιου Ενετού άρχοντα που λεγόταν Σχινόζα και κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας διατηρούσε πύργο στο νησί.

 

Η Σχοινούσσα έχει κλίμα γλυκό και δροσερό χωρίς απότομες μεταβολές. Πολλές φορές αισθάνεσαι ότι η εποχή παραμένει καλοκαιρινή όλο το χρόνο. Το λιμάνι του νησιού είναι η Μερσήνι, η οποία φημίζεται σαν ένα από τα καλύτερα καταφύγια μικρών σκαφών σε όλο το Αιγαίο. Οι κάτοικοι ασχολούνται με τη γεωργία, την κτηνοτροφία, την αλιεία και τον τουρισμό.

 

Η Παναγιά, η πρωτεύουσα του νησιού απέχει από το λιμάνι 1200μ. και είναι χτισμένη στο ύψωμα, επειδή παλαιότερα το νησί δεχόταν επιδρομές πειρατών, ώστε να έχουν οι κάτοικοι μεγάλη ορατότητα προς τη θάλασσα και να είναι δύσκολο για τους επιδρομείς να τους αιφνιδιάσουν. Όλα εδώ είναι φιλικά και φιλόξενα: χαρακτηριστικά κυκλαδίτικα σπιτάκια που στολίζονται από βασιλικούς και μπουκαμβίλιες, ασβεστωμένοι δρόμοι και χαμογελαστοί κάτοικοι.

 

Επίνειο της Χώρας είναι το απάνεμο Μερσήνι στις νοτιοδυτικές ακτές του νησιού, που θεωρείται ένα από τα καλύτερα καταφύγια μικρών σκαφών σε όλο το Αιγαίο. Εδώ υπάρχουν μερικά σπιτάκια, δύο καλές ψαροταβέρνες και το ολόλευκο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου στον μυχό του όρμου.

 

Δεύτερος οικισμός της Σχοινούσας είναι η Μεσαριά, στην ενδοχώρα του νησιού.

Παρόλο που λίγα πράγματα είναι γνωστά για την ιστορική διαδρομή της, είναι βεβαιωμένο ότι στη Σχοινούσα κατοικούσαν άνθρωποι από την αρχαιότητα. Κατά τους Βυζαντινούς χρόνους παρουσίασε πλούσια εμπορική δραστηριότητα, όπως μαρτυρούν τα άφθονα κεραμικά ευρήματα και το πλήθος των κατεστραμμένων Βυζαντινών Ναών (Αϊ-Γιάννης, Άγιος Αντώνιος, Προφήτης Ηλίας, Σταυρός, Αγία Τριάδα).

 

Αργότερα η Σχοινούσα υπήρξε ορμητήριο των πειρατών. Οι όρμοι Μερσήνι, Σιφνέικο, Λιόλιου, Μπαζαίου, Γερολιμνιώνα ήταν τα κρησφύγετά τους. Κατά την Τουρκοκρατία το νησί ερημώθηκε και ιδιοκτησιακά περιήλθε στη Μονή Χοζοβιώτισσας Αμοργού. Με την απελευθέρωση οι καλόγεροι της Μονής εγκατέστησαν στο νησί μερικές οικογένειες από την Αμοργό και έτσι η Σχοινούσα άρχισε και πάλι να κατοικείται.

 

Οι νεοφερμένοι στο νησί άρχισαν να καλλιεργούν τη γη, να εκτρέφουν ζώα, να ψαρεύουν και να οικοδομούν. Παρά τις αντίξοες συνθήκες, οι κάτοικοι κατάφεραν να αναπτύξουν εμπορικές σχέσεις με τα γύρω νησιά, να ιδρύσουν σχολείο για τα παιδιά τους και ναούς για τις θρησκευτικές τους ανάγκες. Η απομόνωση, όμως, οι οικονομικές κοινωνικές και εκπαιδευτικές ανάγκες, ανάγκασαν μεγάλο μέρος του πληθυσμού να ακολουθήσει τον δρόμο της ξενιτιάς.

 

Σήμερα η ζωή στο νησί η ανάπτυξη του τουριστικού τομέα και η δημιουργία Γυμνασίου και Λυκείου συνέβαλαν στην παραμονή των κατοίκων και μάλιστα των νέων στο νησί.

Η πρώτη επαφή με τη Σχοινούσα ξεκινά από το λιμάνι της το Μερσίνι, που θεωρείται ένα από τα ασφαλέστερα λιμάνια μικρών σκαφών στο Αιγαίο.

Μια μικρή ανηφοριά μήκους 1,2χλμ οδηγεί στη Παναγιά ή Χώρα, που είναι o μεγαλύτερος από τους δύο οικισμούς του νησιού, περίπου στο κέντρο του.

Από το ανατολικό άκρο της Χώρας, ξεκινούν δύο χωματόδρομοι που οδηγούν ο ένας προς τις παραλίες του Αλμυρού, του Λιόλιου και της Αλιγαριάς και ο άλλος προς το Λιβάδι.

Όλες αυτές οι διαδρομές συνδέονται με περιφερειακό δρόμο ώστε να αποφεύγεται η είσοδος οχημάτων στον οικισμό.

Ακολουθώντας τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο που οδηγεί στο βόρειο τμήμα του νησιού, σε περίπου 2χλμ θα συναντήσετε τον δεύτερο οικισμό της Σχοινούσας, τη Μεσαριά.

Το οδικό δίκτυο του νησιού είναι περιορισμένο και συνδέει κυρίως το λιμάνι με την Χώρα και τη Μεσαριά ενώ στις περισσότερες παραλίες καταλήγουν χωματόδρομοι που όμως είναι βατοί και σύντομοι.

 


Μερσίνι

Η πρώτη επαφή με τη Σχοινούσα ξεκινά από το λιμάνι της το Μερσίνι, που θεωρείται ένα από τα ασφαλέστερα λιμάνια μικρών σκαφών στο Αιγαίο.

Τη λιτή εικόνα συνθέτουν λίγα σπιτάκια, μια όμορφη αμμουδιά που τη σκιάζουν πέντε έξι αρμυρίκια και το ολόλευκο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου στο μυχό του όρμου.

Το Μερσίνι διαθέτει κάποια ενοικιαζόμενα δωμάτια, δύο καλές ψαροταβέρνες και δίνει μια πρώτη αίσθηση της ατμόσφαιρας του νησιού, που γίνεται αμέσως αντιληπτή.

 


Μεσαριά

Η Μεσαριά είναι ένας μικρός οικισμός στο βόρειο τμήμα της Σχοινούσας, περίπου 2χλμ από την Παναγιά (Xώρα), το μεγαλύτερο χωριό.

Η δόμηση έχει μικτά αρχιτεκτονικά στοιχεία, αποτελούμενη κυρίως από παλιά σπίτια, αλλά και αρκετά καινούργια που έχουν χτιστεί τα τελευταία χρόνια -κυρίως λόγω της αύξησης της τουριστικής κίνησης.

Εδώ οι μόνιμοι κάτοικοι σε σχέση με τη Χώρα είναι αρκετά λιγότεροι αλλά το καλοκαίρι πολλαπλασιάζονται. Τα  σπίτια είναι κυρίως παλιά και γραφικά αλλά   υπάρχουν και αρκετά καινούργια που έχουν   χτιστεί τα τελευταία χρόνια – κυρίως λόγω  της αύξησης της τουριστικής κίνησης.

Ο παλιός ανεμόμυλος και η εκκλησία της Ευαγγελίστριας με το ωραίο χρωματιστό τέμπλο του 1909 αξίζουν σίγουρα μια   επίσκεψη, ενώ στην ψηλότερη, βραχώδη   περιοχή της Μεσαριάς υπάρχει ένας δεύτερος ανεμόμυλος και μερικές παλιές εγκαταλελειμμένες πετρόχτιστες κατοικίες, που αναδίδουν το άρωμα αλλοτινών εποχών.

Μετά τη Μεσαριά υπάρχουν αμπελώνες  και η μεγάλη, σχεδόν επίπεδη, έκταση του   Κάμπου, που καλλιεργείται και είναι καλό  βοσκοτόπι.

Επίσης από τη Μεσαριά ξεκινούν οι διαδρομές που οδηγούν στις παραλίες, Γερολιμνιώνας, Φύκιο, Αυλάκι του Παπά και   Ψιλή Άμμος που από πολλούς θεωρείται η   ωραιότερη παραλία του νησιού.

Το οδικό δίκτυο του νησιού είναι περιορισμένο και συνδέει κυρίως το λιμάνι με την   Χώρα και τη Μεσαριά ενώ στις περισσότερες παραλίες καταλήγουν χωματόδρομοι που όμως είναι βατοί και σύντομοι.

 


Παναγιά ή Χώρα

Είναι o μεγαλύτερος από τους δύο οικισμούς του νησιού, περίπου στο κέντρο του. Απέχει 1,2χλμ από το λιμάνι Μερσίνι και συγκεντρώνει το μεγαλύτερο μέρος του μονίμου πληθυσμού των περίπου 250 κατοίκων.

Το χωριό, που πήρε το όνομά του από την εκκλησία της Παναγίας, αναπτύχθηκε σε ύψωμα με υπέροχη θέα   στη θάλασσα σε εποχές που υπήρχε ακόμη   ο φόβος των πειρατών, για να παρέχει τη   δυνατότητα έγκαιρης προειδοποίησης.

Η δόμηση είναι πυκνή, με παλιά κυκλαδίτικα σπίτια που στολίζονται από βασιλικούς και μπουκαμβίλιες – αλλά και μερικά καινούργια, λιγότερο παραδοσιακά.

Στο κέντρο του οικισμού βρίσκεται η εκκλησία των Εισοδίων της Θεοτόκου,  με την περίφημη εικόνα της Παναγιάς, μια  σπάνια απεικόνιση της Θεοτόκου από τον  Ακάθιστο Ύμνο.

Κατά μήκος του κύριου δρόμου υπάρχουν   αρκετά εμπορικά καταστήματα, ταβέρνες με καλό φαγητό και καφενεία, ενώ ο οικισμός   διαθέτει και αρκετά καταλύματα.

Από το ανατολικό άκρο του χωριού ξεκινούν δύο χωματόδρομοι που οδηγούν ο ένας προς τις παραλίες του Αλμυρού, του Λιόλιου και της Αλιγαριάς και ο άλλος προς  το Λιβάδι.

Όλες αυτές οι διαδρομές συνδέονται με περιφερειακό δρόμο ώστε να αποφεύγεται η είσοδος οχημάτων στον οικισμό.

Η Σπηλιά του Μανιάτη

Βρίσκεται στο δρόμο μεταξύ Χώρας και λιμανιού, και αποτελεί ένα ενδιαφέρον φυσικό αξιοθέατο.

Η παράδοση λέει, ότι κάποτε ένας πειρατής από τη Μάνη βγήκε στη Σχοινούσα για πειρατεία και διάλεξε για τόπο της ληστείας του την εκκλησία της Παναγίας. Την ώρα όμως της ληστείας είχε την αίσθηση ότι η εικόνα της Παναγίας τον παρακολουθούσε συνεχώς. Ο ληστής θύμωσε, έβγαλε το όπλο του, πυροβόλησε την εικόνα και την τρύπησε.

Στη συνέχεια, αφού πήρε τη λεία του έφυγε τρέχοντας, αλλά στο δρόμο γλίστρησε κι έπεσε πλάι σε μια σπηλιά, και το όπλο του εκπυρσοκρότησε και τον σκότωσε. Από τότε μαύρισε η σπηλιά, κι ακόμα και σήμερα τα βράχια της είναι κατάμαυρα. Όποια και να είναι η αλήθεια, σίγουρα αξίζει να επισκεφθείτε τη σπηλιά αυτή.

 


Παναγιά

Ο κεντρικός οικισμός της Σχοινούσας είναι η Παναγιά, χτισμένος σε ύψωμα στο εσωτερικό του νησιού. Στο κέντρο της Χώρας βρίσκεται η εκκλησία των Εισοδίων της Θεοτόκου, όπου φυλάσσεται η περίφημη εικόνα της Παναγιάς της Ακαθής, προστάτιδος του νησιού, με μια σπάνια απεικόνιση της Θεοτόκου με τον Ιησού όρθιο μπροστά της. Στη Χώρα οι επισκέπτες θα βρουν καταλύματα, πολλά μέρη για καλό φαγητό και ποτό και κέντρα διασκέδασης με ζωντανή παραδοσιακή μουσική, ενώ για όσους αγαπούν το νυχτερινό ξεφάντωμα υπάρχει ένα μοναδικό μπαράκι έξω από τον οικισμό.

 


Εκκλησίες

Δύο είναι η πιο σημαντικές εκκλησίες του νησιού: Η εκκλησία της Παναγιάς της Ακαθής, η οποία στο κέντρο της φιλοξενεί εικόνα με σπάνια αναπαράσταση Της Παναγίας με Τον Ιησού και η εκκλησία του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στη Μεσαριά.

 


Μουσείο

Στο νησί λειτουργεί ιδιωτικό λαογραφικό μουσείο όπου θα δείτε παραδοσιακές φορεσιές, γεωργικά εργαλεία, παλιές εικόνες και άλλα πολύ ενδιαφέροντα εκθέματα.

Οι παραλίες της Σχοινούσας είναι πολλές και πανέμορφες.

Αμμώδεις ή βοτσαλωτές, έχουν όλες εύκολη πρόσβαση και ακόμα και με τα πόδια δεν απέχουν πάνω από 20 έως 30 λεπτά.

Προσφέρονται για θαλάσσια σπορ (ιδιαίτερα wind surfing) και υποβρύχιο ψάρεμα, ενώ οι κολπίσκοι στις νότιες και νοτιοανατολικές ακτές του νησιού θεωρούνται καλά αγκυροβόλια.

Οι κοντινές νησίδες Οφιδούσα, Αγριλός, Ασπρονήσι έχουν κηρυχθεί περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και προσφέρονται για εκδρομές και καταδύσεις.

 

Αλιγαριά

Ένας μεγάλος κόλπος, απάνεμος, στη νότια πλευρά του νησιού. Το τοπίο είναι πανέμορφο με μικρά διαδοχικά κολπάκια που χωρίζονται με βράχια, για ήσυχες στιγμές. Υπάρχουν μικρές σπηλιές για σκιά στο Γκαγκάβι, ενώ στον διπλανό κολπίσκο, τον Κάμπο, δεν έχει σκιά. Απέχει περίπου 1,7χλμ απο τη Χώρα.

 


Αλμυρός

Μια όμορφη αμμώδης παραλία στην ανατολική πλευρά του νησιού. Τα αλμυρίκια κατά μήκος όλης της ακτής και τα ρηχά, τυρκουάζ νερά την κάνουν ιδανική για οικογένειες με παιδάκια. Είναι μια παραλία που την πιάνει το μελτέμι, οπότε πριν ξεκινήσετε για εκεί, καλό είναι να τσεκάρετε τον καιρό…εκτός αν είστε σέρφερ. Σε αυτήν την περίπτωση, ο Αλμυρός δε θα σας απογοητεύσει.

 


Γερολιμνιώνας

Ένας μικρός πανέμορφος, απάνεμος κόλπος με θέα προς τη Νάξο στη δυτική πλευρά της Σχοινούσας. Υπάρχει μονοπάτι που ξεκινάει λίγο πριν από τον οικισμό της Μεσσαριάς (περίπου 15 λεπτά με τα πόδια). Για όσους αγαπούν την ηρεμία και το κολύμπι σε βαθιά νερά, είναι ο ιδανικός προορισμός. Δεν υπάρχουν δέντρα οπότε καλό είναι να φέρετε μια ομπρέλα για σκιά.

 


Κάβος του Μιχάλη

Αυτός ο κάβος βρίσκεται στα ανατολικά, απέναντι από την Κέρο. Υπάρχει ένα μικρό μονοπατάκι που ξεκινά από την παραλία του Λιόλιου. Στην άκρη του κάβου σχηματίζονται τρεις πολύ μικροί κόλποι με πανέμορφα βότσαλα και γαλάζια νερά.

 


Λιβάδι

Μια αρκετά μεγάλη παραλία στη νότια πλευρά του νησιού, με όμορφα μπλε νερά και αμμώδη ακτή με μεγάλα αλμυρίκια. Στη γύρω περιοχή υπάρχουν ενοικιαζόμενα δωμάτια καθώς και μια ταβέρνα. Προσεγγίζεται με πεζοπορία 10 λεπτών από μονοπάτι που ξεκινάει από τη Χώρα.

 


Λιόλου

Στην ανατολική πλευρά του νησιού, με θέα στην Κέρο, βρίσκεται μια πανέμορφη παραλία με τυρκουάζ νερά και αμμώδη ακτή, ιδανική για οικογένειες με παιδάκια μια και τα νερά είναι ρηχά. Υπάρχουν Αλμυρίκια για σκιά. Δίπλα στην παραλία υπάρχουν ενοικιαζόμενα δωμάτια καθώς επίσης και ένα εστιατόριο με όμορφη θέα προς τη θάλασσα. Απέχει από τη Χώρα περίπου 2χλμ.

 


Μερσίνι

Το Μερσίνι είναι το λιμάνι της Σχοινούσας. Βρίσκεται στη νότια πλευρά του νησιού και είναι αρκετά απάνεμο. Απέχει 1χλμ από τη Χώρα και συνδέεται με αυτή με ασφαλτόδρομο. Στην πίσω μεριά του λιμανιού, βρίσκεται η παραλία “Πίσω Άμμος” με όμορφα αλμυρίκια για σκιά. Στην ακτή υπάρχουν δυο καφέ -εστιατόρια, με νόστιμες σπεσιαλιτέ και όμορφη θέα προς τη θάλασσα.

 


Μπαζαίου

Αυτή η παραλία είναι η συνέχεια της παραλίας του Λιόλου προς τα αριστερά με ενδιάμεσα να μεσολαβεί μια βραχώδης ακτή. Είναι μικρή, χωρίς σκιά, με πολύ όμορφα γαλάζια νερά και καταπληκτική θέα προς το Κουφονήσι και την Κέρο.

 


Σιφνέικο

Το Σιφνέικο βρίσκεται δίπλα στο λιμάνι. Είναι ένας πανέμορφος κόλπος με καταγάλανα νερά, αλλά δεν έχει παραλία. Υπάρχει ένα δύσβατο μονοπάτι από την Πίσω Άμμο του λιμανιού, ενώ υπάρχει και θαλάσσια πρόσβαση με το τουριστικό σκαφάκι της Σχοινούσας.

 


Τσιγκούρι

Το Τσιγκούρι είναι η πιο δημοφιλής παραλία της Σχοινούσας και απέχει μόλις 450 μέτρα από τη Χώρα. Είναι μεγάλη παραλία με άμμο και αλμυρίκια για σκιά σε όλο το μήκος της παραλίας. Κοντά στην ακτή υπάρχουν ενοικιαζόμενα δωμάτια και εστιατόριο με καταπληκτική θέα προς Ηρακλειά και Ίο ενώ πάνω στην παραλία υπάρχει beach bar/εστιατόριο. Μπορείτε να φθάσετε και με τα πόδια σε 5 λεπτά ακολουθώντας το μονοπάτι που ξεκινάει από τη Χώρα.

 


Φειδού

H Φειδού είναι ένα μικρό, ακατοίκητο νησάκι στη νότια πλευρά του νησιού. Έχει μια καταπληκτική παραλία με λευκή άμμο και καταγάλανα νερά. Η πρόσβαση γίνεται μόνο απο θάλασσα. Το τουριστικό σκαφάκι που υπάρχει στη Σχοινούσα μεταφέρει τουρίστες σ’ αυτό το νησί για μπάνιο.

 


Φουντάνα

Ο κόλπος της Φουντάνας έχει τρεις μικρές παραλίες και βρίσκεται στα βορειοανατολικά. Εκεί μπορεί κανείς να απολαύσει την άγρια ομορφιά, το φυσικό τοπίο, ενώ η θέα προς τα νησιά της Κέρου και του Κάτω Κουφονησίου είναι πανέμορφη. Της ημέρες που έχει άπνοια, είναι ιδανικά για χαλάρωση και ηρεμία.

 


Φυκιό

Στη βόρεια πλευρά της Σχοινούσας βρίσκεται το Φυκιό. Μια μικρή παραλία, ιδανική για αυτούς που αποζητούν την ηρεμία και αγαπούν την πεζοπορία. Λίγο πριν από τον οικισμό της Μεσσαριάς, υπάρχει δρόμος προς τ’ αριστερά (περίπου 20 λεπτά με τα πόδια) που βγάζει σ’ αυτό το μαγευτικό τοπίο. Τις μέρες που δε φυσάει, είναι καταπληκτικό μέρος για κολύμπι.

 


Ψιλή Άμμος

Μια πανέμορφη παραλία στα βορειοανατολικά της Σχοινούσας με καταγάλανα νερά και θέα προς την Αμοργό. Είναι κοντά στον δεύτερο οικισμό του νησιού, τη Μεσσαριά. Τις μέρες που δε φυσάει, η λευκή άμμος, τα τυρκουάζ νερά και ο αμμόλοφος στο πλάι της παραλίας συνθέτουν ένα τροπικό τοπίο. Λίγο πιο πέρα, υπάρχει ένα μονοπατάκι που βγάζει σε ένα πολύ μικρό κολπίσκο με τα ίδια σχεδόν χαρακτηριστικά που λέγεται “του παπά τ’ αυλάκι”.

Κάθε χρόνο μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου, πραγματοποιούνται στο νησί οι πολιτιστικές εκδηλώσεις του Συλλόγου Σχοινουσιωτών, που περιλαμβάνουν παρουσιάσεις παραδοσιακών χορών από τα χορευτικά συγκροτήματα του Συλλόγου, παραδοσιακούς οργανοπαίχτες, εκθέσεις φωτογραφίας, παζάρι χειροποίητων προϊόντων, προβολές ταινιών και ντοκιμαντέρ, συναυλίες κ.ά.

 

Επίκεντρο της θρησκευτικής και κοινωνικής ζωής του νησιού είναι το μεγάλο πανηγύρι της Παναγίας στη Χώρα, που γίνεται το Σάββατο μετά την τελευταία Παρασκευή των Χαιρετισμών της Θεοτόκου. Μετά τη λειτουργία ακολουθεί γεύμα στο Πνευματικό Κέντρο. Συνήθως σερβίρεται χταποδάκι με ρύζι η σουπιές.

 

Στις 25 Μαρτίου κάθε χρόνου, στον οικισμό της Μεσαριάς, μετά τη λειτουργία στο ναό της Ευαγγελιστρίας, ακολουθεί η παρέλαση των μαθητών, ενώ προσφέρεται μπακαλιάρος σκορδαλιά σε όλο τον κόσμο στο προαύλιο της εκκλησίας, και το απόγευμα πραγματοποιούνται εκδηλώσεις από τα παιδιά του σχολείου, όπως ποιήματα, θεατρική παράσταση κ.ά.

 

Η Κοίμηση της Θεοτόκου, γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Αυγούστου με προσφορά φαγητού στο Πνευματικό Κέντρο της Χώρας και το βράδυ με ζωντανή μουσική και παραδοσιακούς χορούς στις ταβέρνες του νησιού.

 

Στις 6 Δεκεμβρίου, γιορτάζει το ξωκλήσι του Αγίου Νικολάου στο Φάρο, όπου προσφέρεται ο πατροπαράδοτος μπακαλιάρος με σκορδαλιά στο προαύλιο της εκκλησίας. Η μεταφορά των ενδιαφερόμενων γίνεται με καΐκια που ξεκινούν από το λιμάνι του νησιού, ή με πεζοπορία 20 λεπτών από μονοπάτι που ξεκινάει από το λιμάνι.

 

Την Κυριακή του Πάσχα, οι κάτοικοι συγκεντρώνονται στην πλατεία της Χώρας και παίζουν «μπίλιους», παραδοσιακό παιχνίδι παρόμοιο του «μπόουλινγκ».

Κορυφαία στη λίστα των πιάτων της Σχοινουσιώτικης κουζίνας είναι το πατατάτο (κατσικίσιο κρέας με πατάτες και μυρωδικά  στην κατσαρόλα), το χταπόδι γιουβέτσι και τα πιταρίδια (χειροποίητα ζυμαρικά βρασμένα σε κατσικίσιο γάλα), αλλά οι γαστρονομικές απολαύσεις δεν σταματούν εδώ.

 

Το Πάσχα ψήνουν στον ξυλόφουρνο αρνί γεμιστό με ρύζι και μυρωδικά, και σερβίρουν μελιτίνια (τυροπιτάκια με μυζήθρα, αυγό και ζάχαρη), ενώ στους γάμους και στις γιορτές προσφέρουν παστέλι, ξεροτήγανα (δίπλες με μέλι ) και ρακόμελο (ντόπια ρακί με μέλι), που σερβίρεται επίσης και στα μαγαζιά του νησιού.

 

Συνταγές

 

Φάβα Κλασσική

Υλικά:

  • 500 γρ φάβα
 (Σχοινούσας)
  • 1,5 lt νερό
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 2-3 καρότα μετρίου μεγέθους
  • 1 κλαδάκι δενδρολίβανο
  • 4-5 κουταλιές ελαιόλαδο
  • αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση:

  • Καθαρίζουμε τη φάβα.
  • Σε μια χαμηλή, αλλά φαρδιά κατσαρόλα σοτάρουμε τα λαχανικά και μόλις πάρουν χρώμα, προσθέτουμε τη φάβα και το δενδρολίβανο.
  • Τα αφήνουμε για λίγο να σοταριστούν και μετά προσθέτουμε νερό.
  • Σε χαμηλή φωτιά το αφήνουμε  να σιγοβράσει για περίπου μια ώρα.
  • Ξαφρίζουμε τον αφρό με τρυπητή κουτάλα.
  • Μόλις έχει πιει τα υγρά του είναι έτοιμο.
  • Προσθέτουμε λίγο αλάτι και πιπέρι.
  • Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα να λιώσει ή τη λιώνουμε στο μπλέντερ.
  • Σερβίρουμε με λαδάκι και κρεμμύδι.

 


Φάβα Παντρεμένη

  • Ίδιος τρόπος παρασκευής με την παραπάνω συνταγή (φάβα κλασική).
    Στο σερβίρισμα όμως μπορούμε να την παρουσιάσουμε με διαφορετικούς τρόπους.
  • Με σοταρισμένη λούντζα Μυκόνου, ή
  • Με μαριναρισμένο γαύρο, με σιναπόσπορο και μαραθόρυζα, ή
  • Με κάπαρη γιαχνί, ή
  • Με λιαστό χταπόδι ψητό, ή
  • 
Με κάπαρη και λιαστή ντομάτα

 


Φαβοκεφτέδες

Υλικά:

  • 300gr φάβα (βρασμένη όπως στη συνταγή ΦΑΒΑ ΚΛΑΣIKΗ)
  • 1 κρεμμύδι ξηρό ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • Μια χούφτα φρέσκος βασιλικός
  • Λίγος μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • 1 αυγό
Λίγο ελαιόλαδο
  • Γλυκιά πάπρικα
  • Σχοινόπρασο ψιλοκομμένο

Εκτέλεση:

  • Ενώνουμε όλα τα υλικά μαζί σε μια μπασίνα και τα αφήνουμε στο ψυγείο να κρυώσουν καλά για 2 ώρες.
  • Φτιάχνουμε μετά κεφτεδάκια και τα τηγανίζουμε σε ελαιόλαδο με μέτρια φωτιά.

 


Σούπα Φάβας

Υλικά:

  • 1kg φάβα
  • 1,5 κρεμμύδι ξηρό
  • 3 καρότα
  • 2 σκελίδες σκόρδα
  • 1 πράσο (μόνο το λευκό του μέρος)
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 ποτήρι λευκό κρασί
  • 60 ml ελαιόλαδο
  • 2 κύβοι κότας ή κοτόζουμο

Εκτέλεση:

  • Σοτάρουμε τα λαχανικά όλα μαζί με τη φάβα μέχρι να πάρουν χρώμα.
  • Μετά σβήνουμε με το λευκό κρασί.
  • Τα αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι να πιούν το κρασί, προσθέτουμε τη δάφνη και τους κύβους.
  • Στη συνέχεια ρίχνουμε το νερό και την αφήνουμε να σιγοβράσει.

 


Ξεροτήγανα (δίπλες με μέλι)

Υλικά:

  • 1 κιλό αλεύρι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • λίγο ελαιόλαδο
  • νερό όσο πάρει
  • αραβοσιτέλαιο για το τηγάνισμα

Για το σιρόπι:

  • 2 ποτήρια ζάχαρη
  • 3 ποτήρια μέλι
  • 1 ποτήρι νερό
  • 1 ξύλο κανέλλας

Εκτέλεση:

  • Βάζουμε όλα τα υλικά για τις δίπλες σε μία λεκάνη και τα ζυμώνουμε καλά.
  • Αφήνουμε το ζυμάρι να ξεκουραστεί για δέκα λεπτά και στη συνέχεια ανοίγουμε λεπτό φύλλο (κατά προτίμηση με μηχάνημα).
  • Κόβουμε λωρίδες από το φύλλο και τις διπλώνουμε σε σχήμα ξεροτήγανου.
  • Τις τηγανίζουμε με αραβοσιτέλαιο σε δυνατή φωτιά και τις αφήνουμε να στραγγίσουν για μισή ώρα περίπου.
  • Τέλος, τις περιχύνουμε με το σιρόπι που έχουμε ετοιμάσει και τις πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο και καβουρδισμένο σουσάμι.

 


Πατατάτο (κατσικίσιο κρέας με πατάτες)

Υλικά:

  • 2,5 κιλά κατσικίσιο κρέας (σπάλα ή μπούτι), κομμένο σε κομμάτια με το κόκαλο
  • 1 φλυτζάνι εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 6 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 2 πατάτες ξεφλουδισμένες και χοντροκομμένες
  • 2 φλυτζάνια ντομάτες κομμένες σε κύβους
  • αλατοπίπερο
  • 2 φύλλα δάφνης

Εκτέλεση:

  • Αλατοπιπερώνουμε το κρέας, και το ροδίζουμε καλά από όλες τις πλευρές σε μια μεγάλη κατσαρόλα, όπου προηγουμένως έχουμε κάψει το λάδι.
  • Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και αφού καραμελώσουν ρίχνουμε το σκόρδο και τις πατάτες ανακατεύοντας πολύ καλά.
  • Στη συνέχεια, προσθέτουμε τις ντομάτες, τα φύλλα δάφνης, και αρκετό νερό ώστε να καλυφθούν όλα τα υλικά μας.
  • Βράζουμε σε σιγανή φωτιά για 1 ½ – 2 ώρες, ώσπου το κρέας μας να γίνει πολύ μαλακό.
  • Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι αν λείπει, κατεβάζουμε από τη φωτιά και σε λίγη ώρα σερβίρουμε.
Faros Bikes: 22850 71 630 694 47 42 434
Λιμεναρχείο: 22850 22 300
Δημοτική Αρχή: 22850 71 170
Κέντρα Υγείας – Περιφ. Ιατρεία: 22850 71 385

H Μερσήνι έχει τακτική συγκοινωνία με τον Πειραιά και καθημερινά με τη Νάξο, την Αμοργό και τα υπόλοιπα νησιά των Μικρών Κυκλάδων με το “Εξπρές Σκοπελίτης”  –  Τηλ.: 22850 22 300.

 

Για περισσότερες πληροφορίες:

 

Λιμεναρχείο Πειραιά: 210 42 26 000, -4 210 45 93 140
Λιμεναρχείο Καταπόλων: 22850 71 259
Λιμεναρχείο Νάξου: 22850 22 300

Links:

www.yen.gr
www.gtp.gr
www.openseas.gr
www.allgreekferries.com