Σύμη

Η Σύμη είναι  ορεινή και βραχώδης. Γύρω της υπάρχουν νησίδες και βραχονησίδες. Η μεγαλύτερη νησίδα είναι η Νύμος και ακολουθούν τα Σεσκλιά. Οι βραχονησίδες είναι το Αρτηκονήσι, ο Κουλουντρός, το Τρούμπετο, ο Χονδρός, η Πλάτη, η Οξειά, οι Διαβατές και ο Μαρμαράς. Η διαμόρφωση των ακτών της παρουσιάζει ένα πλήθος από ακρωτήρια, όρμους και λιμάνια. Τα λιμάνια του νησιού είναι της Σκάλας στον όρμο της Σύμης, του Πεδίου στον ομώνυμο όρμο και του Πανόρμου ή Πανορμίτη, όπου βρίσκεται και η Μονή του Αρχαγγέλου Μιχαήλ.

 

Σήμερα στο νησί υπάρχουν 5 οικισμοί: της Σύμης, του Εμπορειού, της Μαραθούντας, του Πεδίου και του Πανορμίτη.

 

Κάποτε οι κάτοικοι της Σύμης, όταν γνώριζε τη μεγάλη άνθηση στο εμπόριο και στη ναυπηγική, είχαν φθάσει τις 25000. Σήμερα, ο πληθυσμός φθάνει τους 2560 κάτοικους, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή του 2001.

 

Το ήμισυ περίπου του ενεργού πληθυσμού ασχολείται στις οικοδομικές εργασίες, στο εμπόριο, στα εστιατόρια, στα ξενοδοχεία, στις μεταφορές και στις επικοινωνίες, γενικότερα σε δραστηριότητες που συνδέονται άμεσα με τον τουρισμό. Αλλά και η μεταποίηση σε μεγάλο βαθμό ενεργοποιείται έμμεσα από το τουριστικό κύκλωμα. Σήμερα ο τουρισμός της Σύμης τροφοδοτείται από τους επισκέπτες της μιας μέρας, από τους πολυήμερους τουρίστες και από τους ιδιότυπους “τουρίστες” τους Συμιακούς της διασποράς. Το σύνολο σχεδόν των τουριστών της Σύμης διακινείται μέσω της Ρόδου. Η τουριστική περίοδος κρατά 7 μήνες (Απρίλιος-Οκτώβριος), όπως και στη Ρόδο με μεγάλη κίνηση στο τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου. Ο τουρισμός πολυήμερης παραμονής παρουσιάζει ανοδική πορεία τα τελευταία 10 χρόνια.

 

Μικρότερη δραστηριότητα εμφανίζει ο γεωργοκτηνοτροφικός κλάδος και η αλιεία.

 

Η ναυπηγική και η ξυλογλυπτική (έπιπλα, τέμπλα εκκλησιών, διακοσμητικά στοιχεία εσωτερικών σπιτιών, κτλ) που άλλοτε ήκμαζαν στο νησί, σήμερα έχει περιοριστεί σε δυο μικρά ναυπηγεία (ταρσανάδες) όπου γίνονται επισκευές και κατασκευές μικρών αλιευτικών σκαφών. Άλλη παραδοσιακή τέχνη είναι η επιπλοποιία, η οποία σήμερα περιορίστηκε σε δυο βιοτεχνίες που ασχολούνται αποκλειστικά με την κατασκευή παραδοσιακών επίπλων.

Στην εποχή του μύθου, διάφορες εκδοχές αναφέρονται από αρχαίους συγγραφείς για την ονομασία της Σύμης.

 

Ο Διόδωρος ο Σικελιώτης λέει πως απόκτησε το όνομα το νησί, από την νύμφη Σύμη με την οποία ζευγάρωσε ο Ποσειδώνας φέρνοντας στο κόσμο ένα αγόρι που το ονόμασαν Χθόνιο.

 

Στη Σύμη έφτασε και ο Προμηθέας, αδελφός του Ατλαντα και δίδαξε πολλές τέχνες και τη μακροβιότητα. Ο Ευστάθιος αποδίδει το όνομα στη κόρη του Ιαλυσού και της Δωτίδας τη Σύμη, την οποίαν έκλεψε ο Γλαύκος και την έφερε στο νησί.

 

Ο Γλαύκος ο οποίος θεωρείται ο πρώτος κάτοικος της Σύμης, ήταν δεινός κολυμβητής και ναυπηγός και τις ικανότητες του αυτές τις δίδαξε στους κατοίκους του νησιού. Θεωρείτε ο κατασκευαστής του πλοίου της Αργοναυτικής εκστρατείας «Αργώ», το πλοίο στο οποίο επιβιβάστηκαν οι Αργοναύτες για την εκστρατεία τους στην Κολχίδα.

 

Το νησί είχε και άλλα ονόματα όπως Καρική, Μεταποντίς, Αιγλη και Έλκουσα.

 

Ο πρώτος βασιλιάς της Σύμης ήταν ο Νιρέας ο οποίος αναφέρεται από τον Όμηρο για τη συμμετοχή του στην εκστρατεία της Τροίας με 3 πλοία. Στο νησί υπήρχε κάποτε και ιερό του Ποσειδώνα.

 

Από το νησί πέρασαν οι Λέλεγες, οι Ρόδιοι, οι Αργείοι, οι Λακεδαιμόνιοι και αργότερα οι Ρωμαίοι, οι Βυζαντινοί για να ακολουθήσουν οι Ιωαννίτες Ιππότες. Οι Συμιακοί έγιναν γνωστοί ως ναυπηγοί, ψαράδες και σφουγγαράδες και έφεραν πλούτο και δόξα στο νησί. Το 1460 κατάφεραν να αποκρούσουν τον πολυάριθμο στρατό των Τούρκων. Το 1522 κατέλαβαν τη Σύμη οι Τούρκοι αλλά οι Συμαίοι προσφέροντας δώρα στο Σουλτάνο, εξασφάλισαν σημαντικά προνόμια όπως αυτό της ελευθερίας στη θρησκευτική έκφραση και γλώσσα. Πρόοδος σημειώθηκε στα γράμματα και ιδρύθηκαν σχολεία όπως η Σχολή της Αγίας Μαρίνας (1756-1821).

 

Στην Επανάσταση του 1821 πήρε ενεργά μέρος λόγω της ευημερίας στη ναυτιλία και στο εμπόριο. Η συμμετοχή τους, όμως, στην επανάσταση είχε ως αποτέλεσμα την κατάργηση ορισμένων προνομίων.

 

Από το 1912 περιήλθε κάτω από Ιταλική κατοχή, η οποία υπήρξε ιδιαίτερα σκληρή για τους κατοίκους. Η άλλοτε ευημερούσα Σύμη γνώρισε μέρες φτώχειας. Εκείνη την περίοδο έγινε και η αντικατάσταση των ιστιοφόρων με τα ατμοκίνητα πλοία, η σπογγαλιεία άρχισε να παρακμάζει ενώ ξεκίνησε και ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, που οδήγησε σε μεγάλο κύμα μετανάστευσης.

 

Το 1943 τελείωσε η Ιταλική κυριαρχία. Στις 25 Σεπτεμβρίου 1944, οι Άγγλοι καταλαμβάνουν για τρίτη φορά τη Σύμη, ενώ την ίδια ημέρα ανατινάχτηκε το Κάστρο της και όλη η γύρω από αυτό περιοχή.

 

Στις 8 Μαϊου 1945 υπογράφηκε στη Σύμη η παράδοση των Δωδεκανήσων από τους Γερμανούς, ενώ την 1η Απριλίου του 1947, η Βρετανική Στρατιωτική Διοίκηση παρέδωσε καθήκοντα στην Ελληνική Διοίκηση.

 

Τέλος, στις 7 Μαρτίου 1948 στη Σύμη υπεγράφη το Πρωτόκολλο Ενσωμάτωσης και παράδοσης όλων των νησιών της Δωδεκανήσου στο Ελληνικό κράτος – στη μητέρα Ελλάδα.

Χωριό (ή Χώρα)

Ο οικισμός που ξεκινά εκεί που τελειώνει ο Γιαλός και συνεχίζει να απλώνεται από την κορυφή του λόφου προς τα πιο ήσυχα μέρη του νησιού, είναι το Χωριό. Το Χωριό χτίστηκε ψηλά για προστασία από τους πειρατές και οι τοίχοι των σπιτιών είναι ενωμένοι και λειτουργούν σαν ένα ενιαίο τείχος. Είναι η παλαιότερη κατοικημένη περιοχή με πολλά στενά δρομάκια και γραφικά σπίτια, κυρίως νεοκλασικά. Στα στενά δρομάκια του βρίσκονται τα πρώτα αρχοντικά χτισμένα με την παραδοσιακή αιγαιοπελαγίτικη αρχιτεκτονική, αλλά και πολύ σημαντικές εκκλησίες, όπως η Μεγάλη Παναγιά του Κάστρου, η Παναγιά Χαριτωμένη, ο Αϊ-Νικόλας κ.ά.

 


Νημποριό

Ο μικρός οικισμός  Νημποριό (ή Εμπορειός) θεωρείται πως ήταν από τα πρώτα λιμάνια που χρησιμοποιήθηκαν στη Σύμη. Είναι το επόμενο φυσικό λιμάνι μετά το Γιαλό προς το Βορρά και συνδέεται μαζί του με δρόμο μέχρι ένα συγκεκριμένο σημείο, μετά από το οποίο πρέπει κανείς να συνεχίσει με τα πόδια. Το Νημποριό αποτελεί την αρχαία πρωτεύουσα της Σύμης όπου ζούσε ο βασιλιάς της Νηρέας. Τα σπίτια του είναι κτισμένα σχεδόν πάνω στη θάλασσα και πολλοί επισκέπτες κάνουν με τα πόδια τη βόλτα από το Χαράνι μέχρι το Νημποριό.

 


Πέδι

Είναι ένας παραθαλάσσιος οικισμός σε έναν γραφικό όρμο ανατολικά του Χωριού. Ένα ψαροχώρι με λίγες ταβέρνες και μερικές αξιόλογες προτάσεις διαμονής. Στην παραλία του οικισμού υπάρχουν λίγα ερείπια από τα θεμέλια παλαιό χριστιανικής βασιλικής.

Ναυτικό Μουσείο Σύμη

Το 1983 δημιουργήθηκε το μουσείο ναυτικής τέχνης και το 1990 στεγάστηκε σε ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά νεοκλασικά σπίτια της περιοχής, εκεί που βρισκόταν ο κεντρικός ταρσανάς του νησιού. Διαθέτει ειδικό τμήμα αφιερωμένο στη σπογγαλιεία με εκθέματα όπως: σκάφανδρα, καταδυτικές μηχανές, είδη σφουγγαριών, σκανδαλόπετρες και άλλα εξαρτήματα σφουγγαράδων και ομοιώματα σπογγαλιευτικών σκαφών.

Τα ναυτικά εξαρτήματα και τα εργαλεία συνέλεξε ο παραδοσιακός μηχανουργός της Σύμης Τάσος Αναστασιάδης.

Διεύθυνση: Πλατεία της 8ης Μαΐου 1945 – Γιαλός
Ώρες Λειτουργίας: Δευτέρα έως Κυριακή 10.00 – 15.30
Τηλέφωνο: 22460 72 363

 


Αρχαιολογικό Μουσείο Σύμης

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Σύμης ιδρύθηκε το 1961 και βρίσκεται στη συνοικία του Αγίου Αθανασίου στο Χωριό, όπως ονομαζόταν το παλαιότερο  τμήμα της πόλης. Στεγάζεται σε αρχοντικό σπίτι που αποτελείται από «ανώγαιον, κατώγαιον, μαγειρείον, στέρναν και αυλήν» με νεοκλασικά στοιχεία που προστέθηκαν το 1875. Τα εκθέματα καλύπτουν διαχρονικά την ιστορία του νησιού από την προϊστορική εποχή έως και τους  μεταβυζαντινούς χρόνους.

 


Λαογραφικό Μουσείο Σύμης

Στεγάζεται στο αρχοντικό της οικογένειας Γιαννεσκή, όπου φιλοξενείται και η Αρχαιολογική και Βυζαντινή Συλλογή. Στις αίθουσες του συγκροτήματος των Μουσείων διακρίνονται εκθέματα από την κλασική μέχρι τη βυζαντινή εποχή. Η Λαογραφική Συλλογή απαρτίζεται από ποικίλα εκθέματα όπως παραδοσιακές ενδυμασίες, κασέλες με ανάγλυφη διακόσμηση, καναπέδες, κ.λπ. Στην αυλή είναι τοποθετημένα γλυπτά, κίονες, επιγραφές… διαφόρων ιστορικών εποχών.

Ιερά Μονή Πανορμίτη

Αποτελεί το σημαντικότερο θρησκευτικό μνημείο του νησιού. Από το Γιαλό, με καΐκι, αλλά και οδικώς μπορεί να φτάσει κανείς στον Πανορμίτη.

 

Η μονή του Ταξιάρχη Μιχαήλ του Πανορμίτη βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλευρά του νησιού, ανάμεσα σε κυπαρίσσια και πεύκα. Γραπτή αναφορά για την ύπαρξη του μοναστηριού υπάρχει από τον 15ο αιώνα, ενώ μαζί με την Πάτμο θεωρούνται τα δύο μεγαλύτερα προσκυνήματα της Δωδεκανήσου.

 

Το μοναστήρι διαθέτει ξενώνα όπου μπορούν να φιλοξενηθούν έως και 500 άτομα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η βοτσαλωτή αυλή με ωραία γεωμετρικά σχέδια. Το καμπαναριό της είναι παρόμοιο με αυτό της μονής Ζαγκόρσκ, κοντά στη Μόσχα.

 

Αξίζει επίσης να επισκεφθείτε το λαογραφικό και εκκλησιαστικό μουσείο. Στο σκευοφυλάκιο του μοναστηριού φυλάγονται τάματα- που βάζουν σε μπουκάλια οι ναυτικοί- και λέγεται ότι τα “ξεβράζει” η θάλασσα.

 

Σύμφωνα με τους ντόπιους, αν κάποιο τάμα δεν εκπληρωθεί, ο Άγιος πηγαίνει και το παίρνει μόνος του και για το λόγο αυτό τον αποκαλούν “Κλέφτη”.

Aϊ-Γιώργης ∆υσάλωνας Πρόκειται για μια από τις πιο εντυπωσιακές παραλίες της Σύμης. Αυτό το οφείλει στον κάθετο βράχο, ύψους 300 μέτρων, που βρίσκεται πίσω από την παραλία. Το όνομά της το πήρε από το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου που είναι χτισμένο στην άκρη του βράχου. Βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του νησιού, ανάμεσα στο Πέδι και τη Μαραθούντα και είναι προσβάσιμη μόνο από τη θάλασσα.

 


Nανού Η παραλία Νανού βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του νησιού και θεωρείται η καλύτερη βοτσαλωτή παραλία της Σύμης. Μπορείτε να φτάσετε είτε με θαλάσσιο ταξί (το τελευταίο φεύγει στις 6:30 μμ) είτε με τα πόδια. Στην παραλία μπορείτε να νοικιάσετε ξαπλώστρα και να προμηθευτείτε ποτά και φαγητό από την ταβέρνα.

 


Άγιος Nικόλαος Αμμουδερή παραλία με δέντρα που προσφέρουν ίσκιο. Προσβάσιμη με τα πόδια από το Πέδι ή με καΐκι από τη χώρα (20 λεπτά). Είναι ιδιαίτερα δημοφιλής λόγω του ρηχού πεντακάθαρου νερού της και των ανέσεων που προσφέρει καθώς στην παραλία μπορείτε να βρείτε ξαπλώστρες και μια εξαιρετική ταβέρνα.

 


Μαραθούντα Βοτσαλωτή παραλία με πεντακάθαρα γαλαζοπράσινα νερά. Στην περιοχή υπάρχει ταβέρνα και ομπρέλες. Η πρόσβαση γίνεται είτε με θαλάσσιο ταξί είτε με αυτοκίνητο. Είναι η δημοφιλέστερη παραλία του νησιού, πολύ καθαρή, βρίσκεται κοντά (5 με 10 λεπτά περπάτημα) στο λιμάνι της Σύμης, έχει ξαπλώστρες και ομπρέλες ενώ υπάρχει και μια καφετέρια.

 


Νημπορειός Μεγάλη βοτσαλωτή παραλία μόλις 15′ με τα πόδια από το λιμάνι της Σύμης. Στην παραλία υπάρχει ταβέρνα και ομπρέλες.

 


Παραλία Πανορµίτης Μικρός απάνεμος όρμος για κολύμπι που μπορεί να συνδυαστεί με εκδρομή στην ομώνυμη μονή του Πανορμίτη. Βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλευρά του νησιού και είναι προσβάσιμος ακόμα και με αυτοκίνητο.

 


Παραλία Πέδι Από τις δημοφιλέστερες παραλίες στης Σύμης – προσβάσιμη με τα πόδια, με ταξί ή λεωφορείο. Είναι πολύ μικρή και η θάλασσά της είναι πάντα ήρεμη λόγω της θέσης της.

Η Σύμη τα τελευταία δεκαέξι χρόνια δημιουργεί ένα πολιτιστικό καλοκαίρι με ξεχωριστή προσωπικότητα, το Φεστιβάλ Σύμης, αποδεικνύοντας έμπρακτα την αγάπη για τον πολιτισμό.

 

Το Φεστιβάλ βασίζεται στην ιδέα του εθελοντισμού, στην αφιλοκερδή συμμετοχή των καλλιτεχνών και των οργανωτών του.

 

Το Φεστιβάλ έχει τιμηθεί από πολλούς καταξιωμένους καλλιτέχνες διεθνούς εμβέλειας της Ελλάδας και του εξωτερικού αλλά και νέους ανερχόμενους.

 


Πανηγύρια

 

Αγία Τριάδα 4 Ιουνίου Χωριό
Αγίου Ιωάννη Σταφυλλά 24 Ιουνίου
Αγίας Μαρίνας στο ομώνυμο νησάκι 17 Ιουλίου Αγία Μαρίνα
Προφήτη Ηλία, στο δρόμο για Πανορμίτη 20 Ιουλίου
Αγίου Παντελεήμονα 27 Ιουλίου Νανού
Του Σωτήρος 6 Αυγούστου Νημποριό
Παναγία Αληθινή και Παναγία Μυρταριώτισσα 15 Αυγούστου
Παναγία Υπακοή και Παναγία Αληθινή 24 Αυγούστου Νίμο
Απόστολου Παύλου 6 Σεπτεμβρίου Σέσκλι
Πανορμίτης και Μιχαήλ Ρουκουνιώτη 8 Νοεμβρίου Ταξιαρχών
Δημαρχείο: 22460 72 444
Λιμεναρχείο: 22460 71 205
Αστυνομία: 22460 71 111
Αγροτικό Ιατρείο Γιαλού: 22460 71 290
Αγροτικό Ιατρείο Χωριού: 22460 71 316

Στη Σύμη θα πάτε μόνο με πλοίο.

 

Από το λιμάνι του Πειραιά πραγματοποιούνται καθημερινά δρομολόγια προς τα Δωδεκάνησα.

 

Εκτός από το πλοίο της γραμμής που προσεγγίζει το λιμάνι της Σύμης, στο νησί μπορείτε να μεταβείτε και από τη Ρόδο.