Σύρος

Η κομβική θέση της Σύρου ήταν αυτή που συνέβαλλε να αναδειχθεί το νησί ως ένα από τα σπουδαιότερα λιμάνια της ανατολικής Μεσογείου κατά το 19ο αιώνα αποτελώντας το εμπορικό, διοικητικό και πολιτιστικό κέντρο των Κυκλάδων. Η Ερμούπολη εξακολουθεί να μοιάζει με υπαίθριο μουσείο, ένα ζωντανό μνημείο νεοκλασικής αρχιτεκτονικής με κειμήλια και πολιτιστικούς θησαυρούς που αξίζει κανείς να ανακαλύψει. Από τη μεσαιωνική πόλη στην Άνω Σύρο, τα αρχαία μνημεία της Πρωτοκυκλαδικής εποχής στο Καστρί, το δήμο Σύρου – Ερμούπολης, το θέατρο Απόλλων που αποτελεί μικρογραφία της Σκάλας του Μιλάνου, την Ορθόδοξη-Καθολική συνύπαρξη αλλά και τις διάφορες μικρασιατικές πινελιές μέχρι το μηχανουργείο στο Νεώριο Σύρου που λειτουργεί από το 1861, η Σύρος αποτελεί ένα μοναδικό τόπο αστείρευτης ιστορικής παράδοσης και πολιτισμού.

 

Η προνομιακή θέση του νησιού, η ανεπτυγμένη τουριστική του υποδομή και ο ιδιαίτερος χαρακτήρας του το καθιστούν ιδανικό προορισμό για αυθεντικές και εναλλακτικές διακοπές στις Κυκλάδες. Η Σύρος αποτελεί πόλο έλξης καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου καθώς η κάθε εποχή ντύνει το ήδη μαγευτικό σκηνικό με τα δικά της χρώματα και αρώματα, με τις δικές της ομορφιές και αντιθέσεις προσφέροντας πάντα μια ξεχωριστή και ανεπανάληπτη εμπειρία για όλους τους επισκέπτες.

Προϊστορικά ευρήματα στις περιοχές Χαλανδριανή, Καστρί και αρχαία Γαλησσός αποδεικνύουν πως η Σύρος είχε ήδη κατοικηθεί από την 3η χιλιετία π.Χ. και είχε μεγάλη εμπορική δραστηριότητα όπως αποδεικνύεται και από το πρώτο πλοίο με καρίνα που ναυπηγήθηκε στον προϊστορικό οικισμό της Χαλανδριανής το 3000π.Χ. αλλά και τα διάφορα ευρήματα που μαρτυρούν την ύπαρξη μεταλλουργείων και τη σχέση του νησιού με τη Μικρά Ασία. Κατά τη 2η χιλιετία η Σύρος βρίσκεται υπό την κατοχή των Φοινίκων, της Μινωικής Κρήτης και των Μυκηνών ενώ κατά την 1η χιλιετία περνά στα χέρια των Ιώνων. Από τον 7ο έως τον 3ο αιώνα π.Χ. παρατηρούνται ίχνη οικισμών και αγροτικών περιοχών σε διάφορα σημεία του νησιού.

 

Κατά την Κλασσική και Ελληνιστική εποχή η Σύρος εντάσσεται στην Αθηναϊκή Συμμαχία με δικό της όμως νόμισμα και διοίκηση, ενώ κατά τους ελληνιστικούς χρόνους παρουσιάζονται ευρήματα ναών, αλλά και σπήλαια όπως αυτό του φιλόσοφου της αρχαιότητας Φερεκύδη ανάμεσα στο Ρηχωπό και το Πλατύ Βουνί στην Άνω Σύρο. Ο κοσμολόγος Φερεκύδης γεννήθηκε και απεβίωσε στη Σύρο τον 6ο αιώνα π.Χ., δίδαξε στη Σάμο κάποιους από τους μεγαλύτερους επιστήμονες των αρχαίων χρόνων, όπως ο Πυθαγόρας, ενώ λέγεται ότι πέρναγε τους περισσότερους μήνες της ζωής του μέσα στο σπήλαιο. Το σπήλαιο σώζεται μέχρι και σήμερα σε ένα μαγευτικό τοπίο όπου γη και ουρανός γίνονται ένα, όπου η θέα στη θάλασσα δε μπορεί παρά να χαρακτηριστεί συναρπαστική. Πέρα από μεγάλος φιλόσοφος ο Φερεκύδης ήταν και ο εφευρέτης του πρώτου ηλιακού ρολογιού, γνωστό και ως το Ηλιοτρόπιο του Φερεκύδη. Φαινομενικά το ηλιοτρόπιο θυμίζει φρεάτιο ή πηγάδι που θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν στην αρχαιότητα για την άρδευση ύδατος. Στην πραγματικότητα όμως πρόκειται για ένα αρχαίο και ακριβές ηλιακό παρατηρητήριο που σηματοδοτεί το χρόνο και τις 4 εποχές της Σύρου ανάλογα με την κίνηση του ήλιου. Το προϊστορικό αυτό Ηλιοτρόπιο βρίσκεται στο χωριό Σαν Μιχάλη.

 

Τα χάλκινα νομίσματα που εντοπίζονται στο νησί από τους Ρωμαϊκούς χρόνους, καθώς και η κοπή αργυρών νομισμάτων κατά το 2ο αιώνα π.Χ. μαρτυρούν εμπορική ανάπτυξη, αλλά η εισβολή των πειρατών κατά τη Βυζαντινή περίοδο προκαλεί την εγκατάλειψη του νησιού. Στη συνέχεια η Σύρος γίνεται τμήμα του θέματος του Αιγαίου και υπό την κυριαρχία των Ενετών δημιουργείται ο πρώτος καθολικός οικισμός της Άνω Σύρου.

 

Στις αρχές του 13ου αιώνα η Σύρος κατακτάται από τους Λατίνους και υπάγεται πλέον στο Δουκάτο της Νάξου του οποίου επικεφαλής είναι ο Βενετός Μάρκος Σανούδος.

 

Κατά την περίοδο της Λατινοκρατίας, η Άνω Σύρος αρχίζει να αποκτά σφυγμό, το καθολικό δόγμα γίνεται αποδεκτό και το νησί περνάει σε ένα ιδιότυπο φεουδαρχικό καθεστώς. Το 15ο αιώνα το Δουκάτο του Αιγαίου αποτελεί πλέον προτεκτοράτο της Βενετίας ενώ το 1537 περνά στα χέρια του Μπαρμπαρόσα και της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.

 

Κατά την Οθωμανική περίοδο η Σύρος γνωρίζει μια νέα εποχή που χαρακτηρίζεται από τη μείωση φόρων, την ελευθερία θρησκεύματος και την εγκατάσταση τόσο των Καπουτσίνων μοναχών όσο και των Ιησουιτών που άφησαν τη δική τους σφραγίδα στο νησί.

 

Το 1728 το νησί προσβάλλεται από την πανούκλα, η οποία υποχώρησε τον Ιανουάριο του επόμενου έτους 1729 τις παραμονές της μνήμης του Αγίου Σεβαστιανού, αφήνοντας εκατοντάδες νεκρούς. Όμως σιγά-σιγά και μέχρι το 19ο αιώνα παρουσιάζεται οικονομική άνθιση και περνά στην ανάπτυξη της αυτοδιοίκησης και τη συνέλευση του κοινού. Ο πληθυσμός του νησιού διπλασιάζεται φτάνοντας τους 4000 κατοίκους, ενώ παρουσιάζεται μεγάλη ανάπτυξη στις εμπορικές συναλλαγές και στη ναυτιλία.

 

Κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 οι πρόσφυγες από τη Σμύρνη  και το Αϊβαλί, αλλά και από  τα γύρω νησιά, κυρίως τη Χίο και  τα  Ψαρά, βρίσκουν καταφύγιο στο νησί όπου χτίζουν τις πρώτες κατοικίες και τον πρώτο ορθόδοξο ναό και έτσι σιγά-σιγά η Ερμούπολη μετατρέπεται σε μια πόλη-κόσμημα, με έντονους ρυθμούς ζωής και αρχιτεκτονικά μεγαλεία ενώ η εμπορική δραστηριότητα ολοένα και αυξάνεται. Με 22.000 κατοίκους το 1889 η Ερμούπολη γίνεται μια πόλη υπερδύναμη που αναπτύσσει τη βιοτεχνία, τη ναυτιλία, την οικοδομική δραστηριότητα, τη βυρσοδεψία, τις καλλιέργειες αλλά και την πνευματική ελευθερία με την ίδρυση σχολείων, συλλόγων και θεάτρων. Το θέατρο Απόλλων, τα νεοκλασικά κτήρια, οι πλατείες και οι εκκλησίες του νησιού αρχίζουν να αντανακλούν την πολιτισμική άνθηση του νησιού που ολοένα και μεγαλώνει.

 

Η Σύρος ξεκινά να αναγνωρίζεται για τις μεγάλες πρωτιές της, για την πρώτη όπερα, το πρώτο εμποροδικείο της Ελλάδος που ιδρύθηκε στο νησί το 1826, το πρώτο γυμνάσιο ιδρύσεως 1833 από το οποίο αποφοίτησε και ο Ελευθέριος Βενιζέλος, το πρώτο πρωτοδικείο το 1834, το πρώτο λοιμοκαθαρτήριο, επιμελητήριο και τυπογραφείο, την πρώτη ναυτιλιακή εταιρία που ιδρύθηκε το 1857 αλλά και τις πρώτες μηχανοκίνητες βιομηχανίες όπως η υφαντουργεία και η βυρσοδεψία. Ωστόσο η πολιτισμική άνθηση του νησιού αρχίζει σιγά-σιγά να ξεθωριάζει.

 

Ο 20ος αιώνας ξεκινά με άσχημους οιωνούς για το νησί, καθώς η δύναμη που αποκτούν η Αθήνα και ο Πειραιάς, το άνοιγμα της διώρυγας της Κορίνθου, η ανάπτυξη της ατμοπλοΐας και η κατοχή από τους Γερμανούς το 1941 φέρνουν σταδιακά την πλήρη καταστροφή.

 

H πνευματική παράδοση του νησιού προσελκύει το τουριστικό ενδιαφέρον καθώς και επισκέπτες υψηλού μορφωτικού και κοινωνικού επιπέδου. Τόσο τα εντυπωσιακά αρχοντικά, όσο και η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική των δημοσίων κτηρίων δίνουν στην Ερμούπολη την αίσθηση ενός υπαίθριου μουσείου.

Αζόλιμνος

Η Αζόλιμνος, 5χλμ νοτιοανατολικά της Ερμούπολης, αποτελεί το κοντινότερο παραθαλάσσιο τουριστικό προορισμό της Σύρου με πληθώρα καταλυμάτων, εστιατορίων και γραφικών ταβερνών κατά μήκος της παραλίας ενώ παράλληλα προσφέρει μαγευτική θέα στην Τήνο, τη Μύκονο και τη νησίδα Άσπρο. Στην περιοχή της Αζολίμνου αξίζει κανείς να επισκεφθεί τις καθολικές εκκλησίες της Ανάληψης και του Άγιου Φραγκίσκου καθώς και το ακρωτήρι Φωκιότρυπα μόλις δεκαπέντε λεπτά από την παραλία προς το νότιο τμήμα του οικισμού που συγκεντρώνει πλούτο θαλάσσιας ζωής με φώκιες, κορμοράνους, γλάρους και μαυροπετρίτες.

 


Άνω Σύρος

Η Άνω Σύρος ιδρύθηκε το 1200 από τους Ενετούς και συνέχισε να κατοικείται καθ’ όλη την πορεία της ιστορίας της διατηρώντας την καθολική της ταυτότητα και το μεσαιωνικό της χαρακτήρα. Τα αμέτρητα σκαλοπάτια που διαπερνούν τα λευκά σπιτάκια και τις καμάρες στην άκρη του λόφου οδηγούν στην κορυφή του οικισμού όπου βρίσκεται η Μητρόπολη των Καθολικών Σαν Τζώρτζης.

Προσφέρει πληθώρα από εστιατόρια, γραφικές ταβέρνες, πολιτιστικά σημεία ενδιαφέροντος και αξιοθέατα συμπεριλαμβανομένων των πυλών του παλιού κάστρου που οδηγούν στην παλιά πόλη, την προτομή του μεγάλου ρεμπέτη Μάρκου Βαμβακάρη και το Δημαρχείο. Η Άνω Σύρος απέχει μόλις 3,5χλμ από το λιμάνι της Ερμούπολης και αξίζει κανείς να διανύσει αυτή την απόσταση με τα πόδια.

 


Απάνω Μεριά

Η Απάνω Μεριά απλώνεται στο ορεινό τοπίο, εκεί που η γαλήνη και η ηρεμία αγκαλιάζουν τα διάσπαρτα αγροτικά σπιτάκια με τα μεθυστικά αρώματα από μάραθο, θυμάρι και αγριελιά. Η θέα μαγευτική, οι εικόνες σαν βγαλμένες από άλλους καιρούς και τα λίγα ταβερνάκια που ξεπροβάλλουν εδώ κι εκεί καλούν τους επισκέπτες να ταξιδέψουν μέσα από τις τοπικές γεύσεις στην καθημερινότητα μιας άλλης εποχής. Οι οικισμοί Μύτακας, Παπούρι, Ρηχωπό, Πλατύ Βουνί, Χαρτιανά και Σαν Μιχάλης μοιάζουν σαν να ξεχάστηκαν στο χρόνο ενώ οι παραλίες της Απάνω Μεριάς όπως η Βαρβαρούσα, ο Αετός, το Μαρμάρι και η Γριά Σπηλιά σίγουρα θα μαγέψουν τον κάθε επισκέπτη.

 


Βάρη

Με στοιχεία που αποδεικνύουν κατοίκηση από το 4000π.Χ. η Βάρη αποτελεί σίγουρα το παλαιότερο χωριό του νησιού. Το πανέμορφο αυτό χωριό βρίσκεται 9χλμ από την Ερμούπολη και αποτελεί αγαπημένο τουριστικό προορισμό με πληθώρα από καταλύματα, εστιατόρια, καφέ, ταβέρνες και άλλες τουριστικές υπηρεσίες. Οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν το μπάνιο τους στις ηλιόλουστες παραλίες Φάμπρικα, Αχλάδι και Σαντορινιοί, να επισκεφθούν τον κάμπο, το πυργόσπιτο Γουλανδρή και το εκκλησάκι της Παναγίας απολαμβάνοντας ταυτόχρονα την ονειρική πανοραμική θέα.

 


Γαλησσάς

Σε μια γραφική τοποθεσία γύρω από ένα φυσικό λιμανάκι με ολόχρυση άμμο βρίσκεται ο Γαλησσάς που παλαιότερα αποτελούσε σημείο απομόνωσης και παραθέρισης γυμνιστών. Σήμερα αποτελεί αγαπημένο τουριστικό προορισμό με πληθώρα τουριστικών καταλυμάτων ενώ προσφέρει και αφθονία σε ταβέρνες, μπαράκια και άλλες τουριστικές υπηρεσίες. Μόλις 7χλμ από την Ερμούπολη μπορεί κανείς να επισκεφθεί την πέτρινη προβλήτα με τους φοίνικες, το εκκλησάκι της Αγίας Πακού, την καθολική εκκλησία της Ιεράς Καρδίας του Ιησού, τα ερείπια της αρχαίας Γαλησσού, το εκκλησάκι του Αγίου Στεφάνου κάτω από τον βράχο κοντά στη θάλασσα και την παραλία του Αρμέου.

 


Επισκοπείο (ή Πισκοπειό)

Το Επισκοπείο ή Πισκοπειό ήταν η πρώτη έδρα της Μητρόπολης της Σύρου και η κατοικία του επισκόπου εξού και το όνομα του οικισμού. Στον καταπράσινο λόφο του Επισκοπείου χτίστηκαν οι πρώτες επαύλεις των αρχόντων για αυτό και θεωρείτο από τότε ένα από τα πιο εντυπωσιακά θέρετρα του νησιού. Βρίσκεται στο δρόμο προς Κίνι μόλις 4,5χλμ από την Ερμούπολη και προσφέρει μαγευτική θέα. Η εκκλησία του προφήτη Ηλία που δεσπόζει στο λόφο, η Παναγία η Πισκοπιανή και το κοκκινόσπιτο που ενέπνευσε τον Μ. Καραγάτση να γράψει το μυθιστόρημα η Μεγάλη Χίμαιρα αποτελούν μερικά από τα κυριότερα αξιοθέατα του οικισμού.

 


Ερμούπολη

Η πρωτεύουσα της Σύρου, αλλά και των Κυκλάδων, αποπνέει μια αύρα νεοκλασσικού ρομαντισμού συνδυάζοντας αρμονικά στοιχεία από την αρχαία Ελλάδα και τη δυτική Ευρώπη. Ακολουθώντας τα γραφικά σοκάκια οι επισκέπτες ανακαλύπτουν εικόνες και εμπειρίες μιας άλλης εποχής συναντώντας μνημεία και νεοκλασικά κτήρια από την αγέρωχη ιστορία.

Η Ερμούπολη διαθέτει άριστη τουριστική υποδομή και προσφέρει μια μεγάλη ποικιλία υποδομών για τη διαμονή, την εστίαση, τη διασκέδασή και τη χαλάρωση όλων των επισκεπτών με πληθώρα από επιλογές καταλυμάτων, καφέ, εστιατορίων και bar καθώς και αφθονία αθλητικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων.

Η Ερμούπολη αποτελεί το κεντρικό λιμάνι του νησιού που συνδέεται καθημερινά με τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας, των Κυκλάδων και του Βορείου Αιγαίου ενώ σε απόσταση 3χλμ βρίσκεται και το αεροδρόμιο του νησιού που προσφέρει απευθείας πτήσεις στην Αθήνα.

 


Κίνι

Το γραφικό ψαροχώρι Κίνι είναι ένας τουριστικός παραθαλάσσιος οικισμός όπου οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν τοπικές γεύσεις και αρώματα στις ταβέρνες και τα καφέ που βρίσκονται κατά μήκος του μικρού λιμανιού. Από τη χρυσαφένια παραλία μπορεί κανείς να διακρίνει τους ψαράδες που δένουν τα καΐκια τους αλλά και να μεταβεί με καραβάκι σε μια από τις μικρές μαγευτικές παραλίες στα βόρεια της Σύρου καθώς και τις πανέμορφες παραλίες Δελφίνι και Λωτός. Άλλα μέρη που αξίζει κανείς να επισκεφθεί στην περιοχή συμπεριλαμβάνουν τον καθολικό ναό Μεταστάσεως της Θεοτόκου, το μοναστήρι της Αγίας Βαρβάρας, το μνημείο της Γοργόνας της Παναγιάς στο λιμάνι, το μουσείο αλιευτικών σκαφών, υδρόβιων οργανισμών και οστράκων.

 


Μέγας Γιαλός

Ο παραθαλάσσιος οικισμός του Μέγα Γιαλού αποτελεί πόλο έλξης για τους ταξιδιώτες καθώς συνδυάζει τη γραφική ατμόσφαιρα με την εύκολη πρόσβαση και τη μεγάλη γκάμα από ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Μόλις 12χλμ από την Ερμούπολη, ανάμεσα από τη Βάρη και την Ποσειδωνία οι ταξιδιώτες καλούνται να ανακαλύψουν τις μικρές παραλίες του οικισμού τη μια μετά την άλλη, να κολυμπήσουν στην ομώνυμη παραλία με τη χρυσαφένια ακτή, να επισκεφθούν την καθολική εκκλησία της Αγίας Θέκλας, το εκκλησάκι του Αγίου Αντωνίου αλλά και την ήσυχη παραλία Αμπέλα.

 


Ποσειδωνία

Παλαιότερα γνωστή και ως Ντελαγκράτσια, από την καθολική εκκλησία Μαντόνα ντε λα γκράτσια, τελικά επικράτησε με το όνομα της αρχαίας Ποσειδωνίας αφιερωμένη στο θεό Ποσειδώνα, ως το αριστοκρατικό θέρετρο της Σύρου. Ακόμη, στον οικισμό δεσπόζουν οι εξοχικές επαύλεις με τους πυργίσκους και τους κήπους που ταξιδεύουν τους επισκέπτες στην αίγλη μιας άλλης εποχής ενώ ο ορθόδοξος ναός του Αγίου Ιωάννη, ο καθολικός ναός του Αγίου Πέτρου, οι Αγκαθωπές με τους θαλάσσιους κρίνους, οι παραλίες Φετουρή, Βούλγαρη και Κόμητο, καθώς και το γήπεδο τένις, αλλά και η λέσχη Ποσειδωνίας προσελκύουν πληθώρα παραθεριστών ιδίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Η Ποσειδωνία βρίσκεται στον κόλπο του Φοίνικα, μόλις 10χλμ από την Ερμούπολη.

 


Φοίνικας

Ο Φοίνικας πήρε το όνομα του από το αρχαίο λιμάνι των Φοινίκων που είχε εδραιωθεί στον κόλπο του Φοίνικα και εξακολουθεί μέχρι και σήμερα να φιλοξενεί ιδιωτικά σκάφη, αγώνες ιστιοπλοΐας και θαλάσσια σπορ. 12χλμ από την Ερμούπολη, 5χλμ από τον Γαλησσά και κοντά στην Ποσειδωνία, ο Φοίνικας προσελκύει πληθώρα επισκεπτών λόγω της γραφικής του τοποθεσίας και της αμμουδερής του παραλίας που προσφέρει πρόσβαση με σκάφος στο νησί Ψαχνό και τη μαγευτική του ακρογιαλιά. Στον οικισμό του Φοίνικα μπορεί κανείς να επισκεφθεί επίσης το ναό του Αγίου Παντελεήμονα και την παραλία Κόκκινα που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση.

 


Χρούσσα

Τα Χρούσσα είναι ένας πανέμορφος οικισμός με γραφικά ξωκλήσια, μεγαλοπρεπή αρχοντικά, επαύλεις, Ορθόδοξες και Καθολικές εκκλησίες, μονοπάτια και δρομάκια που ξεπροβάλλουν μέσα από ένα μαγευτικό πευκόδασος που αξίζει κανείς να εξερευνήσει. Μόλις 8,5χλμ από την Ερμούπολη τα Χρούσσα αποτελούν την απόλυτη όαση γαλήνης και ηρεμίας προσφέροντας πληθώρα εκδηλώσεων καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Βαπόρια, Ερμούπολη

Κατά τη διάρκεια της Επανάστασης, οι πρόσφυγες του Βορείου Αιγαίου και της Κρήτης εγκαταστάθηκαν στον νησί της Σύρου. Εκεί έκτισαν μοναδικά ψηλοτάβανα αρχοντικά με εντυπωσιακές τοιχογραφίες, ξυλόγλυπτες πόρτες, μαρμάρινα μπαλκόνια, ξύλινα πατώματα και ασύγκριτες λεπτομέρειες δίπλα στη θάλασσα δημιουργώντας έτσι τα δικά τους καπετανόσπιτα, τα δικά τους “βαπόρια” που έμοιαζαν να αιωρούνται επάνω από τα βράχια. Από το 19ο λοιπόν αιώνα και μετά η συνοικία πήρε τη γνωστή μέχρι σήμερα ονομασία της Βαπόρια και συνεχίζει να φημίζεται ως η πιο αριστοκρατική συνοικία στο ανατολικό τμήμα της Ερμούπολης. Πρόκειται για μια πανέμορφη και γραφική περιοχή με μια εξαιρετική παραλία, η οποία ονομάζεται Αστέρια, κατάλληλη για κολύμπι και για ξέγνοιαστες καλοκαιρινές περιπλανήσεις. Στην περιοχή αξίζει κανείς να επισκεφθεί επίσης τον ναό του Αγίου Νικολάου των Πλουσίων που δεσπόζει με τα πυργωτά κωδωνοστάσια.

 


Δημοτική Βιβλιοθήκη, Ερμούπολη

Από το 1926 ξεκινά η πρώτη συλλογή βιβλίων με 2000 τόμους από τη βιβλιοθήκη του Γυμνασίου της Σύρου, τη βιβλιοθήκη του Ι. Ρώτα και του Επισκόπου Κυκλάδων Άνθιμου Κομνηνού καθώς και χιλιάδων τίτλων που δώρισε ο ποιητής, στιχουργός και πεζογράφος Μάνος Ελευθερίου. Μια συλλογή που σήμερα υπολογίζεται στους 55.000 τόμους, συμπεριλαμβανομένων των βιβλίων Αργοναυτικά του 1521, Ονομαστικό του Πολυδεύκους του 1608, Ιουστινιαναί και συλλογές του Συριανού τύπου από τον προηγούμενο αιώνα. Η βιβλιοθήκη στεγάζεται στο ισόγειο ενός πανέμορφου νεοκλασικού κτιρίου του 1863 στην πλατεία Μιαούλη στο οποίο επίσης φιλοξενείται και το Πνευματικό Κέντρο της Ερμούπολης. Στο χώρο της δημόσιας βιβλιοθήκης οργανώνονται κατά καιρούς διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις τις οποίες αξίζει κανείς να παρακολουθήσει. Οι προτομές των Εμμανουήλ Ροΐδη, Γεώργιου Σουρή, Ρίτας Μπούμη-Παππά, Δημήτρη Βικέλα και Τιμολέοντα Αμπελά κοσμούν το μικρό κηπάκι μπροστά από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη.

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 22810 88 089, 22810 88 089

 


Ενυδρείο, Κίνι

Το ενυδρείο στο Κίνι είναι ένα από τα πλέον αγαπημένα αξιοθέατα μικρών και μεγάλων καθώς δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να γνωρίσουν από κοντά το μαγευτικό θαλάσσιο κόσμο του Αιγαίου πελάγους και να μελετήσουν εις βάθος τη θαλάσσια χλωρίδα και πανίδα. Το ενυδρείο έχει πάνω από όλα εκπαιδευτικό χαρακτήρα καθώς καλεί μικρούς και μεγάλους να μάθουν τα πάντα για τη θάλασσα, για τις θαλάσσιες δραστηριότητες των συριανών και τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται σε αυτές έτσι ώστε να ευαισθητοποιηθούν σε περιβαλλοντικό επίπεδο και να γνωρίσουν λίγο καλύτερα το φυσικό πλούτο που τους περιβάλλει. Εκείνοι που θα επιλέξουν να επισκεφθούν το ενυδρείο θα έχουν επίσης τη δυνατότητα να θαυμάσουν τα εκθέματα του Μουσείου Παραδοσιακών Σκαφών, των Αλιευτικών Εργαλείων και των Θαλάσσιων Οργανισμών που φιλοξενούνται στον ίδιο χώρο.

Ωράριο Λειτουργίας:  Από Δευτέρα έως Κυριακή, 10:00 έως 14:00 & 18:00 έως 22:00

 


Θέατρο Απόλλων, Ερμούπολη

Το Δημοτικό Θέατρο Απόλλων είναι ένα έργο τέχνης που μαρτυρά την πολιτιστική ανάπτυξη της Ερμούπολης. Χτίστηκε το 1864 στην πλατεία Βαρδάκα στο κέντρο της πόλης από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Pietro Sampo και φέρει αρχιτεκτονικές επιρροές από την ιταλική και τη γαλλική κουλτούρα ενώ συχνά προσομοιάζεται με μικρογραφία της Σκάλας του Μιλάνου. Πρόκειται για ένα διώροφο κτίριο που εξωτερικά τουλάχιστον χαρακτηρίζεται από ένα λιτό αρχιτεκτονικό σχεδιασμό με κυρίαρχα στοιχεία το μάρμαρο στη βάση, τους κατακόρυφους άξονες, το επιστύλιο, το γείσο, τα τοξωτά και τα ορθογώνια παράθυρα. Το εσωτερικό όμως του θεάτρου σίγουρα θα αφήσει τους επισκέπτες με το στόμα ανοικτό. Αρχικά το εσωτερικό του θεάτρου αποτελείτο από μια σκηνή 9×10 μέτρων, ξύλινα καθίσματα, κουπαστές και βελούδινες κουρτίνες. Μετά τις φθορές που υπέστη κατά το (Β’) Παγκόσμιο πόλεμο το θέατρο είχε χάσει όλη του την αίγλη. Από το 1970 και μέχρι το 2000 άρχισε να ανακατασκευάζεται βάσει των σχεδίων του Πέτρου Πικιώνη και επαναλειτούργησε για πρώτη φορά το 2002. Σήμερα ως ένα από τα πιο εντυπωσιακά πολιτιστικά κέντρα των Κυκλάδων το Δημοτικό Θέατρο Απόλλων φιλοξενεί πληθώρα πολιτιστικών εκδηλώσεων και φεστιβάλ.

 


Πνευματικό Κέντρο, Ερμούπολη

Το Πνευματικό Κέντρο της Ερμούπολης χτίστηκε το 1863 υπό την επιμέλεια του Ιταλού αρχιτέκτονα Pietro Sampo. Η μνημειακή του όψη ξεχωρίζει για το μαρμάρινο στηθαίο, τον εξώστη, τις τοιχοποιίες, τους τοσκανικούς κίονες, την αρμολογημένη λιθοδομή και τα γείσα. Το κτήριο βρισκόταν αρχικά υπό την κυριαρχία των Ιταλών και στη συνέχεια βομβαρδίστηκε και υπέστη πολλές καταστροφές. Έως το 1970 στους χώρους του στεγαζόταν η Λέσχη Ελλάς ενώ έκτοτε η Λέσχη παραχώρησε το κτίριο για να φιλοξενηθεί στους χώρους του το Πνευματικό Κέντρο της Ερμούπολης που οργάνωνε διαφόρων ειδών εκδηλώσεων μέχρι και το 1998 που ανακαινίστηκε και άρχισε να στεγάζει και το Συνεδριακό Κέντρο. Ο ζωγραφικός διάκοσμος είχε υποστεί μεγάλες φθορές οι οποίες αποκαταστάθηκαν από τη ζωγράφο Άννα Βασιλάκη.

 


Μουσεία

 

Αρχαιολογικό Μουσείο Σύρου, Ερμούπολη

Το Αρχαιολογικό μουσείο Σύρου ιδρύθηκε το 1834 και αποτελεί ένα από τα παλαιότερα μουσεία του Ελλαδικού χώρου. Από το 1899 στεγάζεται σε 4 αίθουσες του Δημαρχείου της Ερμούπολης και προσφέρει ανεξάρτητη είσοδο από την ιστορική πλατεία Μιαούλη. Οι συλλογές του μουσείου περιλαμβάνουν εκθέματα όπως το Δέπας Αμφικύπελλον, ένα σωληνοειδές κύπελλο ύψους 15 εκατοστών από τα τέλη της 3ης χιλιετίας, την Πυξίδα, ένα αγγείο ύψους 7 εκατοστών από το δεύτερο μισό της 3ης χιλιετίας, το μαρμάρινο ειδώλιο μιας γυναικείας μορφής ύψους 35 εκατοστών από το 730π.Χ. καθώς και άλλα Πρωτοκυκλαδύτικα και Βυζαντινά εκθέματα, γλυπτά και επιγραφές. Στο χώρο του μουσείο λειτουργεί και έκθεση του αρχαιολόγου Χρήστου Τσούντα.

 


Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης

Το Βιομηχανικό Μουσείο της Ερμούπολης ιδρύθηκε το 2000 από το Κέντρο Τεχνικού Πολιτισμού και στεγάζεται σε 4 βιομηχανικά κτίρια του 19ου αιώνα, το Βυρσοδεψείο Κορνηλάκη, το Σκαγιοποιείο Αναιρούση, το Υφαντουργείο Βελισσαρόπουλου και το Χρωματουργείο Κατσιμάντη  απέναντι από το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου. Το μουσείο φιλοξενεί μια συλλογή εργαλείων, εξοπλισμού και μηχανημάτων της χρυσής βιομηχανικής εποχής από εργαστήρια λουκουμοποιίας, κλωστοϋφαντουργίας, βυρσοδεψίας, τυπογραφίας, μηχανουργίας, υαλουργίας καθώς και ένα ψηφιακό αρχείο εικόνας και ήχου με μαρτυρίες εργατών, χάρτες και σχέδια, μια τρισδιάστατη απεικόνιση βιομηχανικών κτηρίων και ευρήματα από ναυάγιο του ατμόπλοιου Πατρίς. Ανάμεσα στα εκθέματα είναι και το θρυλικό Enfield 8000, το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο που κατασκευάστηκε στην Ελλάδα.

Ωράριο Λειτουργίας:

Δευτέρα έως Παρασκευή: 10.00 – 15.30
Σάββατο: 10.00 – 15.30 18.00 – 20.00
Κυριακή: 10.00 – 15.00

 


Έκθεση Παραδοσιακών Επαγγελμάτων, Άνω Σύρος

Η Έκθεση Παραδοσιακών Επαγγελμάτων βρίσκεται σε ένα κτίριο επί της οδού Δον Ιωάννου Στεφάνου στην Άνω Σύρο και πρόκειται για μια έκθεση αντικειμένων που χρησιμοποιούσαν οι συριανοί στην καθημερινότητά τους. Από τα ψαλίδια του μπαρμπέρη, τον πάγκο του ψαρά, τα εργαλεία του ξυλουργού, τα αγροτικά σύνεργα των γεωργών, το καπνιστήρι των μελισσοκόμων αλλά και διάφορα αντικείμενα οικιακής χρήσης όπως λάμπες πετρελαίου, λυχνάρια και ραπτομηχανές μια βόλτα στο μουσείο σίγουρα θα ταξιδέψει τους επισκέπτες σε παλαιότερες εποχές του νησιού.

Ωράριο Λειτουργίας:

Η Έκθεση Παραδοσιακών Επαγγελμάτων είναι στη διάθεση του κοινού από αρχές Ιουνίου έως τέλη Σεπτεμβρίου.

Πρωί: 10:00 – 14:00
Απόγευμα: 18:00-22:00

 


Εκκλησιαστικό Μουσείο Ερμούπολης

Το Εκκλησιαστικό Μουσείο της Ερμούπολης δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Μακαριστού Μητροπολίτη Σύρου Δωρόθεου Ά το 1984, ο οποίος κατάφερε να δημιουργήσει μια εξαιρετική συλλογή εκκλησιαστικών εκθεμάτων στέλνοντας τον τότε αρχιμανδρίτη και νυν Μητροπολίτη Σύρου Δωρόθεο Β΄ να συλλέξει διάφορες εικόνες, εκκλησιαστικά κειμήλια, σκεύη και άμφια από τις εκκλησίες και τους ναούς των υπολοίπων νησιών της Μητροπόλεως. Το μουσείο φιλοξενήθηκε σε κτίριο ιδιοκτησίας της Ιεράς Μητροπόλεως και εμπλουτίστηκε με τον καιρό με περισσότερα άμφια, εκκλησιαστικά κειμήλια και κοσμήματα. Το μουσείο στέγαζε επίσης ένα εργαστήριο δημιουργικής απασχόλησης και έκφρασης παιδιών, καθώς και εκμάθησης αγιογραφίας σε ισόγεια αίθουσα του Ναού του Αγίου Νικολάου που αργότερα μεταφέρθηκαν σε ιδιόκτητο χώρο της Ιεράς Μητροπόλεως μαζί με το βιβλιοπωλείο Θεογνωσία πλησίον του Ναού του Αγίου Νικολάου. Στα εκθέματα προστέθηκαν και αντικείμενα κυκλαδικής λαογραφίας και είναι πλέον στη διαθεσιμότητα του κοινού ενώ η επίσκεψη είναι δωρεάν.

 


Ινστιτούτο Κυβέλη, Ερμούπολη

«Το Ινστιτούτο Κυβέλη είναι ένας Πολιτιστικός Φορέας, που ερευνά τη θεατρική ιστορία και τις ιστορικές τύχες του ελληνισμού, αναδεικνύει συγκλίνουσες διεργασίες στον ευρωπαϊκό και διεθνή χώρο,  δημιουργεί πολιτιστικές συνεργίες και προωθεί την πολιτιστική αποκέντρωση με άξονα το Αιγαίο, έχοντας ως αφετηρία την περιπέτεια μιας μεγάλης οικογένειας, η οποία σημάδεψε το θέατρο, την πολιτική και τις τέχνες του ελληνικού 20ου αιώνα. Σκοπός του είναι η διάσωση, έρευνα, αξιοποίηση και ανάδειξη ιστορικού υλικού σχετικά με το ελληνικό κι ευρωπαϊκό θέατρο του 20ου αιώνα, μέσα από τη ζωή και το έργο και της μεγάλης πρωταγωνίστριας Κυβέλης και της οικογένειάς της.»

Οικία Κυβέλη:

  • Λεωνίδου 4, Ερμούπολις, Σύρος, ΤΚ: 84 100
  • Τηλ & Fax : 22810 85 730
  • e-mail: [email protected]
  • Ώρες Λειτουργίας και επισκέψεις κατόπιν συνεννοήσεως

 


Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Ερμούπολη

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης ιδρύθηκε το 1993 από τους Γιάννη και Ελένη Βάτη και στεγάζεται στο Πνευματικό κέντρο της Ερμούπολης. Το μουσείο φιλοξενεί αντίγραφα του Μουσείου Γουλανδρή στην Αθήνα και διοργανώνει διάφορα εκπαιδευτικά προγράμματα ζωγραφικής, παιχνιδιού και δημιουργίας καθώς και ξεναγήσεις για μικρούς και μεγάλους με σκοπό να τους ταξιδέψει στην ιστορία μέσα από τα ευρήματα του Κυκλαδικού Πολιτισμούς της 3ης χιλιετίας π.Χ.

Οι Μικροί Ξεναγοί: Οι μικροί μαθητές της Σύρου αποκτούν το ρόλο του ξεναγού προσφέροντας στους επισκέπτες μια μαγευτική περιήγηση του νησιού, από το Δημαρχείο, το θέατρο Απόλλων, το Μουσείο Αντιγράφων Κυκλαδικής Τέχνης έως και τη γραφική περιοχή της Άνω Σύρου.

Η περιήγηση πραγματοποιείται στην Ερμούπολη από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 11:00-13:30 και κάθε Τρίτη από τις 19:00-21:00 στην Άνω Σύρο.

 


Μουσείο Μάρκου Βαμβακάρη, Άνω Σύρος

Το Μουσείο Μάρκου Βαμβακάρη αποτυπώνει την καλλιτεχνική υπόσταση του νησιού μέσα από τις εξαιρετικές συλλογές του ομώνυμου συνθέτη.

 

Μια φωνή απόλυτα συνυφασμένη με το ρεμπέτικο τραγούδι κατάφερε να ταξιδέψει τον ελληνικό λαό στις ομορφιές της Σύρου με την αγαπημένη πλέον σε όλους Φραγκοσυριανή δείχνοντας έτσι την αγάπη του για το δικό του τόπο. Ανταποδίδοντας την αγάπη τους στον αξεπέραστο αυτό τραγουδοποιό οι Συριανοί ίδρυσαν το Μουσείο Μάρκου Βαμβακάρη σε ένα ανακαινισμένο, αλλά παλιό σπίτι στην καρδιά της Άνω Σύρου για να ταξιδέψουν για ακόμη μια φορά τους επισκέπτες μέσα από τα μάτια και τη ζωή του πολυαγαπημένου αυτού ρεμπέτη, μέσα από δικές του φωτογραφίες, τα προσωπικά του αντικείμενα, τα χειρόγραφα κείμενα και τους στίχους αλλά και μέσα από ένα ημίωρο ντοκιμαντέρ προς τιμήν του που προβάλλεται καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας του μουσείου. Τόσο η προτομή στην ομώνυμη Πλατεία, όσο και το Μουσείο, αποδίδουν φόρο τιμής στον «Πατριάρχη» του Ρεμπέτικου.

Ωράριο Λειτουργίας:

Ημέρες: Δευτέρα έως Κυριακή
Ώρες: 10:00 – 14:00                 & 18:00 – 22:00

Άγιος Νικόλαος (Αστέρια)

Ο Άγιος Νικόλαος είναι μια από τις τρεις πιο όμορφες παραλίες της Ερμούπολης ιδανική για όσους δεν επιθυμούν να απομακρυνθούν από την πρωτεύουσα του νησιού. Το καφέ που βρίσκεται στα Αστέρια προσφέρει στους λουόμενος μια νότα δροσιάς και χαλάρωσης μετά από την πολύωρη έκθεση στον ήλιο ενώ προσφέρει και κάποιες ξαπλώστρες όπου μπορούν να απολαύσουν ένα δροσιστικό κοκτέιλ με θέα τη θάλασσα.

 


Αγκαθωπές

Η παραλία των Αγκαθωπών αποτελεί μια από τις πιο πολυσύχναστες παραλίες της Σύρου μόλις 14 χιλιόμετρα από την Ερμούπολη. Πρόκειται για μια όμορφη παραλία με χρυσή άμμο και ρηχά νερά που προσφέρει όλες τις ανέσεις καθώς και εύκολη πρόσβαση με ΚΤΕΛ για μια αξέχαστη οικογενειακή απόδραση στη θάλασσα. Οι επισκέπτες μπορούν να κολυμπήσουν στα καταγάλανα νερά και να απολαύσουν τον καφέ ή το φαγητό τους στις καφετέριες και τις ταβέρνες που βρίσκονται κατά μήκος της παραλίας.

 


Αζόλιμνος

Επιτρέπει στους λουόμενους να κολυμπήσουν στα καταγάλανα νερά, να χαλαρώσουν σε μια από τις αναπαυτικές ξαπλώστρες, να βουτήξουν στη θάλασσα από τις τρεις προβλήτες που βρίσκονται στην ακτή αλλά και να απολαύσουν δροσιστικά κοκτέιλ και τοπικά εδέσματα στα καφέ και τις ταβέρνες που βρίσκονται κατά μήκος του δρόμου. Την παραλία μπορεί κανείς να την επισκεφθεί είτε με το λεωφορείο της γραμμής είτε με ιδιωτικό μεταφορικό μέσο.

 


Αμπέλα

Στο δρόμο προς Ποσειδωνία και περίπου 1χλμ μετά την παραλία του Μέγα Γιαλού βρίσκεται η όμορφη, απόμερη και απάνεμη παραλία Αμπέλα. Πρόκειται για μια παραλία με χρυσή άμμο και κρυστάλλινα νερά που διαθέτει μερικές ομπρέλες για τους λουόμενους καθώς και κάποιες προτάσεις για σνακ, καφέ αλλά και θεσπέσια γεύματα στο εξαιρετικό εστιατόριο που βρίσκεται στο μικρό οικισμό της περιοχής.

 


Αχλάδι

Το Αχλάδι βρίσκεται σε απόσταση 8χλμ από την Ερμούπολη και αποτελεί ιδανική επιλογή για οικογένειες με μικρά παιδιά, ταξιδιώτες που αγαπούν το κολύμπι και όσους επιθυμούν να χαλαρώσουν σε μια παραλία που προσφέρει όλες τις ανέσεις. Ανάμεσα στη Βάρη και το Μέγα Γιαλό βρίσκεται ο γραφικός οικισμός Αχλάδι που πήρε το όνομά του από το σχήμα που δημιουργούν οι κατοικίες του οικισμού. Η ομώνυμη παραλία ενδείκνυται για τα καθαρά, ήρεμα και ασφαλή νερά ιδανικά για μικρούς ταξιδιώτες, για λάτρεις των θαλάσσιων σπορ και για κατάδυση.

 


Βάρη

Η παραλία της Βάρης είναι μια από τις πιο δημοφιλείς παραλίες του νησιού μόλις 8 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα καθώς καλύπτει όλες τις ανάγκες και όλα τα γούστα. Τα ρηχά κρυστάλλινα νερά την κάνουν ιδανικό προορισμό για οικογένειες με μικρά παιδιά ενώ οι τουριστικές υποδομές προσελκύουν ακόμη και τους πιο απαιτητικούς ταξιδιώτες. Επίσης υπάρχει οργανωμένο γήπεδο beach volley στην παραλία, ενώ ο γραφικός οικισμός της Βάρης διαθέτει ταβέρνες, εστιατόρια και πληθώρα καταλυμάτων και αποτελεί ιδανική επιλογή διαμονής για διακοπές στη Σύρο.

 


Γαλησσάς

Η παραλία του Γαλησσά είναι μια από τις πιο μεγάλες και πιο δημοφιλείς παραλίες της Σύρου. Πρόκειται για μια πλήρως οργανωμένη παραλία που προσφέρει όλων των ειδών τις ανέσεις. Οι επισκέπτες μπορούν να κολυμπήσουν στα κρυστάλλινα νερά, να χαλαρώσουν στη χρυσή άμμο, να απολαύσουν μοναδικές γεύσεις στις ταβέρνες του ομώνυμου οικισμού και να ανηφορίσουν προς το παρεκκλήσι της Αγίας Πακού απ’ όπου η θέα είναι μαγευτική. Η παραλία είναι εύκολα προσβάσιμη είτε με τα λεωφορεία της γραμμής είτε με ιδιωτικό σκάφος.

 


Δελφίνι

Η παραλία Δελφίνι βρίσκεται 11χλμ από την πρωτεύουσα του νησιού βόρεια από το χωριό Κίνι και αποτελεί ιδανική επιλογή για όσους θέλουν να αποφύγουν τα μελτέμια, να απολαύσουν το μπάνιο τους με όλες τις ανέσεις. Οι λουόμενοι μπορούν να χαλαρώσουν στις ξαπλώστρες κάτω από τη σκιά μιας ομπρέλας ή να δοκιμάσουν μοναδικές λιχουδιές  αγναντεύοντας το μαγευτικό τοπίο. Μπορεί κανείς να φτάσει στην παραλία ακολουθώντας το δρόμο προς Κίνι και στη συνέχεια τον παραλιακό δρόμο ή μέσω θαλάσσης με ιδιωτικό σκάφος.

 


Κίνι

Η παραλία στο Κίνι απέχει 10χλμ από την πρωτεύουσα του νησιού και είναι πλήρως οργανωμένη με ομπρέλες και ξαπλώστρες προσφέροντας στους λουόμενους όλες τις ανέσεις για μια χαλαρωτική μέρα στη θάλασσα. Η προνομιακή της θέση στο ύψωμα δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να απολαύσουν την πιο μαγευτική θέα στο ηλιοβασίλεμα πριν από ένα θεσπέσιο γεύμα σε μια από τις ταβέρνες του ομώνυμου οικισμού. Από το Κίνι ξεκινάνε καΐκια για τις πιο απόμερες παραλίες του νησιού ενώ η πρόσβαση είναι δυνατή είτε με ιδιωτικό όχημα, είτε με το λεωφορείο της γραμμής αλλά και με ιδιωτικό σκάφος.

 


Κόμητο

Το Κόμητο είναι μια όμορφη παραλία στα νοτιοδυτικά της Σύρου στο δρόμο προς Ποσειδωνία που επιλέγουν οι ταξιδιώτες για τη χρυσή άμμο, τα κρυστάλλινα νερά, τις ψάθινες ομπρέλες και το beach bar που προφέρουν μια ανάσα δροσιάς στους λουόμενους. Μόλις 1χλμ από την Ποσειδωνία και 15χλμ από την Ερμούπολη η παραλία Κόμητο αποτελεί αγαπημένο προορισμό για όσους αναζητούν μια όαση χαλάρωσης και ηρεμίας για τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού.

 


Μέγας Γιαλός

Η αμμουδερή παραλία Μέγας Γιαλός βρίσκεται στα νότια του νησιού, 12χλμ από την Ερμούπολη και αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες παραλίες της Σύρου ενώ προσφέρει εύκολη πρόσβαση, προστασία από τους ανέμους, κάποιες τουριστικές υποδομές για τη διευκόλυνση των επισκεπτών και κρυστάλλινα νερά προσελκύοντας έτσι πληθώρα επισκεπτών κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Ο οικισμός αποτελεί ιδανική επιλογή και για διαμονή καθώς προσφέρει μια μεγάλη γκάμα από ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και καταστήματα με είδη πρώτης ανάγκης.

 


Φοίνικας

Η παραλία του Φοίνικα είναι μια πανέμορφη παραλία στα δυτικά της Σύρου λίγο μετά από την Ποσειδωνία. Αποτελεί αγαπημένο προορισμό λόγω των υποδομών που διαθέτει όπως ομπρέλες που προστατεύουν τους λουόμενους από τον ήλιο, οργανωμένη μαρίνα για το άραγμα ιστιοπλοϊκών και ψαροταβέρνες ακριβώς δίπλα στο κύμα. Η παραλία του Φοίνικα είναι εύκολα προσβάσιμη και μπορεί κανείς να την επισκεφθεί ακολουθώντας το δρόμο από την Ερμούπολη για Γαλησσά. Είναι επίσης αγαπημένος ψαρότοπος και ενδείκνυται για ψάρεμα και ψαροντούφεκο.

Γνωστή για την πολιτισμική της κουλτούρα, αλλά και τη συνύπαρξη του ορθόδοξου και του καθολικού δόγματος, η Σύρος δεν θα μπορούσε παρά να γιορτάζει τους Αγίους της με μια σειρά από πανηγύρια.

 

Ο εορτασμός του Πάσχα αποτελεί επίσης μεγάλο γεγονός στο νησί καθώς και οι διάφορες πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις που οργανώνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

 

 

Πανηγύρια & Θρησκευτικές Εκδηλώσεις

 

Ιανουάριος:

  • 17/1 Αγίου Αντωνίου στο Μέγα Γιαλό (Ορθόδοξο)

 


Ιούνιος:

  • 29/6 Αγίου Πέτρου στο Κίνι (Ορθόδοξο)
  • 30/6 Ιεράς Καρδίας του Ιησού στο Γαλησσά (Καθολικό)

 


Ιούλιος:

  • 12/7 Αγίου Βενέδικτου στον Άι-Μιχάλη (Καθολικό)
  • 18/7 Αγίας Μαρίνας στο Κίνι (Καθολικό)
  • 18/7 Παναγίας του Όρους Καρμήλου στον Γαλησσά (Καθολικό)
  • 20/7 Προφήτη Ηλία στο Επισκοπείο (Ορθόδοξο)
  • 26/7 Αγίας Παρασκευής στην Αληθινή (Ορθόδοξο)
  • 27/7 Αγίου Παντελεήμονα στο Παπούρι (Καθολικό)

 


Αύγουστος:

  • 2/8 Παναγίας των Χαρίτων στο Κίνι (Καθολικό)
  • 7/8 Μεταμόρφωσης του Σωτήρα στον Αγρό (Καθολικό)
  • 7/8 Αγίου Κυριάκου (Τσίρικου) στο Δανακό (Καθολικό)
  • 9/8 Αγίου Γεωργίου στον Κάμπο (Καθολικό), στην Απάνω Μεριά της Σύρου
  • 11/8 Ανάμνηση του Θαύματος Αγίου Σπυρίδωνος στα Χρούσσα (Ορθόδοξο)
  • 15/8 Κοίμηση της Θεοτόκου στις περιοχές Γαλησσάς, Κίνι, Πάγος, Επισκοπείο, Χαλανδριανή (Καθολικό)
  • 17/8 Αγίου Μάμα στο Γαλησσά (Ορθόδοξο)
  • 23/8 Αγίου Ιωάννου Ευαγγελιστή στο Πλατύ Βουνί (Καθολικό)
  • 29/8 Αγίου Ιωάννου Βαπτιστή στην Αληθινή (Ορθόδοξο)

 


Σεπτέμβριος:

  • 6/9 Γεννήσεως της Θεοτόκου (Παναγία των Κεριών) στην Παρακοπή (Καθολικό)
  • 8/9 Γεννήσεως της Θεοτόκου στα Χρούσσα και τον Πάγο (Καθολικό), στην Παναγία Λωτιανή και στην Παναγία Βουλιανή στο Κίνι.
  • 14/9 Τίμιου Σταυρού στην Παρακοπή, την Αληθινή και τα Τάλαντα (Καθολικό)
  • 24/9 Παναγίας της Φανερωμένης στα Χρούσσα (Καθολικό)

 


Οκτώβριος:

  • 1/10 Αγίων Κοσμά & Δαμιανού (Άγ. Ανάργυροι) στην Απάνω Μεριά (Καθολικό)
  • 4/10 Σα Μιχάλη στην Απάνω Μεριά (Καθολικό)
  • 8/10 Αγίας Θηρεσίας στο Δανακό (Καθολικό)

 


Το Άγιο Πάσχα

Το Πάσχα στη Σύρο είναι ένα γεγονός που δεν πρέπει να χάσει κανείς. Τη Μεγάλη Παρασκευή η περιφορά των Επιταφίων Ορθόδοξων και Καθολικών κατακλύζει τα δρομάκια της Ερμούπολης με φως, δίνοντας έναν ακόμη πιο μαγευτικό χαρακτήρα στην ήδη ιδιαίτερα κατανυκτική ατμόσφαιρα. Η πρώτη Ανάσταση στην ορθόδοξη εκκλησία της Ανάστασης συνοδεύεται από ηχηρούς χτύπους στα στασίδια της εκκλησίας ενώ η βραδινή Ανάσταση στην εκκλησία της Αναστάσεως συνοδεύεται από τους ήχους και τις λάμψεις των αμέτρητων βεγγαλικών. Εντυπωσιακή είναι και η περιφορά του αγάλματος τους Ιησούς από τους Καθολικούς αμέσως μετά τη λειτουργία της Ανάστασης. Η απόλυτη συνένωση της πίστης επιτυγχάνεται στην Ποσειδωνία όπου ορθόδοξου και καθολικοί ακολουθούν την περιφορά του επιταφίου την ίδια ώρα ενώ την ακολουθία συνοδεύει και το χαρμόσυνο σφύριγμα των πλοίων.

 


Πολιτιστικές Εκδηλώσεις

 

“Σύρος Πολιτισμός”

Στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων “Σύρος Πολιτισμός” διοργανώνεται μια σειρά από πολιτιστικές εκδηλώσεις με μουσική, θεατρικές παραστάσεις και εικαστικές αποκαλύψεις που λαμβάνουν χώρα καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού στο Δήμο Ερμούπολης.

 

Καρναβάλι

Το μεγάλο καρναβάλι του νησιού λαμβάνει χώρα στην Άνω Σύρο όπου αναβιώνουν έθιμα από το παρελθόν που συνδυάζονται με μασκαρέματα, παραδοσιακούς χορούς και εδέσματα.

 

Κούλουμα

Την Καθαρά Δευτέρα όπως και σε όλη τη χώρα έτσι και στη Σύρο τα Κούλουμα έχουν την τιμητικής τους προσκαλώντας τόσο τους ντόπιους όσο και τους επισκέπτες να πετάξουν το χαρταετό τους και να διασκεδάσουν με παραδοσιακό χορό, τραγούδι και τοπικά εδέσματα στον γραφικό οικισμό του Γαλησσά.

Συριανά Λουκούμια

Τα συριανά λουκούμια έχουν Μικρασιάτικες ρίζες ενώ η εμφάνισή τους στο νησί έγινε κοντά στο 1832 κατά την άφιξη των προσφύγων από τη Χίο με την πρώτη παραγωγή λουκουμιού στο νησί να γίνεται από τον Σταματελάκη. Πρόκειται για ένα γλυκό που φτιάχνεται από νερό, άμυλο και ζάχαρη μέσα από μια ιδιαίτερα δύσκολη και χρονοβόρο διαδικασία και διατίθεται σε διάφορες γεύσεις όπως τριαντάφυλλο, μαστίχα, περγαμόντο, ροδοζάχαρη, μανταρίνι, αμύγδαλο, φιστίκι, καρύδι και ινδική καρύδα είτε σκέτο είτε γεμιστό. Αυτό που κάνει το Συριανό λουκούμι μοναδικό και ασύγκριτο λέγεται πως είναι το νερό και γι’ αυτό και το Συριανό λουκούμι αποτελεί το νούμερο ένα προϊόν του νησιού καθώς επίσης και αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας του και της συριανής παράδοσης.

 


Χαλβαδόπιτα

Η χαλβαδόπιτα Σύρου είναι το δεύτερο κατά σειρά αγαπημένο και δημοφιλές προϊόν του νησιού. Παρασκευάζεται από τοπικά προϊόντα όπως το συριανό μέλι καθώς και από ζάχαρη, γλυκόζη, βανίλια, ασπράδι αυγών και αμύγδαλα.

 


Συριανό Λουκάνικο

Τα Συριανά Λουκάνικα φτιάχνονται από χοιρινό κρέας και έχουν μια πολύ ιδιαίτερη γεύση που οφείλεται στο μάραθο, τα λουκάνικα αυτά ονομάζονται αρωματικά. Υπάρχουν όμως και τα πικάντικα λουκάνικα που είναι μια εξίσου νόστιμη παραλλαγή που τη χαρακτηρίζει η προσθήκη σκόρδου.

 


Λούζα

Ένας παραδοσιακός Κυκλαδίτικος χοιρινός μεζές που στη Σύρο φτιάχνεται από κόντρα φιλέτο το οποίο μαρινάρεται σε κόκκινο κρασί με πιπέρι, μπαχάρι, γαρύφαλλο και κανέλα και κρεμιέται για να στεγνώσει στον αέρα.

 


Τυρί Σαν Μιχάλη

Το Τυρί Σαν Μιχάλη είναι ένα προϊόν από το ομώνυμο χωριό Άη Μιχάλης της Σύρου και κατέχει προστατευόμενη ονομασία προέλευσης από το 1996. Αποτελεί ένα από τα ακριβότερα τυριά της εγχώριας παραγωγής και ξεχωρίζει για τη μοναδική πικάντικη γεύση του. Πρόκειται για ένα σκληρό, κίτρινο τυρί από παστεριωμένο αγελαδινό γάλα που θυμίζει την ιταλική παρμεζάνα με ελαφριά αρώματα φουντουκιού και ξηρών καρπών. Προσφέρεται κυρίως ως επιτραπέζιο τυρί ή ως συνοδευτικό σε ζυμαρικά.

 


Γλυκιά Γραβιέρα

Αγελαδινή γραβιέρα ντόπια παραγωγής που είναι διαθέσιμη ανά διαστήματα.

 


Καυτή Κοπανιστή

Μαλακό τυρί, σε κρεμώδη μορφή με έντονη πιπεράτη γεύση.

 


Νωπή Φρέσκια Μυζήθρα

Λευκό τυρί που παρασκευάζεται από φρέσκο ντόπιο γάλα και τα υπολείμματα τυρογάλακτος.

 


Πετρωτά

Μαλακό τυρί από ντόπιο πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα που πωλείται σε κεφαλάκια. Η ονομασία του πηγάζει από τη διαδικασία απομάκρυνσης του γάλακτος ασκώντας πίεση με πέτρα.

 


Κάπαρη

Φύεται στα απόκρημνα βράχια του νησιού, στην Απάνω Μεριά και τα πετρώδη εδάφη. Η κάπαρη της Σύρου διαθέτει μια ιδιαίτερη γεύση και υφή καθώς επηρεάζεται από την ηλιοφάνεια και την ανομβρία του νησιού αλλά και τη θαλασσινή αύρα.

 


Μάραθος-Πολτός από μάραθο

Ο μάραθος βρίσκεται σε αφθονία στο νησί της Σύρου και γι’ αυτό και χρησιμοποιείτε σε πολλές σπεσιαλιτέ της συριανής κουζίνας είτε στη μορφή φύλλων και σπόρων είτε στη μορφή πολτού. Οι σπόροι χρησιμοποιούνται κυρίως για τα λουκάνικα ενώ τα φύλλα για τη μαραθόπιτα.

 


Λιαστή Ντομάτα

Συριανές ντομάτες που έχουν μαραθεί κάτω από τον Αιγαιοπελαγίτικο ήλιο και διατηρούνται σε βάζα με αλάτι.

 


Παστελαριές

Αποξηραμένα σύκα με καρύδι που αποτελούν ιδανική επιλογή για να δώσουν ενέργεια αντικαθιστώντας ανάλογες μπάρες δημητριακών.

 


Θυμαρίσιο Μέλι

Το συριανό θυμαρίσιο μέλι είναι ένα μέλι αγνό και ακατέργαστο χωρίς συντηρητικά με ιδιαίτερη υφή και άρωμα γι’ αυτό και χρησιμοποιείτε σε διάφορα παραδοσιακά γλυκίσματα.

 


Τσακιστές Ελιές

Οι τσακιστές ελιές Σύρου είναι ένα παραδοσιακό προϊόν που συντηρείτε σε μάραθο και άλμη.

Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου: 22813 60 214
Γενικό Νοσοκομείο: 22813 60 500
Λιμεναρχείο: 22810 89 200
Πυροσβεστική: 199
Αστυνομία: 100
Αεροδρόμιο: 22810 87 025
ΤΑΞΙ: 22810 86 222
ΚΤΕΛ: 22810 82 575
Ε Ο Τ : 22810 81 206

Η πλεονεκτική θέση της Σύρου στην καρδιά των Κυκλάδων και η κοντινή της απόσταση από την Αθήνα δίνει τη δυνατότητα σε όλους του ταξιδιώτες να μεταβούν στο νησί με όποιο τρόπο τους εξυπηρετεί περισσότερο, είτε αεροπορικώς είτε με πλοίο.

 

Είναι ο ιδανικός προορισμός για πολυήμερες διακοπές, για σύντομες αποδράσεις ή για island hopping καθώς συνδέεται καθημερινά με την Αθήνα και με τακτικά δρομολόγια προς τα νησιά.

 

Η κρουαζιέρα είναι επίσης επιλογή για μια σύντομη επίσκεψη, καθώς όλο και περισσότερα κρουαζιερόπλοια δένουν στο αγαπημένο λιμάνι της Σύρου. Οι λάτρεις του yachting μπορούν να προσέλθουν στο νησί και να δέσουν στο λιμάνι της Ερμούπολης ή σε μια από τις μαρίνες και τα λιμανάκια του νησιού.

 


Αεροπορικώς

 

Με καθημερινές πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο της Σύρου στο Διεθνές Αερολιμένα Αθηνών, Ελευθέριος Βενιζέλος.

Διάρκεια Πτήσης: 25 λεπτά

Αεροδρόμιο Σύρου, Τηλ.: 22810 81 900, 22810 87 025

 


Ακτοπλοϊκώς

 

Με καθημερινά δρομολόγια από και προς τα λιμάνια:

  • Πειραιά: διάρκεια 4 ώρες με συμβατικό πλοίο της γραμμής, 2,5 ώρες με high-speed
  • Ραφήνας: διάρκεια 1,5 ώρα
  • Κυκλάδων
  • Δωδεκανήσων
  • Βορείου Αιγαίου
  • Καβάλας

 


Για μετακινήσεις εντός Σύρου:

 

Iδιωτικά Οχήματα:

Σε περίπτωση που κάποιος επιθυμεί να επιλέξει ένα ιδιωτικό αυτοκίνητο για τις μεταφορές του στο νησί μπορεί να φροντίσει για την ενοικίασή του είτε από τις τοπικές εταιρίες ενοικίασης αυτοκινήτου είτε μέσα από κάποιο ταξιδιωτικό γραφείο.

 


Τοπικά Λεωφορεία:

Η τοπική συγκοινωνία καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος του νησιού ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Το τοπικό λεωφορείο εκτελεί δρομολόγια που συνδέουν την Ερμούπολη με το Γαλησσά, το Φοίνικα, την Ποσειδωνία, το Μέγα Γιαλό, τη Βάρη, την Αζόλιμνο, το Κίνι, την Άνω Μάνα, τα Χρούσσα, την Παρακοπή και τη Βήσσα ενώ τα δημοτικά λεωφορεία διατίθενται δωρεάν.

Τηλ.: 22810 82 757

 


Ταξί

Η Σύρος διαθέτει και ταξί για τη μετακίνηση των επισκεπτών του τα οποία συγκεντρώνονται κατά κύριο λόγο μπροστά από το μνημείο της εθνικής αντίστασης στην Ερμούπολη.

Τηλ.: 22810 8422, 22810 8622

 


Καΐκια – Βάρκες

Το νησί διαθέτει βάρκες και καΐκια προς ενοικίαση για την μεταφορά των επισκεπτών σε ιδιωτικές και απόκρημνες παραλίες καθώς και σημεία ειδικά για κατάδυση. Περισσότερες πληροφορίες μπορεί κανείς να ζητήσει από τα ταξιδιωτικά πρακτορεία του νησιού.