Βαπόρια, Ερμούπολη
Κατά τη διάρκεια της Επανάστασης, οι πρόσφυγες του Βορείου Αιγαίου και της Κρήτης εγκαταστάθηκαν στον νησί της Σύρου. Εκεί έκτισαν μοναδικά ψηλοτάβανα αρχοντικά με εντυπωσιακές τοιχογραφίες, ξυλόγλυπτες πόρτες, μαρμάρινα μπαλκόνια, ξύλινα πατώματα και ασύγκριτες λεπτομέρειες δίπλα στη θάλασσα δημιουργώντας έτσι τα δικά τους καπετανόσπιτα, τα δικά τους “βαπόρια” που έμοιαζαν να αιωρούνται επάνω από τα βράχια. Από το 19ο λοιπόν αιώνα και μετά η συνοικία πήρε τη γνωστή μέχρι σήμερα ονομασία της Βαπόρια και συνεχίζει να φημίζεται ως η πιο αριστοκρατική συνοικία στο ανατολικό τμήμα της Ερμούπολης. Πρόκειται για μια πανέμορφη και γραφική περιοχή με μια εξαιρετική παραλία, η οποία ονομάζεται Αστέρια, κατάλληλη για κολύμπι και για ξέγνοιαστες καλοκαιρινές περιπλανήσεις. Στην περιοχή αξίζει κανείς να επισκεφθεί επίσης τον ναό του Αγίου Νικολάου των Πλουσίων που δεσπόζει με τα πυργωτά κωδωνοστάσια.
Δημοτική Βιβλιοθήκη, Ερμούπολη
Από το 1926 ξεκινά η πρώτη συλλογή βιβλίων με 2000 τόμους από τη βιβλιοθήκη του Γυμνασίου της Σύρου, τη βιβλιοθήκη του Ι. Ρώτα και του Επισκόπου Κυκλάδων Άνθιμου Κομνηνού καθώς και χιλιάδων τίτλων που δώρισε ο ποιητής, στιχουργός και πεζογράφος Μάνος Ελευθερίου. Μια συλλογή που σήμερα υπολογίζεται στους 55.000 τόμους, συμπεριλαμβανομένων των βιβλίων Αργοναυτικά του 1521, Ονομαστικό του Πολυδεύκους του 1608, Ιουστινιαναί και συλλογές του Συριανού τύπου από τον προηγούμενο αιώνα. Η βιβλιοθήκη στεγάζεται στο ισόγειο ενός πανέμορφου νεοκλασικού κτιρίου του 1863 στην πλατεία Μιαούλη στο οποίο επίσης φιλοξενείται και το Πνευματικό Κέντρο της Ερμούπολης. Στο χώρο της δημόσιας βιβλιοθήκης οργανώνονται κατά καιρούς διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις τις οποίες αξίζει κανείς να παρακολουθήσει. Οι προτομές των Εμμανουήλ Ροΐδη, Γεώργιου Σουρή, Ρίτας Μπούμη-Παππά, Δημήτρη Βικέλα και Τιμολέοντα Αμπελά κοσμούν το μικρό κηπάκι μπροστά από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη.
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 22810 88 089, 22810 88 089
Ενυδρείο, Κίνι
Το ενυδρείο στο Κίνι είναι ένα από τα πλέον αγαπημένα αξιοθέατα μικρών και μεγάλων καθώς δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να γνωρίσουν από κοντά το μαγευτικό θαλάσσιο κόσμο του Αιγαίου πελάγους και να μελετήσουν εις βάθος τη θαλάσσια χλωρίδα και πανίδα. Το ενυδρείο έχει πάνω από όλα εκπαιδευτικό χαρακτήρα καθώς καλεί μικρούς και μεγάλους να μάθουν τα πάντα για τη θάλασσα, για τις θαλάσσιες δραστηριότητες των συριανών και τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται σε αυτές έτσι ώστε να ευαισθητοποιηθούν σε περιβαλλοντικό επίπεδο και να γνωρίσουν λίγο καλύτερα το φυσικό πλούτο που τους περιβάλλει. Εκείνοι που θα επιλέξουν να επισκεφθούν το ενυδρείο θα έχουν επίσης τη δυνατότητα να θαυμάσουν τα εκθέματα του Μουσείου Παραδοσιακών Σκαφών, των Αλιευτικών Εργαλείων και των Θαλάσσιων Οργανισμών που φιλοξενούνται στον ίδιο χώρο.
Ωράριο Λειτουργίας: Από Δευτέρα έως Κυριακή, 10:00 έως 14:00 & 18:00 έως 22:00
Θέατρο Απόλλων, Ερμούπολη
Το Δημοτικό Θέατρο Απόλλων είναι ένα έργο τέχνης που μαρτυρά την πολιτιστική ανάπτυξη της Ερμούπολης. Χτίστηκε το 1864 στην πλατεία Βαρδάκα στο κέντρο της πόλης από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Pietro Sampo και φέρει αρχιτεκτονικές επιρροές από την ιταλική και τη γαλλική κουλτούρα ενώ συχνά προσομοιάζεται με μικρογραφία της Σκάλας του Μιλάνου. Πρόκειται για ένα διώροφο κτίριο που εξωτερικά τουλάχιστον χαρακτηρίζεται από ένα λιτό αρχιτεκτονικό σχεδιασμό με κυρίαρχα στοιχεία το μάρμαρο στη βάση, τους κατακόρυφους άξονες, το επιστύλιο, το γείσο, τα τοξωτά και τα ορθογώνια παράθυρα. Το εσωτερικό όμως του θεάτρου σίγουρα θα αφήσει τους επισκέπτες με το στόμα ανοικτό. Αρχικά το εσωτερικό του θεάτρου αποτελείτο από μια σκηνή 9×10 μέτρων, ξύλινα καθίσματα, κουπαστές και βελούδινες κουρτίνες. Μετά τις φθορές που υπέστη κατά το (Β’) Παγκόσμιο πόλεμο το θέατρο είχε χάσει όλη του την αίγλη. Από το 1970 και μέχρι το 2000 άρχισε να ανακατασκευάζεται βάσει των σχεδίων του Πέτρου Πικιώνη και επαναλειτούργησε για πρώτη φορά το 2002. Σήμερα ως ένα από τα πιο εντυπωσιακά πολιτιστικά κέντρα των Κυκλάδων το Δημοτικό Θέατρο Απόλλων φιλοξενεί πληθώρα πολιτιστικών εκδηλώσεων και φεστιβάλ.
Πνευματικό Κέντρο, Ερμούπολη
Το Πνευματικό Κέντρο της Ερμούπολης χτίστηκε το 1863 υπό την επιμέλεια του Ιταλού αρχιτέκτονα Pietro Sampo. Η μνημειακή του όψη ξεχωρίζει για το μαρμάρινο στηθαίο, τον εξώστη, τις τοιχοποιίες, τους τοσκανικούς κίονες, την αρμολογημένη λιθοδομή και τα γείσα. Το κτήριο βρισκόταν αρχικά υπό την κυριαρχία των Ιταλών και στη συνέχεια βομβαρδίστηκε και υπέστη πολλές καταστροφές. Έως το 1970 στους χώρους του στεγαζόταν η Λέσχη Ελλάς ενώ έκτοτε η Λέσχη παραχώρησε το κτίριο για να φιλοξενηθεί στους χώρους του το Πνευματικό Κέντρο της Ερμούπολης που οργάνωνε διαφόρων ειδών εκδηλώσεων μέχρι και το 1998 που ανακαινίστηκε και άρχισε να στεγάζει και το Συνεδριακό Κέντρο. Ο ζωγραφικός διάκοσμος είχε υποστεί μεγάλες φθορές οι οποίες αποκαταστάθηκαν από τη ζωγράφο Άννα Βασιλάκη.
Μουσεία
Αρχαιολογικό Μουσείο Σύρου, Ερμούπολη
Το Αρχαιολογικό μουσείο Σύρου ιδρύθηκε το 1834 και αποτελεί ένα από τα παλαιότερα μουσεία του Ελλαδικού χώρου. Από το 1899 στεγάζεται σε 4 αίθουσες του Δημαρχείου της Ερμούπολης και προσφέρει ανεξάρτητη είσοδο από την ιστορική πλατεία Μιαούλη. Οι συλλογές του μουσείου περιλαμβάνουν εκθέματα όπως το Δέπας Αμφικύπελλον, ένα σωληνοειδές κύπελλο ύψους 15 εκατοστών από τα τέλη της 3ης χιλιετίας, την Πυξίδα, ένα αγγείο ύψους 7 εκατοστών από το δεύτερο μισό της 3ης χιλιετίας, το μαρμάρινο ειδώλιο μιας γυναικείας μορφής ύψους 35 εκατοστών από το 730π.Χ. καθώς και άλλα Πρωτοκυκλαδύτικα και Βυζαντινά εκθέματα, γλυπτά και επιγραφές. Στο χώρο του μουσείο λειτουργεί και έκθεση του αρχαιολόγου Χρήστου Τσούντα.
Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης
Το Βιομηχανικό Μουσείο της Ερμούπολης ιδρύθηκε το 2000 από το Κέντρο Τεχνικού Πολιτισμού και στεγάζεται σε 4 βιομηχανικά κτίρια του 19ου αιώνα, το Βυρσοδεψείο Κορνηλάκη, το Σκαγιοποιείο Αναιρούση, το Υφαντουργείο Βελισσαρόπουλου και το Χρωματουργείο Κατσιμάντη απέναντι από το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου. Το μουσείο φιλοξενεί μια συλλογή εργαλείων, εξοπλισμού και μηχανημάτων της χρυσής βιομηχανικής εποχής από εργαστήρια λουκουμοποιίας, κλωστοϋφαντουργίας, βυρσοδεψίας, τυπογραφίας, μηχανουργίας, υαλουργίας καθώς και ένα ψηφιακό αρχείο εικόνας και ήχου με μαρτυρίες εργατών, χάρτες και σχέδια, μια τρισδιάστατη απεικόνιση βιομηχανικών κτηρίων και ευρήματα από ναυάγιο του ατμόπλοιου Πατρίς. Ανάμεσα στα εκθέματα είναι και το θρυλικό Enfield 8000, το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο που κατασκευάστηκε στην Ελλάδα.
Ωράριο Λειτουργίας:
Δευτέρα έως Παρασκευή: |
10.00 – 15.30 |
|
Σάββατο: |
10.00 – 15.30 |
18.00 – 20.00 |
Κυριακή: |
10.00 – 15.00 |
|
Έκθεση Παραδοσιακών Επαγγελμάτων, Άνω Σύρος
Η Έκθεση Παραδοσιακών Επαγγελμάτων βρίσκεται σε ένα κτίριο επί της οδού Δον Ιωάννου Στεφάνου στην Άνω Σύρο και πρόκειται για μια έκθεση αντικειμένων που χρησιμοποιούσαν οι συριανοί στην καθημερινότητά τους. Από τα ψαλίδια του μπαρμπέρη, τον πάγκο του ψαρά, τα εργαλεία του ξυλουργού, τα αγροτικά σύνεργα των γεωργών, το καπνιστήρι των μελισσοκόμων αλλά και διάφορα αντικείμενα οικιακής χρήσης όπως λάμπες πετρελαίου, λυχνάρια και ραπτομηχανές μια βόλτα στο μουσείο σίγουρα θα ταξιδέψει τους επισκέπτες σε παλαιότερες εποχές του νησιού.
Ωράριο Λειτουργίας:
Η Έκθεση Παραδοσιακών Επαγγελμάτων είναι στη διάθεση του κοινού από αρχές Ιουνίου έως τέλη Σεπτεμβρίου.
Πρωί: |
10:00 – 14:00 |
Απόγευμα: |
18:00-22:00 |
Εκκλησιαστικό Μουσείο Ερμούπολης
Το Εκκλησιαστικό Μουσείο της Ερμούπολης δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Μακαριστού Μητροπολίτη Σύρου Δωρόθεου Ά το 1984, ο οποίος κατάφερε να δημιουργήσει μια εξαιρετική συλλογή εκκλησιαστικών εκθεμάτων στέλνοντας τον τότε αρχιμανδρίτη και νυν Μητροπολίτη Σύρου Δωρόθεο Β΄ να συλλέξει διάφορες εικόνες, εκκλησιαστικά κειμήλια, σκεύη και άμφια από τις εκκλησίες και τους ναούς των υπολοίπων νησιών της Μητροπόλεως. Το μουσείο φιλοξενήθηκε σε κτίριο ιδιοκτησίας της Ιεράς Μητροπόλεως και εμπλουτίστηκε με τον καιρό με περισσότερα άμφια, εκκλησιαστικά κειμήλια και κοσμήματα. Το μουσείο στέγαζε επίσης ένα εργαστήριο δημιουργικής απασχόλησης και έκφρασης παιδιών, καθώς και εκμάθησης αγιογραφίας σε ισόγεια αίθουσα του Ναού του Αγίου Νικολάου που αργότερα μεταφέρθηκαν σε ιδιόκτητο χώρο της Ιεράς Μητροπόλεως μαζί με το βιβλιοπωλείο Θεογνωσία πλησίον του Ναού του Αγίου Νικολάου. Στα εκθέματα προστέθηκαν και αντικείμενα κυκλαδικής λαογραφίας και είναι πλέον στη διαθεσιμότητα του κοινού ενώ η επίσκεψη είναι δωρεάν.
Ινστιτούτο Κυβέλη, Ερμούπολη
«Το Ινστιτούτο Κυβέλη είναι ένας Πολιτιστικός Φορέας, που ερευνά τη θεατρική ιστορία και τις ιστορικές τύχες του ελληνισμού, αναδεικνύει συγκλίνουσες διεργασίες στον ευρωπαϊκό και διεθνή χώρο, δημιουργεί πολιτιστικές συνεργίες και προωθεί την πολιτιστική αποκέντρωση με άξονα το Αιγαίο, έχοντας ως αφετηρία την περιπέτεια μιας μεγάλης οικογένειας, η οποία σημάδεψε το θέατρο, την πολιτική και τις τέχνες του ελληνικού 20ου αιώνα. Σκοπός του είναι η διάσωση, έρευνα, αξιοποίηση και ανάδειξη ιστορικού υλικού σχετικά με το ελληνικό κι ευρωπαϊκό θέατρο του 20ου αιώνα, μέσα από τη ζωή και το έργο και της μεγάλης πρωταγωνίστριας Κυβέλης και της οικογένειάς της.»
Οικία Κυβέλη:
- Λεωνίδου 4, Ερμούπολις, Σύρος, ΤΚ: 84 100
- Τηλ & Fax : 22810 85 730
- e-mail: [email protected]
- Ώρες Λειτουργίας και επισκέψεις κατόπιν συνεννοήσεως
Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Ερμούπολη
Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης ιδρύθηκε το 1993 από τους Γιάννη και Ελένη Βάτη και στεγάζεται στο Πνευματικό κέντρο της Ερμούπολης. Το μουσείο φιλοξενεί αντίγραφα του Μουσείου Γουλανδρή στην Αθήνα και διοργανώνει διάφορα εκπαιδευτικά προγράμματα ζωγραφικής, παιχνιδιού και δημιουργίας καθώς και ξεναγήσεις για μικρούς και μεγάλους με σκοπό να τους ταξιδέψει στην ιστορία μέσα από τα ευρήματα του Κυκλαδικού Πολιτισμούς της 3ης χιλιετίας π.Χ.
Οι Μικροί Ξεναγοί: Οι μικροί μαθητές της Σύρου αποκτούν το ρόλο του ξεναγού προσφέροντας στους επισκέπτες μια μαγευτική περιήγηση του νησιού, από το Δημαρχείο, το θέατρο Απόλλων, το Μουσείο Αντιγράφων Κυκλαδικής Τέχνης έως και τη γραφική περιοχή της Άνω Σύρου.
Η περιήγηση πραγματοποιείται στην Ερμούπολη από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 11:00-13:30 και κάθε Τρίτη από τις 19:00-21:00 στην Άνω Σύρο.
Μουσείο Μάρκου Βαμβακάρη, Άνω Σύρος
Το Μουσείο Μάρκου Βαμβακάρη αποτυπώνει την καλλιτεχνική υπόσταση του νησιού μέσα από τις εξαιρετικές συλλογές του ομώνυμου συνθέτη.
Μια φωνή απόλυτα συνυφασμένη με το ρεμπέτικο τραγούδι κατάφερε να ταξιδέψει τον ελληνικό λαό στις ομορφιές της Σύρου με την αγαπημένη πλέον σε όλους Φραγκοσυριανή δείχνοντας έτσι την αγάπη του για το δικό του τόπο. Ανταποδίδοντας την αγάπη τους στον αξεπέραστο αυτό τραγουδοποιό οι Συριανοί ίδρυσαν το Μουσείο Μάρκου Βαμβακάρη σε ένα ανακαινισμένο, αλλά παλιό σπίτι στην καρδιά της Άνω Σύρου για να ταξιδέψουν για ακόμη μια φορά τους επισκέπτες μέσα από τα μάτια και τη ζωή του πολυαγαπημένου αυτού ρεμπέτη, μέσα από δικές του φωτογραφίες, τα προσωπικά του αντικείμενα, τα χειρόγραφα κείμενα και τους στίχους αλλά και μέσα από ένα ημίωρο ντοκιμαντέρ προς τιμήν του που προβάλλεται καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας του μουσείου. Τόσο η προτομή στην ομώνυμη Πλατεία, όσο και το Μουσείο, αποδίδουν φόρο τιμής στον «Πατριάρχη» του Ρεμπέτικου.
Ωράριο Λειτουργίας:
Ημέρες: |
Δευτέρα έως Κυριακή |
|
Ώρες: |
10:00 – 14:00 & |
18:00 – 22:00 |