Τήλος

Νησί με τραχείς, ορεινούς, αλλά κατάφυτους όγκους, με λόφους και κοιλάδες όπου φυτρώνουν τετρακόσια είδη λουλουδιών και βοτάνων, ενώ ζουν πολλά είδη σπάνιων πουλιών (σπιζαετοί, γεράκια, αηδόνια, καρδερίνες, ερωδιοί, μελισσοφάγοι κ.ά.). Έχει γραφικά χωριά και μαγευτικές παραλίες. Εδώ έζησαν οι τελευταίοι ελέφαντες της Ευρώπης: οι νάνοι ελέφαντες εμφανίστηκαν στο νησί πριν από 45.000 χρόνια κι εξαφανίστηκαν πριν από 4.000 χρόνια.

 

Όλο το νησί είναι ένα τεράστιο οικολογικό πάρκο και προστατεύεται από διεθνείς συνθήκες. Στην αρχαιότητα, η Τήλος ήταν διάσημη για τα βότανά της και γνώρισε μεγάλη ακμή στα κλασικά χρόνια. Τότε έζησε στο νησί η φημισμένη ποιήτρια Ήριννα. Έχει έκταση 63 τ. χλμ., μήκος ακτών 63 χλμ. και πληθυσμό 533 κάτοικους.

Σε όλα τα χρόνια της πορείας του, το νησί κατοικήθηκε από ποικιλία λαών και δέχτηκε μείγμα πολιτισμών. Από τους προέλληνες πέρασε διαδοχικά στους Δωριείς το 1000 π.Χ., στους βενετούς φεουδάρχες, στους Ιωαννίτες Ιππότες το 1310μ.Χ., στους Τούρκους το 1552μ.Χ., για να παραδοθεί τελικά ξανά στους Έλληνες το 1948.

 

Η Τήλος κατοικήθηκε από τη Νεολιθική εποχή (8000-7000π.Χ.), όπως μαρτυρούν τα σημαντικά και εντυπωσιακά παλαιοντολογικά ευρήματα των προϊστορικών ελεφάντων, των οποίων οι σκελετοί ήρθαν στο φως μετά από ανασκαφές που έγιναν στο σπήλαιο Χαρκαδιό.  Άλλες ανασκαφές αποδεικνύουν για την Τήλο, όπως άλλωστε και για τα περισσότερα Δωδεκάνησα, μινωική και στη συνέχεια μυκηναϊκή παρουσία. Τείχη που βρέθηκαν, μαρτυρούν ότι το νησί κατοικήθηκε και από τους Πελασγούς.

 

Από τους προέλληνες πέρασε το 1000π.Χ. στους Δωριείς.

 

Ο Ηρόδοτος έχει αναφερθεί στη σημαντικότερη περίοδο του νησιού που χρονολογείται τον 7ο αι. π.Χ., όταν κάτοικοι της Τήλου μαζί με κατοίκους της Λίνδου εγκαταστάθηκαν στη Σικελία και ίδρυσαν τη γνωστή πόλη Γέλας.

 

Τον 5ο αι. π.Χ. έγινε μέλος της αθηναϊκής συμμαχίας και μέχρι να περάσει στα χέρια των Ρωμαίων παρέμεινε εξαρτημένη από τη Ρόδο. Το πλήθος των αρχαιολογικών ευρημάτων που ανάγονται στα ρωμαϊκά και τα παλαιοχριστιανικά χρόνια μαρτυρεί την ακμή του νησιού.

 

Στα 350π.Χ., γεννήθηκε στην Τήλο η ποιήτρια Ήριννα και σε νεαρή ηλικία εμπνεύστηκε από την πλούσια φυσική ομορφιά του νησιού, την ποικιλία των τοπίων της και το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου Πελάγους.

 

Η ακμή της συνεχίστηκε μέχρι το μεγάλο σεισμό του 550μ.Χ.. Μετά από αυτόν, η Τήλος ακολούθησε την ιστορία της Ρόδου, με την οποία είχε ενωθεί.

 

Τα βυζαντινά χρόνια η Τήλος μαζί με τη Νίσυρο, την Κω και τη Σάμο αποτέλεσε το Θέμα της Σάμου. Οι ιππότες του Αγίου Ιωάννη κατοίκησαν στο νησί και ανακατασκεύασαν ή έχτισαν τρία από τα κάστρα που υπάρχουν σε αυτό.

 

Το 1522 το νησί έγινε μέρος της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και υπάχθηκε στο προνομιακό φορολογικό και διοικητικό καθεστώς των νησιών “μάκτου”.

 

Τέλος, το 1948 ενσωματώθηκε στο Ελληνικό Κράτος.

Το Μεγάλο Χωριό, η πρωτεύουσα του νησιού, απλώνεται στις απότομες πλαγιές του λόφου του Αγίου Στεφάνου, λίγα χιλιόμετρα μακριά από το χωριό Λιβάδια. Την κορυφή του λόφου βρίσκεται ένα αρχαίο κάστρο που χτίστηκε από τους Ιππότες του Αγίου Ιωάννη. Το χωριό μετράει χρόνια παράδοσης και έχει μια έμφυτη μαγεία. Έως τις αρχές του 18ου αιώνα, ολόκληρος ο πληθυσμός της Τήλου κατοικούσε μέσα στα τείχη του κάστρου του Μεγάλου Χωριού, στο οποίο βρισκόταν ένας φημισμένος ναός αφιερωμένος στον Πύθιο Απόλλωνα και στην Πολιάδα Αθηνά. Τη μετα-Βυζαντινή περίοδο, χτίστηκε στα θεμέλια του αρχαίου ιερού ναού η εκκλησία του Αρχαγγέλου Ταξιάρχη Μιχαήλ. Από το 1827 άρχισαν να χρησιμοποιούνται τα αρχαία ερείπια για να θεμελιώσουν τα κτίρια που βλέπουμε έως σήμερα, στα οποία περιλαμβάνονται το Δημαρχείο, το Δημοτικό Σχολείο και η βιβλιοθήκη, το μουσείο των Νάνων Ελεφάντων και το ιατρείο. Στο κέντρο του Μεγάλου Χωριού ο επισκέπτης βρίσκει ενοικιαζόμενα δωμάτια, σούπερ-μάρκετ, ταβέρνες και καφενείο. Η κεντρική του πλατεία συναρπάζει με τα αρώματα και τα χρώματά της, αλλά και με τη θέα της στην κοιλάδα και στην παραλία της Ερίστου προς το νότο.

 


Λιβάδια Το χωριό των Λιβαδιών αγκαλιάζει ήσυχα την ακτή δίπλα στο λιμάνι στους πρόποδες των βουνών που υψώνονται πάνω από την παραλία του χωριού. Κοιτώντας ανατολικά, αναδύονται μέσα από τα νερά του Αιγαίου τα βουνά της Τουρκίας και διαφαίνεται η Σύμη. Το Κάστρο της Αγιοσυκιάς δεσπόζει στην κορυφή του ορεινού όγκου πάνω από το χωριό, άγρυπνος φρουρός του τα τελευταία εξακόσια χρόνια. Η θαυμάσια ιταλική αρχιτεκτονική του Αστυνομικού Τμήματος της Τήλου στο λιμάνι, θυμίζει την ιταλική κατοχή του νησιού από το 1912 μέχρι και το 1948. Η μεγάλη παραλία των Λιβαδιών και τα ζεστά, κρυστάλλινα νερά προκαλούν τον επισκέπτη. Στα Λιβάδια βρίσκεται το λιμάνι του νησιού, το οποίο μετά την πρόσφατη ανακατασκευή του, προσφέρει καλύτερες και πιο ασφαλείς υπηρεσίες ελλιμενισμού για τα πλοία της γραμμής και τα σκάφη αναψυχής. Περιδιαβαίνοντας τους δρόμους του χωριού, θα συναντήσετε πολυάριθμα ενοικιαζόμενα δωμάτια, ταβέρνες και μερικά καφέ με θέα στην παραλία ή διεσπαρμένα μέσα στο χωριό, σουπερμάρκετ, αλλά και μαγαζάκια όπου μπορείτε να προμηθευτείτε όμορφα δώρα, τοπικές λιχουδιές και καλλιτεχνικές δημιουργίες. Επίσης, στο λιμάνι θα σας εξυπηρετήσει το τοπικό γραφείο εξυπηρέτησης  που θα δώσει ακριβείς πληροφορίες για τιμές των προσφερόμενων καταλυμάτων.

 


Η Έριστος αποτελεί ένα ήσυχο, απομακρυσμένο μέρος, ιδανικό για τους λάτρεις της απομόνωσης. Αγναντεύοντας από το Μεγάλο Χωριό, η ματιά καθηλώνεται στην εύφορη γη της κοιλάδας της Ερίστου και στο ήρεμο μπλε χρώμα του κόλπου της. Η Τήλος σε αντίθεση με τα περισσότερα νησιά του Αιγαίου είναι προικισμένη με πόσιμο νερό το οποίο επιτρέπει την καλλιέργεια φρούτων, πολλών δέντρων αμυγδαλιάς και λαχανικών. Την άνοιξη, τα ζωντανά χρώματα των αγριολούλουδων μεταμορφώνουν την κοιλάδα σε πολύχρωμο ζωγραφικό πίνακα. Την κοιλάδα της Ερίστου διαδέχεται η ομορφότερη παραλία του νησιού για κολύμπι, η παραλία της Ερίστου, στη δυτική ακτή της Τήλου. Η παραλία, πλάτους ενός μιλίου περίπου, περιλαμβάνει χρυσή άμμο και το καλοκαίρι είναι ο παράδεισος των κατασκηνωτών. Στην Έριστο μπορείτε να βρείτε ξενοδοχεία και παραδοσιακές ταβέρνες, μίνι μάρκετ.

 


Το Μικρό Χωριό χτίστηκε το 15ο αιώνα στους λόφους πάνω από τα Λιβάδια και εγκαταλείφθηκε μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο από τους κατοίκους του. Μερικοί από αυτούς μετοίκησαν στα Λιβάδια για να ξεκινήσουν μια νέα ζωή καθώς το εμπόριο αναπτυσσόταν γύρω από το λιμάνι. Το μεσαιωνικό αυτό ορεινό χωριό περιτριγυρίζεται από αρχαία πέτρινα τείχη που κατασκευάστηκαν αιώνες πριν για να μαντρώνουν τα ζώα και από πολλές μικροσκοπικές εκκλησίες με ορεινή αγροτική αρχιτεκτονική που τις κάνει δυσδιάκριτες πάνω στις βραχώδεις πλαγιές. Στο απογυμνωμένο από κάθε ίχνος ζωής χωριό, οι αιωνόβιες βελανιδιές και ελιές στέκουν πάντα εκεί φυλώντας τα μυστικά του παρελθόντος του νησιού και προσφέρουν καταφύγιο στα πουλιά που χτίζουν τις φωλιές τους κάθε άνοιξη.

 


Άγιος Αντώνιος Με υπέροχη θέα στη Νίσυρο και στην Κω, ο Άγιος Αντώνιος είναι ένας μικρός οικισμός, με γραφική παραλία που φιλοξενεί ένα μικρό ψαρολίμανο, μια ακτή διάσημη για τους βράχους της, εστιατόρια και καφετέριες. Το ψαρολίμανό του ήταν το κύριο λιμάνι του νησιού, πριν γίνει το λιμάνι των Λιβαδιών. Το λεωφορείο που κάνει το γύρο του νησιού δεν παραλείπει να επισκεφτεί το ήσυχο αυτό λιμανάκι. Μερικά χιλιόμετρα μακρύτερα προς τα δυτικά βρίσκεται η υπέροχη αμμώδης παραλία της Πλάκας, ιδανική για κολύμπι.

Αξιοθέατα

 

Στην επίσκεψή σας στο νησί της Τήλου, αξίζει να περιπλανηθείτε στα παρακάτω μέρη:

  • στο Μεγάλο Χωριό για να επισκεφτείτε τη Νεκρόπολη, το Μουσείο της Τήλου με τα ευρήματα από το σπήλαιο Χαρκαδιό, πολλά μοναστήρια και τα ερείπια του Κάστρου
  • στο Κάστρο των Ιπποτών, όπου διασώζονται μόνο τα εξωτερικά τείχη. Βρίσκεται στην κορυφή του λόφου, ακριβώς πάνω από το Μεγάλο Χωριό. Κτισμένο κατά τους υστεροβυζαντινούς χρόνους, αποτελεί ένα επιβλητικό, όσο και ερειπωμένο μνημείο. Η ανάβασή σας θα γίνει από διαμορφωμένο μονοπάτι και στην κορυφή του θα σας αποζημιώσει η εκπληκτική θέα που προσφέρει
  • στο Κάστρο της Αγιοσυκιάς, κάστρο του 15ου αιώνα που περιέχει και ερείπια εκκλησίας
  • στο Μεσαιωνικό κάστρο της Μεσσαρίας
  • στο Σπήλαιο Χαρκαδιό που περιέχει παλαιοντολογικά ευρήματα
  • στο Μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα
  • στα Μοναστήρια Ταξιάρχη και Αγίου Αντωνίου

 


Μουσείο

 

Η πρωτεύουσα της Τήλου, το Μεγάλο Χωριό, φιλοξενεί αρχαιολογικό μουσείο με παλαιοντολογικά ευρήματα από το σπήλαιο Χαρκαδιό και μικρή αρχαιολογική συλλογή με αγγεία, επιγραφές, γλυπτά κ.ά. από διάφορες περιοχές του νησιού.

Η παραλία της Ερίστου καλύπτεται κατά το μεγαλύτερο μέρος της από χρυσή άμμο. Η ομορφιά της παραλίας και της θάλασσας σας προκαλεί για ηλιοθεραπεία, κολύμπι, καταδύσεις, παιχνίδια στην άμμο, αλλά και περιπάτους κατά μήκος της ακτής. Παρόντες στην παραλία και οι ψαράδες που ψήνουν τη ψαριά της μέρας.

 

Εκτός από την παραλία της Ερίστου, τα γαλήνια βοτσαλωτά Λεθρά θα σας γοητεύσουν. Θα ακολουθήσετε μονοπάτι που ξεκινάει από τα Λιβάδια και συνεχίζει στην άκρη του βράχου πάνω από τη θάλασσα. Από άλλο μονοπάτι φτάνετε στη γειτονική Σκάφη. Επίσης, δύο καΐκια σαλπάρουν καθημερινά από τα Λιβάδια για απρόσιτες οδικός παραλίες, όπως η Σκάφη, το Θολό και ο Άγιος Σέργιος.

 

Η γραφική παραλία του Αγίου Αντωνίου φιλοξενεί ένα μικρό ψαρολίμανο, μια ακτή διάσημη για τους βράχους της, μερικά ξενοδοχεία, εστιατόρια και καφέ. Μερικά χιλιόμετρα μακρύτερα προς τα δυτικά βρίσκεται η υπέροχη παραλία της Πλάκας που ενδείκνυται για κολύμπι.

Απ’ τον Πολιτισμό της Τήλου

 

Η πλούσια πολιτισμική παράδοσή της Τήλου συνδέεται άμεσα με την ιστορία της. Ποικίλα δείγματα του πολιτιστικού της χαρακτήρα αποτελούν τα αρχαία και βυζαντινά μνημεία της, τα πολλά κάστρα της, τα σπήλαια, οι εκκλησίες, τα μοναστήρια και οι σπάνιες εικόνες και αγιογραφίες. Συγκεκριμένα, μεγάλη καλλιτεχνική δραστηριότητα στον τομέα της εκκλησιαστικής αγιογραφίας αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια των Βυζαντινών χρόνων.

 

Σημαντικό γεγονός θεωρείται η ανεύρεση στο Σπήλαιο Χαρκαδιό των σκελετών και οστών προϊστορικών νάνων ελεφάντων, χρονολογούμενων χιλιάδων ετών.

 

Το νησί άνθησε την Κλασική εποχή, κατά την οποία διέθετε το δικό του νομισματοκοπείο και ήταν γνωστό για τα αραχνοΰφαντα προϊόντα ρουχισμού και τα αρώματά του.

 

Η Τήλος είναι η γενέτειρα της αρχαίας ποιήτριας Ήριννας, σύγχρονης της Σαπφούς, η οποία εμπνεύστηκε από το φυσικό πλούτο του νησιού, τα αρώματά του, την ποικιλοχρωμία του και την ηρεμία που απέπνεε ανέκαθεν. Μέσα από την ποίησή της ύμνησε την Τήλο και ανέδειξε τις πιο ευγενικές ανθρώπινες αξίες.

 

Τέλος, οι τύραννοι Γέλων και Ιέρων, ιδρυτές της Μεγάλης Ελλάδος, κατάγονται από τη Τήλο.

 


Βότανα και Μύθοι

 

Την άνοιξη, το φθινόπωρο και το χειμώνα, η Τήλος θυμίζει καμβά καλλιτέχνη με τα έντονα χρώματα των αγριολούλουδων και τα βότανα διάσπαρτα στα βουνά και στις παραλίες.

 

Το καλοκαίρι τα έντονα χρώματα δίνουν τη θέση τους στις πράσινες και χρυσαφιές αποχρώσεις της φύσης. Το άγριο χαμομήλι και η έντονη μυρωδιά του θυμαριού και του φασκόμηλου των αγρών, φέρνουν στο νου τον ελληνικό μύθο που εξηγεί την ονομασία του νησιού.

 

Σύμφωνα με το θρύλο, ο Τήλος που ήταν ο νεότερος γιος της Αλίας και του Απόλλωνα, θεού του ήλιου, συνέλλεξε βότανα από το νησί ελπίζοντας να θεραπεύσουν τη μητέρα του από μια σοβαρή ασθένεια. Μετά τη θεραπεία της, ο Τήλος επέστρεψε στο νησί και έχτισε ναό προς τιμή του Απόλλωνα και του Ποσειδώνα, προκειμένου να εκφράσει την εκτίμησή του για τη θεραπεία της μητέρας του. Το νησί πήρε το όνομά του από τον Τήλο και από τότε έγινε γνωστό για τις θεραπευτικές ιδιότητες των βοτάνων του.

Μαριναρισμένο Κατσικίσιο Τυρί

Υλικά:

  • 1 μεγάλο σφραγισμένο βάζο
  • 4 έως 6 μικρά, φρέσκα κομμάτια τυριού από κατσίκα
  • πρόσθετο παρθένο ελαιόλαδο
  • φρέσκο θυμάρι, δεντρολίβανο και μαντζουράνα
  • 3 φύλλα δάφνης
  • 2 ολόκληρες, ξεφλουδισμένες σκελίδες σκόρδου

Εκτέλεση:

  • Τοποθετήστε λίγο παρθένο ελαιόλαδο στο βάζο, γεμίζοντας το περίπου μέχρι το ένα τέταρτο.
  • Τοποθετήστε τα τυριά στο βάζο και καλύψτε τα με ελαιόλαδο.
  • Τοποθετήστε τα χόρτα στο βάζο.
  • Σφραγίστε την κορυφή και αποθηκεύστε το σε δροσερό, σκοτεινό μέρος για αρκετές ημέρες, μέχρις ότου τα τυριά να απορροφήσουν τη γεύση των χορταριών.

 


Γεμιστό Κοτόπουλο

Υλικά:

  • 1 μεγάλο κοτόπουλο
  • 340 γραμ. τυρί φέτα κομμένη σε κύβους
  • 3 ψιλοκομμένες σκελίδες σκόρδο
  • 1 φλιτζάνι καρύδια
  • 1/2 κουταλιά της σούπας ρίγανη
  • χυμός από 2 λεμόνια
  • 1/2 φλιτζάνι παρθένο ελαιόλαδο
  • 3/4 του φλιτζανιού νερό
  • αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση:

  • Προθερμάνετε το φούρνο στους 175 βαθμούς Κελσίου.
  • Ξεπλύνετε πολύ καλά το κοτόπουλο και πασπαλίστε το με αλάτι και πιπέρι. Σε ένα μπολ αναμείξτε το σκόρδο, τη φέτα, τα καρύδια και τη ρίγανη.
  • Γεμίστε την κοιλιά του κοτόπουλου με το μίγμα αυτό.
  • Τοποθετήστε το κοτόπουλο σε ένα ταψί και ρίξτε μέσα το ελαιόλαδο και το χυμό των λεμονιών. Ρίξτε μέσα και το νερό.
  • Ψήστε το για μια ώρα περίπου έως ότου το κοτόπουλο να είναι τρυφερό και μαγειρεμένο και να πάρει χρώμα χρυσαφί-καφέ.
  • Συστήνουμε να το σερβίρετε με σκόρδο, θυμάρι και πατάτες ψητές.

 


Σύκα με Πόρτο, γεμισμένα με Αμύγδαλα και Σοκολάτα

Υλικά:

  • 60 γραμ. ζεματισμένα τεμαχισμένα αμύγδαλα
  • 20 ολόκληρα ζεματισμένα αμύγδαλα
  • 60 γραμ. όχι τόσο γλυκιά, τεμαχισμένη σοκολάτα
  • 10 μεγάλα ξερά σύκα, βουτηγμένα για 2 ώρες μέσα σε Πόρτο.

Εκτέλεση:

  • Προθερμάνετε το φούρνο στους 175 βαθμούς Κελσίου.
  • Τοποθετήσετε τα ολόκληρα αμύγδαλα στο φούρνο και ψήστε τα για 8 έως 10 λεπτά, έως ότου ροδίσουν.
  • Αφαιρέσετε τα από το φούρνο και αφήστε τα στην άκρη για να κρυώσουν. Ξεχωρίστε τα ολόκληρα αμύγδαλα από τα τεμαχισμένα. Τα ολόκληρα αμύγδαλα θα χρησιμοποιηθούν για τη διακόσμηση των σύκων στο τέλος της προετοιμασίας τους.
  • Σε ένα μίξερ χτυπήσετε τα τεμαχισμένα κομμάτια σοκολάτας και τα ψημένα αμύγδαλα.
  • Αφαιρέστε τους μίσχους από τα σύκα με ένα μικρό μαχαίρι και ανοίξτε σε κάθε σύκο μια μικρή τρύπα με το δάχτυλό σας, προς την πάνω πλευρά.
  • Χρησιμοποιώντας ένα μικρό κουτάλι, γεμίστε κάθε σύκο με το μίγμα αμυγδάλων και σοκολάτας και τοποθετήστε τα στο ταψί, με το άνοιγμά τους προς τα πάνω.
  • Ψήστε τα για περίπου 5 λεπτά.
  • Να είστε προσεκτικοί να μην τα ψήσετε πολύ, γιατί το σύκο θα χάσει τη μαλακή, εύπλαστη υφή του και θα γίνει σκληρό και ξηρό.
  • Όταν βγάλετε τα σύκα από το φούρνο, τοποθετήστε δύο ολόκληρα αμύγδαλα σε κάθε άνοιγμά του και βάλτε τα σε ένα πιάτο σερβιρίσματος.
  • Σερβιρίστε τα σε θερμοκρασία δωματίου.

 


Καβουρμάς

Υλικά:

  • 2 κιλά χοιρινό μπούτι
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Κύμινο
  • Λίπος από το χοιρινό

Εκτέλεση:

  • Κόβουμε το χοιρινό σε μικρά κομματάκια και κατόπιν το πλένουμε.
  • Προσθέτουμε τα μπαχαρικά (αλάτι, πιπέρι και κύμινο).
  • Το αφήνουμε ένα βράδυ στο ψυγείο.
  • Το πρωί, τοποθετούμε το χοιρινό λίπος σε ένα τηγάνι και το αφήνουμε εωσότου λιώσει.
  • Έπειτα προσθέτουμε το κρέας και το καβουρδίζουμε μέχρι να ροδίσει. Ο Καβουρμάς είναι έτοιμος.
  • Αν θέλουμε να το διατηρήσουμε για αρκετό διάστημα εκτός ψυγείου, προσθέτουμε σε αυτόν το λίπος που τηγανίσαμε.

 


Χόνδρος

Υλικά:

  • 1 κιλό σιτάρι
  • Ντομάτα ψιλοκομμένη
  • 2 μέτρια κρεμμύδια
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Λάδι
  • 3 ποτήρια νερό

Εκτέλεση:

  • Παίρνουμε το σιτάρι και το αλέθουμε σε χοντρά κομματάκια. Το κοσκινίζουμε για να φύγουν όλα τα ψιλά κομματάκια και να μείνουν μόνο τα χοντρά.
  • Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα ψιλοκόβουμε. Τα βάζουμε σε μία κατσαρόλα, προσθέτουμε το λάδι και τα τσιγαρίζουμε.
  • Ρίχνουμε το ντοματάκι ή την ψιλοκομμένη ντομάτα, το σιτάρι, το αλάτι, το πιπέρι και τα τρία ποτήρια νερό και ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να ψηθεί.
  • Είναι έτοιμο όταν το μείγμα γίνει σπυρωτό, όπως το ρύζι.
Αστυνομία: 22460 44 222
Λιμεναρχείο: 22460 44 350
Αγροτικό ιατρείο Μ. Χωριού: 22460 44 210
Αγροτικό ιατρείο Λιβαδιών: 22460 44 219
Ταχυδρομείο: 22460 44 249
COSMOTE: 22460 44 099
Ι.Μ. του Αγίου Παντελεήμονα: 22420 31 676
Stefanakis Travel Service: 22460 44 360

Αεροπορικώς

 

Υπάρχει καθηµερινή απευθείας αεροπορική σύνδεση µε προγραµµατισµένες πτήσεις µεταξύ του Διεθνούς Αεροδροµίου Αθηνών Ελευθέριος Βενιζέλος και του αεροδροµίου Διαγόρας της Ρόδου. Απευθείας από τη Ρόδο εκτελούνται πτήσεις προς Κω, Λέρο, Μυτιλήνη, Κάρπαθο, Κάσο, Καστελλόριζο, Μύκονο, Σαντορίνη, Ηράκλειο Κρήτης και Θεσσαλονίκη.

 


Ακτοπλοϊκώς

 

Μεγάλα οχηµαταγωγά πλοία συνδέουν το λιµάνι του Πειραιά µε το λιµάνι της Ρόδου. Τα πλοία κάνουν ενδιάµεσες στάσεις στα νησιά της Πάτµου, Λέρου, Καλύµνου και Κω. Το ταξίδι διαρκεί περίπου 12 ώρες. Υπάρχουν επίσης ακτοπλοϊκές συνδέσεις µε άλλα νησιά της Δωδεκανήσου και την Κρήτη.