Τρίκαλα

Νομός Τρικάλων. Εκεί που γεννήθηκαν οι μύθοι, και οι εμπειρίες δεν τελειώνουν ποτέ…

Κάστρα, περίτεχνα ειδώλια, αρχαίοι τόποι αλλά και βυζαντινές εκκλησίες και μοναστήρια, όμορφα γεφύρια, μαρτυρούν έναν αδιάσπαστο σε συνέχεια πολιτισμό. O Νομός Τρικάλων για κάθε ματιά επιφυλάσσει και ένα διαφορετικό μαγευτικό τοπίο. Για κάθε στιγμή και μια διαφορετική, αξέχαστη εμπειρία.

Η ύπαιθρος νομού διαθέτει πλούσιο ανάγλυφο, που παρουσιάζει μεγάλες διαφορές. Θα συναντήσεις μεγάλη ποικιλία σε ήθη και έθιμα καθώς και μεγάλη πολιτιστική κληρονομιά. O νομός Τρικάλων αποτελεί μια από τις πιο εύφορες σε καλλιέργειες περιοχές της Ελλάδας, με πλούσια παραγωγή σιτηρών, βαμβακιού, οσπρίων και άλλων γεωργικών προϊόντων, ενώ διαθέτει και ακμαία κτηνοτροφία.

 

Είναι o δεύτερος σε έκταση νομός του Θεσσαλικού χώρου, μετά το Νομό Λαρίσης και καταλαμβάνει το ΒΔ του τμήμα. Βρίσκεται σε καίρια θέση αφού εδώ συναντιούνται κομβικοί οδοί, όπως αυτή που με αφετηρία την Ήπειρο μέσω της Πίνδου διασχίζει την περιοχή για να προχωρήσει προς την υπόλοιπη Ελλάδα και τη δεύτερη που έρχεται από τη Δ. Μακεδονία, μέσω της οροσειράς των Χασίων, συναντά το Νομό Τρικάλων. Συνδέεται με τη Μακεδονία μέσω του Ν. Γρεβενών, ανατολικά την υπόλοιπη Θεσσαλία μέσω των Ν. Λάρισας, νότια και Καρδίτσας και δυτικά με την Ήπειρο και με του νομούς Άρτας και Ιωαννίνων.

Με πρωτεύουσα τα Τρίκαλα που λόγω της θέσης τους αποτελούν κέντρο εμπορικής κίνησης από την αρχαιότητα, χωρίζεται σε δύο επαρχίες, αυτή των Τρικάλων και δεύτερη της Καλαμπάκας. Το μεγαλύτερο τμήμα του είναι ορεινό και ημιορεινό ενώ το λιγότερο, το ΝΑ καταλαμβάνει τμήμα της απέραντης ονομαστής Θεσσαλικής πεδιάδας.

Το ορεινό του τμήμα το ορίζουν τα Χάσια στο βόρεια, τα Αντιχάσια προς τα ΒΑ και δυτικά κυριαρχεί η επιβλητική σειρά της Πίνδου όπου αμέτρητοι ορεινοί όγκοι έχουν καταγραφεί και συνδεθεί με θρύλους και παραδόσεις: ο Λάκμος ή Περιστέρι, Τζουμέρκα ή Κακαρδίτσα, Τριγγία, Νεράϊδα, Αυγό, Κόζιακας ή Κερκέτιο. Ανάμεσά τους ελίσσονται μεγάλα και μικρά ποτάμια με πιο γνωστό τον ιστορικό Πηνειό, που διασχίζει κατά μήκος το νομό με τις πηγές του μέσα στα δύσβατα της Πίνδου και χύνεται στο Αιγαίο πέλαγος. Στο πέρασμά του συναντά τους παραπόταμους, Μαλακασιώτικος, Ίων ή Μουργκάνης, ο Ληθαίος, Νεοχωρίτικος, Πορταϊκός κ.λπ., ενώ στα ΒΔ ακούγεται έντονα ο χειμαρρώδης ήχος του Αχελώου ή Ασπροπόταμου, που θεωρείται και το φυσικό όριο του νομού με την Ήπειρο και με παραποτάμους τον Καμνιαΐτικο και το ποτάμι του Βαθυρέμματος.

Λόγω της γεωφυσικής υπόστασης, το κλίμα του νομού όπως είναι φυσικό είναι ηπειρωτικό με κρύο το χειμώνα και πολύ ζέστη το καλοκαίρι. Επειδή το πεδινό τμήμα είναι και το πιο εύφορο, το μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού ασχολείται με την γεωργία, ενώ στα ορεινά η κτηνοτροφία είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένη. Έντονη είναι και βιομηχανική και βιοτεχνική δραστηριότητα στο νομό με προϊόντα που φημίζονται στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ο τουρισμός αποτελεί βασική ενασχόληση για τους κατοίκους μεγάλου μέρους του νομού ενώ οι ευκαιρίες για ψυχαγωγία και διασκέδαση πολλές και όλο το χρόνο.

Το σπήλαιο της Θεόπετρας (49.000 π.Χ.) Η παρουσία του ανθρώπου στην ευρύτερη περιοχή αρχίζει κατά τη Μέση Παλαιολιθική εποχή, η οποία ξεκίνησε περίπου 100.000 χρόνια από σήμερα. Κατάλοιπα αυτής της εποχής έχουν βρεθεί τα τελευταία χρόνια στο σπήλαιο της Θεόπετρας στην περιοχή της Καλαμπάκας, με εκτιμώμενη χρονολογία τα 49.000 π.Χ. Τα ευρήματα του σπηλαίου αυτού είναι ως τώρα τα παλιότερα ανασκαμμένα κατάλοιπα της ανθρώπινης παρουσίας σε ολόκληρη τη Θεσσαλία.

Το σπήλαιο εξακολούθησε να κατοικείται μέχρι περίπου το 3.000 π.Χ., όταν ήδη στον κάμπο της Θεσσαλίας είχαν αναπτυχθεί και υπαίθριοι οικισμοί, που συνήθως είναι γνωστοί με την ονομασία «μαγούλες». Από το 14.000 π.Χ. περίπου, έχουμε και ένα ανθρώπινο σκελετικό κατάλοιπο, μία ταφή πιθανότατα, σε αυτό το σπήλαιο, τον παλιότερο ως τώρα Θεσσαλό.

 

Τέλη Νεολιθικής εποχής Μετά το 4.000 π.Χ. παρατηρήθηκε μετακίνηση του κέντρου ανάπτυξης του νεολιθικού κόσμου προς τη θάλασσα (ανατολική Θεσσαλία), την οποία άρχισαν να εκμεταλλεύονται. Αυτός είναι ο λόγος που από την περίοδο της Χαλκοκρατίας που ακολουθεί, έχουμε λιγοστά ευρήματα…

 

Μυκηναϊκή εποχή Αντικείμενα της μυκηναϊκής εποχής βρέθηκαν στις ανασκαφές του Ασκληπιείου (μέσα στην πόλη των Τρικάλων), ενώ τάφοι αυτής της εποχής ανασκάφηκαν στον Εξάλοφο και την Αγρελιά και λίγο μεταγενέστεροι στη Φήκη και τον Πρίνο.

 

Ο γέννηση του Ασκληπιού Γενέτειρα ενός σημαντικότατου ανθρώπου που έδωσε άλλη διάσταση στην ιατρική επιστήμη είναι τα Τρίκαλα. Ο Ασκληπιός γεννιέται το 1.247 π.Χ. στην αρχαία Τρίκκη. Επιπλέον, τα παιδιά του Ασκληπιού, οι επίσης γιατροί Μαχάων και Ποδαλείριος ήταν ανάμεσα στους Έλληνες που επιστράτευσαν κατά της Τροίας… Ενώ από τους απογόνους του Ποδαλείριου προέρχεται ο Μέγας Ιπποκράτης (17ος απόγονος του Ασκληπιού).

 

5ος αιώνας π.Χ. Οι Τρικκαίοι συμμαχούν με τους υπόλοιπους Έλληνες για την απόκρουση των Περσών, ενώ το 422 π.Χ. συμμαχούν με τους Αθηναίους και παρακωλύουν το Βασιλέα της Σπάρτης Βρασίδα να βαδίσει εναντίον της Μακεδονίας και της Θράκης.

 

Το Κοινό των Θεσσαλών Γύρω στο 360 π.Χ. ιδρύθηκε το Κοινό των Θεσσαλών, που περιλαμβάνει όλες τις πόλεις της Θεσσαλίας, πλην τω Φερών που ήταν ανεξάρτητο κράτος. Λίγο αργότερα οι Θεσσαλοί, δια των ευγενών Αλευαδών της Τρικάλων ζήτησαν τη βοήθεια των Μακεδόνων για να απαλλαγούν από τις πιέσεις της τυραννίδας των Φερών. Το έτος 353 π.Χ., ο Φίλιππος, επικεφαλής όλων των στρατιωτικών δυνάμεων του Κοινού των Θεσσαλών, αντιμετώπισε τους Φωκείς που είχαν έρθει σε ενίσχυση των Φεραίων συμμάχων τους και τους κατατρόπωσε. Αμέσως μετά κατέλαβε όσες θεσσαλικές πόλεις είχαν συμπράξει με τους Φωκείς, μεταξύ των οποίων και την Τρίκκη.

 

Ρωμαϊκή περίοδος Ολόκληρη σχεδόν η Θεσσαλία υποτάσσεται στους Ρωμαίους. Υπό την Ρωμαϊκή κυριαρχία η Θεσσαλία έζησε ημέρες μεγάλης δύναμης και ακμής, κυρίως κατά τον 2ο π.Χ. αι. με μεγαλύτερη στιγμή της την παρουσία εκεί του Ιούλιου Καίσαρα το 45 π.Χ. Κατά  τη διάρκεια της αυτοκρατορικής περιόδου, οπότε άρχισαν οι εμφύλιοι πόλεμοι των Ρωμαίων, παρακμάζει σιγά σιγά.

 

Βυζαντινή περίοδος Στη διάρκεια της πρώιμης βυζαντινής περιόδου, αποτέλεσε διοικητικό τμήμα του Ανατολικού Ιλλυρικού (4ος – 6ος αιώνας μ.Χ.). Είναι η εποχή της διάδοσης του χριστιανισμού, που ρίζωσε γρήγορα στην περιοχή του νομού Τρικάλων, όπως μαρτυρεί η ύπαρξη επισκοπής Τρίκκης ήδη από τον 4ο αιώνα. Ο επίσκοπος Τρίκκης Λιόδωρος άσκησε σ’ αυτό σημαντική  επίδραση, ενώ συμμετείχε και στην Α’ Οικουμενική σύνοδο (325 μ.Χ.). Από τη στιγμή που η νέα θρησκεία γίνεται επίσημη θρησκεία της αυτοκρατορίας ξεκινά και η ανέγερση χριστιανικών εκκλησιών, που την παρουσία τους μαρτυρούν στην περιοχή τόσο ο περίφημος παλαιοχριστιάνικος Άμβωνας που μπορεί να δει κανείς ανασυγκροτημένο στην εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Καλαμπάκα, όσο και τα ερείπια του παλαιοχριστιανικού ναού που βρέθηκε στο λόφο του Προφήτη Ηλία στα Τρίκαλα.

 

Οι επιδρομές των βορείων Οι επιδρομές φύλων από το βορρά στη Τρίκκη είναι πολλές και διαδοχικές. Των Γότθων στα 396 μ.Χ., των Ούνων στα 447 μ.Χ., των Σλάβων στα 527μ.Χ. και αργότερα, των Σαρακηνών στα 976 μ.Χ., των Βουλγάρων στα 1025 μ.Χ. και των Νορμανδών στα 1081 μ.Χ.

 

Η Μεγάλη Βλαχιά Από το 10ο αιώνα, η πεδινή περιοχή του σημερινού νομού Τρικάλων έχει περιέλθει διοικητικά στο θέμα της Θεσσαλονίκης, ενώ η ορεινή περιοχή της Πίνδου στο θέμα της Νικοπόλεως. Στην ίδια περίοδο κάνει την εμφάνισή του το όνομα των Βλάχων, λατινοφώνων της ορεινής Θεσσαλίας και ειδικότερα της Πίνδου, με κυρίαρχη από τότε παρουσία στην ιστορία της περιοχής, σε σημείο μάλιστα που τμήμα της να ονομάζεται Μεγάλη Βλαχιά ήδη από τον 12ο αιώνα. Την ίδια περίοδο (12 αιώνας μ.Χ.) η Τρίκκη για πρώτη φορά αναφέρεται ως Τρίκαλα από την Άννα Κομνηνή.

 

Η Φραγκοκρατία Όταν στα 1204, οι Φράγκοι καταλαμβάνουν την Κωνσταντινούπολη και επεκτείνονται σιγά-σιγά σε όλη την Ελλάδα, ο νομός Τρικάλων περνά στην κυριαρχία του Ελληνικού Δεσποτάτου της Ηπείρου του Μιχαήλ Αγγέλου Κομνηνού Δούκα, ο οποίος παραχώρησε στο νόθο υιό του, σεβαστοκράτορα Ιωάννη Άγγελο Κομνηνό Δούκα τον έλεγχο της Μεγάλης Βλαχιάς.

 

Η Τουρκοκρατία Οι Τούρκοι πρωτοεισήλθαν στην Ανατολική Θεσσαλία το 1393 και προέβησαν σε εποικισμό της με Τούρκους από τη Μ. Ασία. Δύο χρόνια αργότερα, το 1395, προωθήθηκαν προς τα δυτικά και κατέλαβαν την πόλη των Τρικάλων, την οποία κατέστησαν στρατιωτική βάση εναντίον των ανυπότακτων κατοίκων της Πίνδου και των Αγράφων. Η κατάκτηση της έγινε χωρίς αντίσταση, λόγω της ακαταστασίας που επικρατούσε σε αυτή τον 14ο αιώνα, κατά τον οποίο βρίσκονταν κάτω από διάφορους δυνάστες. Οι μεγάλες εκτάσεις πέρασαν στα χέρια των Τούρκων και έτσι δημιουργήθηκαν τα πρώτα τούρκικα τσιφλίκια στη Θεσσαλία. Το 1444 σημειώθηκε μια νικηφόρα εξέγερση των Θεσσαλών εναντίον των Τούρκων, στην οποία συμμετείχαν και οι Βλάχοι της Πίνδου. Επικεφαλής σε αυτή ήταν ο δεσπότης του Μυστρά, Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, ο μετέπειτα τελευταίος αυτοκράτορας του Βυζαντίου. Πάντως, είναι χαρακτηριστικό ότι με την εγκατάσταση των Τούρκων στην περιοχή των Τρικάλων άρχισε μαζική φυγή των Ελλήνων από τα πεδινά προς τα ορεινά και κυρίως προς τις δυσπρόσιτες πλαγιές της Πίνδου και των Χασιών, οι οποίες γέμισαν από γραφικά χωριουδάκια γεμάτα ζωή. Πρόκειται για τα χωριά που γέννησαν και έθρεψαν τους «κλέφτες», οι οποίοι αποτέλεσαν την κύρια δύναμη αντίστασης εναντίον των Τούρκων και πρωτοστάτησαν στους απελευθερωτικούς αγώνες μερικούς αιώνες αργότερα. Το 1808 ο θρυλικός Παπαθύμιος Βλαχάβας ξεσηκώνει το λαό της Θεσσαλίας και υψώνει το λάβαρο της επανάστασης στην Πίνδο και τα Χάσια, ενώ η ενσωμάτωση τους στην υπόλοιπη Ελλάδα πραγματοποιείται το 1881.

 

Η Γερμανοϊταλική κατοχή Στη διάρκεια της (1941 – 44) η ορεινή περιοχή του νομού Τρικάλων υπήρξε ένα από τα σπουδαιότερα κέντρα της Αντίστασης και βρισκόταν υπό τον έλεγχο του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, που είχε μάλιστα το Γενικό Στρατηγείο του στο ορεινό χωριό Περτούλι της Πίνδου. Στο ίδιο χωριό εγκαταστάθηκε και η έδρα του κοινού Γενικού Στρατηγείου των αντιστασιακών οργανώσεων ΕΛΑΣ, ΕΔΕΣ, ΕΚΚΑ και της Αγγλικής Αποστολής. Οι σημαντικότερες μάχες των αντάρτικων ομάδων εναντίον των στρατευμάτων κατοχής στην περιοχή ήταν η  μάχη της Μερίτσας που έγινε στις 12 Φεβρουαρίου 1943, η μάχη της Καλαμπάκας, τη Μεγάλη Πέμπτη 23 Απριλίου 1943 και η μάχη της Πόρτας (8–9 Ιουνίου 1943). Χάρη στη δράση των αντάρτικων ομάδων οι περιοχές των Χασίων και της Πίνδου ήταν στην ουσία ελεύθερες από την παρουσία στρατευμάτων Κατοχής, ενώ ο υπόλοιπος νομός Τρικάλων ελευθερώθηκε στις 18 Οκτωβρίου του 1944.

 

Νεότερα χρόνια Στα νεότερα χρόνια τα Τρίκαλα αποτελούν μια πόλη που αν και απομονωμένη, συγκοινωνιακά λόγω της μορφολογίας της, έχει καταφέρει να κάνει σημαντικά βήματα ανάπτυξης. Αν και κυριότερη πηγή εσόδων για τους κατοίκους του νομού είναι η γεωργία και η κτηνοτροφία, αναπτύχθηκαν και βιομηχανίες όπως το εργοστάσιο αναψυκτικών Κλιάφα, το οποίο πρωτολειτούργησε το 1926 και συνεχίζει μέχρι σήμερα. Μια άλλη πηγή εσόδων για τα Τρίκαλα είναι και ο ορεινός τουρισμός με το Περτούλι να αποτελεί έναν από τους πιο διάσημους χειμερινούς προορισμούς αλλά και τα Μετέωρα ως ο απόλυτος θρησκευτικός τουριστικός προορισμός…

Χρυσομηλιά

Σε υψόμετρο 900μ., μόλις 50 χλμ. από τα Τρίκαλα θα συναντήσετε μια μαγευτική τοποθεσία, τη Χρυσομηλιά.

Η περιοχή προσφέρεται για περιπάτους, καθώς έχουν διαμορφωθεί χώροι αναψυχής και απόλαυσης της όμορφης θέας που προσφέρει. Για τη διαμονή σας επιλέξτε κάποιο από τα παραδοσιακά καταλύματα που “στολίζουν” την περιοχή με την προσεγμένη αρχιτεκτονική τους. Αν είστε λάτρης του σκι μπορείτε να επισκεφθείτε το χιονοδρομικό κέντρο του Περτουλίου που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση.

 


Δέση Τρικάλων

Βρίσκεται στα 1070 μ. με ελάχιστους κατοίκους κατά την χειμερινή περίοδο, σε αντίθεση με την καλοκαιρινή περίοδο καθώς η Δέση πλημμυρίζεται από ντόπιους και ξένους επισκέπτες. Την ομορφιά της ολοκληρώνουν τα πετρόκτιστα σπίτια που δένουν αρμονικά με το φυσικό περιβάλλον, οι πετρόκτιστες βρύσες, ο παραδοσιακός πετρόκτιστος νερόμυλος κοντά στο ποτάμι, κάτω από τον οικισμό.

Σημαντικότερες πολιτιστικές παραδοσιακές εκδηλώσεις που γίνονται είναι στις 20 Ιουλίου, του Προφήτη Ηλία (στην ομώνυμη εκκλησία ), με τριήμερο εκδηλώσεων, και στις 15 Σεπτεμβρίου, του Αγίου Βησσαρίωνα.

 


Καλόγηροι Τρικάλων

Παρουσία πολλών πηγών και πλούσια χλωρίδα ( έλατα, καστανιές και πεύκα), χωρίς να υστερεί και η πανίδα με την παρουσία αγριογούρουνων, αλεπούδων κ.λπ. που έχουν βρει ένα σημαντικό καταφύγιο για την επιβίωσή τους. Στην πλατεία του χωριού είναι τοποθετημένο αντίγραφο της επιτύμβια στήλης του Εχένικου, με αναπαράσταση πολεμιστή ή αξιωματούχου που σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της μάχης.

Όταν βρεθείτε στους Καλόγηρους αγοράστε σε σημεία που πωλούνται όπως καταστήματα, ταβέρνες, καφενεία και ιδιώτες – παραγωγούς, βότανα βουνού (τσάι, χαμομήλι, μέντα, ρίγανη, μπιτούνι, μελισσόχορτο και τσουκνίδα). Ακόμη δοκιμάστε ντόπιο τσίπουρο, μεζέδες, ρετσίνα, πίτες, πλαστό, γαλακτοκομικά προϊόντα, ψητά γάστρας – σούβλας, σούπες, πατσά.

 


Νεραϊδοχώρι Τρικάλων

Στο κέντρο του χωριού, στέκει ο πετρόκτιστος ναός του Αγ. Νικολάου, τρίκλιτη βασιλική που επιγραφή σκαλισμένη σε μια πέτρα του νότιου τοίχου, τον χρονολογεί, στα 1764. Εσωτερικά ο ναός ήταν κατάγραφος με τοιχογραφίες που σήμερα λόγω της πυρκαγιάς που υπέστη ο ναός το 1823 από τους Τουρκαλβανούς, απέμειναν μόνον τα προσχέδιά τους.

Από το Νεραϊδοχώρι μπορείτε να προμηθευτείτε: γλυκά του κουταλιού, κρέατα, τραχανά, χυλοπίτες, μπλουγούρι, καρύδια και δασόμελο από έλατο. Ακόμη δοκιμάστε σε παραδοσιακές ταβέρνες της περιοχής κοκορέτσι, κυνήγι και τραχανά.

 


Πύλη

Η μικρή και όμορφη πόλη της Πύλης βρίσκεται στην είσοδο ενός φυσικού περάσματος, που δημιουργείται από τον Κόζιακα από τη μία πλευρά και από τον Ίταμο από την άλλη. Τα δύο αυτά αντικριστά βουνά, που διαχωρίζονται από τον Πορταϊκό ποταμό, σχηματίζουν μία φυσική μεγαλόπρεπη πύλη, κάτι το οποίο δικαιολογεί τη προέλευση του ονόματος του οικισμού.

Αυτό αιτιολογεί το ιδιαίτερο ενδιαφέρον των επισκεπτών καθώς η Πύλη αποτελεί κέντρο σπουδαίων βυζαντινών και μεταβυζαντινών μνημείων καθώς επίσης πέρασμα για τα γραφικά χωριά του Ασπροποτάμου και την Άρτα. Το ιστορικό πέρασμα της Πύλης (=Πόρτα) ήταν πάντα στρατηγικής σημασίας, ιδιαίτερα κατά τη Βυζαντινή εποχή και κατά τη διάρκεια του Β’ παγκοσμίου πολέμου.

 


Πύρρα

Η Πύρρα είναι ένα από τα πιο όμορφα χωριά της Πίνδου στο νομό Τρικάλων. Κτισμένη σε υψόμετρο 1056 μ. στις πλαγιές της νότιας Πίνδου ανάμεσα από τις κορυφές Αυγό και Τσούμα με τα δάση οξυάς και βελανιδιάς να κυριαρχούν στο καταπληκτικό και επιβλητικό τοπίο. Το όνομά της το οφείλει μάλλον στο βασιλιά της περιοχής Πύρρο.

Παραδοσιακές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στη γιορτή της Αγίας Παρασκευής με τριήμερο πανηγύρι (26-28 Ιουλίου) και αναπαράσταση σατιρικού γάμου. Ακόμη αξιόλογη είναι και η γιορτή στο μοναστήρι του Αγίου Μοδέστου (18-19 Δεκεμβρίου), με λειτουργία και αποκορύφωμα το ομαδικό φαγοπότι.

 


Βροντερό Τρικάλων

Στο Βροντερό θα βρείτε αρκετές παραδοσιακές ταβέρνες με πολύ νόστιμα εδέσματα, από όπου θα απολαύσετε και τη μαγευτική θέα προς τον Κόζιακα. Ακόμη κατά την διάρκεια των πανηγυριών και των παραδοσιακών εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται στο χωριό, του Αγίου Γεωργίου (23 Απριλίου), του Προφήτη Ηλία (20 Ιουλίου) και του Σωτήρος (6 Αυγούστου), δίνεται η ευκαιρία στους επισκέπτες για γνήσιο τοπικό ξεφάντωμα και φαγητό από τα καζάνια που στήνονται στο προαύλιο των εκκλησιών.

 


Καλαμπάκα

Η λέξη «καλαμπάκα» είναι τουρκική και σημαίνει «ισχυρό φρούριο». Στην ίδια θέση βρισκόταν η αρχαία πόλη Αιγίνιο, η οποία στους μεσαιωνικούς χρόνους ονομαζόταν Σταγοί (ονομασία που φέρει ακόμη η μητρόπολη).

Η σύγχρονη πόλη έχει μελετημένη ρυμοτομία, μεγάλες πλατείες, ανοιχτούς δρόμους και ανεπτυγμένη τουριστική υποδομή, καθώς η πόλη βρίσκεται ακριβώς δίπλα στα παγκοσμίως διάσημα Μετέωρα. Απέχει 22 χλμ. βορειοδυτικά από τα Tρίκαλα.

 


Περτούλι

Σε υψόμετρο 1200 μέτρων “βυθισμένο” κυριολεκτικά στο πράσινο, βρίσκεται το χωριό Περτούλι, στολίδι όχι μόνο της περιοχής αλλά και όλης της ορεινής Ελλάδας. Είναι χτισμένο αμφιθεατρικά στην πλαγιά του βουνού και αποτελείται από παραδοσιακά, πέτρινα σπίτια και περιποιημένους ξενώνες.

Το χιονοδρομικό του κέντρο βρίσκεται στην περιοχή Λιβάδια μέσα στα έλατα και διαθέτει όλον τον απαραίτητο εξοπλισμό για έμπειρους και αρχάριους σκιέρ και είναι εύκολα προσβάσιμο. Έχει άνετο πάρκινγκ και σαλέ όπου μπορεί κάποιος να ξαποστάσει ύστερα από τις συναρπαστικές του δραστηριότητες. Κάποιες φορές οργανώνεται νυχτερινό σκι, αρκετά συναρπαστικό και διασκεδαστικό.

 


Ελάτη

Ένας εξαιρετικού κάλλους προορισμός σε υψόμετρο 900 μέτρων που δέχεται επισκέπτες από όλα τα σημεία της Ελλάδας. Πλούσιο σε βλάστηση και υπέροχη θέα, προσφέρει στον επισκέπτη άνετη διαμονή και ξέγνοιαστες διακοπές. Έχει εξαιρετική τουριστική υποδομή και διαθέτει πλήθος καταλυμάτων, χώρων εστίασης και ψυχαγωγίας.

Μόλις 7 χιλιόμετρα μακριά βρίσκεται το χιονοδρομικό κέντρο Περτουλίου πλήρως οργανωμένο και σε μικρή απόσταση από το χωριό θα συναντήσετε αναρριχητικές διαδρομές για όσους αγαπούν τη δράση και τα σπορ. Την περιοχή επισκέπτεται πολύ συχνά ο χιονιάς κάνοντάς την ακόμα πιο γραφική και περιζήτητη από τους επισκέπτες που αναζητούν την περιπέτεια και το ατελείωτο παιχνίδι με το χιόνι.

Καστράκι

Το Καστράκι βρίσκεται στο δυτικό τμήμα των Μετεώρων, αμφιθεατρικά κτισμένο, ανάμεσα σε πανύψηλους βράχους και αποτελεί δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Καλαμπάκας. Η ιστορία του χάνεται μέσα στην πορεία των χρόνων. Στο ανατολικό του τμήμα ψηλά υπάρχει η παλαιά γραφική συνοικία του χωριού και πιο πάνω το “Αδράχτι”, βράχος μικρός αλλά εντυπωσιακός λόγω της μορφής και της θέσης στήριξης. Είναι κυρίως το ορμητήριο των αναρριχητών που έρχονται από διάφορα μέρη του πλανήτη, για να θαυμάσουν το υπέροχο τοπίο που σχηματίζεται από τους πανύψηλους βράχους. Το Καστράκι έχει σημαντική τοπική παράδοση, έθιμα, δημοτικά τραγούδια που όλα παρουσιάζουν μία μοναδικότητα. Αξίζει ο επισκέπτης να περπατήσει στα μικρά δρομάκια του χωριού κυρίως του παλιού, να διαβεί τα μονοπάτια ανάμεσα στους πανύψηλους βράχους και να επισκεφτεί τις σκήτες, τα μικρά εξωκλήσια, τα μοναστήρια και διάφορες υπέροχες τοποθεσίες της περιοχής. Μεγάλο είναι το δέος και ο θαυμασμός που καταλαμβάνει τους επισκέπτες από το απαράμιλλης ομορφιάς τοπίο.

 


Μετέωρα

Τα Άγια Μετέωρα -αυτή η Μοναστική Πολιτεία των Βράχων- αποτελούν το μεγαλύτερο και σημαντικότερο, μετά το Άγιο Όρος, Ορθόδοξο Μοναστικό Κέντρο του Ελλαδικού χώρου. Στο βορειοδυτικό τμήμα της θεσσαλικής γης από τα πανάρχαια χρόνια υψώνονται σιωπηλοί και ακίνητοι, περήφανοι κι επιβλητικοί, οι πέτρινοι γίγαντες των Αγίων Μετεώρων -ανάμεσα στους ορεινούς όγκους της Πίνδου και των Αντιχασίων, κοντά στην αγκαλιά του Πηνειού ποταμού, δεσπόζοντες πύργοι της φύσεως και φύλακες άγγελοι της Καλαμπάκας και του Καστρακίου. Το πέτρινο δάσος των θεόπλαστων βράχων συνθέτει ένα από τα πιο θαυμαστά και πιο υποβλητικά γεωλογικά φαινόμενα του πλανήτη μας. Η επικρατέστερη θεωρία υποστηρίζει, ότι η δημιουργία των βράχων οφείλεται σ’ έναν δελτογενή κώνο – αποτελούμενο από ποταμίσιες πέτρες και λάσπη, που εκβάλλονταν στην αρχέγονη θεσσαλική λίμνη. Μετά την γεωλογική απόσχιση των ορεινών όγκων του Ολύμπου και της Όσσας τα νερά της λίμνης βρήκαν διέξοδο στο Αιγαίο μέσω των Τεμπών. Τότε, αυτός ο δελτογενής όγκος (με την διαβρωτική επίδραση σεισμών, ανέμων και βροχοπτώσεων στη διάρκεια εκατομμυρίων χρόνων) διασπάστηκε σε πέτρες και σε τεράστιους συμπαγείς βράχους -ύψους μέχρι και τετρακοσίων μέτρων.

 


Πύλη

Στην είσοδο ενός φυσικού περάσματος που δημιουργείται από τον Κόζιακα από τη μια πλευρά και από τον Ίταμο από την άλλη και θεωρείται σημείο ένωσης της Θεσσαλίας με την Ήπειρο, συναντάμε την μικρή και όμορφη κωμόπολη, την Πύλη, παλιά Πόρτα, ονομασία που δικαιολογεί και τη θέση όπου είναι κτισμένη. Τη διασχίζει ο Πορταϊκός ποταμός, παραπόταμος του Πηνειού που τον γεφυρώνουν ονομαστές γέφυρες. Η πιο γνωστή και η οποία προσελκύει πολλούς επισκέπτες, είναι η τοξωτή γέφυρα ή γέφυρα του Πορταϊκού, που σε μέγεθος έρχεται δεύτερη στον ευρύτερο Θεσσαλικό χώρο και μέχρι και το 1936 ήταν το μοναδικό πέρασμα για την περιοχή Ασπροποτάμου. Κάθε χρόνο το Υπουργείο Πολιτισμού διοργανώνει εδώ πολιτιστικές εκδηλώσεις για το αυγουστιάτικο φεγγάρι. Άλλες γέφυρες που γεφυρώνουν τον Πορταϊκό είναι η γέφυρα Κονδύλη, η γέφυρα Γκίκα και τελευταία, το 1981, κατασκευάσθηκε και η κρεμαστή πεζογέφυρα, μήκους 120μ., για την καλύτερη επικοινωνία του οικισμού Πόρτα – Παναγιά με την Πύλη.

Η Πύλη βρίσκεται στο σταυροδρόμι πολλών μνημείων αλλά εκείνο που έχει ταυτισθεί και έχει βάλει τη δική του σφραγίδα, στην βυζαντινή ιστορία και τέχνη, είναι ο ναός της Πόρτα Παναγιάς, άλλοτε καθολικό της Ιεράς Μονής Μεγάλων Πυλών. Ό ναός περιήλθε το 1843 στην κυριότητα της γειτονικής Ι Μ. Δουσίκου. Το καθολικό αυτής, ο ναός δηλ. ένα από τα μοναδικά ως προς την αρχιτεκτονική, συνεχίζει την πορεία του με συμμάχους τους κατοίκους του μικρού οικισμού, ο οποίος αναπτύσσεται δειλά – δειλά δίπλα του. Ο ναός σταυρεπίστεγη τρίκλιτη βασιλική έχει κτισθεί πάνω σε αρχαίο ναό. Σ΄ αυτό το συμπέρασμα τον οδήγησαν οι κίονες που βρίσκονται στο χώρο γύρω από το ναό και η ύπαρξη πολλών αρχιτεκτονικών μελών εντοιχισμένων στην τοιχοποιία του, όπως και η περισυλλογή πολλών αρχιτεκτονικών τμημάτων που φυλάσσονται μέσα στο ναό. Ο γλυπτός, ψηφιδωτός και γραπτός διάκοσμος του ναού δημιουργεί ένα σύνολο μοναδικό, κόσμημα όχι μόνον για το μνημείο αλλά και για ολόκληρο τον Ελλαδικό χώρο, αυτήν την εποχή. Ο γλυπτός διάκοσμος δυστυχώς καταστράφηκε από πυρκαγιά του 1855, η οποία ήταν και η πλέον καταστροφική για το ναό. Από τον ψηφιδωτό διάκοσμο, έχουμε τις δύο ψηφιδωτές εικόνες, (1285) μοναδικές για την τεχνική και τεχνοτροπία τους, όπως και για την ιδιόρρυθμη ανάστροφη θέση, που είναι τοποθετημένες. Στον εξωνάρθηκα, το εικονογραφικό πρόγραμμα ακολουθεί τις εικονογραφικές αρχές του 15ου αι., που δυστυχώς, πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στα 1980,επέφερε μεγάλες ζημιές στο χρώμα τους.

 


Πίνδος / Ασπροπόταμος

Η Πίνδος είναι αναμφισβήτητα από τα ομορφότερα φυσικά στολίδια της χώρας. Επιβλητικό και πανέμορφο τοπίο, με το πλουσιότερο δάσος σε έλατα και τον Αχελώο ποταμό να κυλά ανάμεσά τους. Λόγω του υπέροχου κλίματος και της ποικιλίας του τοπίου, η περιοχή προσφέρει άπειρες ευκαιρίες για αυτούς που αγαπούν το φυσικό περιβάλλον και για εκείνους που ενδιαφέρονται για υπαίθρια αθλήματα. Δραστηριότητες όπως το ψάρεμα, το κυνήγι, η ορεινή ποδηλασία, η πεζοπορία, η ορειβασία, το πέταγμα με ανεμόπτερο, η ιππασία, η τοξοβολία, το ράφτιγκ, και το σκι κατά τους χειμερινούς μήνες, δεν είναι παρά μερικές από τις ευκαιρίες που προσφέρει η περιοχή της Πίνδου. Ξεκινώντας από τα Τρίκαλα και ανεβαίνοντας προς την Πίνδο συναντάμε την Πύλη στα ριζά της. Συνεχίζοντας από την Πύλη προς τα βόρεια, μέσα από ένα καταπράσινο τοπίο μοναδικής ομορφιάς βρίσκουμε τα πρώτα χωριά, για να φτάσουμε στα φημισμένα Περτουλιώτικα λιβάδια. Ακολουθώντας διάφορες διαδρομές συναντάμε διάσπαρτα ήσυχα μικρά χωριά όπου φαίνεται να έχει σταματήσει ο χρόνος. Στο χωριό Κρανιά βρίσκεται ο εντυπωσιακός Ναός του Τιμίου Σταυρού Δολιανών με τους 12 τρούλους, σπουδαίο βυζαντινό μνημείο, με χαρακτηριστική αρχιτεκτονική. Όπου και να βρεθεί κανείς στην Πίνδο περιβάλλετε από την ισχυρή Ελληνική Παράδοση που κρατήθηκε ζωντανή και ατόφια από γενιά σε γενιά μέσα από τις ποικίλες εκδηλώσεις του λαού. Ζωντανά μένουν στο πέρασμα του χρόνου τα υπαίθρια πανηγύρια που πραγματοποιούνται, στην μνήμη των Αγίων, στα ξωκκλήσια των χωριών. Το αντάμωμα των Σαρακατσαναίων στο Περτούλι είναι από τις πιο γνωστές εκδηλώσεις που γίνονται κάθε χρόνο. Τους χειμερινούς μήνες με το άφθονο χιόνι, η περιοχή προσφέρεται για σκι στο χιονοδρομικό κέντρο με τις μεγάλες πίστες ή ακόμα και για χιονοδρομίες.

Η Μαγεία των Χριστουγέννων Επιστρέφει…

Σ’ έναν τόπο πραγματικά μαγικό… στην πόλη των Τρικάλων και στον παλιό “Μύλο Ματσόπουλου” ζωντανεύει με εντυπωσιακό τρόπο και φέτος η Μαγεία των Χριστουγέννων.

Από το τέλος Νοεμβρίου και μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου, τα παλιά φουγάρα παίρνουν μπροστά και σκορπίζουν απίστευτες μυρωδιές.

Τα γρανάζια λαδώνονται, οι μηχανές επισκευάζονται και είναι έτοιμες για να φτιάξουν όσα περισσότερα παιχνίδια και γλυκά μπορούν.

Ο “Μύλος των Ξωτικών” αποτελεί το πιο εντυπωσιακό παράδειγμα ανάπτυξης και λειτουργίας πολιτιστικής δράσης από Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον Ελλαδικό χώρο.

Κατά κοινή ομολογία σήμερα ο “Μύλος των Ξωτικών” είναι από πολλές απόψεις (ημέρες λειτουργίας, αριθμός εκδηλώσεων και δράσεων, προβολή, επισκεψιμότητα κ.λπ.) η κορυφαία εκδήλωση (όχι μόνο Χριστουγεννιάτικη) στην Ελλάδα.

 

Το σπίτι του Άι Βασίλη

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος ο αγαπημένος μας Άη Βασίλης επιλέγει το πιο ονειρεμένο σημείο του πάρκου για να δημιουργήσει το σπίτι του και να ανοίξει την μεγάλη ζεστή αγκαλιά του, στους εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες του. Μικροί και μεγάλοι περνάνε ανάμεσα από μαγικά δασάκια, παραμυθένια σοκάκια, πάνω από το ποτάμι και από γέφυρες μέχρι να βρεθούν σε ένα πραγματικό νησάκι. Τα ξωτικά του εργάστηκαν σκληρά για πολλούς μήνες προκειμένου να του κατασκευάσουν το πιο όμορφο και πρωτότυπο σπιτάκι του κόσμου.

 

Το Νεραϊδόσπιτο και το Μαγεμένο Δάσος

Το πιο παραμυθένιο δενδρόσπιτο του κόσμου βρίσκεται στη αγκαλιά του μεγάλου γεροπλάτανου στο “Μύλο των Ξωτικών”. Εκεί ζουν κάποια πανέμορφα και χαριτωμένα πλασματάκια… οι Νεράιδες. Έχουν μαζί τους καλά φυλαγμένα και μοιράζονται μόνο με τους επισκέπτες τους, τα μυστικά της αγάπης, της χαράς και της ευτυχίας. Προσοχή, για να φτάσετε στη επόμενη έκπληξη πρέπει να περάσετε από το μαγεμένο δάσος.

 

Ο Φούρνος των Ξωτικών

Με τη βοήθεια των ξωτικών τα παιδιά θα έρθουν σε επαφή με την «τέχνη» παρασκευής ψωμιού. Εκεί “ζωντανεύουν” τοπικές γεύσεις που έχουν σαν βασικά συστατικά το αλεύρι, το σουσάμι, το προζύμι κ.α. Όλοι μαζί πλάθουν, σχεδιάζουν και στολίζουν τις Χριστουγεννιάτικες γευστικές δημιουργίες.

 

Το Ταχυδρομείο των Ξωτικών

Εδώ καταφθάνουν τα γράμματα από ολόκληρο τον κόσμο. Τα πιο τυχερά παιδιά είναι αυτά που θα βρεθούν στο πραγματικό ταχυδρομείο των Ξωτικών του Αϊ-Βασίλη, με την μεγαλύτερη και πιο μαγική γραμματομηχανή του κόσμου. Οι επισκέπτες του μύλου θα έχουν την ευκαιρία να ταχυδρομήσουν τις επιθυμίες και τις ευχές τους στο μεγάλο γραμματοκιβώτιο και θα πρέπει να γνωρίζουν ότι όλα τα γράμματα διαβάζονται και απαντώνται προσωπικά από τον Αϊ-Βασίλη και τους βοηθούς.

Οι τυχεροί που θα βρεθούν στο “Μύλο των Ξωτικών” θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε πολλές ακόμη εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται κατά την περίοδο λειτουργίας του και να ζήσουν πραγματικά ονειρεμένες στιγμές

 


Διαμονή

Για τη διαμονή σας στο νομό Τρικάλων, στα ορεινά Τρίκαλα, καθώς και τις άλλες περιοχές του νομού, μπορείτε να κλείσετε δωμάτιο σε κάποιο από τα ξενοδοχεία, παραδοσιακούς ξενώνες ή ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Στην Ελάτη, το Περτούλι καθώς και στις άλλες περιοχές του νομού Τρικάλων, υπάρχουν ξενοδοχεία, ξενώνες, ενοικιαζόμενα δωμάτια, επιπλωμένα διαμερίσματα και studios, διαφόρων κατηγοριών και τύπων, που μπορούν να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις των επισκεπτών, για μια ευχάριστη και απολαυστική παραμονή.

Θα βρείτε υπέροχα ξενοδοχεία, παραδοσιακούς ξενώνες, βίλλες, κατοικίες και προσεγμένα ενοικιαζόμενα δωμάτια, όλων των κατηγοριών και με ποικιλία τιμών.

Λίστα με ξενοδοχεία και καταλύματα, καθώς και επιλογές με προσφορές για οικονομικές διακοπές, μπορείτε να δείτε στον κατάλογο με τα καταλύματα της περιοχής και στην σελίδα με τις προσφορές διαμονής και τα οικονομικά πακέτα διαμονής.

 


Πρόσβαση – Μετακινήσεις

Η πρόσβαση στο νομό Τρικάλων είναι εύκολη και μπορεί να γίνει με τη χρήση αυτοκινήτου μέσω του υπάρχοντος οδικού δικτύου.

Ο καλύτερος τρόπος να εξερευνήσετε και να περιπλανηθείτε στο νομό Τρικάλων με τις πολλές φυσικές ομορφιές και τα σημαντικά αξιοθέατα, είναι να διαθέτετε δικό σας μεταφορικό μέσο.

Αξίζει τον κόπο να επισκεφθείτε μέρη που δεν φθάνουν οι τοπικές συγκοινωνίες και οι οργανωμένες εκδρομές.

Ο ορεινός όγκος του Κόζιακα υψώνεται επιβλητικός στο δυτικό άκρο της θεσσαλικής πεδιάδας, φυσικό όριο των πλατειών ευφόρων εκτάσεών της και του πέτρινου βασιλείου της Πίνδου. Πρόκειται για μια επιμήκη οροσειρά, που περιλαμβάνει τον κύριο όγκο του Κόζιακα (ή Κερκέτιο όρος) και τούς ορεινούς όγκους του Ιταμού και της Καψούνας, με συνολικό μήκος 60χλμ., μέγιστο πλάτος 10χλμ. και έκταση 400 τετ. χλμ. Το μέγιστο ύψος του (1901μ.) είναι στην κορυφή Αστραπή ή Ορνεοφωλιά. Χαρακτηρίζεται από γυμνές και βραχώδεις πλαγιές, φαράγγια δασωμένα με έλατα, οξιές, δρύες και φυλλοβόλα, καθώς και απότομους γκρεμούς.

 

Δυτικά του Κόζιακα υψώνονται τα περίφημα Τζουμέρκα και ο επιβλητικός Λάκμος, που αποτελούν και τα σύνορα με τους νομούς Άρτας και Ιωαννίνων αντίστοιχα. Αυτά τα βουνά αποτελούν μαζί με τον Κόζιακα μέρος της ενότητας της Νότιας Πίνδου και το μόνο που ουσιαστικά τα διακρίνει είναι η λεκάνη απορροής του Αχελώου.

 

Στα βόρεια της Καλαμπάκας και μέχρι τα σύνορα με τον νομό της Λάρισας εκτείνεται η οροσειρά των Αντιχασίων. Χαμηλά λοφώδη βουνά, πυκνά δασωμένα, εναλλάσσονται με εντυπωσιακές βραχώδεις εκτάσεις και σχηματισμούς. Τα Αντιχάσια, μαζί με τα Μετέωρα, έχουν κηρυχθεί προστατευόμενος βιότοπος, λόγω της μεγάλης σημασίας τους για την αναπαραγωγή απειλούμενων αρπακτικών πουλιών. Το κλίμα της περιοχής είναι υπομεσογειακό με ζεστά καλοκαίρια και δριμείς χειμώνες.

 

Ο τόπος αυτός, με την εξαιρετικά όμορφη και ιδιαίτερη φύση, κατοικείται από τα πανάρχαια χρόνια αδιάλειπτα και τα ίχνη της ανθρώπινης παρουσίας και δραστηριότητας βρίσκονται παντού, να θυμίζουν ότι ήταν πάντα ένας τόπος της προκοπής και της απλής νοικοκυρωσύνης. Μπορεί να μην συναντά κανείς εδώ μνήμες μεγάλων μαχών και πολύχρυσων βασιλείων, αλλά η εργατικότητα και το ήπιο ήθος των κατοίκων καταγράφεται σε κάθε δημιουργική και πνευματική τους κληρονομιά. Είναι ο τόπος του Ασκληπιού, του πατέρα της ιατρικής επιστήμης, που η ικανότητά του και η ανιδιοτελής προσφορά του προς τους ανθρώπους τον κατέταξε στην συλλογική μνήμη σαν μυθική μορφή: έναν προχριστιανικό άγιο. Είναι ο τόπος των Μετεώρων, του παγκόσμιου αυτού συμβόλου της πνευματικής υπέρβασης. Αλλά είναι και ο τόπος των ψηλών βουνών, των καθαρών βουνών, που σήμερα είναι πια προσιτά και προσελκύουν πλήθος επισκεπτών, που αναζητούν σε αυτά την χαμένη αίσθηση αυτής της καθαρότητας και του ύψους.

 

Τα βουνά της Νότιας Πίνδου είναι βουνά με εντυπωσιακά φυσικά χαρακτηριστικά και μιαν άγρια ομορφιά. Απότομες βραχώδεις πλαγιές και πυκνά δασωμένα φαράγγια καλύπτουν τον μεγαλειώδη, όπως στέκεται μόνος του στην δυτική άκρη του θεσσαλικού κάμπου, όγκο του. Ανάμεσα τους εμφανίζονται ορεινά λιβάδια που δημιουργήθηκαν από τις κατά καιρούς πυρκαγιές και την υπερβόσκηση και έγιναν η βάση της ανθρώπινης παρουσίας και δραστηριότητας σε αυτά τα ψηλά μέρη.

 

Η γη αυτών των βουνών δεν ήταν κατάλληλη για καλλιέργεια, αλλά έδινε στον άνθρωπο την ευκαιρία της εκμετάλλευσης των λιβαδιών στην κτηνοτροφία και των δασών στην υλοτομία. Όμως πιο πολύ, αυτό που έλκυσε τον άνθρωπο εδώ πάνω ήταν η δυνατότητα της ελευθερίας. Η ζωή εδώ ήταν πάντα φτωχική και δύσκολη, αλλά ήταν μια ζωή γλυκιά, γιατί ήταν ελεύθερη. Τα βουνά αυτά ήταν πάντα το καταφύγιο των κατατρεγμένων του κάμπου και το λίκνο των ελεύθερων ψυχών. Η φύση ήταν πολύ δύσκολη κι αυστηρή για να σύνδεση ο άνθρωπος την ζωή του με αυτήν. Αλλά ήταν κι όμορφη πολύ, με αυτήν την ιδιαίτερη ομορφιά του υψηλού και του αιώνιου. Η ζωή σε αυτά τα βουνά ήταν πολύ δύσκολη, μα έδινε στον άνθρωπο μια ξεχωριστή υπερηφάνεια κι αξιοπρέπεια. Αυτήν που πάντα νοσταλγούσαν όλοι όσοι κατέβηκαν στα πεδινά για χάρη των βιοτικών αναγκών τους. Κι αυτήν που αναζητούν όλοι όσοι ανεβαίνουν σήμερα σε αυτά τα μέρη της άγριας ομορφιάς.

Από τις ψηλές βουνοκορφές, τα πυκνά δάση με τα άφθονα νερά, ως τις πεδιάδες ο Νομό μας παρουσιάζει εκπληκτικές εναλλαγές τοπίων και σκηνικών, προσφέροντας τη δυνατότητα στους λάτρεις της φύσης και της περιπέτειας να δοκιμάσουν διάφορες δραστηριότητες Το χειμώνα, παιχνίδι με το χιόνι και σκι στο οργανωμένο χιονοδρομικό κέντρο, η χειμερινή ορειβασία, αλλά και τα ζεστά καταφύγια στην Ελάτη και στο Περτούλι κάνουν την περιοχή έναν από τους κυριότερους χειμερινούς προορισμούς στην Ελλάδα. Η άνοιξη, το καλοκαίρι και το φθινόπωρο, παρέχουν ακόμη περισσότερες δυνατότητες για σπορ δράσης: ορεινή ποδηλασία στις σε δασωμένες κοιλάδες, συναρπαστικές πτήσεις με αλεξίπτωτο βουνού και περιπετειώδες canyoning σε απότομες χαράδρες. Οι πιο τολμηροί μπορούν να επιλέξουν αναρρίχηση και rappel στην Πίνδο, και στα Μετέωρα, τους επιβλητικούς βράχους. Αιωνόβια έλατα, πεύκα, καστανιές και πλατάνια, χιλιάδες είδη φυτών, σπάνια και προστατευόμενα είδη πανίδας, προσκαλούν για πεζοπορία και περιπλάνηση σε άμεση επαφή με τη φύση. Περίπατοι με άλογα και μαθήματα τοξοβολίας προσφέρονται για όσους θέλουν να ακολουθήσουν τα ίχνη τω προγόνων. Τα ποτάμια, τα ρυάκια και οι κρυστάλλινες πηγές που διατρέχουν ολόκληρο το νομό Τρικάλων περιβάλλονται από μοναδικής ομορφιάς τοπία και υγροτόπους. Ο Πηνειός, με το σπάνιο οικοσύστημα, ο Αχελώος και οι δεκάδες παραπόταμοί τους επιφυλάσσουν στους επισκέπτες αξέχαστες εμπειρίες, με δραστηριότητες όπως κωπηλασία, rafting και canoe kayak ή ακόμη και ψάρεμα. Η πλούσια φυσική κληρονομιά δεν είναι όμως το μόνο χαρακτηριστικό του νομού. Δεκάδες χωριά, παραδοσιακοί οικισμοί και κωμοπόλεις, αποτελούν ιδανικούς προορισμούς για διαμονή και για περίπατο ανάμεσα στα στενά δρομάκια και τα σπίτια με την ξεχωριστή τους αρχιτεκτονική. Γραφικές πλατείες, πλακόστρωτα μονοπάτια, πέτρινα τοξωτά γεφύρια και βρύσες κάτω από αιωνόβια πλατάνια, προσκαλούν τον επισκέπτη να ανακαλύψει την καρδιά της ελληνικής κουλτούρας και παράδοσης. Να γνωρίσει τοπικά έθιμα που οι ρίζες τους χάνονται στα βάθη των αιώνων και να θαυμάσει μοναδικά δημιουργήματα λαϊκής τέχνης. Να δοκιμάσει την αυθεντική ελληνική φιλοξενία των ντόπιων κατοίκων και να διασκεδάσει μαζί τους σε πανηγύρια με παραδοσιακές μουσικές και χορούς. Παράλληλα τα Τρίκαλα γοητεύουν με τις ιστορικές διαδρομές τους, με τους πολιτιστικούς θησαυρούς στα μουσεία και στις βιβλιοθήκες τους, τις ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις, τις πολύβουες αγορές και τις ζωντανές γειτονιές τους, που προσφέρουν επιλογές διασκέδασης για κάθε προτίμηση.

 

Από την εμπειρία ενός ταξιδιού στο νομό δεν θα μπορούσαν να λείπουν και οι αυθεντικές γεύσεις. Μοναδικής ποιότητας τρόφιμα και ποτά, που δημιουργούνται από τα αγνά προϊόντα και τις πατροπαράδοτες από γενιά σε γενιά συνταγές των ντόπιων. Στις ταβέρνες και στα παραδοσιακά τσιπουράδικα, ο επισκέπτης μπορεί να γευθεί κρέας και τυρί από βοοειδή που ζουν στον ήλιο και τον αέρα του βουνού, χωριάτικα λουκάνικα και παραδοσιακές πίτες, δυνατό τσίπουρο και βιολογικά κρασιά. Μπορεί επίσης να δοκιμάσει και να πάρει μαζί του μέλι από τα ορεινά έλατα, σπάνια αρωματικά βότανα, γλυκά κουταλιού, xαλβά και αμέτρητες άλλες γευστικές απολαύσεις που παράγονται στην περιοχή. Στην ευρύτερη περιοχή δραστηριοποιούνται τρία γραφεία εναλλακτικού τουρισμού και υπαίθριων δραστηριοτήτων, ενώ στα λιβάδια Περτουλίου και στο Χιονοδρομικό κέντρο λειτουργούν σημεία ενοικίασης εξοπλισμού χειμερινών και υπαίθριων sport.

 


Ποδήλατο βουνού. Στους δασικούς δρόμους γύρω από τα λιβάδια Περτουλίου και στον δασικό δρόμο από τον αυχένα “Τζιατζιά” στο “Κόρπ”. Πανέμορφη και εύκολη διαδρομή κατά μήκος της κοιλάδας του “Καμνιαϊτικου” ποταμού, μέχρι το χωριό Πυρρά.

 


Rafting. Στον Αχελώο από τη γέφυρα “Αλεξίου” μέχρι το φράγμα Μεσοχώρας και από τα “Τρία ποτάμια” μέχρι τη γέφυρα Αλεξίου (μόνο σε συνεννόηση με τα γραφεία).

 


Canoe-Kayak. Στον Αχελώο, στον Χαλικιώτη, στον Καμνιαίτη (μόνο σε συνεννόηση με τα γραφεία).

 


Canoe λίμνης. Στην τεχνητή λίμνη Λόγγος (μόνο σε συνεννόηση με τα γραφεία).

 


Snowraft. Στα λιβάδια Περτουλίου (μόνο σε συνεννόηση με τα γραφεία).

 


Ski Στο χιονοδρομικό κέντρο Περτουλίου.

Σε απόσταση 40 χιλιομέτρων από τα Τρίκαλα και 20χλμ από την Πύλη βρίσκεται το Χιονοδρομικό Κέντρο Περτουλίου. Στην περιοχή του Περτουλίου υπάρχουν ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, ταβέρνες και άλλα καταστήματα.

Το χιονοδρομικό κέντρο αποτελείτε από τρεις πίστες και τρεις αναβατήρες. Μία πίστα κόκκινη μήκους 1,500μ, μία μπλε μήκους 400μ και μία πράσινη εκπαιδευτική μήκους 80μ. Επίσης υπάρχει ένας εναέριος διθέσιος αναβατήρας μήκους 1,170μ, ένας συρόμενος μήκους 350μ και ένα μπέιμπι λίφτ μήκους 60μ.. Ο εναέριος αναβατήρας λειτουργεί και για περιήγηση (βόλτα) πεζών δηλαδή ατόμων χωρίς εξοπλισμό σκι, επίσης υπάρχουν και δύο μηχανήματα επίστρωσης χιονιού (ρατράκ). Και όσοι δεν έχουν εξοπλισμό του σκι, υπάρχουν τέσσερα καταστήματα ενοικιάσεως. Υπάρχουν δυο σαλέ, ένα στην βάση και ένα μικρό στην κορυφή του χιονοδρομικού. Κατά τη διάρκεια λειτουργίας του χιονοδρομικού διεξάγονται βραδιές νυχτερινού σκι. Υπάρχει μεγάλος και άνετος χώρος πάρκινγκ στη βάση του χιονοδρομικού και η πρόσβαση είναι ασφαλής και άνετη χωρίς τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων. Το χιονοδρομικό λειτουργεί καθημερινά από 1/12/έως 31/3.

Για περισσότερες πληροφορίες: Τηλ:24340 91 382, 24340 91 293

 


Οργανωμένες εκδρομές με Jeep 4X4. Εκδρομές με 4X4 των γραφείων, όπου εύκολα γρήγορα και με ασφάλεια μπορείτε να ξεναγηθείτε στην ευρύτερη περιοχή της Πίνδου και να γνωρίσετε απρόσιτες περιοχές, πυκνά δάση, αλπικά τοπία μέσα σε δύσβατους δασικούς δρόμους. (μόνο σε συνεννόηση με τα γραφεία). Λίγο πριν το Περτούλι λειτουργεί πίστα 4X4 όπου είτε με το δικό σας 4X4 ή με τα αγωνιστικά αυτοκίνητα της πίστας, να δοκιμάσετε τις οδηγικές σας ικανότητες στην off road οδήγηση.

 


Paint ball. Στα λιβάδια Περτουλίου και στα δάση της ευρύτερης περιοχής (μόνο σε συνεννόηση με τα γραφεία).

 


Τοξοβολία – σκοποβολή. Στα λιβάδια Περτουλίου, Τρία ποτάμια.

 


Ψάρεμα. Πέστροφα στον Αχελώο, στον Ασπροπόταμο και τους παραποτάμους τους. Μπριάνες και κεφαλόπουλα στον Πηνειό και τους παραποτάμους του.

 


Ιππασία. Στα λιβάδια Περτουλίου.

 


Αναρρίχηση. Στα Μετέωρα και στον “Κοκκινόβραχο” στην Ελάτη.

 


Ορειβασία/Ορεινή πεζοπορία. Πολυάριθμες ορειβατικές και πεζοπορικές διαδρομές, αρκετές από τις οποίες είναι σημαδεμένες, μπορούν να οδηγήσουν τον επισκέπτη σε τοπία εκπληκτικής ομορφιάς. Ο καλύτερος και πιο ασφαλής τρόπος να γνωρίσετε αυτά τα μέρη , είναι μέσω κάποιου γραφείου που δραστηριοποιείται σε αυτόν το χώρο.

 


Κυνήγι. Στην ελεγχόμενη κυνηγετική περιοχή Κόζιακα εκτός από φτερωτά θηράματα όπως Φασιανούς, πέρδικες μπεκάτσες κ.λπ., οι φανατικοί του είδους μπορούν να κυνηγήσουν λαγούς, αγριογούρουνα, ζαρκάδια και ελάφια.

 


Οικοτουρισμός. Eίναι το μέσον για να γνωρίσει ο επισκέπτης την κριμένη ομορφιά της Πίνδου, να έρθει σε επαφή με τη φύση και να μάθει για τη χλωρίδα και πανίδα αυτού του μοναδικού οικοσυστήματος. Οικοτουριστικά προγράμματα και εκδρομές σε δάση, λίμνες, ποτάμια και άγνωστες σπηλιές, πραγματοποιούνται για κάθε εποχή του έτους και για κάθε ηλικία με συνοδεία έμπειρων οικοξεναγών και οδηγών βουνού.

 


Διαδρομές Η περιοχή του νομού Τρικάλων είναι από μόνη της ένα μνημείο φύσης, ιστορίας και μπορεί να χαρακτηρισθεί μία από τις πιο ανεπτυγμένες πολιτιστικά – πολιτισμικά και τουριστικά περιοχές. Γιατί με την παρουσία ενός παγκοσμίου φαινομένου, αυτό των Μετεώρων, με πολλές φυσικές ομορφιές τόσο στον ορεινό όγκο όσο και στην πεδινή ζώνη. Ο επισκέπτης θα γνωρίσει ζωντανά και τον τόπο την ιστορία και τον πολιτισμό. Για να γνωρίσει ο επισκέπτης το πολιτιστικό πλούτο του νομού προτείνουμε 9 τουριστικές διαδρομές.

 


ΜΟΛΕΤ Η Μοτολέσχη Τρικάλων (ΜΟΛΕΤ) μετά από ενδιαφέρον αρκετών μελών της να ασχοληθούνε με το αγώνισμα MOTO CROSS αναζήτησε έναν χώρο για κατασκευή πίστας. Η κοινότητας του Πρίνους παραχώρησε την έκταση αυτή στη ΜΟΛΕΤ. Στην πορεία του ΚΕΝΑΚΑΠ μέσα από τα προγράμματα του ενέταξε και την κατασκευή της πίστας. Η πίστα ολοκληρώθηκε και από την δικιά μας βοήθεια και επίβλεψη και αυτή τη στιγμή έχει φιλοξενήσει αρκετούς αγώνες πανελληνίου πρωταθλήματος και καθημερινά προπονούνται μέσα σ’ αυτή αρκετοί αναβάτες από όλη την Ελλάδα. Σε συνεργασία η ΜΟΛΕΤ με το Δ.Δ. Πρίνους Δήμου Κόζιακα συντηρεί την πίστα και γίνονται προσπάθειες ώστε να επιτευχθεί η τελειοποίησή της.

Θα μας βρείτε στο Πελέκειο κτήριο κάθε Τρίτη – Πέμπτη – Παρασκευή

Στα τηλέφωνα: 24310.72 424 και 24310.72 757, και στο www.molet.gr

Τα Τρίκαλα φημίζονται για την εξαιρετική τους γαστρονομία!

 

Χαλβάς Φαρσάλων

Yλικά

  • 1 φλιτζάνι νισεστέ
  • 1 ½ φλιτζάνι ζάχαρη
  • 2 ½ φλιτζάνια νερό
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο

Eκτέλεση:

Aνακατεύουμε το νισεστέ με το νερό σε ένα μπολάκι. Βράζουμε το ελαιόλαδο και τη ζάχαρη σε μια βαθιά κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη σπάτουλα ή κουτάλα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να πάρει η καραμέλα μας σκούρο ξανθό χρώμα. Xαμηλώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε με μία κίνηση όλο το μείγμα του νισεστέ μέσα στην καραμέλα. Aνακατεύουμε γρήγορα και πολύ προσεκτικά –επειδή το μείγμα πιτσιλάει– μέχρι να δέσει η κρέμα για 5 περίπου λεπτά. Οταν αρχίσει να ξεκολλάει ο χαλβάς από τα τοιχώματα της κατσαρόλας, είναι έτοιμος. Mεταφέρουμε τον χαλβά σε ένα μικρό πυρίμαχο σκεύος ή σε ταψάκι και τον αφήνουμε να κρυώσει (εκτός ψυγείου) για 1 περίπου ώρα. Σερβίρουμε το γλυκό κομμένο σε κομμάτια, με μπόλικα ψημένα και καραμελωμένα αμύγδαλα ή πασπαλισμένο με λίγη ζάχαρη άχνη.

 


Κρεμμυδοτυρόπιτα

Yλικά

  • 6 φύλλα χωριάτικα
  • 1 κιλό κρεμμύδια ξερά
  • ½ κιλό φέτα
  • 4 αβγά
  • 1 ποτήρι γάλα
  • λίγο ελαιόλαδο

Eκτέλεση:

Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια, τα τρίβουμε λίγο με τα χέρια μας να φύγει το κάψιμο και τα αφήνουμε στο σουρωτήρι για 1 ώρα. Ανακατεύουμε σε λεκάνη τη φέτα σπασμένη, τα αβγά, το γάλα, λίγο ελαιόλαδο και τα κρεμμύδια. Λαδώνουμε ένα ταψί, απλώνουμε 3 χωριάτικα φύλλα (τα οποία λαδώνουμε ένα ένα), στρώνουμε τη γέμιση και σκεπάζουμε με τα άλλα 3 επίσης λαδωμένα φύλλα. Xαράζουμε την πίτα, περιχύνουμε το γάλα, τη λαδώνουμε και την ψήνουμε για 50′ στους 180°C σε προθερμασμένο φούρνο.

 


Κατσικάκι με χοντρά μακαρόνια

Yλικά

  • 1 κιλό κατσικίσιο χεράκι κομμένο σε μεγάλα κομμάτια
  • 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 2 κρεμμύδια μέτρια, ψιλοκομμένα
  • 1 κρεμμυδάκι φρέσκο ψιλοκομμένο
  • 2 πράσα (μόνο το λευκό τμήμα) κομμένα σε ροδέλες
  • 4 ντομάτες περασμένες από τον τρίφτη
  • 6 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες
  • 1 κουτ. σούπας ντοματοπελτέ
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 1 φλιτζάνι κρασί λευκό
  • 25 γρ. αλεύρι
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • 4 γαρίφαλα ολόκληρα
  • 1 φλιτζάνι ξίδι λευκό

Για τα μακαρόνια

  • 1 πακέτο μακαρόνια χοντρά
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο ή μαργαρίνη

Eκτέλεση:

Περίπου δύο ώρες πριν ξεκινήσουμε το μαγείρεμα, πασπαλίζουμε το κατσικάκι με το ξίδι και το βάζουμε στο ψυγείο. Tο αφήνουμε μία ώρα και το ξεπλένουμε καλά. Tο αλατοπιπερώνουμε και το επιστρέφουμε στο ψυγείο για περίπου μισή ώρα. Aπλώνουμε το αλεύρι σε μεγάλο πιάτο και περνάμε τα κομμάτια του κρέατος από μέσα. Zεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μεγάλη κατσαρόλα και σοτάρουμε τα κομμάτια του κρέατος μέχρι να πάρουν χρώμα από όλες τις πλευρές. Tα βγάζουμε από την κατσαρόλα και στο ίδιο λάδι προσθέτουμε το κρεμμύδι, το πράσο και το φρέσκο κρεμμύδι και τα σοτάρουμε για 2 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε τη φρέσκια ντομάτα και το σκόρδο και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Bάζουμε στην κατσαρόλα την κανέλα και το γαρίφαλο και τα αφήνουμε να μαγειρευτούν για περίπου 10 λεπτά. Προσθέτουμε τον πελτέ και τη ζάχαρη και επαναφέρουμε στην κατσαρόλα το κρέας. Προσθέτουμε το πιπέρι και το κρασί και τα μαγειρεύουμε σε σιγανή φωτιά για 1 ώρα ή μέχρι να είναι το κρέας τρυφερό. Bράζουμε τα μακαρόνια σε αρκετό νερό με αλάτι. Mόλις τα βράσουμε (σύμφωνα με τις οδηγίες στο πακέτο), τα σουρώνουμε. Στο μεταξύ, λιώνουμε το βούτυρο ή τη μαργαρίνη σε μεγάλο τηγάνι μέχρι να αφρίσει και προσθέτουμε σιγά σιγά τα μακαρόνια. Tα σοτάρουμε ανακατεύοντας συχνά μέχρι να μοσχομυρίσουν και να πάρουν λίγο χρώμα. Tα σερβίρουμε μαζί με το κρέας και αρκετή από τη σάλτσα του.

 


Ζυμαρούλα με κίτρινη κολοκύθα

Yλικά

  • 250 γρ. κολοκύθα τριμμένη
  • ½ κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ½ λίτρο γάλα φρέσκο
  • 1 συσκευασία μαγιά φρέσκια
  • ½ κιλό φέτα τριμμένη
  • 3 αβγά
  • 1 ποτηράκι ελαιόλαδο
  • βούτυρο για το άλειμμα
  • αλάτι, πιπέρι

Eκτέλεση: 

Διαλύουμε τη μαγιά σε λίγο χλιαρό γάλα. Βάζουμε το υπόλοιπο γάλα σε λεκάνη, προσθέτουμε τη διαλυμένη μαγιά και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε μαζί με την κολοκύθα τα αβγά, το αλεύρι και την τριμμένη φέτα. Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά μέχρι να δημιουργηθεί ένα ομογενές μείγμα. Αλείφουμε με βούτυρο ένα ταψί, ρίχνουμε το ελαιόλαδο κι από πάνω τον χυλό. Σκεπάζουμε το ταψί και αφήνουμε τον χυλό για 30 λεπτά περίπου να διπλασιάσει τον όγκο του. Ψήνουμε τη ζυμαρούλα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για μία ώρα περίπου, μέχρι να ροδίσει.

Σημ.: Επειδή το λάδι ήταν δυσεύρετο, τα παλιά χρόνια στη Θεσσαλία αξιοποιούσαν το λίπος του γουρουνιού, βάζοντάς το σε πίτες, τηγανίτες, ακόμη και στα γλυκά.

 


Σαλάτα με σπανάκι

Υλικά

  • ½ κιλό σπανάκι καθαρισμένο
  • 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 200 γρ. γαλοτύρι
  • 15 ελιές θρούμπες

Για τη sauce

  • 3/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • 1 λεμόνι (τον χυμό του)
  • 1 κουτ. σούπας ξίδι
  • 1 κουτ. γλυκού μουστάρδα
  • αλάτι, πιπέρι

Eκτέλεση:

Χοντροκόβουμε με το χέρι το σπανάκι και το βάζουμε σε σαλατιέρα. Προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια, τον άνηθο και τις ελιές. Χτυπάμε στο μπλέντερ τα υλικά της sauce και την ανακατεύουμε καλά με τα λαχανικά. Τοποθετούμε στην κορυφή το γαλοτύρι πασπαλισμένο με πιπέρι και μια στάλα ελαιόλαδο και στολίζουμε τη σαλάτα με τις ελιές.

Σημ.: Αντί για γαλοτύρι, μπορούμε να βάλουμε μυζήθρα ή ξινοτύρι.

 


Αρνί στο χαρτί

Yλικά

  • ½ αρνί
  • 10 σκελίδες σκόρδο
  • 1 φλιτζάνι φασκόμηλο αποξηραμένο
  • 3 κουτ. σούπας μείγμα μπαχαρικών για ψητά
  • 100 γρ. βούτυρο γίδινο
  • 4-5 λεμόνια (τον χυμό τους)
  • αλάτι, πιπέρι

Eκτέλεση:

Ανακατεύουμε σε μπολ μπόλικο αλάτι και πιπέρι σε ίσες δόσεις. Aπλώνουμε πολλές λαδόκολες τη μία επάνω στην άλλη έτσι ώστε να χωράει επάνω τους το αρνάκι κουλουριαστό. Ανοίγουμε εγκοπές στα ψαχνά του κρέατος με κοφτερό μαχαίρι και τις γεμίζουμε με το μείγμα του αλατοπίπερου και από 1 σκελίδα σκόρδο. Aλατοπιπερώνουμε το κρέας παντού και το αλείφουμε με τον χυμό των λεμονιών και το μείγμα μπαχαρικών. Tο κουλουριάζουμε και στη μέση βάζουμε το φασκόμηλο. Aλείφουμε το αρνάκι με το βούτυρο και το τυλίγουμε σε σφιχτό πακέτο. Tο δένουμε με σπάγκο, το βάζουμε σε ταψί και το ψήνουμε στους 180°C σε ζεστό φούρνο για 3 ώρες περίπου.

 


Ζυγούρι με πιπεριές στο φούρνο

Yλικά

  • 2 κιλά ζυγούρι (από χεράκι) κομμένο σε μεγάλες μερίδες
  • 3 πιπεριές κόκκινες καθαρισμένες και κομμένες σε λωρίδες
  • 3 κρεμμύδια μέτρια, ψιλοκομμένα
  • 1 πιπεριά πράσινη καθαρισμένη και κομμένη σε λωρίδες
  • 1 μπουκάλι κρασί λευκό
  • 1 πρέζα πιπέρι καυτερό
  • 1 κουτ. σούπας βούτυρο ή μαργαρίνη
  • 1 κουτ. γλυκού μαραθόσπορο τριμμένο
  • 1 κουτ. γλυκού θυμάρι φρέσκο ψιλοκομμένο
  • 4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • ½ φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 2 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
  • 5 ντομάτες ώριμες τριμμένες στον τρίφτη
  • αλάτι, πιπέρι

Eκτέλεση:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Aλατοπιπερώνουμε το κρέας καλά. Zεσταίνουμε ένα μεγάλο τηγάνι χωρίς λάδι και προσθέτουμε τα κομμάτια του κρέατος. Pοδίζουμε από όλες τις πλευρές. (Mην φοβηθείτε επειδή δεν υπάρχει λάδι, γιατί το κρέας θα βγάλει αρκετά υγρά). Bγάζουμε το κρέας από το τηγάνι και προσθέτουμε το βούτυρο ή τη μαργαρίνη, τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια, το καυτερό πιπέρι, τον μαραθόσπορο και το θυμάρι. Σοτάρουμε για 4 λεπτά ανακατεύοντας συχνά. Pίχνουμε τις πιπεριές, το σκόρδο και την πάπρικα. Συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2 λεπτά και βάζουμε στο τηγάνι τις τριμμένες ντομάτες. Aφήνουμε να μαγειρευτεί για 2 επιπλέον λεπτά και προσθέτουμε το κρασί. Mεταφέρουμε το μείγμα σε βαθύ ταψί και προσθέτουμε το κρέας. Σκεπάζουμε το φαγητό με λαδόκολα και στη συνέχεια σφραγίζουμε όλο το ταψί με ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε στον φούρνο για 3 ώρες. Mόλις είναι έτοιμο, προσθέτουμε τον μαϊντανό και σερβίρουμε.

 


Μπομπάρι με πατάτες

Yλικά

  • 1 έντερο χοιρινό
  • 1 κιλό συκωταριά αρνίσια
  • 1 κιλό κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1 φλιτζάνι ρύζι καρολίνα
  • 1 πιπεριά κόκκινη ψιλοκομμένα
  • 1 πιπεριά πράσινη ψιλοκομμένα
  • 1 κουτ. σούπας πάπρικα
  • 2 κουτ. γλυκού κύμινο
  • λίγο μπαχάρι τριμμένο
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • ½ φλιτζάνι κρασί λευκό
  • αλάτι, πιπέρι
  • 1 κιλό πατάτες
  • 5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 3 λεμόνια (τον χυμό τους)

Eκτέλεση:

Πλένουμε το έντερο με νερό και ξίδι. Zεματάμε τη συκωταριά σε νερό που κοχλάζει για 5 λεπτά. Ξεπλένουμε με κρύο νερό, τη στραγγίζουμε και την ψιλοκόβουμε. Σοτάρουμε τη συκωταριά με το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσουν. Προσθέτουμε τις πιπεριές, τα μπαχαρικά, το αλατοπίπερο και το ρύζι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα. Σβήνουμε με το κρασί, ρίχνουμε 2 φλιτζάνια νερό και σιγομαγειρεύουμε μέχρι να απορροφηθούν. Δένουμε τη μία άκρη του εντέρου και με ένα χωνί το γεμίζουμε. Tοποθετούμε σε λαδωμένο ταψί τυλιγμένο και τρυπημένο σε 10 σημεία για να μην ανοίξει. Bάζουμε γύρω του τις πατάτες. Περιχύνουμε 1 φλιτζάνι νερό και τον χυμό λεμονιού και ψήνουμε σε ζεστό φούρνο στους 180°C για 1 ώρα.

 


Πλαστός

Υλικά

  • 1 κιλό χόρτα (λάπατα, σπανάκι, άγρια χόρτα, καυκαλήθρες, μυρώνια, παπαρούνες)
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 4 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1 πράσο σε ροδέλες
  • άνηθο, μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 250 γρ. φέτα
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • ½ φλιτζάνι γάλα
  • αλάτι, πιπέρι

Για το χυλό

  • ½ κιλό αλεύρι
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 2 φλιτζάνια γάλα
  • χλιαρό νερό

Eκτέλεση:

Ανακατεύουμε σε μια λεκάνη ½ κιλό αλεύρι, 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, αλάτι, 2 φλιτζάνια γάλα και χλιαρό νερό για να γίνει ένας παχύρρευστος χυλός. Χοντροκόβουμε σε ένα σουρωτήρι τα χόρτα και τα τρίβουμε με αλάτι. Θα πρέπει ο όγκος τους να μειωθεί στο 1/3. Στη συνέχεια, τα ανακατεύουμε με τα κρεμμύδια, το πράσο, τον άνηθο και τον μαϊντανό, τη φέτα, το πιπέρι και το ελαιόλαδο. Αλείφουμε με μισό ελαιόλαδο-μισό βούτυρο ένα ταψί. Απλώνουμε μια πολύ λεπτή στρώση από τον χυλό κι από πάνω απλώνουμε τα χόρτα. Σκεπάζουμε με ένα πολύ λεπτό στρώμα χυλού και ψήνουμε για μία ώρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C. Λίγο πριν το τέλος περιχύνουμε με ½ φλιτζάνι γάλα.

ΚΤΕΛ Τρικάλων: 24310 73 130
ΤΡΑΙΝΟΣΕ Τρικάλων: 24310 27 214
ΤΑΞΙ Τρικάλων: 24310 20 500
Αστυνομία Τρικάλων: 24310 27 103
Πυροσβεστική Τρικάλων: 24310 27 211
Νοσοκομείο Τρικάλων: 24310 23 652
ΤΑΞΙ Πύλης: 24340 22 446
Κέντρο Υγείας Πύλης: 24340 22 870
Αστυνομία Πύλης: 24340 22 201
ΤΑΞΙ Ελάτης: 24340 71 216
Αστυνομία Ελάτης: 24340 71 222
Αστυνομία Περτουλίου: 24340 91 210
ΤΑΞΙ Νεραϊδοχωρίου: 24340 91 230

Οδικώς

 

Από την Αθήνα (328 χλμ): Μέσω της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας. Στη πόλη της Λαμίας αφήνετε την εθνική και ανηφορίζετε το βουνό του Δομοκού. Μετά από 45 λεπτά φτάνετε στον Θεσσαλικό κάμπο, περνάτε την Καρδίτσα και μετά από συνολικά περίπου 4 ώρες βρίσκεστε στα Τρίκαλα.

 

Από Θεσσαλονίκη (214 χλμ): Εδώ τα πράγματα είναι πιο απλά. Μέσω της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης-Αθηνών, βγαίνετε στη Λάρισα. Εκεί εγκαταλείπετε τον εθνικό άξονα και μέσω της εθνικής οδού Λαρίσης-Τρικάλων, μετά από συνολικά 2 ώρες φτάνετε στα Τρίκαλα.

 

Το ΚΤΕΛ πραγματοποιεί καθημερινά αρκετά δρομολόγια. Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με το 2310 517 517

 

Από Ιωάννινα (145 χλμ):

Μέσω της εθνικής οδού Ιωαννίνων- Τρικάλων. Για το δρομολόγια του ΚΤΕΛ και λοιπές πληροφορίες, επικοινωνήστε με το   26510-26 404

 

Από Γρεβενά, 90χλμ:

Η διαδρομή εξυπηρετείται από το ΚΤΕΛ, τηλ.: 24620 22 242

 


Σιδηροδρομικώς

Η γραμμή είναι μία και μοναδική. Από το σταθμό Λαρίσης της Αθήνας παίρνεται κάποια από τις αμαξοστοιχίες (intercity ή απλές) και σε 4 ώρες και 10 λεπτά θα είστε στα Τρίκαλα. Αν πάλι θέλετε, μπορείτε να συνεχίσετε μέχρι Καλαμπάκα, σε μία διαδρομή ιδιαίτερης ομορφιάς. Η γραμμή από το Παλιοφάρσαλο (λίγο πριν την Καρδίτσα) μέχρι την Καλαμπάκα ανακατασκευάστηκε το 2000 και διαπλατύνθηκε σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

  • ΤΡΑΙΝΟΣΕ Αθηνών (σταθμάρχης): 210 82 37 741
  • ΤΡΑΙΝΟΣΕ Θεσσαλονίκης: 2310 517 517
  • ΤΡΑΙΝΟΣΕ Λάρισας: 2410 590 152