Τροιζήνα – Μέθανα

Ο Γαλατάς είναι μια παραθαλάσσια, όμορφη και γραφική κωμόπολη της ανατολικής Πελοποννήσου, στους πρόποδες των Αδερών, στον Αργοσαρωνικό κόλπο και συνδυάζει το βουνό με τη θάλασσα.

Βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την Αθήνα περίπου 165 χλμ., απέναντι από το νησί του Πόρου από τον οποίο τον χωρίζει ένας στενός θαλάσσιος δίαυλος, μόλις 3 λεπτά με τις βάρκες.

Σήμερα είναι η έδρα του Δήμου Τροιζηνίας-Μεθάνων και έχει περίπου 2.500 κατοίκους και πολλούς Γαλατιώτες που πηγαινοέρχονται τα Σαββατοκύριακα.

Ο Γαλατάς διατηρεί ακόμη το παραδοσιακό του χρώμα και λόγω της θέσης του αποτελεί ιδανική επιλογή για μικρές αποδράσεις, τόσο προς τα βόρεια παράλια και την ορεινή ενδοχώρα της περιοχής, όσο και προς τα νότια παράλια της Τροιζηνίας, καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

Διαθέτει σημαντική τουριστική υποδομή, με αρκετά ξενοδοχεία, καταλύματα, χώρους εστίασης και διασκέδασης.

Λειτουργούν εμπορικές επιχειρήσεις όλων των ειδών, ενώ οι τομείς της πρωτογενούς παραγωγής που αναφέρονται κυρίως στη γεωργία και στη κτηνοτροφία αναβαθμίζονται και εκσυγχρονίζονται.

Από τα έργα ανάπλασης του Γαλατά, ξεχωρίζουμε τον πλακόστρωτο και όμορφα διαμορφωμένο χώρο, κατά μήκος της παραλίας για ωραίους περιπάτους στο λιμάνι, με θέα την απέναντι παραλία του Πόρου.

Για τους λάτρεις της παράδοσης οργανώνονται εκδηλώσεις με ιδιαίτερο πολιτιστικό ενδιαφέρον. Στα ταβερνάκια της πόλης θα απολαύσετε παραδοσιακές γεύσεις με μεράκι, αγνά υλικά και σε οικονομικές τιμές.

Προσφέρεται για θρησκευτικό τουρισμό, καθώς πολλά είναι τα μοναστήρια της περιοχής και οι ναοί της βυζαντινής περιόδου. Επίσης προσφέρεται για εναλλακτικό τουρισμό, καθώς υπάρχει δυνατότητα για ποικίλα θαλάσσια σπορ, ποδηλασία, ιππασία, ορειβασία, πεζοπορία και spa.

Η κεντρική Εκκλησία του Γαλατά είναι ο Άγιος Νικόλαος, που βρίσκεται στον πρώτο παράλιο δρόμο, μετά τον παραλιακό, επίσης και ο Ιερός Ναός του Αγίου Σπυρίδωνα, χαρακτηριστικό δείγμα νεότερης νεοδομίας.

Ο Γαλατάς βρίσκεται απέναντι από τον Πόρο, από το οποίο τον χωρίζει ένας στενός θαλάσσιος δίαυλος, μόλις 3 λεπτά με τις βάρκες και 5 λεπτά με τα ferry boat.

Ο Γαλατάς αποτελεί μεγάλη ευκαιρία για τους αρχαιολάτρες, καθώς η περιοχή είναι ολόκληρη ένα αρχαιολογικό μουσείο. Οι Θολωτοί τάφοι της Μαγούλας και η Ακρόπολη της Μαγούλας απέχουν 3 χλμ. από το Γαλατά ενώ η Αρχαία Τροιζήνα 7 χλμ.

Απαραίτητη μια βόλτα στο περίφημο Λεμονοδάσος, το μέρος που αποτέλεσε πηγή έμπνευσης πολλών διακεκριμένων λογοτεχνών, το βρίσκεται νότια του Γαλατά, σε απόσταση περίπου 2.5 χλμ. Πρόκειται για μια περιοχή που είχε πάνω από 30.000 λεμονιές, πορτοκαλιές, με διάσπαρτες ταβερνούλες και με πολλά νερά και νερόμυλους. Από ψηλά η θέα που παρουσιάζει ακόμα και σήμερα είναι πανοραμική.

Μυθολογία

Η Τροιζήνα ήταν πανάρχαια πόλη της νοτιοανατολικής Αργολίδας με επίνειο το λιμάνι “Πώγων” – που βρισκόταν απέναντι από τον Πόρο – στον Σαρωνικό κόλπο σε απόσταση περίπου 3 χλμ. από την πόλη της Τροιζήνας.

Ο πρώτος βασιλιάς αυτής της περιοχής ήταν ο Ώρος, που της έδωσε το όνομα Ωραία.

Ο Άλθηπος – γιος του Ποσειδώνα και της Ληίδας, κόρης του Ώρους – μετονόμασε την Ωραία σε Αλθηπία.

Άλλη ονομασία της περιοχής ήταν Αφροδισία, από τη θεά Αφροδίτη που ετιμάτο ιδιαιτέρως στην περιοχή.

Μετά τον Άλθηπο βασίλευσε ο μυθικός Βασιλιάς Σάρων, από το όνομα του οποίου η περιοχή μετονομάστηκε σε Σαρωνία. Κατά την παράδοση ο Σάρων αγαπούσε πολύ το κυνήγι και για αυτό το λόγο ίδρυσε το ναό της Άρτεμης, κοντά στη Φοιβαία λίμνη.

Επίσης κατά τη μυθολογία, ενώ κυνηγούσε ένα ελάφι πνίγηκε στη θάλασσα, η οποία μετονομάστηκε σε Σαρωνικός Κόλπος.

Μετά τον Σάρωνα, ακολουθεί σειρά άλλων βασιλιάδων, μεταξύ των οποίων ήταν ο Υπέρης και ο Άνθος, γιοι του Ποσειδώνα και της Αλκυόνης, κόρης του Άτλαντα.

Ο γιος του Άνθου, Αέτιος, μετονόμασε την περιοχή αυτή σε Ποσειδωνία, από το θεό Ποσειδώνα που λατρευόταν στην ευρύτερη περιοχή. Μαζί με τον Αέτιο συμβασίλευαν οι γιοι του Πέλοπα (γιος του Τάνταλου) και της Ιπποδάμειας (θυγατέρας του Οινομάου), Πιτθέας και Τροιζήν, (στον οποίο οφείλει η ευρύτερη περιοχή το σημερινό της όνομα) και οι οποίοι προσέφεραν πολύ σημαντικό έργο στην περιοχή.

Μετά το θάνατο του Αέτιου και του Τροιζήνα ο μόνος Βασιλιάς της περιοχής που απέμεινε ήταν ο Πιτθέας, ο οποίος και ονόμασε την περιοχή Τροιζήνα προς τιμήν του αδελφού του.

 


Αρχαία Ιστορία της Τροιζήνας

Η περιοχή της σημερινής Τροιζηνίας κατοικείτο από το απώτατο και αρχαιολογικά μη ανιχνευόμενο ιστορικό παρελθόν, στην Προϊστορία, από λαούς στους οποίους, από μια εποχή και μετά, κυριάρχησε το Ιωνικό στοιχείο (ως αρχαιότατοι κάτοικοί της αναφέρονται και τα επιδρομικά φύλα των Δρυόπων). Ως ιστορικό της κέντρο καταγράφεται η πόλη Τροιζήν, που ήταν χτισμένη κοντά στο σημερινό ομώνυμο οικισμό, στους πρόποδες του Όρους Αδέρες και σε απόσταση 3χλμ περίπου από το επίνειό της, τον Πώγωνα – το Βίδι. Παρά την έλλειψη αρκετών αρχαιολογικών ευρημάτων, βέβαιο είναι ότι η πόλη και η ευρύτερη επικράτειά της συνδέθηκαν στενά με το Μυκηναϊκό κόσμο.

Οι Τροιζήνιοι έλαβαν μέρος στον Τρωικό πόλεμο, με πλοία και πολεμιστές, όπως αναφέρεται στην Ομήρου Ηλιάδα (στ. 559-568 στη β’ ραψωδία στον περίφημο “Νηών Κατάλογο”), υπό την ηγεσία του βασιλέα του Άργους Διομήδη, μαζί με την Επίδαυρο, την Ερμιόνη, τη Μάσητα, την Αίγινα, κ.α.

Από την εποχή της κατάρρευσης του Μυκηναϊκού κόσμου (περί τον 12 αι. π.Χ.) η περιοχή της Τροιζήνας δέχεται ισχυρή Δωρική επιρροή, που μάλλον δεν αναιρεί την Ιωνική της ταυτότητα και δεν ανακόπτει τους ισχυρούς δεσμούς της με πόλεις συγγενούς πολιτισμικής-εθνοτικής αναφοράς και κυρίως με την Αθήνα. Ενδιαφέρουσες είναι, εδώ, οι ποικίλες μυθολογικές παραδόσεις που αποτελούν αδιάψευστη μαρτυρία του βάθους, αλλά και της συνέχειας των δεσμών αυτών.

Κατά τους αιώνες που προηγήθηκαν της λεγόμενης “κλασικής” ελληνικής αρχαιότητας, συντελέστηκαν στην Τροιζήνα ποικίλες εσωτερικές αναστατώσεις, που προκάλεσαν ρεύμα φυγής και κύματα επικοισμού, κατευθυνόμενα κυρίως προς την Κάτω Ιταλία και τη Μικρά Ασία.

Στο λιμάνι Πώγωνα συγκεντρώθηκε ο Ελληνικός Στόλος, πριν τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας, στην οποία οι Τροιζήνιοι συμμετείχαν με επτά πλοία.

Με το ψήφισμα του Θεμιστοκλή οι Αθηναίοι μετέφεραν τα παιδιά και τις γυναίκες τους στην Τροιζήνα για ασφάλεια. Οι Τροιζήνιοι αποφάσισαν να τους τρέφουν με δαπάνη του Δημοσίου, να δίνουν στον καθένα 2 οβολούς, να επιτρέπεται στα παιδιά να κόβουν φρούτα από παντού και να πληρώνουν μισθούς σε δασκάλους για την εκπαίδευση.

Στην Τροιζήνα βρέθηκε το 1932 από τον αγρότη Ανάργυρο Τιτίρη μαρμάρινη πλάκα με το ψήφισμα του Θεμιστοκλέους σχετικά με την εκκένωση της πόλης των Αθηνών. Η πλάκα αυτή διασώθηκε από τον φιλάρχαιο καθηγητή Γαλλικών στο Γυμνάσιο του Πόρου, Χρήστου Φουρνιάδη τον Ιούνιο του 1960 μαζί με άλλες αρχαιότητες που είχαν μαζέψει στα σπίτια τους χωρικοί της Τροιζήνας.

 


Ρωμαϊκοί Χρόνοι

Η μετάβαση από την ανεξαρτησία στη Ρωμαϊκή κυριαρχία υπήρξε ομαλή και σηματοδοτήθηκε από τη σύναψη συμμαχικής σχέσης μεταξύ Τροιζήνας και Ρώμης (196π.Χ.), μιας σχέσης που απέτρεψε «επικίνδυνες» τριβές, ανάλογες με εκείνες που οδήγησαν στη βίαιη κατάκτηση και καταστροφή άλλων ελληνικών πόλεων, με χαρακτηριστικότερη την περίπτωση της Κορίνθου, το 146 π.Χ..

Κατά τη μακρά περίοδο της Ρωμαιοκρατίας που ακολούθησε από το 145 π.Χ. μέχρι τα τέλη του 3ου μ.Χ. αιώνα, η πόλη –με την ευρύτερη περιοχή της– γνώρισε οικονομική και πολιτισμική πρόοδο, καθώς και επέκταση της πολιτικής της επιρροής στα ελληνικά πράγματα.

 


Βυζαντινοί Χρόνοι

Στα τέλη του 4ου αιώνα, το 395-396 μ.Χ. επί αυτοκράτορος Αρκαδίου, η περιοχή της Τροιζηνίας υπέστη την καταστροφική επιδρομή των Γότθων του Αλάριχου, μια επιδρομήπου μάλλον προκάλεσε οδυνηρές πληθυσμιακές και κοινωνικές αλλαγές και οριοθέτησε μια μακρά περίοδο παρακμής.

Ένας σεισμός που έγινε λίγο αργότερα ήρθε να ολοκληρώσει την καταστροφή. Ωστόσο, ανασκαφές που έγιναν στην Τροιζήνα με την εποπτεία της αρχαιολόγου Μίχαλου, έφεραν στο φως, στην Επισκοπή, θεμέλια αρχαίου ναού και επί αυτών θεμέλια μεγάλου βυζαντινού ναού με δάπεδο από μωσαϊκά ψηφιδωτά σε καλή κατάσταση.

 


Κατά τη Φραγκοκρατία, 1204-1484, η Τροιζήνα ονομαζόταν Νταμαλέτ ή Ελαμάλα και την εποχή του πάπα Ιννοκέντιου του Γ (1240, περίοδος Ιεράς Εξέτασης) έγινε έδρα του Λατίνου επισκόπου. Η επισκοπή αυτή διατηρήθηκε μέχρι την κατάληψη του Δαμαλά από τους Τούρκους.

Βέβαιο είναι ότι σε όλη την περίοδο της Φραγκοκρατίας η ευρύτερη περιοχή γνώρισε ποικίλες διοικητικές κατατμήσεις και ανασυνθέσεις και ότι υπήρξε πεδίο έντονης δράσης της ρωμαϊκής Εκκλησίας, η οποία, όμως, δεν μπόρεσε να δημιουργήσει εκεί κάποιες σταθερές βάσεις και να μεταβάλει το θρησκευτικό φρόνημα των κατοίκων.

Από το 1382, οπότε η περιοχή περιήλθε στους Παλαιολόγους και «επέστρεψε» στη βυζαντινή κυριαρχία.

Κατά τις επόμενες δεκαετίες, πρέπει να εφαρμόστηκαν και τα σχέδια ευρέως εποικισμού της σχεδόν ερημωθείσας περιοχής από Αρβανίτες επήλυδες. Η ύστερη βυζαντινή κυριαρχία επί της Τροιζηνίας δεν υπήρξε ούτε σταθερή ούτε και μακρόχρονη. Μετά την άλωση της Πόλης –και ενώ η Πελοπόννησος ζούσε την οθωμανική κατάκτηση– οι Παλαιολόγοι προσέφεραν τις εκεί κτήσεις τους στους Ενετούς, οι οποίοι, μετά από μια περίοδο δισταγμών, αποδέχτηκαν την προσφορά και διοίκησαν για ένα διάστημα την περιοχή, διατηρώντας μάλλον ειρηνικές σχέσεις με τους Τούρκους. Έτσι, από το 1484 -1715 ακολούθησε η Ενετοκρατία.

Τελικά, σε απροδιόριστη χρονολογία, αλλά προ του 16ου αιώνα, ο Δαμαλάς, τα άλλα κάστρα της περιοχής και όλη η ανατολική Αργολίδα περιήλθαν υπό τουρκικό έλεγχο και αποτέλεσαν μια ακόμα περιφέρεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

 


Επί Τουρκοκρατίας

Κατά τη μακρά περίοδο της Τουρκοκρατίας η Τροιζηνία –όπως άλλωστε και όλος σχεδόν ο Ελλαδικός χώρος– βιώνει τις οδυνηρές συνθήκες της ξένης κυριαρχίας, με όλες τις γνωστές εθνικές, πολιτικές, θρησκευτικές και πολιτισμικές παραμέτρους της.

Παράλληλα, όμως, βιώνει πολλές γόνιμες αλλαγές, που δε μας επιτρέπουν μονοσήμαντες ιστορικές εκτιμήσεις. Πρώτη και σημαντική είναι η σταδιακή ενσωμάτωση των Αρβανιτών επήλυδων της περιοχής στο διαμορφούμενο Ελληνικό Εθνικό γίγνεσθαι, ανεξαρτήτως των όποιων γλωσσικών, λαογραφικών ή άλλων ιδιαιτεροτήτων, που επιβίωσαν.

Δεύτερη η ανάπτυξη των κοινοτικών θεσμών, οι οποίοι απαγκίστρωσαν τη γηγενή κοινωνία από τις φεουδαρχικές και τιμαριωτικές δομές της Βυζαντινής και της Λατινικής περιόδου και της επέτρεψαν να πορευτεί σε νέες κατευθύνσεις κοινωνικής, αλλά και πολιτικής συγκρότησης.

Τρίτο και πολύ βασικό είναι η σταδιακή «απόσπαση» της Τροιζηνίας από την οικονομική πραγματικότητα της υπόλοιπης Αργολίδας και της εσώτερης τουρκοκρατούμενης Πελοποννήσου και η ουσιαστική της ενσωμάτωση στο ναυτικό κόσμο του Αιγαίου. Πιο απλά, εξαιτίας κυρίως των γεωγραφικών και όχι μόνο συνθηκών, οι Τροιζήνες διευρύνουν με επιτυχία τις εμπορικές τους σχέσεις με τα νησιά και τα χερσαία παράλια του Σαρωνικού και προοπτικά με όλο το νησιωτικό χώρο του Αιγαίου και τα Μικρασιατικά παράλια.

 


Επανάσταση του 1821

Αμέσως μετά την έναρξη της Επανάστασης της 25ης Μαρτίου 1821, οι κάτοικοι της περιοχής Τροιζηνίας, που πολλοί από αυτούς είχαν μυηθεί στη Φιλική Εταιρία, ξεσηκώθηκαν σαν ένα σώμα κατά του κατακτητή και ενώθηκαν με τους υπόλοιπους επαναστατημένους Έλληνες, προσφέροντας όσες δυνάμεις είχαν.

Οι κάτοικοι της Τροιζήνας πήραν ενεργά μέρος στην εθνεγερσία του 1821 και η ευρύτερη περιοχή έγινε επανειλημμένα θέατρο συγκρούσεων και ευρέων στρατιωτικών μετακινήσεων, ιδίως μετά την επίθεση των Τουρκο-αιγυπτίων του Ιμπραήμ.

 


Νεότερη Ιστορία

Σταθμός καταλυτικής σημασίας στη διοικητική ιστορία της Τροιζηνίας υπήρξε το 1925, οπότε η επαρχία αποσπάστηκε από το νομό Αργολίδος και Κορινθίας και ενσωματώθηκε στο νομό Αττικής και Βοιωτίας.

Επρόκειτο για μια αλλαγή που εδραζόταν σε ιστορική βάση και ως ένα μεγάλο βαθμό αποτελούσε πλέον καρπό μιας κοινής διαπίστωσης – ότι δηλαδή η περιοχή, για γεωμορφολογικούς κυρίως λόγους, ήταν συγκοινωνιακά, εμπορικά αλλά και διοικητικά σχεδόν αποκομμένη από την υπόλοιπη Αργολίδα. Αντίθετα, με τη διαρκή ανάπτυξη της επιβατικής και εμπορικής ακτοπλοΐας στον ευρύτερο χώρο του Σαρωνικού, ενίσχυε τους δεσμούς της με τον Πειραιά (τον κύριο προορισμό και των ευπαθών αγροτικών προϊόντων της περιοχής) και την πρωτεύουσα, γεγονός που έπρεπε τώρα να αποτυπωθεί και σε διοικητικό επίπεδο.

 

Γύρω στο 1870, ιδρύεται η Λουτρόπολη των Μεθάνων και ταυτόχρονα αρχίζει η οργανωμένη χρήση των Πηγών για Ιαματικούς σκοπούς με τη χρήση των θειούχων αλιπηγών των Αγίων Αναργύρων. Στις αρχές οι λουόμενοι επισκέπτες προσέρχονταν εντός των λάκκων στους οποίους έτρεχε απ’ ευθείας από τις πηγές ιαματικό νερό. Μετά από μερικά χρόνια κατασκευάστηκαν και διαρρυθμίστηκαν δώδεκα μεμονωμένες μικρές δεξαμενές και δυο κοινές μεγάλες (λούμπες).

Στη διάρκεια του Μεσοπολέμου 1920-1940 τα Μέθανα ως Χερσόνησος και τα Λουτρά ως πόλη, γνώρισαν σημαντική ανάπτυξη.

Μετά την λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πόλεμου η ανάπτυξη άρχισε σιγά- σιγά να αλλάζει την όψη των Μεθάνων. Αυξήθηκαν τα τουριστικά καταλύματα, κατασκευάστηκαν ασφαλτοστρωμένοι δρόμοι και έγινε η σύνδεση με πλοίο των Μεθάνων με τον Πειραιά.

Τροιζήνα

Η Τροιζήνα είναι ένα από τα πιο ιστορικά και παραδοσιακά χωριά της Ελλάδας και κάθε γωνία της έχει να σου διηγηθεί ιστορίες από τα αρχαία χρόνια έως και τα χρόνια της πρόσφατης ιστορίας.

Υπήρξε ο τόπος που πραγματοποιήθηκε η Γ’ Εθνοσυνέλευση των ελεύθερων περιοχών της Ελλάδος το 1827, η οποία εξέλεξε κυβερνήτη της Ελλάδας τον Ιωάννη Καποδίστρια και ψήφισε το «Σύνταγμα της Τροιζήνας» το οποίο θεωρείται ως το πιο δημοκρατικό και προοδευτικό Σύνταγμα της εποχής του.

Αποτελεί γενέτειρα (1796) του αγωνιστή της Επανάστασης και μετέπειτα Πρωθυπουργού (1849-1854) Αντωνίου Κριεζή.

Η Τροιζήνα είναι ένα όμορφο καταπράσινο, παραδοσιακό χωριό στη βορειοανατολική πλευρά της Πελοποννήσου, σκαρφαλωμένη στους πρόποδες των Αδέρων, ατενίζει τον κάμπο της Τροιζηνίας, τη χερσόνησο των Μεθάνων και τον Αργοσαρωνικό κόλπο.

Τριγυρισμένη από λεμονιές, ελιές και πολύχρωμα λουλούδια από τις ανθοκαλλιέργειες που υπάρχουν στην περιοχή, αγναντεύει την υπέροχη θέα.

Είναι η πατρίδα του ήρωα Θησέα, και κατά την αρχαιότητα ήταν μια από τις σημαντικότερες πόλεις της Πελοποννήσου με μεγάλη προσφορά στην Ελληνική Ιστορία.

Η Τροιζήνα είναι ένας ιδανικός τόπος για ξεκούραση και ηρεμία. Όσοι αγαπούν τη φύση μπορούν να τη χαρούν μέσα από διάφορες δραστηριότητες, πεζοπορία, ποδήλατο, να “εξερευνήσουν” τα γύρω βουνά, το φαράγγι στο Διαβολογέφυρο και να κάνουν μπάνιο στις μικρές λίμνες του φαραγγιού.

Οι κάτοικοι κυρίως ασχολούνται με την γεωργία, καλλιεργώντας έναν μεγάλο κάμπο με ελιές, λεμονιές, πορτοκαλιές, μανταρινιές, ανθοκομικά και κηπευτικά.

 


Δρυόπη

Είναι ένα ιδιαίτερα γραφικό και ιστορικό ορεινό χωριό, γνωστό παλαιότερα και ως Κάτω Φανάρι. Η Δρυόπη και η γύρω περιοχή της έχει σημαντική συμμετοχή στους παλαιότερους, αλλά και νεότερους απελευθερωτικούς αγώνες του Έθνους και έχει πληρώσει βαρύ φόρο αίματος.

Η ιστορία της Δρυόπης ξεκινάει από τα αρχαία χρόνια. Κατά την παράδοση πήρε το όνομά της από τον αρχαίο λαό των Δρυόπων, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στα Πελοποννησιακά παράλια κατά τους προϊστορικούς χρόνους. Στην περιοχή έχουν βρεθεί ίχνη της αρχαίας πόλης των Δρυόπων (1400-1300 π.Χ.).

 


Άνω Φανάρι

Βρίσκεται σε υψόμετρο 470μ και μπορεί να συνδυάσει το βουνό με τη θάλασσα. Η θέα στον Κόλπο της Επιδαύρου είναι φανταστική. Λόγω του ξηρού κλίματος που έχει, τους παλαιότερους καιρούς κατέφευγαν πολλοί που υπέφεραν από άσθμα και διάφορες αναπνευστικές ασθένειες, προκειμένου να αποκατασταθεί η υγεία τους.

Αξίζει να περπατήσουμε στους δρόμους του χωριού για να το γνωρίσουμε καλύτερα. Η κεντρική Εκκλησία του είναι ο Άγιος Αθανάσιος και υπάρχουν επίσης οι παλαιοί Ναοί της Αγίας Τριάδος και του Αγίου Νικολάου.

Στην περιοχή υπάρχουν ερείπια από οικισμό και τάφους της γεωμετρικής και ρωμαϊκής περιόδου, καθώς και κάστρου της κλασικής περιόδου, στο οποίο αργότερα ενσωματώθηκε φράγκικο φρούριο.

Πάνω από το χωρίο βρίσκεται ο Κοκκινόβραχος, που είναι η είσοδος ενός φαραγγιού, γνωστού ως “Φαράγγι του Έρωτα”, γιατί εκεί, σύμφωνα με τη μυθολογία, σκοτώθηκε ο Ιππόλυτος (γιος του Θησέα) έπειτα από τη συκοφαντική φήμη που διέδωσε η μητριά του Φαίδρα όταν απέκρουσε τον έρωτά της και τον ανάγκασε να τραπεί σε φυγή.

 


Καρατζάς

Ο Καρατζάς (Καρα-αντζάς στα τούρκικα, σημαίνει μαύρο σκυλί) είναι ένας γραφικός ορεινός οικισμός, χτισμένος σε υψόμετρο περίπου 300μ., κάτω από τους πρόποδες του Ορθολιθίου. Οι µόνιµοι κάτοικοι του Καρατζά ανέρχονται περίπου σε 400 και η συνολική καλλιεργούµενη έκταση είναι 7575 στρέµµατα, εκ’ των οποίων αρδεύονται τα 1210 στρέµµατα.

Στην κορυφή του Ορθολιθίου βρίσκεται το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία και κάθε χρόνο στη γιορτή του οργανώνεται μεγάλο πανηγύρι.

 


Τακτικούπολη

Ο ιστορικός οικισμός της Τακτικούπολης, γνωστός παλαιότερα ως “Δάρα”, συνδέεται με σημαντικά γεγονότα της Επανάστασης του Γένους. Υπήρξε χώρος ανασύνταξης των επαναστατικών δυνάμεων από το στρατηγό Φαβιέρο.

Η Τακτικούπολη βρίσκεται στο δρόμο που πηγαίνουμε από τους Αγίους Αποστόλους για τα Μέθανα, απέναντι από το Κάστρο του Φαβιέρου και λίγο πριν το στενό που οδηγεί στα Μέθανα. Στην κεντρική πλατεία της βρίσκεται ο Ιερός Ναός της Ζωοδόχου Πηγής και το Ηρώον των Πεσόντων, ο γραφικός Ναΐσκος της Αγίας Σοφίας και ο Ιερός Ναός του Αγίου Κυπριανού που έχει θαυμάσια θέα στον Αργοσαρωνικό κόλπο.

Η Τακτικούπολη βρίσκεται πάνω από την παραλία της Δάρδιζας και τα λιμανάκια της Ξηρολίμνης και του Αγίου Νικολάου με το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, χτισμένο το 1900 που στέκει πάνω στο κύμα.

 


Μέθανα

Η Λουτρόπολη των Μεθάνων είναι μια παραθεριστική περιοχή που η εικόνα της έχει χαθεί από τις περισσότερες τουριστικές περιοχές εδώ και χρόνια. Είναι ένας ρομαντικός προορισμός, κυρίως οικογενειακού και εναλλακτικού τουρισμού, στον οποίο κυριαρχεί η απλότητα, η επαφή με τη φύση και οι πεντακάθαρες παραλίες. Είναι μια περιοχή από την οποία λείπει το έντονο τουριστικό περιβάλλον, αλλά είναι ιδανική για αυτούς που αναζητούν πραγματική ξεκούραση, ηρεμία και την επιθυμία να εξερευνήσουν την περιοχή σπιθαμή προς σπιθαμή και να ανακαλύψουν τις πραγματικές ομορφιές της.

Όλα τα μαγαζιά των Μεθάνων, παραδοσιακά εστιατόρια-ψαροταβέρνες, μεζεδοπωλεία-ουζερί, cafe, bar και beach bar βρίσκονται στον παραλιακό δρόμο, με τραπεζάκια μπροστά στη θάλασσα, για όμορφες νύχτες.

Τα Μέθανα είναι ονομαστά για τις ιαματικές τους πηγές και τα λουτρά τους, που εδώ και πολλά χρόνια αποτελούν πόλο έλξης του ιαματικού τουρισμού. Στα Μέθανα λειτουργούν υδροθεραπευτήρια με θειούχα νερά, φυσικά νερά, χλωρονατριούχα νερά και ραδιούχα νερά.

 


Κουνουπίτσα

Βρίσκεται στα βορειοδυτικά της Λουτρόπολης των Μεθάνων από την οποία απέχει μόλις 12χλμ. Ορεινός παραδοσιακός οικισμός ο μεγαλύτερος της χερσονήσου, με τους κατοίκους της να ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία. Από τα λίγα μέρη που μπορείς ακόμη να συναντήσεις γαϊδουράκια.

Χαρακτηριστικό του οικισμού είναι η παραδοσιακή αρχιτεκτονική και τα βυζαντινά εκκλησάκια, όπως το εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου που είναι η ωραιότερη και παλαιότερη βυζαντινή εκκλησία της Τροιζηνίας – Μεθάνων. Άλλα εκκλησάκια είναι του Αγίου Γεωργίου, στη γιορτή του οποίου το χωριό γιορτάζει και γίνεται μεγάλο “πανηγύρι”. Επίσης, αξίζει να επισκεφτείτε την εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας, το ξωκλήσι του Αγίου Ιωάννη που διατηρεί τοιχογραφίες του 13ου αιώνα και το ξωκλήσι της Σωτήρος. Κοντά στην Κουνουπίτσα βρίσκεται και το εκκλησάκι των Αγίων Ασωμάτων. Η περιοχή της Κουνουπίτσας διακρίνεται για το πολύ καλό κλίμα της.

Αρχαιολογικά

 

Μέθανα

Λόφος Παλαιοκάστρου / Ακρόπολης Μεθάνων Στο λόφο του Παλαιόκαστρου, κοντά στο Βαθύ, βρίσκονται τα ερείπια της Ακρόπολης των αρχαίων Μεθάνων, με τα καλοδιατηρημένα από ηφαιστειακό πέτρωμα τείχη και την καλοδιατηρημένη πύλη, η οποία χτίστηκε κατά τον 4ο με 3ο αι. π.Χ., από την εποχή του  Πελοποννησιακού Πολέμου. Από ευρήματα φαίνεται ότι η περιοχή είχε πρωτοκατοικηθεί από τη νεολιθική εποχή (5.000 π.Χ.). Οι ελάχιστες ανασκαφές που έγιναν στην Ακρόπολη των αρχαίων Μεθάνων έφεραν στο φως θραύσματα Μυκηναϊκών αγγείων. Επίσης ορατά ερείπια αρχαίων οικημάτων σώζονται και μέσα στη θάλασσα, από τη βυθισμένη πόλη των Μεθάνων, μεταξύ των οποίων και η προβλήτα του αρχαίου λιμανιού. Ανάμεσα στα υποθαλάσσια αρχαία ερείπια, υπάρχουν και Βυζαντινές εκκλησίες, που σημαίνει ότι οι καθιζήσεις έγιναν τα πρώτα μ.Χ. χρόνια. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, η αρχαία πόλη των Μεθάνων είχε περίπου 700 σπίτια.

Αρχαιολογικός χώρος Αγίου Κωνσταντίνου & Ελένης Ένας ακόμη αξιόλογος αρχαιολογικός χώρος, βρίσκεται στο λόφο που υπάρχει το εκκλησάκι των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, 1.5 χλμ από τα Μέθανα. Το 1990 στα θεμέλια της μικρής εκκλησίας ανακαλύφθηκε προϊστορικός οικισμός Μυκηναϊκής Εποχής του 14ου και 13ου αι. π.Χ. Σ’ ένα από τα κτίσματα του οικισμού βρέθηκαν αφιερώματα (ειδώλια και κοσμήματα), από τα οποία εκτιμάται ότι ήταν χώρος λατρείας προϊστορικής θεότητας, και πιθανόν του Ποσειδώνα. Τα ευρήματα της ανασκαφής εκτίθενται στο αρχαιολογικό μουσείο του Πειραιά.

Θρονί Πάνω από το Μεγαλοχώρι, εκτείνεται το οροπέδιο “Θρονί” στο οποίο βρίσκεται ο μεγαλύτερος χερσαίος κρατήρας, από τους 30 κρατήρες του ηφαιστείου των Μεθάνων. Ένας πέτρινος θρόνος, βρισκόταν εκεί, ως τις αρχές του περασμένου αιώνα, του οποίου κομμάτια μεταφέρθηκαν και φιλοξενούνται στο Μουσείο του Πόρου. Μπορούμε ακόμη να συναντήσουμε έναν καλοδιατηρημένο πύργο του 4ου αιώνα πΧ και ερείπια ελαιουργείου του 3ου αιώνα πΧ.

Αρχαιότητες στην κορυφή της Χελώνας Από το Μεγαλοχώρι ξεκινά λιθόστρωτο χωμάτινο μονοπάτι το οποίο μας οδηγεί στην Παναγίτσα, μια Βυζαντίνη Εκκλησία με όμορφες αγιογραφίες σε υψόμετρο 550 μέτρων, μετά από μία ώρα περπάτημα. Μετά από μια ακόμη ώρα φθάνουμε στον ακατοίκητο οικισμό της Παναγίτσας και συνεχίζοντας, μετά από μια ανηφορική διαδρομή φθάνουμε στην υψηλότερη κορυφή των Μεθάνων, τη Χελώνα (740 μ.), μετά από πεζοπορία 3,5 περίπου ωρών συνολικά. Στην κορυφή της Χελώνας βρίσκονται στρογγυλές και παραλληλόγραμμες στέρνες, πιθανότατα Βυζαντινής εποχής.

Αρχαιότητες στην κοιλάδα του Σταυρόλογγου Η κοιλάδα του Σταυρόλογγου βρίσκεται στο κέντρο της χερσονήσου και πήρε το όνομά της γιατί στην κοιλάδα αυτή διασταυρώνονται τα κυριότερα μονοπάτια της. Στην κοιλάδα αυτή υπάρχει ένας από τους παλιότερους κρατήρες ηφαιστείων στη χερσόνησο και μέσα στον ελαιώνα συναντάμε Αρχαίο Πύργο, καλοδιατηρημένο οικοδόμημα του 4ου αι.π.χ., με λαξευτές ηφαιστειακές πέτρες και μία εντυπωσιακή πύλη.

Αρχαιότητες στον Άγιο Νικόλαο (Παλαιά Λουτρά) Κατά τον αρχαίο περιηγητή Παυσανία εμφανίστηκαν στην περιοχή του Αγίου Νικολάου ιαματικές πηγές επί της εποχής του Αντιγόνου του Γονατά (277-240 π.Χ), μετά την έκρηξη της Καμμένης. Υπήρχαν λουτήρες ενώ σώζονται λείψανα δεξαμενής Ρωμαϊκής εποχής. Επίσης αρχαιότητες υπάρχουν και στην τοποθεσία Μαγούλα, δυτικά του Αγίου Νικολάου Παλαιών Λουτρών.

Αρχαιότητες στην Κυψέλη (Κοσώνα) Κατά μήκος της πορείας που καταλήγει στην ακτή, κάτω από το λόφο-κρατήρα της Κοσώνας υπάρχουν ψήγματα αρχαίου λιθόστρωτου και αρχαιότητες όπως επίσης και στο ύψωμα Ογά, ανατολικά της Κυψέλης, διασώζονται ερείπια μυκηναικής Ακρόπολης. Στην παραλία της Κυψέλης υπάρχουν ερείπια φρουρίου των κλασικών χρόνων με απομεινάρια αρχαίου ναού στο εσωτερικό του.

Αρχαιότητες στα Δριτσαίϊκα Έξω από το χωριό της περιοχής “Δριτσαίικα” υπάρχουν υπολείμματα αρχαίας λιθοδομής του 4ου π.Χ. αιώνα. Πάνω από το νεκροταφείο των Δριτσεϊκων σώζονται ερείπια αρχαίου πύργου ή ιερού. Εκεί βρέθηκε η αρχαιότερη επιγραφή των Μεθάνων, και η ταφόπετρα του Ανδροκλή (600 π.Χ- Μουσείο Πόρου).

 

Τροιζήνα

Η Αρχαία Τροιζήνα ήταν μια πόλη που άκμασε κατά μεγάλες χρονικές περιόδους, ενώ σε άλλες περιόδους έπαιξε δευτερεύοντα ρόλο, επισκιασμένη από μεγαλύτερα κέντρα. Είναι βέβαιο εξάλλου ότι διέθετε μια οικονομικά εύρωστη τάξη, η οποία επιδείκνυε τον πλούτο της και συμμετείχε σε πανελλήνιους αθλητικούς αγώνες.

Τις ανάγκες μάλιστα αυτής της τάξης εξυπηρετούσε η δημιουργία τοπικού κέντρου παραγωγής χάλκινων αγγείων, τα οποία ήταν δημοφιλή ως κτερίσματα για δύο τουλάχιστον αιώνες.

Η Αρχαία Πόλη που είχε Τείχη, Ακρόπολη, Αγορά και πολλά Ιερά βρισκόταν στα δυτικά του σημερινού οικισμού, κτισμένη στη βόρεια πλαγιά του όρους Αδέρες και σε τμήμα της προσχωσιγενούς πεδιάδας.

Από την Αρχαία Τροιζήνα σωζονται ελάχιστα, αφού άλλα καταστράφηκαν και άλλα χρησιμοποιήθηκαν για μετεγενέστερες κατασκευές.

Υπάρχουν όμως εξαιρετικά ευρήματα τα οποία φυλάσσονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πόρου αλλά και στο Εθνικό Αρχαιολογικό.

Όρια της Αρχαίας Πόλης αποτελούσαν ένα ρέμα στα ανατολικά (το ρέμα του Αγίου Αθανασίου) και ένα δεύτερο στα δυτικά (το Γεφυραίο ρέμα ή Χρυσορρόας). Η Ακρόπολη της Αρχαίας Πόλης, βρισκόταν σε λόφο στα νότια σε υψόμετρο 313 μ. και κατά μήκος των δύο αυτών ρεμάτων κατέβαιναν δύο επιμήκεις βραχίονες του οχυρωματικού περιβόλου της. Κατά τον Παυσανία η Πόλη περικλειόταν από τείχος χτισμένο με πλίνθους.

 

Δρυόπη

Η Δρυόπη είναι τόσο παλιά όσο και η Τροιζήνα -αν όχι παλιότερη- αφού στην περιοχή βρέθηκαν ίχνη της αρχαίας πόλης των Δρυόπων (1400-1300 π.Χ.). Ανασκαφές έχουν φέρει στο φως προϊστορικό οικισμό και νεκροταφείο γεωμετρικής εποχής.

Αρχαιολογικός χώρος βρέθηκε και στη θέση Άγιος Γεώργιος του οικισμού Καλλονής της Δρυόπης.

Οι Δρύοπες, όπως αναφέρει ο Ηρόδοτος, ήταν άποικοι που είχαν έρθει από την Παρνασίδα και είχαν εξαπλωθεί ως την Ερμιονίδα και την Υδρα. Δρύοπας ονομαζόταν και ένας δισέγγονος του Πελασγού, και αδελφός του Αρκάδος (1410 – 1380 π. Χ.). Ο Δρύοψ αυτός ήταν εγγονός της Καλλιστούς και γιος της Δίας.

Η αρχαία Δρυόπη βρισκόταν στον κάμπο της Φούσας του Ανω Φαναρίου. Στα χρόνια εκείνα υπήρχε φρούριο μεταξύ της σημερινής Δρυόπης και του Ανω Φαναρίου μέσα από πύλη του οποίου περνούσε η οδός προς Επίδαυρο.

Κοντά στο χωριό, στην κορυφή βραχώδους λόφου, σε ύψος 600μ., υπάρχει ελληνιστικό φρούριο με θέα προς τον Αργοσαρωνικό και την Επίδαυρο.

 

Μαγούλα

Έχουν ανακαλυφθεί τρεις θολωτοί τάφοι, ο πρώτος είναι του 16ου αιώνα π.Χ., ο δεύτερος ο μεγαλύτερος ανήκει στην Πρώιμη Μυκηναϊκή περίοδο του 15ου αιώνα π.Χ, και ο τρίτος του 13ου αιώνα π.Χ.

Ο μεγαλοπρεπέστερος από τους τρεις τάφους είναι ο δεύτερος και εκτιμάται ότι είχε το ύψος ενός τριώροφου κτιρίου. Η διάμετρος του θαλάμου φτάνει τα 11μ. και είναι καλυμμένος από τύμβο διαμέτρου 60μ. ενώ χρονολογείται στον 15 π.Χ. αι. Προσεγγίζει, μάλιστα, σε διαστάσεις εκείνον του Αιγίσθου στις Μυκήνες.

Αν και συλημένος, η έρευνα αποκάλυψε μέσα σε αυτόν πρώιμα ειδώλια, χρυσά κοσμήματα εξαιρετικής τέχνης και έναν αμφορέα από τη Χαναάν, που φανερώνουν εμπορικές σχέσεις με την Ανατολή και την Κρήτη.

Οι Βασιλικοί τάφοι της Μαγουλάς είναι ένα από τα πιο αξιόλογα ιστορικά αξιοθέατα και αρχαιολογικά ευρήματα που αφορούν την αρχαία Ελλάδα.

 

Ψήφτα

Μέσα στην θάλασσα, μπροστά στην παραλία της Ψήφτας, βρίσκεται η “Βυθισμένη Πολιτεία” των Ρωμαϊκών χρόνων.

Σε όλη την Ανατολική Τροιζηνία υπάρχουν μαρτυρίες ότι η περιοχή κατοικήθηκε από τα αρχαία χρόνια. Τα αρχαία λείψανα που έχουν βρεθεί στα νησάκια της Πλάκας, της Αλυκής και της Αρτίμου, τα διάφορα ευρήματα στην Αρτιμο και το Λεμονοδάσος, αλλά κυρίως τα σημαντικά ευρήματα στο Μόδι και τον Κάβο Βασίλη – Κοκορέλι της Καλαυρίας, ενισχύουν την άποψη ότι οι ακτές αυτές Κοκορέλι-Μόδι-Καραπολίτι-Σκύλλαιο, ήταν ενωμένες μεταξύ τους και αποτελούσαν ενιαία ξηρά με την Αλυκή και την Αρτιμο, αλλά μια καταβύθιση τις χώρισε. Φαίνεται ότι κατοικήθηκαν χιλιάδες χρόνια πριν από την Τροιζήνα, τα Μέθανα και την Καλαυρία, γιατί αλλιώς ποιοι θα πήγαιναν να κατοικήσουν σ αυτά τα μικρά νησάκια.

 


Αρχαιολογικό Μουσείο

Βρίσκεται στον Πόρο. Στην έκθεση, στον προθάλαμο της αίθουσας του ισογείου, εκτίθεται ένα μεγάλο ανάγλυφο με παράσταση σκύλου, λαξευμένο σε ογκώδη λιθόπλινθο με αναθυρώσεις που δείχνουν ότι ήταν ενσωματωμένο σε αρχαίο οικοδόμημα. Βρέθηκε στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου στην κοιλάδα της Φούσας, κοντά στο χωριό Άνω Φανάρι, όπου είναι από παλιά γνωστή η ύπαρξη εκτεταμένου αρχαίου οικισμού και νεκροταφείων.

Στα επιγραφικά εκθέματα περιλαμβάνεται ένα τιμητικό ψήφιασμα της πόλης της Τροιζήνας για τον Εχίλαο Φιλωνίδου από τις Πλαταιές (369 π.Χ.).

Η γλυπτική των κλασικών χρόνων αντιπροσωπεύεται από δύο αγαλματίδια, ένα γυμνό αγόρι και μια γυναίκα με χιτώνα και ιμάτιο, που προέρχονται από τις παλαιές ανασκαφές του Legrand στην ακρόπολη της Τροιζήνας και από μερικές επιτύμβιες στήλες του 4ου αι. π.Χ., πρόσφατα ευρήματα από την περιοχή των νεκροταφείων της αρχαίας πόλης της Τροιζήνας. Ανάμεσα στις τελευταίες ξεχωρίζει ένα αξιόλογο επιτύμβιο ανάγλυφο με υπερφυσικού μεγέθους παράσταση γυναίκας, που φοράει αργείο πέπλο με χαμηλό κόλπο και ιμάτιο που κάλυπτε και το κεφάλι. Το κεφάλι με το λαιμό, καθώς και οι βραχίονες, ήταν ένθετα, κατασκευασμένα από χωριστά κομμάτια μαρμάρου. Οι περισσότερες όμως από τις επιτύμβιες στήλες της Τροιζήνας ανήκουν στους αυτοκρατορικούς χρόνους, περίοδο κατά την οποία κατασκευάστηκε και μια σειρά από επιβλητικά ταφικά μνημεία γύρω από τα τείχη της πόλης.

Η παλαιοχριστιανική αρχιτεκτονική αντιπροσωπεύεται επίσης στην έκθεση με κιονόκρανα και επιθήματα αυτής της περιόδου από την ευρύτερη περιοχή της Τροιζήνας.

Διαβολογέφυρο, Τροιζηνία

Το Διαβολογέφυρο είναι μια απόκρημνη περιοχή με άγρια ομορφιά που βρίσκεται πάνω από το χωριό της Τροιζήνας. Είναι μια πανέμορφη χαράδρα με πλούσια βλάστηση, γεμάτη από πικροδάφνες, αιωνόβια δέντρα και πλατάνια. Στο βάθος της τρέχει ένα μικρό ποτάμι, που κατεβαίνει από τα βουνά δημιουργώντας σε ορισμένα σημεία του μικρές λίμνες με παγωμένο πεντακάθαρο νερό ανάμεσα σε τεράστια βράχια. Μικροί καταρράκτες κυλούν σε λειασμένα βράχια. Καβουράκια, πεταλούδες και πολύχρωμα έντομα ξεπηδούν από παντού.

Το φαράγγι είναι περπατητό, είναι καταπράσινο, χωρίς ίχνος πολιτισμού και περιλαμβάνει πολλές κολύμπες, jump, τσουλήθρες και νερό ακόμη και το καλοκαίρι.

Σε διαστήματα έχουν τοποθετηθεί ξύλινα στηρίγματα και χοντρά σκοινιά για να βοηθούν στην κατάβαση και ανάβαση στο φαράγγι.

Ένας θρύλος αναφέρει ότι επί Τουρκοκρατίας ο πασάς της περιοχής διέταξε ένα φημισμένο πρωτομάστορα να κατασκευάσει γέφυρα σε αυτή την πολύ απόκρημνη τοποθεσία, στο μεγάλο ποτάμι του Δαμαλά, το Χρυσορρόα, αλλιώς θα του έπαιρνε το κεφάλι.

Η δυσκολία βρισκόταν στο γεγονός ότι στο σημείο εκείνο οι δυο βράχοι που θα μπορούσε να στηριχτεί η γέφυρα ήταν πολύ μακριά ο ένας από τον άλλο.

Ο γεφυροποιός προσπάθησε δυο φορές να στηρίξει την γέφυρα, αλλά δεν το κατόρθωσε. Ενώ ετοιμαζόταν για την τρίτη προσπάθεια (αν αποτύγχανε θα αποκεφαλιζόταν) εμφανίστηκε ο διάβολος, ο οποίος του υποσχέθηκε να τον βοηθήσει με αντάλλαγμα την ψυχή του.

Ο γεφυροποιός δέχτηκε, και τότε σε μια νύχτα κατασκευάστηκε η γέφυρα. Το ίδιο βράδυ ο διάβολος δώρισε στον πρωτομάστορα ένα πιθάρι χρυσά φλουριά. Ο γεφυροποιός έγινε πάμπλουτος, αλλά δεν πρόλαβε να χαρεί τα πλούτη του πέρα από έξη χρόνια. Μια μέρα ενώ διέσχιζε τη γέφυρα, για να επισκεφθεί το σημείο που είχε κρυμμένο το θησαυρό του, σηκώθηκε άγριος άνεμος, τον πήρε και τον εξαφάνισε. Την ίδια στιγμή κεραυνός έκαψε το σπίτι και την οικογένεια του. Έτσι, σύμφωνα με αυτόν το θρύλο, η γέφυρα αυτή ονομάστηκε “Διαβολογέφυρο”.

Το περίεργο είναι ότι στους βράχους γύρω από τη γέφυρα υπάρχουν βαθουλώματα σαν διχαλωτές πατημασιές κατσίκας (τέτοια πόδια έχει λένε και ο Διάβολος). Ίσως αυτές να έδωσαν την αφορμή να πλαστεί αυτός ο θρύλος.

Όμως η οπλή αυτή μοιάζει και με οπλή αλόγου, πράγμα που ίσως έκανε τους αρχαίους Τροιζήνιους να πιστεύουν ότι την έκανε το φτερωτό άλογο “Πήγασος” και για αυτό το λόγο ονόμασαν το νερό που έτρεχε “Ιπποκρήνη”.

Ο δρόμος για το Διαβολογέφυρο ξεκινά από το χωριό της Τροιζήνας και λίγο πιο πάνω γίνεται χωματόδρομος, δύσβατος, γεμάτος στροφές, μικρά χαντάκια και λακούβες. Ο “ελικοειδής” δρόμος περνά ανάμεσα από τις αρχαιότητες της Αρχαίας Τροιζήνας και τους ελαιώνες της περιοχής για να φθάσει στο Διαβολογέφυρο που βρίσκεται σε υψόμετρο 565 μέτρων.

 


Η Λιμνοθάλασσα της Ψήφτας, Τροιζηνία

Η Ψήφτα είναι μία παραθαλάσσια τοποθεσία που συνδυάζει αρμονικά το παραθεριστικό, το οικολογικό και το ιστορικό-αρχαιογνωστικό ενδιαφέρον.

Πιο συγκεκριμένα, πέρα από την ομορφιά του φυσικού τοπίου, όλη η περιοχή ανήκει σε ένα πολύ ενδιαφέρον οικοσύστημα και ο υγρότοπός της χαρακτηρίζεται ως λιμνοθάλασσα και αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς υδροβιότοπους της Ελλάδας.

Για την σπάνια ομορφιά της έχει κηρυχθεί όπως και ολόκληρη η περιοχή ως “περιοχή εξαίρετου φυσικού κάλλους” από το υπουργείο Πολιτισμού.

Η Ψήφτα, ένας από τους λιγοστούς υγροτόπους της νότιας Ελλάδας, είναι μια ρηχή λιμνοθάλασσα με πλούσιους καλαμιώνες και βάλτους που συνήθως το χειμώνα πλημμυρίζει ενώ το καλοκαίρι η επιφάνειά της κατεβαίνει, δημιουργώντας αλίπεδα και χαμηλή αλοφυτική βλάστηση.

Ο υδροβιότοπος της Ψήφτας έχει τεράστια σημασία για τα μεταναστευτικά πουλιά αφού αποτελεί σταθμό ξεκούρασης και ανεφοδιασμού των πτηνών. Ιδιαίτερα την άνοιξη, όπου τα μεταναστευτικά πουλιά καταφθάνουν εξαντλημένα από την πτήση τους πάνω από την άγονη έρημο και τη Μεσόγειο θάλασσα, η ύπαρξη ενός τέτοιου υγροτόπου είναι σωτήρια για την επιβίωση τους. Εδώ τα πουλιά βρίσκουν τροφή και ασφαλή χώρο να κουρνιάσουν.

Ο υδροβιότοπος επίσης αποτελεί σημαντικό καταφύγιο για τα πουλιά το χειμώνα, κυρίως για κύκνους, ερωδιούς και πάπιες. Σε περιπτώσεις βαρυχειμωνιάς οι αριθμοί των πουλιών αυξάνονται καθώς και η ποικιλία των ειδών.

Σύμφωνα με μελέτες ειδικών ορνιθολόγων έχει εκτιμηθεί ότι 89 είδη πουλιών από 34 διαφορετικές οικογένειες μεταναστεύουν ή διαχειμάζουν σε αυτόν τον τόσο σημαντικό υδροβιότοπο.

Συμπερασματικά, είναι ένας πραγματικός παράδεισος για σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας ενώ φιλοξενεί πολύ μεγάλη ποικιλία πτερωτής πανίδας.

Γύρω-γύρω στον υδροβιότοπο έχουν στηθεί περίπτερο πληροφόρησης επισκεπτών και δύο ξύλινα παρατηρητήρια πουλιών, αρμονικά δεμένα με το περιβάλλον, στα οποία ανεβαίνοντας παρατηρούμε καλύτερα το τοπίο, το πέταγμα των πουλιών, και απολαμβάνουμε την ηρεμία, την απλότητα και την ομορφιά αυτού του σπάνιου φυσικού περιβάλλοντος.

Για τη συμπλήρωση του φυσικού περιβάλλοντος έχουν φυτευτεί 2.550 δέντρα και θάμνοι, κατάλληλων ειδών που ευδοκιμούν στην περιοχή.

Στον υδροβιότοπο και στη γύρω περιοχή του, δημιουργήθηκαν χωμάτινοι και πλακόστρωτοι διάδρομοι και μονοπάτια, τα οποία μαζί με το ξύλινο γεφύρι και τις διακριτικές ξύλινες ενημερωτικές πινακίδες διευκολύνουν την διέλευση και την παρατήρηση του φυσικού τοπίου.

Στην περιοχή της Ψήφτας ως σημαντικότερο αρχαιολογικό μνημείο χαρακτηρίζονται τα παρακείμενα ερείπια του Ναού της Σαρωνίας Αρτέμιδος της αρχαϊκής περιόδου.

Επίσης μέσα στη θάλασσα, μπροστά στην παραλία της Ψήφτας, βρίσκεται η “Βυθισμένη πολιτεία” των Ρωμαϊκών χρόνων, που υπολογίζεται ότι είχε έως και 70.000 κατοίκους. Διακρίνονται στοιχεία τοιχοποιίας από αυτή καθώς και σπαράγματα ρωμαϊκών αγγείων.

 


Το Νησάκι των Αγίων Αναργύρων, Μέθανα

Το νησάκι των Αγίων Αναργύρων είναι μία μικρή χερσόνησος στην είσοδο της πόλης, απέναντι από τη Βρωμολίμνη και δίπλα στη Μαρίνα των Μεθάνων και στην παραλία των Αγίων Αναργύρων.

Είναι δενδροφυτεμένο και γύρω γύρω σε αυτό υπάρχει ένας πολύ όμορφος πλακοστρωμένος δρόμος, κατάλληλος για ρομαντικούς απογευματινούς και νυχτερινούς περιπάτους.

Στο νησάκι βρίσκεται η εκκλησία των Αγίων Αναργύρων και κάποια κατάλοιπα αρχαίας οχύρωσης της κλασικής και αρχαϊκής εποχής. Κάτω από την εκκλησία υπάρχουν ίχνη από τα Κυκλώπεια Τείχη του 6ου αι. π.Χ.

 


Το Σπήλαιο της Περιστέρας, Μέθανα

Στο δυτικό παραλιακό δρόμο 2,5 χλμ πριν από το Βαθύ βρίσκεται το Σπήλαιο της Περιστέρας. Αμέσως μετά τις ιχθυοκαλλιέργειες, αριστερά του δρόμου και έπειτα από 30 μέτρα, συναντάμε την πινακίδα που δείχνει προς το σπήλαιο της Περιστέρας.

Ανακαλύφθηκε το 1973 κατά τη διάνοιξη του δυτικού παραλιακού δρόμου, είναι ηλικίας 2,5 εκατ. ετών, έχει μήκος 250 μέτρων και αποτελείται από τρεις θαλάμους.

Στον πρώτο θάλαμο υπάρχει μικρή λίμνη που για να την περάσεις ίσως χρειάζεται φουσκωτό. Ο δεύτερος είναι γεμάτος βράχους και στον τρίτο υπάρχει και πάλι νερό. Στους δύο τελευταίους θαλάμους υπάρχουν εντυπωσιακοί σταλαγμίτες σε όμορφους σχηματισμούς. Λέγεται ότι το σπήλαιο εκτείνεται μέχρι κάτω από το οροπέδιο «Θρονί».

 


Το Κάστρο του Φαβιέρου, Μέθανα

Το κάστρο του Φαβιέρου στα Μέθανα είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά αξιοθέατα της περιοχής και αποτελεί διατηρητέο ιστορικό μνημείο. Βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 80μ πάνω στο λόφο του στενού των Μεθάνων. Τα τελευταία μέτρα της διαδρομής προς το κάστρο είναι πεζοπορικά, μέσα από ένα μονοπάτι με σήμανση.

Κατά μήκος της διαδρομής συναντά κανείς υπολείμματα οχυρώσεων. Πρόκειται για κάστρο της μεσαιωνικής εποχής με τέσσερις μικρούς πυργίσκους στις άκρες του.

Χτίστηκε το 1826, υπό τις διαταγές του Νικόλαου Κάρολου Φαβιέρου, Γάλλου στρατηγού, πάνω στα ερείπια παλαιών οχυρώσεων που είχαν χτίσει οι Αθηναίοι (ο Νικίας) τον 5ο αι. π.Χ, στον Πελοποννησιακό πόλεμο.

Ο στρατηγός Φαβιέρος, ήταν αυτός που οργάνωσε και διοίκησε τον πρώτο τακτικό στρατό της Ελλάδας, στον οποίο αποδίδεται και το όνομα του οικισμού της Τακτικούπολης.

Στρατηγός που διακρίθηκε για τη γενναιότητά του, έπειτα από κάποια χρόνια διωγμών αποβιβάστηκε στο Ναύπλιο με το ψευδώνυμο «Ντε Μπορέλ». Το 1826, έκανε την πρώτη προσπάθεια ιδρύσεως Ταχυδρομείου στον Πόρο, η οποία όμως απέτυχε.

 


Το Ηφαίστειο των Μεθάνων, Μέθανα

Το ηφαίστειο των Μεθάνων ανήκει στο ηφαιστειακό τόξο του νότιου Αιγαίου, βρίσκεται στο δυτικό του άκρο και διαθέτει σημαντικό γεωθερμικό δυναμικό, όχι όμως πλήρως ερευνημένο. Είχε έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα μεταξύ της περιόδου 276 έως 239π.Χ., από αναφορές των αρχαίων ιστορικών Στράβωνα, Παυσανία και Οβιδίου.

Το ηφαίστειο των Μεθάνων απαριθμεί τριάντα κρατήρες. Ο πιο γνωστός από τους κρατήρες του ηφαιστείου αυτού βρίσκεται βορειοδυτικά, πάνω από το χωριό της Καημένης Χώρας και δεν είναι πια ενεργός. Ο κρατήρας της Καημένης Χώρας έχει βάθος περίπου 50μ., διάμετρο 100μ. και το ανώτερο ύψος του κώνου είναι 425μ. Στη βορειοανατολική πλευρά του διακρίνονται άλλοι δυο – παρασιτικοί – κρατήρες.

Η διαδρομή προς τον κρατήρα γίνεται από ένα μονοπάτι χαραγμένο στη λάβα και αποτελεί μια ωραία εμπειρία ανάβασης. Στην αρχή κινείται στη βάση του λόφου και στη συνέχεια κερδίζει απότομα ύψος και μας οδηγεί, μετά από 30 λεπτά περίπου, στον κρατήρα του ηφαιστείου. Στο τέλος του μονοπατιού υπάρχει ένας εντυπωσιακός σπηλαιοειδής σχηματισμός, που συχνά αναφέρεται ως “κρατήρας” χωρίς να είναι. Συνεχίζουμε και φτάνοντας στην καρδιά του κρατήρα μας περιμένει μια ευχάριστη δροσερή έκπληξη.

Στη θέση Καλοκούμπαρο θα δείτε τον ασβεστόλιθο καλυμμένο απο τη λάβα του Ηφαιστείου. Οι διάσπαρτοι όγκοι της λάβας είναι κεροστιλβικός υπερσθενικός ανδεσίτης (Ελ. Πλατάκης 1952) και έχουν τη μορφή γιγάντιου λίθινου ποταμού που εκτείνεται σε μήκος 1500 μέτρων μέχρι τη θάλασσα σχηματίζοντας τον Μαύρο Κάβο, όπως ονομάζουν οι ντόπιοι το χαμηλό λόφο του ακρωτηρίου, ακριβώς κάτω απο το Ηφαίστειο.

Το Ηφαίστειο της Καμμένης Χώρας είναι ένα από τα νεώτερα στο ηφαιστειακό τόξο του Αιγαίου.Η έκρηξη του πρέπει να έγινε στα χρόνια της βασιλείας του Αντιγόνου του Γονατά (277-240π.Χ.), σύμφωνα με τις αναφορές του Στράβωνα (Γεωγραφ. Α, c59,18), του Οβιδίου (Μεταμορφώσεις, ΧV,στ.296-306), καθώς και με όσα αναφέρει ο Παυσανίας στο έργο του Ελλάδος Περιήγησις,II,34). Ο Οβίδιος αναφέρει μάλιστα ότι όλη η περιοχή γύρω από τον οικισμό της Καμμένης ήταν μία εκτεταμένη και πλούσια σε καρπούς πεδιάδα, αλλά η σφοδρή έκρηξη του Ηφαιστείου σκέπασε μεγάλο τμήμα της με τεράστιους όγκους λάβας και τέφρας.

Στην χερσόνησο έχουν καταγραφεί τριάντα κρατήρες, με την τελευταία καταγραφή να γίνεται το 1987 και να αφορά υποθαλάσσιο κρατήρα σε βάθος 200 μέτρων. Ο μεγαλύτερος χερσαίος κρατήρας βρίσκεται στην θέση Θρονί, δυτικά της πόλης των Μεθάνων.

Άλλους μεγάλους κρατήρες συναντάμε νοτιοανατολικά του υψώματος Χελώνα, στη θέση Σταυρόλογγος, καθώς και στη θέση Μακρύλογγος. Επίσης, ηφαιστειακούς κρατήρες θα δείτε στην επάνω Μούσκα και στην Κυψέλη. Από τους προαναφερόμενους κρατήρες, αυτοί που έδρασαν τελευταία ήταν αυτοί που βρίσκονται κοντά στην Καμένη Χώρα. Γεγονός που αποδεικνύεται από το μεταλλευτικό υλικό της περιοχής και από τη σημερινή μορφολογική κατάσταση των Μεθάνων.

Στο ηφαιστειακό τόξο του Αιγαίου υπάρχουν τα ηφαίστεια Σουσακίου, Αιγίνης, Μεθάνων, Πόρου, Βελοπούλας, Καράβι, Φαλκονέρας, Αντιμήλου, Μήλου, Κιμώλου, Πολύβου, Στρογγυλού, Δεσποτικού, Σπυρηδονησίων, Αντίπαρου, Χριστιανών, Σαντορίνης, Κω, Νισύρου, Αλικαρνασού και Πάτμου.

Το ηφαιστειακό αυτό τόξο έδωσε την αφορμή για την εκδήλωση της ηφαιστειακής δραστηριότητας στο νότιο Αιγαίο κατά τους αρχαίους χρόνους. Τότε έλαβαν χώρα πάρα πολλές εκρήξεις ηφαιστείων γύρω στο τέλος της τριτογενής περιόδου, μετά τις Αλπικές πτυχώσεις, ενώ συνεχίστηκαν και κατά την τεταρτογενή περίοδο.

Νοτιοανατολική Τροιζηνία

 

Ανατολικά από τον Άγιο Αθανάσιο βρίσκεται ο οικισμός Περγάρι και πιο ανατολικά η όμορφη βοτσαλωτή παραλία “Μπούφη”.

 

Μετά το κάστρο στα Τσελεβίνια, με κατεύθυνση προς τα Μπισιαίϊκα, μετά από 1,5 περίπου χλμ. φθάνουμε στην όμορφη μεγάλη αμμουδιά της Ψιλής Άμμου.

 

Ο παραλιακός δρόμος περνά από τη Σαρωνίδα, αφήνοντας δεξιά μας τον οικισμό των Άνω Μπισιαίϊκα και πιο κάτω, παραλιακά, τα Κάτω Μπισιαίϊκα, με τη γραφική τους παραλία.

 

Ο δρόμος από το Μετόχι στο Γαλατά ξαναεπιστρέφει παραλιακά και συναντάμε πολλούς μικρούς γραφικούς κολπίσκους με όμορφες μικρές αμμουδερές ή βοτσαλωτές παραλίες μέχρι να φθάσουμε σε μια στενόμακρη παραλία με βότσαλο και άμμο, ακριβώς κάτω από το δρόμο, την Άρτιμο.

 


Κεντρική Τροιζηνία

 

Ένα χιλιόμετρο μετά το Λεμονοδάσος, βρίσκεται η Πλάκα, η παραλία του Λεμονοδάσους, με άμμο και ψιλό βότσαλο, που βρίσκεται απέναντι από τον Πόρο.

 

Συνέχεια της Πλάκας, δεξιότερα, στα 500 περίπου μέτρα, βρίσκεται η Αλυκή, που είναι μια πολύ όμορφη παραλία με αμμουδιά μέσα και έξω η οποία καταλήγει σε μια μικρή λιμνοθάλασσα. Έχει αβαθή νερά, τα οποία έχουν μπροστά τους το νησάκι Μπούρτζι με το κάστρο του Εϊντεκ, στο οποίο μπορεί να φτάσει κάποιος κολυμπώντας. Είναι οργανωμένη, διαθέτει ομπρέλες με ξαπλώστρες, κανό και θαλάσσια ποδήλατα, με το νησάκι Μπούρτζι να παίζει το ρόλο του φυσικού λιμενοβραχίονα. Έχει γραφικές ψαροταβέρνες πάνω στη θάλασσα, κι ένα σύγχρονο ξενοδοχειακό συγκρότημα με εστιατόριο και cafe snack bar δίπλα στη θάλασσα.

 

Ο παραλιακός δρόμος συνεχίζεται και 1 χιλιόμετρο περίπου από το Γαλατά, συναντάμε την παραλία της Μπούγιας που βρίσκεται δίπλα στον δρόμο. Η παραλία έχει ψιλό βότσαλο, άμμο και θέα στο στενό δίαυλο του Πόρου.

 

Συνεχίζουμε παραλιακά και μετά από λίγο συναντάμε την αμμώδη παραλία της Δάρδιζας, τη μεγαλύτερη από όλες τις παραλίες που θα συναντήσουμε. Σε ένα σημείο της είναι οργανωμένη και διαθέτει beach volley.

 

Μετά τη Δάρδιζα θα συναντήσουμε μια ειδυλλιακή παραλία, με έναν κολπίσκο, το λιμανάκι της Ξηρολίμνης, στο οποίο υπάρχουν λίγες ψαρόβαρκες και αποτελεί ιδανικό τόπο για κολύμπι και ψάρεμα.

 


Χερσόνησος Μεθάνων

 

Η παραλία των Αγίων Αναργύρων βρίσκεται δίπλα στο νησάκι των Αγίων Αναργύρων, μέσα στην ακτογραμμή της Λουτρόπολης των Μεθάνων. Η παραλία των Αγίων Αναργύρων βρίσκεται δίπλα στο νησάκι των Αγίων Αναργύρων. Η παραλία είναι όμορφη, μεγάλη, αμμώδης με ψιλό βότσαλο και έχει πεντακάθαρα νερά. Είναι οργανωμένη και διαθέτει ομπρέλες, ξαπλώστρες, καθίσματα και προσφέρεται για θαλάσσια παιχνίδια και θαλάσσια σπορ.

 

Η Ακτή Καρασταμάτη είναι μια όμορφη, μικρή παραλία με ψιλό βότσαλο και άμμο μπροστά από το Ξενοδοχείο Ακτή. Η Ακτή Καρασταμάτη βρίσκεται κοντά στη Λουτρόπολη των Μεθάνων, στην περιοχή που βρισκόταν το εργοστάσιο εμφιάλωσης ιαματικού νερού “Καρασταμάτη”. Είναι μία όμορφη, μικρή παραλία με ψιλό βότσαλο και άμμο μπροστά από το Ξενοδοχείο Ακτή. Η παραλία με την καφε-κόκκινη άμμο και το ψιλό βότσαλο έχει ομπρέλες και για όσους προτιμούν τη φυσική σκιά, στο άκρο της υπάρχει καταπράσινο περιβάλλον.

 

Η παραλία του Αγίου Νικολάου είναι μια μικρή, όμορφη, γραφική παραλία με καφε-κόκκινη άμμο και ψιλό βότσαλο. Η παραλία του Αγίου Νικολάου βρίσκεται κοντά στη Λουτρόπολη των Μεθάνων, μπροστά στις ομώνυμες ιαματικές χλωριονατριούχες πηγές και στο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου. Δίπλα από την παραλία περνά ο παραλιακός δρόμος. Προκειται για μια μικρή, όμορφη, γραφική παραλία με καφε-κόκκινη άμμο και ψιλό βότσαλο, που στην άκρη της έχει πράσινο περιβάλλον με αλμυρίκια.

 

Η Λημνιώνα είναι η μεγαλύτερη και πιο τουριστική παραλία της χερσονήσου των Μεθάνων. Η Ακτή Σαρωνικού που διασχίζει την Λουτρόπολη των Μεθάνων συνεχίζεται για περίπου 1,5χλμ. και καταλήγει στη μεγαλύτερη και πιο τουριστική παραλία της χερσονήσου, τη Λημνιώνα. Πρόκειται για την πιο γνωστή οργανωμένη παραλία των Μεθάνων με άμμο και ψιλό βότσαλο. Έχει πρασινογάλαζα νερά, διαθέτει θυσανωτές ομπρέλες, ξαπλώστρες και καθίσματα στην ακρογιαλιά και περιβάλλεται από καταπράσινο περιβάλλον που φτάνει μέχρι την αμμουδιά. Επίσης στην παραλία υπάρχει beach bar, στο οποίο μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ σας ή να δροσιστείτε με έναν παγωμένο χυμό ή αναψυκτικό.

 

Η παραλία Φωφλάκας έχει σκουρόχρωμα, κοκκινόμαυρα μεγάλα βότσαλα και βαθύχρωμα πεντακάθαρα νερά. Η παραλία Φωφλάκας βρίσκεται κάτω από το χωριό των Αγίων Θεοδώρων και απέναντι από την Αίγινα. Έχει σκουρόχρωμα, κοκκινόμαυρα μεγάλα βότσαλα και βαθύχρωμα πεντακάθαρα νερά. Η παραλία δεν είναι οργανωμένη και οι ακτές γύρω της είναι βραχώδεις και κατάλληλες για υποβρύχιο ψάρεμα.

 

Η αμμουδερή παραλία του Αγίου Γεωργίου διαθέτει αβαθή και ήσυχα νερά, κατάλληλη για οικογένειες με μικρά παιδιά. Η αμμουδερή παραλία του Αγίου Γεωργίου βρίσκεται μέσα στο γραφικό λιμανάκι και διαθέτει μια αβαθή και ήσυχη αμμουδιά, πολύ κατάλληλη για οικογένειες με μικρά παιδιά. Έχει πεντακάθαρα νερά, τόσο ρηχά ώστε κάποιος να μπορεί να περπατήσει μέχρι το τσιμεντένιο γερμανικό πλοίο που βρίσκεται απέναντί της. Στην παραλία υπάρχουν 2 γραφικά ταβερνάκια στα οποία μπορείτε να γευματίσετε ή να πιείτε τον καφέ σας.

 

Η παραλία του Αγίου Νικολάου έχει ακρογιαλιά με ξύλινες ομπρέλες και παγκάκια. Στην παραλία έχει ψιλό βοτσαλάκι, ενώ ο βυθός της μέσα στη θάλασσα έχει τα μεγάλα ηφαιστειογενή βότσαλα των Μεθάνων.Πρόκειται για μια πολύ ήσυχη παραλία με πεντακάθαρα και διάφανα νερά, που βρίσκεται δίπλα στο λιμανάκι του Αγίου Νικολάου.

 

Η παραλία Μούχα βρίσκεται δίπλα στον παραλιακό δρόμο που ξεκινά από το Βαθύ και πηγαίνει προς την Καημένη Χώρα. Πρόκειται για μια μικρή παραλία με κόκκινα-γκρι-μαύρα ηφαιστειογενή βότσαλα, που περιβάλλεται από πράσινο περιβάλλον και λίγα σπίτια.

 

Η παραλία Βαθύ βρίσκεται στον κόλπο της Επιδαύρου, κατά μήκος του παραλιακού δρόμου, που πηγαίνουμε από το Στενό στο Βαθύ. Η μεγάλου μήκους στενόμακρη παραλία βρίσκεται μπροστά στο δρόμο και στα σπίτια, έχει ηφαιστειογενή μεγάλα βότσαλα και είναι πολύ ήσυχη.

 

Η παραλία Παλαιοκάστρου είναι μια ήσυχη παραλία, με τα χαρακτηριστικά μεγάλα κόκκινα-γκρι-μαύρα ηφαιστειογενή βότσαλα και γαλαζοπράσινα-σκούρα μπλε νερά. Η παραλία Παλαιοκάστρου βρίσκεται στον κόλπο της Επιδαύρου, στον παραλιακό δρόμο που πηγαίνουμε από το Στενό στο Βαθύ, λίγο μετά το σπήλαιο της Περιστέρας. Πρόκειται για μια μη οργανωμένη και ήσυχη παραλία, με τα χαρακτηριστικά μεγάλα κόκκινα-γκρι-μαύρα ηφαιστειογενή βότσαλα και γαλαζοπράσινα-σκούρα μπλε νερά.

 


Βορειοδυτική Τροιζηνία

 

Ξεκινάμε από την Ψήφτα, μία παραθαλάσσια τοποθεσία που συνδυάζει αρμονικά το παραθεριστικό, το οικολογικό και το ιστορικό-αρχαιογνωστικό ενδιαφέρον. Πιο συγκεκριμένα, πέρα από την ομορφιά του φυσικού τοπίου, όλη η περιοχή ανήκει σε ένα πολύ ενδιαφέρον οικοσύστημα και ο υγρότοπός της χαρακτηρίζεται ως λιμνοθάλασσα, που αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς υδροβιότοπους της Ελλάδας.

Μπροστά από τη λιμνοθάλασσα και κατά μήκος του δρόμου υπάρχει μεγάλη παραλία με βότσαλο και άμμο.

 

Συνεχίζοντας στον εθνικό δρόμο, μετά την Ψήφτα, σε μικρή απόσταση, συναντάμε την παραλία του Ντιρλαντά, μία παραλία με άμμο και βότσαλο κάτω από τεράστιους ευκάλυπτους, που δημιουργούν φυσική σκιά.

 

Κάνοντας δεξιά κατεβαίνουμε στον παραλιακό δρόμο της Καλλονής. Δίπλα σε όλον τον παραλιακό δρόμο, πριν και μετά το λιμανάκι της, εκτείνεται η βοτσαλωτή παραλία της.

 

Συνεχίζοντας, μετά το παλιό λιμανάκι, ο παραλιακός δρόμος ανηφορίζει και σε κάποιο σημείο υπάρχει χωματόδρομος με πινακίδα στα δεξιά μας, που οδηγεί στο Kantinais Beach Bar και στην πανέμορφη παραλία “Βοτσαλάκια”, με ανοιχτόχρωμα, στρογγυλεμένα μικρά βότσαλα και πρασινογάλαζα πεντακάθαρα νερά, μία από τις καλύτερες παραλίες της Τροιζηνίας. Η παραλία προστατεύεται, αριστερά και δεξιά, από ψηλά βράχια ιδανικά για βουτιές.

 

Μετά την Καλλονή συνεχίζουμε στον εθνικό δρόμο και περίπου μετά από 2,5 με 3 χλμ. υπάρχει πινακίδα στα δεξιά μας που οδηγεί προς τη Νεράτζιζα, έναν παραθαλάσσιο οικισμό, στον οποίο τα δέντρα φτάνουν μέχρι τη θάλασσα, ιδανικός για οικογενειακές διακοπές. Η παραλία της Νεράτζιζας είναι αμμουδερή με ψιλό βότσαλο και έχει πρασινογάλαζα παντακάθαρα νερά.

 

Ο δρόμος προς τη Νήσιζα οδηγεί σε ένα ακρωτήρι, δεξιά και αριστερά του οποίου, υπάρχουν δύο παραλίες με βότσαλο. Η δεξιά είναι πιο μικρή και ερημική, ενώ η αριστερή παραλία είναι μεγαλύτερη και βρίσκεται μπροστά από τα λιγοστά σπίτια του οικισμού της Νήσιζας.

Οι Ιαματικές πηγές των Μεθάνων είναι αποτέλεσμα της ηφαιστειακής δράσης, ονομαστές εδώ και χιλιάδες χρόνια για την αποτελεσματική και σωτήρια επίδρασή τους στην υγεία και την ομορφιά. Κείμενα του Παυσανία, του Στράβωνα, του Οβίδιου, μαρτυρούν την ύπαρξη και την φήμη τους από τους αρχαίους χρόνους.

 

Η φύση πλουσιοπάροχα δώρισε στα ιαματικά νερά των Μεθάνων πολύτιμα συστατικά σε μεγάλες ποσότητες και τεράστιας θεραπευτικής σημασίας, γεγονός που δικαιολογεί την μοναδικότητα και την ξεχωριστή θέσης τους στην ιστορία των ιαματικών πηγών, όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης.

 

Τα νερά που αναβλύζουν από τις πηγές “μεταφέρουν”, πολυάριθμα πολύτιμα ιχνοστοιχεία μετάλλων και ορυκτών που προσφέρουν μοναδικές ιδιότητες θεραπείας πολλών παθήσεων και γενικότερης αναζωογόνησης του οργανισμού κάθε ηλικίας.

 

Εδώ βρίσκεται η μυθική μαγεία ενός αρχαίου μυστικού για την φροντίδα του δέρματος, όπου αυτό ξαναβρίσκει την ελαστικότητα και την φρεσκάδα του και εσείς μια τέλεια εμφάνιση και αίσθηση νεότητας και ζωντάνιας.

 

Έχουν ευεργετικές θεραπευτικές ιδιότητες για πολλές παθήσεις όπως αρθροπάθεια, δισκοπάθεια, σπονδυλοαρθρίτιδα, ρευματοπάθεια, κατάγματα, γυναικολογικές παθήσεις, στειρότητα, νευρώσεις, κοπώσεις, παθήσεις αναπνευστικού συστήματος, χρόνιες βρογχίτιδες, δερματικά νοσήματα κ.λπ.

 


Μέσα στο χρόνο

Oι ιαματικές πηγές των Μεθάνων κατέχουν εξέχουσα θέση στην μακραίωνη ιστορία τους από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, για τις ευεργετικές ιδιότητες τους στην υγεία και τον καλλωπισμό και ήταν γνωστές από τους αρχαίους χρόνους ενώ μερικές χρησιμοποιούνταν και τότε.

 

Αυτό μαρτυρεί κείμενο του Παυσανία που φαίνεται ν’ αναφέρεται στις πηγές, στην περιοχή του Αγίου Νικολάου (Παλαιών Λουτρών) από τον οποίο πήραν και το όνομά τους “Λουτρά του Παυσανία”. Κατά τον αρχαίο περιηγητή εμφανίστηκαν επί της εποχής του Αντιγόνου του Γονατά (277-240π.Χ.), μετά την έκρηξη της Καμμένης. Υπήρχαν λουτήρες ενώ σώζονται λείψανα δεξαμενής Ρωμαϊκής εποχής. Επίσης κείμενο του Λατίνου ποιητή Οβίδιου (1ος αιώνας π.Χ.) και του γεωγράφου Στράβωνα (1ος αιώνας π.Χ.) μαρτυρούν την πανάρχαια ύπαρξη των ιαματικών πηγών της Χερσονήσου.

 

Η οργανωμένη χρήση των Πηγών για Ιαματικούς σκοπούς αρχίζει από το τέλος του 19ου αιώνα, με τη χρήση των θειούχων αλιπηγών των Αγίων Αναργύρων που ξεκίνησε το έτος 1870.

17 Ιανουαρίου: Ιερά Πανήγυρις του Αγίου Αντωνίου στο Δημοτικό Διαμέρισμα Κυψέλης

2 Φεβρουαρίου: Ιερά Πανήγυρις της Υπαπαντής του Χριστού στο Δημοτικό Διαμέρισμα Μεγαλοχωρίου

10 ΦΕβρουαρίου: Ιερά Πανήγυρις του Αγίου Χαραλάμους στον οικισμό Βρωμολίμνης Μεθάνων

25 Μαρτίου: Ιερά Πανήγυρις του Ι.Ν. Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Μακρύλογγο Μεθάνων

8 Σεπτεμβρίου: Ιερά Πανήγυρις του Γενέσιον της Θεοτόκου στο Στενό Μεθάνων

4 Δεκεμβρίου: Ιερά Πανήγυρις της Αγίας Βαρβάρας στο Δημοτικό Διαμέρισμα Κυψέλης

Αγίου Γεωργίου: Ιερά Πανήγυρις του Αγίου Γεωργίου στον οικισμό Άγιο Γεώργιο στο Δημοτικό Διαμέρισμα Κουνουπίτσας

Αγίου Πνεύματος: Ιερά Πανήγυρις της Πολιούχου Αγίας Τριάδας στη Λουτρόπολη Μεθάνων

Την Πρωτοχρονιά το πρωϊ πραγματοπιείται δοξολογία στον Ι. Ναό της Αγίας Τριάδας και στις 6 Ιανουαρίου τα Θεοφάνια και ο Αγιασμός των Υδάτων εορτάζονται με μεγάλη λαμπρότητα στο λιμάνι της Λουτρόπολης των Μεθάνων.

Τον Αύγουστο στην Λουτρόπολη των Μεθάνων και σε όλες τις Τοπικές Κοινότητες της χερσονήσου των Μεθάνων διεξάγεται Πολιτιστικός Αύγουστος με Μουσικές εκδηλώσεις, Θεατρικές παραστάσεις και Χορευτικά συγκροτήματα.

 


Απόκριες

 

Το Μεθανίτικο Καρναβάλι είναι η μεγαλύτερη αποκριάτικη εκδήλωση στον Αργοσαρωνικό. Μετρά 34 χρόνια ιστορίας και αποτελείται από ένα σύνολο εκδηλώσεων που περιλαμβάνουν Μασκέ παιδικά πάρτυ, Κλόουν, Ξυλοπόδαρους, τον Μεθανίτικο παραδοσιακό γάμο και φυσικά πολλή μουσική, παραδοσιακά χορευτικά, γλέντι, χορό, φαγητό και κρασί.

Το διήμερο γλέντι ξεκινά με τον Μεθανίτικο Παραδοσιακό γάμο, με μουσικά συγκροτήματα και παραδοσιακούς χορούς, μεζέδες και άφθονο κρασί δωρεάν.

Μαζί και ο Βασιλιάς Καρνάβαλος, διάφορα άρματα και πολλά γκρουπάκια που σατυρίζουν χορεύοντας σε τρελούς ρυθμούς διάφορα θέματα, επιμελημένα από τους πολιτιστικούς φορείς των Μεθάνων.

Το Εορταστικό διήμερο του Καρναβαλιού στη Λουτρόπολη Μεθάνων κορυφώνεται με την παρέλαση των μεταμφιεσμένων την Κυριακή των Απόκρεων, Latin χορευτικά, το κάψιμο του Βασιλιά Καρνάβαλου στη θάλασσα μπροστά στο λιμάνι, και φυσικά ξέφρενο ξεφάντωμα.

Κέντρο Υγείας Γαλατά: 22983 20 300
Ιπτάμενα Δελφίνια (Πειραιάς): 210 32 80 001
Ιαματικές πηγές “Volcano Spa”: 22980 92 084
Ιαματικές πηγές “Αι Πηγαί”: 22980 92 171
Πρακτορείο Πλοίων: 22980 92 580
Τουριστική Αστυνομία Πόρου: 22980 22 462
Αστυνομία, Γαλατάς: 22980 42 206
Αστυνομία, Δρυόπη: 22980 37 222
Αστυνομία, Μέθανα: 22980 92 370
Λιμεναρχείο Μεθάνων: 22980 92 279
Λιμεναρχείο Πειραιά: 210 41 47 800
ΚΤΕΛ Αργολίδας (Γαλατάς): 22980 42 480
ΚΤΕΛ Αργολίδας (Κηφισός): 210 51 34 588
ΚΤΕΛ Αργολίδας (Άργος): 27510 69 323
ΚΤΕΛ Αργολίδας (Ναύπλιο): 27510 27 323

Η πρόσβαση στο Δήμο μας μπορεί να γίνει οδικά, κυρίως από βόρεια, μέσω της Παραλιακής Οδού Επιδαύρου-Καλλονής που διασχίζει περιοχές μοναδικής ομορφιάς και «προκαλεί» τους επισκέπτες για συνεχείς σταθμεύσεις, αλλά και από νότια, μέσω της επίσης ωραίας διαδρομής Ερμιόνης-Θερμησίας-Μετοχίου-Σαρωνίδας-Γαλατά.

 


Άλλος τρόπος πρόσβασης προς το Γαλατά ή τα Μέθανα είναι η ακτοπλοϊκή σύνδεση, με οχηματαγωγά πλοία στα Μέθανα και στον Πόρο ή με flying dolphins που κατευθύνονται από τον Πειραιά στον Πόρο. Από τον Πόρο ο επισκέπτης μπορεί να περάσει εύκολα απέναντι στην ακτή του Γαλατά, με τα μικρά οχηματαγωγά-επιβατηγά σκάφη της γραμμής ή με τις παραδοσιακές βάρκες.