Χαλκιδική

Ο Νομός της Χαλκιδικής αποτελεί την πιο τουριστικά αναπτυγμένη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας και της Βόρειας Ελλάδας γενικότερα. Γεωγραφικά, χωρίζεται σε 4 κύρια μέρη, της κεντρικής Χαλκιδικής και των 3 χερσονήσων της Κασσάνδρας, της Σιθωνίας και του Άθω.

 

Η ακτογραμμή της των 500 χιλιομέτρων, με τις όμορφες παραλίες, τα πεντακάθαρα νερά και οι ποικίλες εναλλαγές στο τοπίο την καθιστούν εδώ και χρόνια ιδανικό προορισμό διακοπών για κάθε επισκέπτη. Η ευκολία στην πρόσβαση με όχημα, και λόγω του καλού οδικού της δικτύου, καθώς και η ύπαρξη πολλών ξενοδοχείων, ενοικιαζόμενων δωματίων-διαμερισμάτων και κάμπινγκ, αλλά και οι συνεχόμενες αμμουδιές, ακρωτήρια, λιμανάκια, μικροί όρμοι την έχουν αναδείξει σ’ έναν απ’ τους κορυφαίους προορισμούς διακοπών στην Ελλάδα.

 

Εκτός απ’ τις πολλές και μαγευτικές παραλίες της, η Χαλκιδική είναι γνωστή για την νυχτερινή της ζωή. Πολλά και πολυσύχναστα κέντρα διασκέδασης, ελληνικής ή ξένης μουσικής, αλλά και μικρότερα beach bars βρίσκονται σε όλες σχεδόν τις παραθαλάσσιες περιοχές. Στην Κασσάνδρα, γνωστές για την νυχτερινή τους διασκέδαση είναι η Καλλιθέα, η Χανιώτη και το Πευκοχώρι, στη Σιθωνία η Σάρτη και η Ουρανούπολη στον Άθω.

 

Εκτός από διακοπές, ο επισκέπτης στην Χαλκιδική μπορεί να ικανοποιήσει τις αρχαιολογικές και θρησκευτικές του αναζητήσεις, καθώς η πληθώρα αρχαιολογικών χώρων και μουσείων, λαογραφικών κέντρων και μιας έντονης σε όλο τον νομό λόγω του Αγίου Όρους θρησκευτικής και εκκλησιαστικής παράδοσης, την καθιστούν έναν πολυποίκιλο και ενδιαφέροντα προορισμό.

Σε καίρια θέση, με φυσικό και μεταλλευτικό πλούτο, η Χαλκιδική ήταν από την αρχαιότητα μια από τις πιο σημαντικές περιοχές της Ελληνικής Χερσονήσου.

 

Οι πρώτοι άποικοι από τη Νότια Ελλάδα έφτασαν στα παράλιά της τον 8ο αιώνα π.Χ.. Ήρθαν από την Χαλκίδα και την Ερέτρια της Εύβοιας και ίδρυσαν σειρά από αποικίες, όπως η Μένδη, η Άφυτος, η Αιγή, η Σάνη, η Σίγγος, η Σάρτη, η Τορώνη, η Γαληψός, η Σερμύλη και άλλες. Από τους Χαλκιδείς πήρε το όνομα Χαλκιδική.

 

Τον 7ο αιώνα π.Χ. άποικοι από την Κόρινθο ίδρυσαν την Ποτίδαια και άλλες πόλεις και άποικοι από την Άνδρο την Άκανθο, τα Στάγειρα και άλλες. Νέες πόλεις ιδρύθηκαν αργότερα από βασιλιάδες της Μακεδονίας.

 

Το Βόρειο Αιγαίο είδε πρώτο τους Πέρσες να εφαρμόζουν τα σχέδιά τους για να κατακτήσουν την Ελλάδα. Κατά την πρώτη εκστρατεία ο περσικός στόλος καταστράφηκε από την κακοκαιρία στην χερσόνησο του Άθω. Κατά την τρίτη εκστρατεία, το 481π.Χ., τα στρατεύματα του Ξέρξη άνοιξαν τη διώρυγα, που πήρε το όνομά του. Οι Πέρσες υποχρέωσαν τις πόλεις της Χαλκιδικής και του Βόρειου Αιγαίου να τους βοηθήσουν με στρατό και πλοία και, όταν επέστρεφαν μετά την ήττα τους στη Σαλαμίνα, πολιόρκησαν την Ποτίδαια και κατέστρεψαν την Όλυνθο.

 

Μετά τους περσικούς πολέμους οι πόλεις της Χαλκιδικής, όπως οι περισσότερες ναυτικές πόλεις της Ελλάδας, έγιναν μέλη της Α’ Αθηναϊκής Συμμαχίας, από την οποία αποστάτησαν το 432-431π.Χ., ενώ άρχιζε ο Πελοποννησιακός Πόλεμος. Κατά τη διάρκειά του μέχρι το 404π.Χ. οι Αθηναίοι και οι Σπαρτιάτες πολέμησαν συχνά στην Χαλκιδική. Το 392π.Χ. οι πόλεις ίδρυσαν το Κοινόν των Χαλκιδέων, ισχυρό συνασπισμό υπό την ηγεσία της Ολύνθου. Το 379π.Χ. ήταν υπό την Σπάρτη. Κατόπιν έγιναν μέλη της Β΄ Αθηναϊκής Συμμαχίας και μετά εντάχθηκαν από τον Φίλιππο Β΄ στο βασίλειο της Μακεδονίας.

 

Την Βυζαντινή εποχή, από τον 7ο αιώνα, η χερσόνησος του Άθω άρχισε να συγκεντρώνει όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Σταδιακά έγινε κέντρο της μοναστικής ζωής. Κατά την τουρκοκρατία η Χαλκιδική ήταν καταφύγιο για πολλούς Έλληνες. Πολλοί, ακόμη και από γειτονικές χώρες, έρχονταν επίσης να εργαστούν στα μεταλλεία της.

 

Η περιοχή υπέφερε από πειρατικές επιδρομές, ιδιαίτερα τον 18ο και 19ο αιώνα. Ήταν από τις πρώτες που πήραν μέρος στην Ελληνική Επανάσταση το 1821, αλλά η εξέγερση κατεστάλη σε μερικούς μήνες από τους Τούρκους. Πολλοί κάτοικοι έφυγαν πηγαίνοντας κυρίως στις Βόρειες Σποράδες, αλλά σε άλλα νησιά και την Πελοπόννησο. Η Χαλκιδική συμμετείχε στο επαναστατικό κίνημα το 1854 και απελευθερώθηκε στις 5 Οκτωβρίου του 1912.

Άφυτος

Από τα ομορφότερα χωριά όχι μόνο του πρώτου ποδιού, αλλά ολόκληρης της Χαλκιδικής, η Άφυτος (ή και Άθυτος) είναι χτισμένη στην άκρη του βράχου που καταλήγει με έντονη κλίση στη θάλασσα. Πίσω από το παλιό εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου κρύβεται ο παλιός της οικισμός και η περιοχή Χαμπεζέικα με τα παραδοσιακά σπίτια. Οι βόλτες σας στο χωριό θα σας φέρουν μπροστά σε αρχαία ίχνη, όπως τα λείψανα των τειχών και του αρχαίου λατομείου, που οδηγούν στον προϊστορικό λόφο όπου σήμερα θα βρείτε wine bar. Μην ξεχάσετε, πριν καθίσετε στα ταβερνάκια και τα café της πλατείας, να επισκεφθείτε το Λαογραφικό Μουσείο στο κτίριο Αλετρά.

 


Βουρβουρού

Στην ανατολική ακτή του δεύτερου ποδιού, η Βουρβουρού έχει θέα προς την χερσόνησο του Άθω απέναντι, πλούσια βλάστηση που φτάνει ως τις υπέροχες ακτές της, και εννιά μικρά νησάκια, γύρω από τους κρυμμένους της όρμους (τόσο κρυμμένους που κάποτε αποτελούσαν λημέρια πειρατών), τα οποία μπορείτε να επισκεφθείτε με μίνι-βαρκάδες. Στην καρδιά του οικισμού, θα ανακαλύψετε την γειτονιά των ψαράδων με τα παλιά ψαράδικα σπιτάκια, που ακόμη και σήμερα πουλούν φρέσκο ψάρι. Θα κολυμπήσετε στο φαντασμαγορικό Καρύδι, ενώ αν προτιμάτε το βουνό, θα περπατήσετε στα μονοπάτια του Ίταμου, και θα ανταμειφθείτε με φοβερή θέα.

 


Κρυοπηγή

Στην καρδιά της Κασσάνδρας, η Κρυοπηγή δεσπόζει χτισμένη αμφιθεατρικά στην πλαγιά, απολαμβάνοντας την σκιά των πεύκων και υπέροχη θέα στον κόλπο της Κασσάνδρας, από τις ακτές του οποίου απέχει μια ανάσα. Γραφικά και όμορφα, τα δρομάκια του οικισμού με την πλακόστρωτη πλατεία και τα πετρόχτιστα σπίτια, προσφέρονται για περιπάτους μέχρι την πηγή με το δροσερό νερό που «βάφτισε» και το χωριό, και στη συνέχεια ραχάτι και ιδιαίτερους μεζέδες (δοκιμάστε τα αρνίσια σουτζουκάκια) στα ταβερνάκια του χωριού.

 


Νέος Μαρμαράς

Το πιο κοσμοπολίτικο χωριό της Σιθωνίας συνδυάζει με μοναδικό τρόπο τη θάλασσα με το βουνό και το ρομαντικό περίπατο με την ξέφρενη διασκέδαση. Οι τέσσερις φυσικοί κόλποι, που διαδέχονται ο ένας τον άλλο, αποτελούν τους βασικούς άξονες του χωριού. Θα βρείτε διαμερίσματα να ατενίζουν τη θάλασσα στις κοντινές παραλίες, αλλά και το δάσος, καθώς και δωμάτια μέσα στο χωριό απ’ όπου η δύση κι η ανατολή του ήλιου στον Τορωναίο κόλπο είναι μοναδική. Μοναδικές παραλίες, για να απολαύσετε το μπάνιο σας, το Αζάπικο και η Κόχη.

 


Νικήτη

Στον παραδοσιακό οικισμό της Νικήτης, στο δεύτερο πόδι, θα περπατήσετε ανάμεσα σε αναπαλαιωμένα πετρόχτιστα σπίτια, σε πλατείες με γάργαρες κρήνες, πλατάνους και ταβερνάκια, ενώ δεν λείπουν και τα εναλλακτικά μπαράκια για τα οποία οδηγούν ως εδώ τα βράδια επισκέπτες από όλα τα χωριά της Σιθωνίας. Μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε το φοβερό μέλι της περιοχής (η Νικήτη είναι ίσως το μεγαλύτερο «μελισσοχώρι» της Ελλάδας) και να απολαύσετε το συγκλονιστικό ηλιοβασίλεμα στην παραλία της.

 


Ουρανούπολη

Στο τρίτο πόδι, εκεί που η Χερσόνησος του Άθω συναντά την πύλη του Αγίου Όρους, βρίσκεται χτισμένος ο οικισμός της Ουρανούπολης. Παρ’ ότι είναι αρκετά αξιοποιημένη τουριστικά, διαθέτει γραφικότατες γωνιές, όπως ο βυζαντινός πύργος του Προσφορίου, το πευκόδασος που οδηγεί στην Κόμιτσα και τα λουλουδιασμένα δρομάκια. Από το λιμανάκι στην σκιά του πύργου θα πάρετε καραβάκι για μίνι-κρουαζιέρα στη χερσόνησο, για να θαυμάσουν και οι γυναίκες της παρέας την αρχιτεκτονική και την ομορφιά του Αγίου Όρους, ή θα σαλπάρετε για εξερεύνηση των κοντινών νησιών Δρένια (ή Γαϊδουρονήσια).

 


Παρθενώνας

Πάνω από τον κοσμοπολίτικο Νέο Μαρμαρά, χτισμένος στα 810 μέτρα υψόμετρο, ο παραδοσιακός οικισμός του Παρθενώνα αποκτά τα τελευταία χρόνια νέα ζωή, καθώς όμορφα σπίτια αναπαλαιώνονται, τα ταβερνάκια γεμίζουν, και το καλοκαίρι διοργανώνονται ωραίες εκδηλώσεις. Κάθε Ιούλιο πραγματοποιείται το Parthenon Film Festival, με δωρεάν προβολές θερινού σινεμά στην κεντρική πλατεία του χωριού.

 


Πολύγυρος

Ο Πολύγυρος είναι η πρωτεύουσα του νομού Χαλκιδικής και βρίσκεται στο κέντρο της Χερσονήσου, στους πρόποδες του όρους Χολομώντας. Έχει υψόμετρο 560 μέτρα. Στον Πολύγυρο υπάρχει Αρχαιολογικό Μουσείο, όπως και Λαογραφικό, που στεγάζεται στην οικία Καραγκάνη. Έχει πολλά πάρκα και γραφικές πλατείες. Σήμα κατατεθέν του Πολυγύρου είναι οι Έξι Βρύσες. Αξιοσημείωτα εξωκλήσια του Πολυγύρου είναι το εξωκλήσι της Παναγίας, ένα χιλιόμετρο από την πόλη, του Προφήτη Ηλία, που βρίσκεται πάνω στο ομώνυμο λόφο, ο Άγιος Νικόλαος ο Ορφανός, ο Άγιος Χριστόφορος και πολλά άλλα. Μεγάλο Πολιτιστικό γεγονός για τον Πολύγυρο είναι το Καρναβάλι, ενώ τους θερινούς μήνες το Αμφιθέατρο Πολυγύρου φιλοξενεί μεγάλες, μουσικές και θεατρικές παραστάσεις στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Πολυγύρου.

 


Ταξιάρχης

Λιγότερο γνωστή, αλλά εξίσου όμορφη είναι και η ορεινή Χαλκιδική, με τα χωριά στις πλαγιές του Χολομώντα. Ένα από αυτά, ο Ταξιάρχης, είναι χτισμένος σε δύο πλαγιές, ανάμεσα σε τέσσερις πηγές, και είναι γνωστός ως το χωριό με τα χριστουγεννιάτικα δέντρα, λόγω των πυκνών ελατόδασων που τον περιβάλλουν. Εδώ θα πιείτε ντόπιο τσίπουρο στο «χοροστάσι», όπως λέγεται η πλατεία του χωριού, θα δοκιμάσετε τοπικά προϊόντα στον γυναικείο συνεταιρισμό, που δεν θα βρείτε σχεδόν πουθενά αλλού, και θα χορτάσετε περιπατητικές, ορειβατικές ή οδικές διαδρομές στην γύρω περιοχή μέχρι και την Αρναία, που θεωρείται μία από τις πιο γραφικές ορεινές διαδρομές στην Ελλάδα. Το χωριό γνωρίζει μάλιστα αγροτουριστική ανάπτυξη, και θα μπορέσετε να επιδοθείτε σε δραστηριότητες όπως ιππασία, ποδήλατο βουνού, αναρρίχηση κ.ά.

  1. Άγιο Όρος: το απέραντο Βυζαντινό μουσείο.
  2. Πετράλωνα: το σπήλαιο του αρχανθρώπου. Η “ακρόπολη” της παλαιοανθρωπολογίας.
  3. Αρχαία Όλυνθος: Κορυφαία πόλη της κλασικής περιόδου με το πιο οργανωμένο πολεοδομικό σύστημα.
  4. Αρχαία Στάγιρα: η γενέτειρα του Αριστοτέλη.
  5. Μονή της Αγίας Αναστασίας (9ος αι.)
  6. Το ιερό του Άμμωνα Δία και το ιερό των Νυμφών και του Διόνυσου στην Καλλιθέα.
  7. Τα ερείπια του κάστρου της Ποτίδαιας και η διώρυγα της Ποτίδαιας.
  8. Λείψανα της οχύρωσης της αρχαίας Τορώνης και το κάστρο της Ληκύθου στην Τορώνη.
  9. Κατάλοιπα των μεταλλευτικών εκκαμινεύσεων στην Ολυμπιάδα.
  10. Η ρωμαϊκή αγροικία στη Μ. Κύψα της Ν. Φώκαιας.
  11. Παλαιοχριστιανικές Βασιλικές: 01) της Νικήτης (Αγίου Γεωργίου, Ελιάς, Σωφρονίου, με το θαυμάσιο ψηφιδωτό δάπεδο και μοναδικό μαρμαροθέτημα- όλες του 5ου αιώνα), 02) Αγίου Αθανασίου στην Τορώνη, 03) στο “Ζέπκο” της Ολυμπιάδας κ.ά.
  12. Πύργοι και Κάστρα: Βυζαντινός Πύργος (1405) στου Ζωγράφου, Πύργος του Αγίου Παύλου (1407) και Πύργος Σταυρονικήτα (1543) στη Ν. Φώκαια, Πύργος στα Μαριανά της Ολύνθου (1375), Πύργος της Κρούνας στην Ιερισσό, Πύργος του Προσφορίου στην Ουρανούπολη (13ος αι.), το Φραγκόκαστρο της Ουρανούπολης (13ος αι.), Πύργος της Γαλάτιστας (14ος αι.),Πύργοι των Σταγίρων (16ος αι.) κ.λ.π.
  13. Κατάλοιπα μοναστηριακών μετοχιών: Εκκλησία και βοηθητικά κτίρια στου Ζωγράφου, Μετόχι Αγίου Παντελεήμονος στα Φλογητά, Μετόχι Τριπόταμου στο Ν. Μαρμαρά, Μετόχια Κουτλουμουσίου και Ζωγράφου στον Άγιο Νικόλαο κ.λπ.
  14. Ενοριακοί ναοί με ξεχωριστό ενδιαφέρον: του Αγ. Δημητρίου της Αθύτου (1858)), του Αγ. Παντελεήμονος στην Καλλιθέα (1865), ο παλιός ενοριακός ναός του Πευκοχωρίου (19ος αι.), ο ναός της Κασσανδρείας με το παλαιοχριστιανικό υπέρυθρο,  του Αγ. Αθανασίου της Συκιάς (1861), οι ναοί της Γαλάτιστας (19ος αι.), της Βάβδου, όπου βρίσκεται μαρμάρινος άμβων του 5ου αι., ο ναός των Σταγίρων, του Αγ. Νικήτα της Νικήτης με τις θαυμάσιες εικόνες του Παραλή κ.λ.π.
  15. Ξωκλήσια: Ο μικρός βυζαντινός ναός πάνω από το ιερό του Διονύσου στην Καλλιθέα, το ξωκλήσι της Παναγίας Φανερωμένης με τοιχογραφίες του 16ου αι. στη Ν. Σκιώνη, ο κοιμητηριακός ναός της Νικήτης του 16ου αι., από τον οποίο σώζεται το κεντρικό κλίτος με τοιχογραφίες της ίδιας εποχής, το προσκύνημα της Παναγίας στη Μ. Παναγία (1863) με ενδιαφέρον ξυλόγλυπτο τέμπλο, του Αγίου Νικολάου στο “Σελιό” του Πολυγύρου κ.λπ.
  16. Οικισμοί με ενδιαφέροντα στοιχεία λαϊκής αρχιτεκτονικής: Αρναίας, Γαλάτιστας, Νικήτης, Αγίου Νικολάου, Συκιάς, Παρθενώνα, Αθύτου, Παλιουρίου, Καλάνδρας, κ.ά.

 

Άλλα αξιοθέατα: οι νερόμυλοι της Γαλάτιστας, Ανεμόμυλοι Συκιάς και Κασσανδρείας, Μύλοι της Νικήτης, το λουτρό των Σταγίρων, τα Δημαρχεία Αρναίας, Πολυγύρου και Κασσανδρείας, το άγαλμα του Αριστοτέλη.

  1. Οι Αλυκές είναι ίσως η διασημότερη παραλία της Αμουλιανής, του μοναδικού νησιού της Χαλκιδικής. Βρίσκετε στο κέντρο της δυτικής πλευράς του νησιού, με θέα προς το δεύτερο πόδι δηλαδή τη Σιθωνία. Μεγάλο μέρος της παραλίας καταλαμβάνει ένα διάσημο κάμπινγκ και το beach bar του ενώ θα βρείτε και μοναδικά ταβερνάκια για φαγητό.
  2. Ο Αρμενιστής βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το Άγιο Όρος, στους πρόποδες μιας πευκόφυτης πλαγιάς. Η παραλία καλύπτετε ολοκληρωτικά από ένα από τα πιο οργανωμένα κάμπινγκ στην Ελλάδα, το κάμπινγκ του Αρμενιστή. Το κάμπινγκ έχει πιστούς επισκέπτες κάθε χρόνο, από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο.
  3. Ο Ιερισσός βρίσκετε μπροστά από τον ομώνυμο οικισμό της Ιερισσού και είναι μια από της μεγαλύτερες παραλίες του Ακάνθιου κόλπου, στην βόρειο-ανατολική Χαλκιδική. Είναι οργανωμένη και ο οικισμός δίνει όλες της παροχές για να καλύψει της ανάγκες κάθε ταξιδιώτη.
  4. Το Καλαμίτσι βρίσκεται στην άκρη της Σιθωνίας με θέα προς το Αιγαίο. Ο ένας όρμος καλύπτετε από το διάσημο ομώνυμο κάμπινγκ, ένα από τα πιο οργανωμένα της Χαλκιδικής, ενώ ο δεύτερος όρμος είναι ένα μικρό τουριστικό θέρετρο. Η παραλίες είναι πεντακάθαρες και συχνά έχουν μεγάλο κύμα.
  5. Η Καλλιθέα είναι από τα πιο κοσμοπολιτικά και κεντρικά χωριά της Κασσάνδρας και φιλοξενεί μερικά από τα διασημότερα beach bar, εστιατόρια και νυχτερινά κέντρα διασκέδασης της Χαλκιδικής.
  6. Ο Κάμπος βρίσκετε κοντά στο χωριό Πυργαδίκια, στο κέντρο του Σιγγιτικού κόλπου, μεταξύ της Σιθωνίας και του Αγίου Όρους. Είναι μια μεγάλη ημιοργανομένη παραλία που διαθέτει beach bar, ταβέρνα και γήπεδα beach volley.
  7. Το Καρύδι βρίσκετε στον οικισμό Βουρβουρού. Πρόκειται για έναν κολπίσκο που θυμίζει εξωτικό προορισμό, με μαγευτικά γαλαζοπράσινα νερά ενώ τα βράχια και στης δύο άκρες μοιάζουν σαν χέρια που αγκαλιάζουν την παραλία.
  8. Η Κρυοπηγή ονομάζεται και Λάμνη και βρίσκεται 2,5 χλμ. νότια της Καλλιθέας και 1,5 χλμ. πριν από το χωριό Κρυοπηγή. Πολύ δημοφιλής περιοχή για διακοπές με πολλά γεγονότα και εκδηλώσεις, νυχτερινή διασκέδαση και καλά εστιατόρια.
  9. Η Κυανή βρίσκεται στο κέντρο της πόλης της Νέας Καλλικράτειας, ανάμεσα στη θάλασσα και την κεντρική πλατεία. Η παραλία έχει αστικό χαρακτήρα.
  10. Η Λαγομάνδρα είναι αμμώδης, καθαρή και περιβάλλεται από πολλά ψηλά δέντρα. Το πολυτελές Lagomandra Hotel and Spa με μαγαζιά, εστιατόρια και πισίνα απέχει μόλις λίγα λεπτά με τα πόδια.
  11. Η Μεταμόρφωση είναι μια μεγάλη, αμμώδης και καθαρή παραλία μπροστά από των ομώνυμο οικισμό με την πυκνή βλάστηση. Θα βρείτε πολλές παροχές, καταλύματα για ενοικίαση καθώς και τουριστικά θέρετρα.
  12. Νέα Σκιώνη Είναι μία παραλία λίγο πιο μακριά από τα μεγάλα και πολύβουα κέντρα της Κασσάνδρας, μια καλά οργανωμένη και προσεγμένη παραλία με καταγάλανα νερά. Ήσυχο περιβάλλον κατάλληλο για χαλαρωτικές διακοπές.
  13. Ο Νέος Μαρμαράς έχει μία μεγάλη, αμμώδη και καθαρή παραλία, που περιβάλλεται από ένα φυσικό περιβάλλον. Στην πόλη του Νέου Μαρμαρά θα βρείτε όλα όσα χρειάζεστε ή επιθυμείτε. Εξαιρετική νυχτερινή ζωή και καλά εστιατόρια.
  14. Η Νικήτη έχει μία παραλία που είναι μεγάλη, αμμώδης και καθαρή. Η πόλη της Νικήτης κατοικείται όλο το χρόνο και φημίζεται για τα γλυκά εδέσματα της, ενώ προσφέρει πολλές επιλογές για διαμονή σε ενοικιαζόμενα δωμάτια, ολοκληρωμένα τουριστικά θέρετρα ή κάμπινγκ.
  15. Η Ουρανούπολη είναι η τελευταία πόλη πριν το Άγιο Όρος. Η παραλία είναι μαγική με ψιλή άμμο και νερό που θυμίζει πισίνα. Θα βρείτε πολλές παροχές στον οικισμό καθώς και πολλές ολοκληρωμένες μονάδες διαμονής σε ποιοτικές ξενοδοχειακές μονάδες.
  16. Το Πευκοχώρι είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πιο καλά οργανωμένα χωριά στην Κασσάνδρα. Διαθέτει πολλές επιλογές για διαμονή και ωραία μπαράκια και εστιατόρια.
  17. Το Πολύχρονο είναι ένα πολυσύχναστο θέρετρο με οργανωμένη μεγάλη παραλία. Η παραλία αποτελείτε από άμμο με ψιλό χαλίκι.
  18. Πόρτο Καρράς Το διάσημο ξενοδοχειακό συγκρότημα κοντά στον Νέο Μαρμαρά, προσφέρει εγκαταστάσεις υψηλής κλάσης συμπεριλαμβανομένης και της μαρίνας, η οποία είναι η μεγαλύτερη ιδιωτική μαρίνα στη Βόρεια Ελλάδα και είναι σε θέση να φιλοξενήσει 315 σκάφη αναψυχής και σκάφη με μήκος έως 55m.
  19. Η Σάνη είναι μία παραλία σε ένα πολυτελές ιδιωτικό λιμάνι στην καρδιά του Sani Resort, ένα χωριό διακοπών με ξενοδοχεία πέντε αστέρων. Βρίσκεται στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής και απέχει 80 χλμ από το διεθνές αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης.
  20. Η Σάρτη είναι ένας δημοφιλής προορισμός στην δυτική πλευρά της Σιθωνίας. Η παραλία αποτελείτε από αμμουδιά, είναι οργανωμένη και διαθέτει καθαρά νερά. Στον οικισμό παρέχονται διαμονή σε ξενοδοχεία και rooms to let καθώς και πολλές επιλογές για εστίαση και διασκέδαση.
  21. Η Σίβηρη (και λίγο παραπάνω η Ελάνη) είναι χωριά που δημιουργήθηκαν από τα εξοχικά σπίτια που κατασκευάστηκαν γύρω από αυτούς, τους δύο μικρούς όρμους. Κατάφυτη περιοχή, με αμμουδερή παραλία που προσφέρει ότι ζητήσει κάνεις.
  22. Η Σκάλα Φούρκας (παραλία του χωριού Φούρκα) είναι οργανωμένη και ο παραλιακός οικισμός (η Σκάλα) παρέχει όλες της ανέσεις. Διάσημα beach bars και καλά εστιατόρια.
  23. Η Συκιά είναι μία πεντακάθαρη αμμουδερή παραλία στη Συκιά της Σιθωνίας. Ο οικισμός βρίσκετε περίπου 1 χιλιόμετρο στο εσωτερικό αλλά και επί της παραλίας θα βρείτε πολλές υποδομές όπως κάμπινγκ, ψαροταβέρνες με εξαιρετικά μενού και κάποια δωμάτια προς ενοικίαση.
  24. Η Τορώνη είναι μια μεγάλη αμμώδης παραλία που εκτείνεται στην ακτή του χωριού Τορώνη. Η ενοικιαζόμενα δωμάτια και resorts. Το σκηνικό ολοκληρώνουν τα ερείπια του βυζαντινού κάστρου που βρίσκετε στην μια άκρη της παραλίας.
  25. Η Τρανή Αμμούδα είναι μία μεγάλη αμμουδερή παραλία με γαλαζοπράσινο νερό. Βρίσκετε δίπλα από τον Όρμο Παναγίας και τον Άγιο Νικόλαο, που φημίζεται για της ταβέρνες του. Στην παραλία βρίσκονται αρκετά ενοικιαζόμενα δωμάτια όχι όμως beach bar.
  26. Η Χανιώτη είναι παραλία με Κρυστάλλινα νερά και ένα καλά προσεγμένη παραλία μπροστά από τον δημοφιλή οικισμό της Χανιώτη. Δημοφιλής για οικογένειες και νέους.
  27. Η Ψακούδια είναι μία πολύ μεγάλη παραλία του οικισμού Ψακούδια. Είναι αμμώδης και καθαρή με λίγη βλάστηση. Βρίσκετε μεταξύ της Κασσάνδρας και της Σιθωνίας.

Αρχαιολογικό Μουσείο Πολυγύρου

Στην πλατεία του Πολύγυρου η οποία αποκαλείται και Πλατεία των Ηρώων βρίσκεται ένα απο τα πιο γνωστά αρχαιολογικά μουσεία στην Χαλκιδική. Στην συλλογή του μουσείου οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να δουν και να θαυμάσουν διάφορα αρχαιολογικά ευρήματα απ’ όλη την Χαλκιδική. Ανάμεσα στα ευρήματα συμπεριλαμβάνονται αρκετά από την παλιό κοιμητήριο της Ολύνθου καθώς και από αρχαιολογικά σημεία της Ιερισσού,   και της Ποτίδαιας.

Ένα άγαλμα μέσα στο μουσείο, ένας μισοτελειωμένος Κούρος (άγαλμα με τη μορφή ανδρός) του 6ου αιώνα είναι ένα ιδιαίτερο έκθεμα τέχνης το οποίο βρέθηκε στο λιμάνι των Παλαιών Σταγήρων. Υπάρχει επίσης μια Σαρκοφάγος από τα τέλη του 6ου αιώνα το οποίο βρέθηκε στο κοιμητήριο της αρχαίας Ακάνθου, δυο επιτύμβια αγάλματα μια γυναίκας και ενός άνδρα τα οποία βρέθηκαν στο Στρατώνι και πολλά διακοσμητικά αντικείμενα και κειμήλια από την Ποτίδαια και τα Πυργαδίκια.

 


Αρχαιολογικό Μουσείο Ολύνθου

Ο αρχαιολογικός χώρος βρίσκεται κοντά στο χωριό της Ολύνθου. Απέχει μόλις 6 χιλιόμετρα από τα Νέα Μουδανιά. Τα περισσότερα ευρήματα της περιοχής φιλοξενούνται στο αρχαιολογικό μουσείο του Πολύγυρου. Το μουσείο της Ολύνθου σήμερα έχει μόνο οπτικοακουστικό υλικό το οποίο αναπαριστά την ιστορία της αρχαίας Ολύνθου και δείχνει τις ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή.

 


Ιστορικό Μουσείο Αρναίας

Το μουσείο αυτό είναι ένα μικρό μουσείο στην Αρναία στην Χαλκιδική και απέχει 40 χιλιόμετρα από τον Πολύγυρο. Εδώ μπορείτε να βρείτε όλες τις πληροφορίες που πρέπει να ξέρετε για την αρχιτεκτονική και παραδοσιακή λαογραφική κληρονομιά της περιοχής. Το μουσείο φιλοξενείται σε ένα διώροφο σπίτι του 18ου αιώνα το οποίο ανήκε στον Κωνσταντίνο Κατσάγγελο.

 


Ανθρωπολογικό Μουσείο Πετραλώνων

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα μουσεία που μπορείτε να επισκεφθείτε στην Χαλκιδική είναι το Ανθρωπολογικό Μουσείο των Πετραλώνων. Το 1979 άνοιξε της πύλες του για πρώτη φορά στο κοινό. Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν σφαιρική γνώση της Προϊστορικής περιόδου στην Ελλάδα. Έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε ευρήματα απο το διάσημο Σπήλαιο των Πετραλώνων αν και τα πιο αξιοσημείωτα ευρήματα που φιλοξενεί μέχρι και σήμερα το μουσείο είναι τα αντίγραφα του μαυσωλείου του Archanthropus Europeus Petraloniensis. Πολλά από τα εκθέματα χρονολογούνται εκατομμυρίων ετών. Τα περισσότερα από τα εργαλεία που βρίσκονται τοποθετημένα στο μουσείο είναι φτιαγμένα από πέτρα και οστά και βρέθηκαν στην περιοχή της Νέας Τρίγλιας στην Χαλκιδική. Το Ανθρωπολογικό Μουσείο των Πετραλώνων απέχει 35 χιλιόμετρα από την Θεσσαλονίκη.

 


Λαογραφικό Μουσείο Πολυγύρου

Η Εθελοντική Οργάνωση Γυναικών για την Ανάπτυξη της Τοπικής Κοινωνίας ιδρύθηκε στο Λαογραφικό Μουσείο Πολύγυρου και κάθε χρόνο οργανώνει ένα πλήθος εκδηλώσεων με κύριο θέμα τη λαογραφική ιστορία του τόπου.

Όλα τα εκθέματα του Λαογραφικού Μουσείου έχουν προέλθει από δωρεές των ντόπιων και περιλαμβάνουν μια ποικιλία πραγμάτων όπως παραδοσιακά έπιπλα, αντικείμενα καθημερινής χρήσης και εργαλεία τα οποία χρησιμοποιούνταν στις αγροτικές εργασίες.

Το μουσείο βρίσκεται στο κέντρο του Πολύγυρου στο ανακαινισμένο κτήριο του Δημαρχείου της πόλης.

 


Λαογραφικό Μουσείο Αφύτου

Το λαογραφικό μουσείο της Αφύτου είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα μουσεία στην Χαλκιδική. Φιλοξενείται στην Άφυτο σε ένα πανέμορφο ανακαινισμένο κτήριο. Η συλλογή του μουσείου περιλαμβάνει μεταξύ των άλλων εκθεμάτων αντικείμενα παραδοσιακής τέχνηςκεραμικά, χειροποίητα μάλλινα υφάσματα και εργαλεία τα οποία οι ντόπιοι χρησιμοποιούσαν στην καθημερινή τους ζωή. Το μουσείο ιδρύθηκε το 1980 από τον Νίκο Πάραλη και διάφορες τοπικές λαογραφικές ενώσεις. Επίσης το μουσείο φιλοξενεί έργα του γλύπτη Βασίλη Παυλή. Το καλοκαίρι λαμβάνουν χώρα εκθέσεις φωτογραφίας. Το ξύλο και η πέτρα κυριαρχούν στην εσωτερική διακόσμηση του μουσείου, που τυπικά αναπαριστά παραδοσιακή κατοικία της Χαλκιδικής.

Μάμας Τούμπα που κατοικήθηκε από το τέλος της Νεολιθικής περιόδου έως και την Εποχή του Σιδήρου σε αλλεπάλληλα στρώματα. Πρόκειται για μία από τις πιο σημαντικές προϊστορικές θέσεις της Χαλκιδικής από άποψη διάρκειας κατοίκησης και μεγέθους. Στα δυτικά της τούμπας εντοπίσθηκε οργανωμένο νεκροταφείο της Πρώιμης Εποχής του Χαλκού, το παλαιότερο νεκροταφείο που έχει βρεθεί στη Μακεδονία.

 


Όλυνθος Η Όλυνθος, για έναν αιώνα, υπήρξε η σπουδαιότερη πόλη της Χαλκιδικής. Η κτίση της χάνεται στα μυθικά χρόνια. Από αρχαιολογικά ευρήματα προκύπτει ότι στη θέση της πόλης υπήρχε ένας αξιόλογος προϊστορικός οικισμός, του οποίου συνέχεια υπήρξε η πόλη των κλασικών χρόνων. Η αρχαία Όλυνθος βρίσκεται στα υψώματα ανατολικά του χωριού. Ο χώρος είναι περιφραγμένος και η είσοδος είναι στη ΝΔ βάση των υψωμάτων, όπου βρίσκεται και το φυλάκιο του αρχαιοφύλακα. Ως την είσοδο υπάρχει αυτοκινητόδρομος καλής βατότητας. Η κίνηση μέσα στον αρχαιολογικό χώρο γίνεται μόνο με πεζοπορία. Τα ευρήματα των ανασκαφών βρίσκονται στα μουσεία της Θεσσαλονίκης και του Πολυγύρου.

 


Μένδη Η αρχαία Μένδη αναφέρεται από τον Θουκυδίδη σαν αποικία της Ερέτριας η οποία ιδρύθηκε στην Παλλήνη, την δυτικότερη χερσόνησο της Χαλκιδικής. Η Μένδη υπήρξε και ο τόπος καταγωγής του γνωστού γλύπτη του 5ου αι. Παιωνίου, ο οποίος φιλοτέχνησε και το άγαλμα της Νίκης στην Ολυμπία. Η πόλη στον 5ο αι. ήταν από τους οικονομικά ισχυρότερους συμμάχους της Αθήνας, αποστάτησε ωστόσο στην διάρκεια του Πελοποννησιακού πολέμου (431-404π.Χ.).

 


Ποτίδαια Η Ποτίδαια ιδρύθηκε γύρω στα 600π.Χ. από Κορίνθιους αποίκους. Στους Περσικούς Πολέμους έπαιξε σημαντικό ρόλο, ενώ η αποστασία της το 432-431π.Χ. από την Α’ Αθηναϊκή Συμμαχία αποτέλεσε μία από τις αφορμές του Πελοποννησιακού Πολέμου. Ακολούθησαν αλλεπάλληλες καταλήψεις από τους Αθηναίους και τους Σπαρτιάτες και η τελική ερήμωσή της το 356π.Χ. από το Φίλιππο Β’. Από την ελληνιστική και ρωμαϊκή Κασσάνδρεια σώζονται τμήματα της οχύρωσης, του οικοδομικού ιστού και των νεκροταφείων, με σημαντικότερο πρόσφατο εύρημα μονοθάλαμο μακεδονικό τάφο.

 


Ρόδα Το ιερό έχει διάρκεια ζωής από την όψιμη αρχαϊκή ως και την ελληνιστική εποχή και η ιστορία του συνδέεται με δύο αρχαίες πόλεις της περιοχής, τη Σάνη, αποικία των Ανδρίων, και την Ουρανούπολη, την πόλη που ίδρυσε το 315π.Χ ο Αλέξαρχος, αδελφός του βασιλιά της Μακεδονίας Κασσάνδρου. Στα τέλη του 6ου αι. π.Χ ο Αλέξαρχος οι κάτοικοι της Σάνης ίδρυσαν το ιερό εκτός των τειχών της πόλης και έκτισαν τον οίκο εν παραστάσει. Το πιο ενδιαφέρον εύρημα του κτιρίου ήταν οι πήλινες κορινθιακές κεραμίδες της στέγης και τα ακρωτήρια. Στον πρόναο βρέθηκε μαρμάρινη κεφαλή Ηλίου και μαρμάρινο κεφάλι κοριτσιού.

 


Τορώνη Η Τορώνη, στο ΝΔ. άκρο της χερσονήσου Σιθωνίας της Χαλκιδικής, ιδρύθηκε από τους Χαλκιδείς της Εύβοιας κατά τη διάρκεια του 8ου-7ου αιώνα π.Χ. Το 480π.Χ., η πόλη βοήθησε τους Πέρσες κατά την εκστρατεία του Ξέρξη εναντίον της Ελλάδας και λίγα χρόνια αργότερα αποτέλεσε μέλος της Α’ Αθηναϊκής συμμαχίας. Το λιμάνι της Τορώνης τοποθετείται ανατολικά της Ληκύθου, του μικρού ακρωτηρίου που υψώνεται σήμερα 13 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, στα Βόρεια της αρχαίας πόλης, εκεί όπου η παρουσία ενός μυχού, αλλά και τα ενάλια αρχιτεκτονικά κατάλοιπα κάνουν πιθανή τη θέση του. Στην Τορώνη, κατά την αρχαιότητα, το εμπόριο κρασιού ήταν ιδιαίτερα ανθηρό.

 


Άκανθος Η αρχαία Άκανθος βρίσκεται στη βορειοανατολική πλευρά της Ακτής, της ανατολικής χερσονήσου της Χαλκιδικής, σε γραφική λοφοσειρά, 600 μέτρα περίπου νοτιοανατολικά από τον οικισμό της Ιερισσού, όπου διατηρούνται αρκετά αρχαία ευρήματα. Οι οικονομικοί πόροι της προέρχονταν από τον ορυκτό και δασικό της πλούτο, αλλά και τα γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα που διακινούνταν από το αξιόλογο λιμάνι της. Έχουν ερευνηθεί περισσότεροι από 9.000 ελληνιστικοί και κλασσικοί τάφοι και τα περισσότερα ευρήματα βρίσκονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πολυγύρου.

 


Στάγειρα Τα αρχαία Στάγειρα βρίσκονται περί τα 500 μέτρα ΝΑ του σημερινού οικισμού της Ολυμπιάδας, πάνω σε μια μικρή, ορεινή και όμορφη χερσόνησο που ονομάζεται “Λιοτόπι”. Η θέση της πόλης που είναι σε όλους γνωστή ως η πατρίδα του Αριστοτέλη, ταυτίζεται με βεβαιότητα τόσο από τις αναφορές των αρχαίων συγγραφέων, όσο και από τις έρευνες σύγχρονων μελετητών. Οι αρχαίες μαρτυρίες είναι σαφείς: Δίνουν την απόσταση της πόλης από την αρχαία Άκανθο νοτιότερα, αναφέρουν ότι αυτή ήταν παραθαλάσσια και, το σημαντικότερο, τις περισσότερες φορές μιλούν για ένα μικρό νησάκι απέναντι από τα Στάγειρα, που έφερε το όνομα “Κάπρος”.

 


Ολυμπιάδα Μικρό αλλά πανέμορφο χωριό 650 κατοίκων, κτισμένο από πρόσφυγες που ήρθαν από την Αγία Κυριακή της Μικρά Ασίας το 1923. Όταν εγκαταστάθηκαν οι πρόσφυγες εδώ, βρήκαν οικισμό με 10 περίπου αγροτικές οικογένειες. Η μικρή περιοχή που τους παραχωρήθηκε ήταν βαλτώδης και μαστιζόταν από ελονοσία. Από την αρρώστια αυτή χάθηκε το 1/3 περίπου του αρχικού προσφυγικού πληθυσμού, ενώ ένα μεγάλο μέρος του διασκορπίστηκε σε άλλες περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης. Σύμφωνα με μία τοπική παράδοση, το όνομα του χωριού προέρχεται από την Ολυμπιάδα, τη μητέρα δηλαδή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, την οποία ο Βασιλιάς Κάσσανδρος είχε εξορίσει στα Αρχαία Στάγειρα ή, κατ’ άλλους, στο παρακείμενο νησάκι “Κάπρος”. Στον αρχαιολογικό χώρο θα δείτε την Πρώιμη Κλασσική Οχύρωση, την Ακρόπολη, τον Κεντρικό Υδροδοτικό Αγωγό, Κλασσικές Ελληνικές Οικίες, μία δεξαμενή νερού, μία Στοά από τους Κλασσικούς χρόνους, Λείψανα Αρχαϊκών Κτηρίων, έναν Λιθόστρωτο δρόμο μήκους 30 μέτρων, ένα Βυζαντινό Τείχος, έναν Βυζαντινό Πύργο, έναν αρχαϊκό Ναό και, ένα Υστεροκλασσικό Τείχος.

Δήμος Πολύγυρου: 23713 50 700
Νοσοκομείο Χαλκιδικής: 23710 20 101
Αστυνομία Χαλκιδικής: 23710 23 227
Αστυνομία Πολύγυρου: 23710 21 657
Τροχαία Πολύγυρου: 23710 21 662
Τουριστική Αστυνομία Πολύγυρου: 23710 21 646
Πυροσβεστική Πολύγυρου: 23710 22 798
ΚΤΕΛ Χαλκιδικής: 23710 22 309
ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης: 2310 316 555
ΚΤΕΛ Αθήνας: 210 82 25 148
Ταξί Πολύγυρος: 23710 22 460
Μουσείο Πολύγυρου: 23710 22 148
Σπήλαιο Πετραλώνων: 23730 71 170

Με λεωφορείο:

Καθημερινά πραγματοποιούνται δρομολόγια με λεωφορεία του ΚΤΕΛ από την Αθήνα για τη Θεσσαλονίκη. Από εκεί εκτελούνται καθημερινά δρομολόγια για την Χαλκιδική.

 


Με αυτοκίνητο:

Η απόσταση από την Αθήνα είναι 605χλμ.

Η απόσταση από τη Θεσσαλονίκη είναι 70χλμ.

Η απόσταση από την Πάτρα είναι 572χλμ.

Η απόσταση από τα Ιωάννινα είναι 361χλμ.

 


Αεροπορικώς:

Η Χαλκιδική εξυπηρετείται από το αεροδρόμιο “Μακεδονία” της Θεσσαλονίκης.