Ζάκυνθος

Η Ζάκυνθος είναι το τρίτο σε μέγεθος νησί των Επτανήσων, μετά την Κεφαλονιά και την Κέρκυρα, καταλαμβάνοντας έκταση 406τ.χλμ. Το σχήμα του νησιού θυμίζει ακανόνιστο τρίγωνο με βάση τον κόλπο του Λαγάνα, και κορυφή το ακρωτήρι Σκινάρι στα βόρεια. Το 1/3 περίπου του πληθυσμού του νησιού συγκεντρώνεται στην πρωτεύουσα του νησιού ενώ οι υπόλοιποι κατοικούν στους πολυάριθμους οικισμούς στο κεντρικό και ανατολικό μέρος της Ζακύνθου.

 

Το έδαφος είναι κατά τα 3/4 ορεινό με υψηλότερη κορυφή το όρος Βραχίωνας, στο κέντρο του νησιού, ενώ η μορφολογία χαρακτηρίζεται από έντονη ασυμμετρία, καθώς το ανατολικό τμήμα είναι ομαλό και ήμερο, συγκεντρώνοντας και την αγροτική παραγωγή, ενώ το δυτικό είναι άγριο με πολλούς όρμους και βραχώδεις ακτές. Το νησί έχει πλούσια βλάστηση, δάση με κωνοφόρα δέντρα και άγρια φυτά, αλλά και ελιές, πευκοδάση, καθώς και υδροχαρή φυτά στις παράλιες ακτές. Οι βροχοπτώσεις, στα τέλη του φθινοπώρου, ζωντανεύουν τα κυκλάμινα, τις φασκομηλιές και τα εννιά είδη ορχιδέας, που φύονται στο νησί. Η ευωδία του θαλασσινού κρίνου, που ευδοκιμεί τον Αύγουστο στον κόλπο του Λαγανά, ενδεχομένως οφείλεται για την ονομασία “Φιόρο του Λεβάντε”.

 

Η πανίδα είναι πλούσια με τη χελώνα καρέτα-καρέτα να είναι ο πρωταγωνιστής, ενώ πολλά είναι τα μεταναστευτικά πτηνά που σταθμεύουν στη Ζάκυνθο. Το νησί έχει αξιόλογη μουσική παράδοση και ιδιόμορφες τοπικές θρησκευτικές τελετές. Ονομαστά ζακυνθινά προϊόντα είναι το κρασί Βερντέα, το εξαιρετικό λαδοτύρι, τα μαντολάτα και οι κολόνιες. Στις εορταστικές μέρες, οι Ζακυνθινοί δεν παραλείπουν να προμηθευτούν παστέλια και φρίτουρες από τους γραφικούς παστελάδες, έξω από τους ναούς.

Τα παλαιότερα ευρήματα απολιθωμάτων στον κόλπο του Λαγανά ανήκουν στην Παλαιολιθική εποχή.

 

Σύμφωνα με τον Όμηρο, από τους πρώτους κάτοικους του νησιού ήταν ο Βασιλιάς Ζάκυνθος, γιος του Βασιλιά της Τροίας Δάρδανου, οι οποίοι έφτασαν εδώ μεταξύ 1500 και 1600π.Χ.. Στη συνέχεια το νησί κατοικήθηκε από τους Αρκάδες, των οποίων ο πολιτισμός αναπτύχθηκε παράλληλα με την αξιοποίηση του γόνιμου εδάφους. Αυτοί ίδρυσαν αποικίες, όπως η γνωστή Zakantha στην Ισπανία, της οποίας ο πολιτισμός ήκμασε για περισσότερο από έναν αιώνα όταν καταστράφηκε από τον Αννίβα το 218π.Χ.. άλλη αποικία τους ήταν οι Κοντόνιες στην Κρήτη.

 

Στη συνέχεια η Ζάκυνθος κατακτήθηκε από τον Βασιλιά Άρκισο της Κεφαλονιάς και αργότερα από τον πασίγνωστο Οδυσσέα.

Μετά την επιστροφή του Οδυσσέα στην Ιθάκη και με διαμεσολάβηση του Νεοπτόλεμου, υπογράφηκε η συνθήκη αυτονομίας και δημοκρατίας στο νησί, η πρώτη στον Ελληνικό χώρο.

Τον 6ο αιώνα π.Χ., κυκλοφόρησε το άργυρο νόμισμα , στο οποίο απεικονίζεται ο Απόλλων τρίποδος.

 

Κατά τη διάρκεια του Περσικού πολέμου η Ζάκυνθος παρέμεινε ουδέτερη, αλλά στην μάχη των Πλαταιών έλαβε μέρος κατά των Περσών, που τους έστειλαν πίσω στην Ασία.

Από το 455π.Χ. ήταν Ζακύνθου συμμάχησε με τους Αθηναίους και Κερκυραίους, που αντιμετώπισαν μαζί τους Κορίνθιους.

Μετά την ήττα των Αθηναίων στη Σικελία, η Ζάκυνθος κατακτήθηκε από τους Λακεδαιμονίους, οι οποίοι επέβαλαν ολιγαρχικό καθεστώς. Αργότερα, οι κάτοικοι του νησιού εξεγέρθηκαν και επαναπροσδιορίζονται σε δημοκρατία.

 

Κατά τη διάρκεια του Μακεδονικού πολέμου, το νησί καταλήφθηκε από τους Μακεδόνες, και αργότερα από τους Ρωμαίους.

Μετά τα πρώτα χρόνια υπό τη διοίκηση ενός Ρωμαίου Κυβερνήτη, στο νησί είχε χορηγηθεί το δικαίωμα να εφαρμόζονται δικοί του νόμοι, να έχει το δικό του δήμο, κοινοβούλιο, νομοθέτη και ένα τοπικό συμβολικό νόμισμα. Η εποχή αυτή συνέβαλε στη μεγάλη πολιτιστική ανάπτυξη της Ζακύνθου.

 

Το 34μ.Χ. η Μαρία Μαγδαληνή και η Μαρία του Κλοπά, στην πορεία τους προς την Ρώμη, φέρανε τον Χριστιανισμό στο νησί. Το όνομα του χωριού Μαριές είναι μια απόδειξη του γεγονότος αυτού. Κάθε χρόνο τελείται μεγάλη γιορτή και πανηγύρι για προς τιμή τους.

 

Κατά τη διάρκεια των Βυζαντινών χρόνων, την εποχή του Κωνσταντίνου του Μεγάλου, περιέρχεται η Ζάκυνθος στην επαρχία της Ιλλυρίας.

 

Σε αυτό το χρονικό διάστημα το νησί υπέστη επιδρομές από τους πειρατές, και στη συνέχεια από τους Σταυροφόρους, που διέρχονται από την Ανατολή προς τη Δύση.

 

Το 1084, το νησί καταλήφθηκε από τους Ενετούς και από τα τέλη του 12ου αιώνα έως το 1357, από τους Γάλλους.

 

Το 1357, οι Τόκοι εγκαταστάθηκαν στο νησί.

Η περίοδος αυτή συνοδεύτηκε από οικονομική και διοικητική οργάνωση, η οποία οδήγησε σε μια σημαντική ανάπτυξη της Ζακύνθου, μέχρι την επίθεση των Τούρκων. Αυτή τη χρονική περίοδο πολλοί κάτοικοι διέφυγαν από το νησί προς την Πελοπόννησο.

 

Το 1485, οι Βενετοί κατέλαβαν και πάλι το νησί και κάλεσαν πίσω τους κατοίκους στα σπίτια και στις περιουσίες τους. Στο περίφημο Libro d `Oro καταγράφονται τα ονόματα των ευγενών του νησιού. Το νησί γνώρισε ανάπτυξη και η πόλη απέκτησε ιδιαίτερη αρχιτεκτονική φυσιογνωμία. Από αυτά τα ιδιαίτερα αυτά χαρακτηριστικά η Ζάκυνθος πήρε το όνομα «Φλωρεντία» της Ελλάδας.

Ο πληθυσμός διαχωρίστηκε σε “nobili” (ευγενείς), “civili” (αστούς) και “Popolari” (λαϊκούς). Οι Popolari εξεγέρθηκαν κατά των nobili. Η επανάσταση είναι επίσης γνωστή ως η “εξέγερση των Ποπολάρων”.

 

Η Γαλλική Επανάσταση το 1789, έφερε τα ιδανικά της κοινωνικής ισότητας και δικαιοσύνης στο νησί. Στις 4 Ιουλίου 1797, η γαλλική σημαία αναρτήθηκε στο Κάστρο της Ζακύνθου. Καταργήθηκε η κοινωνική διάκριση και τα σχολεία άνοιξαν για όλα τα παιδιά.

 

Τον Οκτώβριο του 1798, ο Τουρκικός στόλος κατέλαβε τη Ζάκυνθο. Στις 21 Μαρτίου 1800, υπεγράφη μια συνθήκη μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας, η οποία αφορούσε τη σύσταση του πρώτου ανεξάρτητου Ελληνικού κράτους των Επτανήσων το οποίο εφαρμόστηκε για επτά χρόνια.

 

Το 1809, ο Βρετανικός στόλος κατέλαβε τη Ζάκυνθο, και στη συνέχεια έγινε η τιμητική πρωτεύουσα του Ιονίου κράτους. Ταυτόχρονα, η υπόλοιπη Ελλάδα ήταν υπό Τουρκική κατοχή. Στη Ζάκυνθο δημιουργήθηκε και ορκίστηκε, η «Φιλική Εταιρεία», η οποία προώθησε την εξέγερση κατά των Τούρκων.

 

Το έτος 1830, η Ελλάδα απέκτησε την ανεξαρτησία της. Στη συνέχεια, το 1851, ένα μέλος του Κοινοβουλίου Ιωάννης Τυπάλδος Καπελάτος πρότεινε την ένωση των Επτανήσων με την υπόλοιπη Ελλάδα. Οι Βρετανοί αντέδρασαν βίαια, αλλά οι Ζακυνθινοί υπό την ηγεσία του Κωνσταντίνου Λομβάρδου οδηγούνται στον αγώνα για την ένωση με την υπόλοιπη Ελλάδα. Τέλος, στις 21 Μαΐου 1864, η ελληνική σημαία υψώθηκε στο νησί.

 

Κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου, οι Ιταλοί και οι Γερμανοί κατέλαβαν Ζάκυνθο μέχρι την απελευθέρωσή της στις 12 Σεπτεμβρίου 1944.

 

Το 1953 στο νησί συνέβη μεγάλος σεισμός, ο οποίος συνοδεύτηκε από επταήμερη πυρκαγιά, η οποία ισοπέδωσε μεγάλο τμήμα του νησιού και όλη τη πόλη. Καταστράφηκαν τα περισσότερα μνημεία της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού και τα λίγα που παραμένουν φέρουν μια μικρή υπόδειξη του ένδοξου παρελθόντος.

Ζάκυνθος

Η πόλη της Ζακύνθου, ή αλλιώς Χώρα όπως την αποκαλούν οι νησιώτες, είναι η πρωτεύουσα του ομώνυμου νομού και αποτελεί το οικονομικό, κοινωνικό και πνευματικό κέντρο του νησιού. Η πόλη αναδομήθηκε έπειτα από τον ισχυρό σεισμό του 1953, που ισοπέδωσε την πόλη που οι περιηγητές αποκαλούσαν “Βενετία του Νότου” εξαιτίας της ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής της φυσιογνωμίας.

Σήμερα είναι ένα πολύβοο λιμάνι, παρουσιάζοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον και σπουδαία τουριστική ανάπτυξη.

 


Αλυκές

Οι Αλυκές, στα βορειοανατολικά του νησιού, αποτελούν πόλο έλξης για οικογενειακό τουρισμό και διαθέτουν αρκετά ξενοδοχεία και εστιατόρια.

Οφείλουν την ονομασία τους στις αλυκές αλατιού της περιοχής. Η παραλία χωρίζεται στα δύο από το ρέμα του Σκούρτη ενώ προσφέρεται για θαλάσσια σπορ. Οι Αλυκές απέχουν 15 λεπτά από το Καταστάρι, το μεγαλύτερο οικισμό του νησιού μετά την πρωτεύουσα.

Στην ευρύτερη περιοχή ανήκουν το Αμμούδι και ο Αλικανάς, που εξελίσσεται σε σπουδαίο τουριστικό θέρετρο.

 


Αργάσι

Το Αργάσι είναι ένα πολυσύχναστο τουριστικό θέρετρο, σε απόσταση 4χλμ. από την πρωτεύουσα του νησιού. Διαθέτει στενή παραλία και ξενοδοχειακά συγκροτήματα που ανηφορίζουν τις πλαγιές του όρους Σκοπός. Αξιοθέατα της περιοχής είναι το πέτρινο γεφύρι στην ακρογιαλιά, που χτίστηκε το 1806, και η Καμάρα, στη θέση Βρυσάκια, η οποία αποτελεί τμήμα σημαντικού αρδευτικού έργου της Αγγλοκρατίας.

Στο λόφο πάνω από το Αργάσι, υπάρχει Παιχνιδούπολη και Μικρός Ζωολογικός Κήπος. Μάλιστα, στην έξοδο του οικισμού βρίσκεται ο πύργος του Δομενεγίνη, γνωστός ως Διαβολόσπιτο, εξαιτίας της φήμης ότι ήταν στοιχειωμένος.

 


Βασιλικός

Η χερσόνησος του Βασιλικού βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλευρά του νησιού και αποτελεί μία από τις ωραιότερες περιοχές, με πλούσια βλάστηση, εντυπωσιακές παραλίες και υπέροχη θέα προς την Πελοπόννησο, ιδιαίτερα κατά την Ανατολή του ηλίου. Ο οικισμός Βασιλικός είναι μικρός και αραιοκατοικημένος ενώ απέχει 15χλμ. από την πρωτεύουσα.

Στο κατώτατο σημείο της χερσονήσου βρίσκεται η ομορφότερη παραλία του νησιού, η αμμουδιά του Γέρακα, καλά προφυλαγμένη από τους ανέμους, με αβαθή γαλάζια νερά.

 


Βολίμες

Οι Βολίμες είναι ένα γραφικό ορεινό χωριό που βρίσκεται 32,5 χιλιόμετρα βορειοδυτικά από την πόλη της Ζακύνθου.

Στη περιοχή υπάρχουν πολλά ενοικιαζόμενα διαμερίσματα, ξενοδοχεία και βίλες για αυτούς που θέλουν να περάσουν τις διακοπές τους ήρεμα και ξεκούραστα σε ένα ήσυχο μέρος με μαγευτική πανοραμική θέα.

Στην περιοχή υπάρχουν αρκετές εκκλησίες που αξίζει να επισκεφθείτε. Επίσης αξίζει να επισκεφθείτε τα κοντινά παραδοσιακά χωριουδάκια με τα γραφικά πετρόκτιστα σπίτια και τη ζεστή φιλοξενία.

Σε απόσταση 3,5 χιλιομέτρων βρίσκεται η βεράντα από όπου μπορείτε να θαυμάσετε τη παραλία Ναυάγιο με το γαλαζοπράσινο χρώμα της θάλασσας και το λευκό χρώμα τις άμμου, μια από τις πιο γνωστές παραλίες του νησιού.

Στη περιοχή υπάρχουν πολλές ταβέρνες με φιλική εξυπηρέτηση και ζεστή ατμόσφαιρα που σερβίρουν παραδοσιακά φαγητά.

 


Καλαμάκι

Το Καλαμάκι απέχει 5χλμ. από την πόλη κι αποτελεί αξιόλογο τουριστικό θέρετρο του νησιού. Από εκεί, ξεκινάει η αχανής παραλία του όρμου του Λαγανά, μήκους 9χλμ. με αμμόλοφους, ψιλή άμμο και αβαθή νερά.

Η εντυπωσιακή παραλία, εκτός από επίκεντρο της τουριστικής βιομηχανίας της Ζακύνθου, αποτελεί και σημαντικό βιότοπο, καθώς εδώ καταφεύγει για την ωοτοκία της η θαλάσσια χελώνα καρέτα-καρέτα.

 


Καμπί

Το Καμπί είναι ένα μικρό χωριό περιτριγυρισμένο από ελιές και αμπέλια. Βρίσκεται κυριολεκτικά στην άκρη του γκρεμού, αντικρίζοντας τον όρμο της Σχίζας και το ανοιχτό πέλαγος, από ύψος 300 μέτρων, προσφέροντας εντυπωσιακή θέα στους επισκέπτες, οι οποίοι συρρέουν για να θαυμάσουν το ηλιοβασίλεμα.

Αξιοθέατο της περιοχής αποτελούν το μυκηναϊκό νεκροταφείο, με τους λαξευτούς τάφους και ο μεγάλος σταυρός, λίγο έξω από το χωριό που αποτελεί μνημείο εμφυλίων συρράξεων του 1940.

 


Κερί

Η περιοχή Λίμνη Κεριού βρίσκεται 20χμ νοτιοδυτικά της πόλης της Ζακύνθου. Πήρε το όνομά του από το χωριό Κερί και από την αποξηραμένη πια λίμνη της περιοχής.

Είναι ένα μέρος πλούσιο σε ιστορία και παράδοση καθώς εκεί ζούσε ο Ηρόδοτος. Είναι μια καταπράσινη περιοχή με πολλούς ελαιώνες και αμπελώνες.

Η καθαρή αμμώδης παραλία είναι ιδανική για οικογένειες και ζευγάρια που θέλουν να περάσουν αξέχαστες διακοπές. Από την παραλία έχετε θέα το ακατοίκητο νησί Μαραθονήσι στο οποίο γεννά τα αυγά της κάθε καλοκαίρι η θαλάσσια χελώνα Καρέτα-Καρέτα.

Στον παραλιακό δρόμο και στη περιοχή υπάρχουν πολλές ταβέρνες που σερβίρουν γευστικά παραδοσιακά πιάτα.

Στο μικρό λιμανάκι μπορείτε να προσαράξετε το σκάφος σας ή να πάρετε κάποιο από τα καραβάκια που κάνουν συχνά δρομολόγια στο Μαραθονήσι και στις κοντινές θαλάσσιες σπηλιές.

Η περιοχή Λίμνη Κεριού είναι μια από τις καλύτερες περιοχές του νησιού για καταδύσεις, θα σας μαγέψει η πλούσια θαλάσσια ζωή και οι πολλές σπηλιές για να εξερευνήσετε. Θα βρείτε ένα κέντρο καταδύσεων που θα σας προσφέρει την δυνατότητα για οργανωμένες και ασφαλείς καταδύσεις σε κοντινά σημεία. Θα θαυμάσετε τον υποβρύχιο κόσμο, τους αστερίες και τα πολύχρωμα ψάρια και μπορεί να δείτε και τη θαλάσσια χελώνα να κολυμπά δίπλα σας.

 


Λαγανάς

Ο Λαγανάς, ένα άλλοτε άσημο χωριό στην έξοδο ενός ρεύματος όπου κατασκευάζονταν λαγήνια, αποτελεί, σήμερα, κοσμοπολίτικο θέρετρο με 24ωρη τουριστική κίνηση. Η περιοχή προσελκύει χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο καθώς διαθέτει πλήθος ξενοδοχείων, μπαρ και εστιατορίων, ενώ η ανυπέρβλητη παραλία προσφέρει τις περισσότερες ευκαιρίες για θαλάσσια σπορ από κάθε άλλη στη Ζάκυνθο.

 


Μαχαιράδο

Το Μαχαιράδο είναι ένα γραφικό χωριό που βρίσκεται 10 χιλιόμετρα δυτικά από την πόλη της Ζακύνθου και έχει περίπου 1000 μόνιμους κατοίκους.

Στο χωριό και στη γύρω περιοχή υπάρχουν αρκετά ενδιαφέροντα αξιοθέατα για να δει ο επισκέπτης. Όπως η εκκλησία Υπαπαντή του 14ου αιώνα που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την αρχιτεκτονική της και για τα ανάγλυφα διακοσμητικά της.

Στη γύρω περιοχή υπάρχουν πολλές καλές ταβέρνες που σερβίρουν παραδοσιακά πιάτα.

Ο επισκέπτης έχει πολλές επιλογές για κολύμπι στις κοντινές παραλίες του κόλπου του Λαγανά που απέχουν περίπου 6-8 χιλιόμετρα από το χωριό ή στις πιο ήσυχες της νοτιοδυτικής ακτής του νησιού της Ζακύνθου.

Κάθε καλοκαίρι, την πρώτη Κυριακή του Ιουλίου, την ημέρα της γιορτής της Αγίας Μαύρας γίνεται μεγάλο πανηγύρι στην παλιά εκκλησία της Αγίας Μαύρας.

 


Τραγάκι

Το Τραγάκι βρίσκεται στην πλαγιά του λόφου Καβελάρη, σε απόσταση 2χλμ. από την ακτή.

Πρόκειται για ένα γραφικό χωριό, το οποίο μαζί με τον οικισμό της Κυψέλης, προσφέρουν μία ενδιαφέρουσα εικόνα της προσεισμικής αγροτικής Ζακύνθου.

 


Τσιλιβί

Το Τσιλιβί βρίσκεται σε απόσταση 5χλμ. από την πόλη, σε έναν απάνεμο κόλπο που προστατεύεται από το ακρωτήρι Γιδάκια και εξελίσσεται σε ένα από τα πλέον αναπτυσσόμενα θέρετρα της ανατολικής ακτής.

Ο παραλιακός οικισμός έχει πλέον συνενωθεί με το χωριό του Πλάνου, σε απόσταση 1χλμ. προς την ενδοχώρα.

Στην περιοχή λειτουργούν εστιατόρια, νεανικά στέκια, ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και κάμπινγκ.

Ελαιόλαδο

Όλη η ποσότητα ελαιόλαδου παράγεται τοπικά, καθώς σχεδόν όλοι οι χωρικοί έχουν δικά τους ελαιόδεντρα. H συγκομιδή των καρπών γίνεται τον Νοέμβριο.

Το λάδι που παράγεται είναι αγνό παρθένο ελαιόλαδο με χαρακτηριστική γεύση.

 

Κρασί

Υπάρχουν πολλά τοπικά κρασιά. Μερικά παράγονται και εμφιαλώνονται από εταιρίες στο νησί αλλά τα περισσότερα παράγονται από ντόπιους κατοίκους από τα δικά τους αμπέλια.

Γύρω στον Αύγουστο γίνεται η συγκομιδή των σταφυλιών και μετατρέπονται σε κρασί τον Σεπτέμβρη περίπου.

 

Σταφίδες

Οι Ζακυνθινές σταφίδες αποξηραίνονται φυσικά από τον ήλιο και αυτή τη διαδικασία μπορούν να τη δουν όσοι επισκεφτούν το νησί τον Αύγουστο.

 

Τυρί

Η Ζάκυνθος φημίζεται για το μοναδικό λαδοτύρι το οποίο παράγει.

Παράγεται από κατσικίσιο και προβατίσιο γάλα και διατηρείται σε ελαιόλαδο. Έχει ιδιαίτερη, έντονη και αλμυρή γεύση και ανήκει στη κατηγορία σκληρού επιτραπέζιου τυριού.

 

Μέλι

Πολλοί ντόπιοι έχουν δικές τους κυψέλες και παράγουν πολύ γευστικό μέλι.

 

Μαντολάτο

Το μαντολάτο είναι ένα τοπικό γλύκισμα που παρασκευάζεται από ασπράδια αυγών, αμύγδαλα, ζάχαρη και μέλι και καταναλώνεται συχνά κατά την περίοδο του καρναβαλιού.

 

Φυτούρα

Η φυτούρα είναι ένα άλλο τοπικό γλυκό που πωλείται σε πάγκους στην άκρη του δρόμου κατά τη διάρκεια των πανηγυριών. Παράγεται από σιμιγδάλι, τηγανίζεται και σερβίρεται πασπαλισμένο με ζάχαρη και κανέλα.

 

Παστέλι

Είναι ένα τοπικό γλυκό που παρασκευάζεται από σουσάμι, αμύγδαλα και μέλι και μπορείτε να το βρείτε σε καταστήματα με τοπικά προϊόντα ή σε πάγκους στην άκρη του δρόμου σε πανηγύρια.

 

Κεραμικά Είδη

Η Ζάκυνθος έχει πολλά εργαστήρια κεραμικής όπου καλλιτέχνες παράγουν όμορφα χειροποίητα είδη κεραμικής. Μερικά εργαστήρια δίνουν την ευκαιρία στους επισκέπτες να παρακολουθήσουν ζωντανά τη διαδικασία ή ακόμη και να δημιουργήσουν δικά τους κομμάτια.

Τα κεραμικά είδη κατασκευάζονται με την παρακάτω διαδικασία: Τοποθετείται πηλός σε καλούπι, το αντικείμενο διακοσμείται με ακίδες και παραδοσιακά εργαλεία, ψήνετε σε καμίνι, χρωματίζεται και τέλος στιλβώνεται.

Αυτοί οι παραδοσιακοί μέθοδοι στο χέρι και τα σχέδια που υπάρχουν από τα Βυζαντινά χρόνια καθιστούν κάθε κομμάτι μοναδικό.

Γαλάζιες Σπηλιές

Οι Γαλάζιες Σπηλιές βρίσκονται στο βόρειο τμήμα της Ζακύνθου και πρόκειται για ένα από τα πιο γνωστά αξιοθέατα του νησιού. Οι ασυνήθιστες σπηλιές ανακαλύφθηκαν το 1897 και η μεγαλύτερη αποκαλείται Blue Grotto.

Για να τις επισκεφθείτε πρέπει να ενοικιάσετε ένα σκάφος ή να συμμετάσχετε σε μια από τις εκδρομές που διοργανώνουν τα τουριστικά πρακτορεία. Το πιο κοντινό σημείο από όπου μπορείτε να πάρετε ένα σκάφος είναι το λιμάνι του Αγίου Νικολάου κοντά στις Βολίμες αλλά πλοία ξεκινούν και από πολλά άλλα σημεία.

Τα χρώματα στις σπηλιές είναι εντυπωσιακά και πρέπει να τα δείτε για να το πιστέψετε. Η θαλάσσια περιοχή κοντά στις σπηλιές είναι ιδανική και για κολύμπι με αναπνευστήρα.

 


Ενετικό Κάστρο

Το Ενετικό Κάστρο, στο λόφο της Μπόχαλης, στα περίχωρα της πόλης της Ζακύνθου χτίστηκε το 1480 και λίγο μετά ένα τμήμα του καταστράφηκε από τους Τούρκους εισβολείς. Από το 1514 και ύστερα επισκευάστηκε και κάποια στιγμή έγινε πρωτεύουσα του νησιού. Σήμερα είναι ένα ερείπιο, αλλά αξίζει ακόμη να το επισκεφτείτε καθώς προσφέρει εξαιρετική θέα της πόλης από ψηλά, της θάλασσας του Ιονίου και της περιοχής της Πελοποννήσου.

Πριν να χτιστεί το κάστρο, υπήρχε μια ακρόπολις σε αυτό το σημείο. Η πύλη της εισόδου δείχνει ξεκάθαρα την Ενετική επιρροή καθώς είναι εμφανές το λιοντάρι του Αγίου Μάρκου, χαρακτηριστικό Ενετικό σύμβολο.

Το κάστρο περιβάλλεται από πεύκα και αποτελεί μια πολύ όμορφη τοποθεσία όπου μπορείτε να κατανοήσετε καλύτερα την Ζακυνθινή ιστορία και να απολαύσετε την αίσθηση ηρεμίας που προσφέρει.

 


Ναυάγιο

Το πιο διάσημο αξιοθέατο της Ζακύνθου.

Αυτή η γραφική παραλία ξεχώρισε, όταν ένα πλοίο ναυάγησε εκεί πριν από 20 περίπου χρόνια, αφού προσέκρουσε στα βράχια λόγω άσχημου καιρού. Το πλοίο προσπαθούσε να ξεφύγει από το Ελληνικό Ναυτικό καθώς μετέφερε παράνομα τσιγάρα. Ευτυχώς, κανείς από το πλήρωμα δεν τραυματίστηκε.

Το ναυάγιο βρίσκεται στη μέση μιας όμορφης βοτσαλώδους παραλίας που περιβάλλεται από λευκούς γκρεμούς και γαλάζια εντυπωσιακά νερά.

Την παραλία του Ναυαγίου μπορείτε να την απολαύσετε με δυο τρόπους: είτε να την επισκεφθείτε με πλοίο ή σκάφος, είτε να τη δείτε από την εξέδρα. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος πρόσβασης σε αυτή.

Εκδρομές με πλοίο ξεκινούν από πολλά σημεία του νησιού όπως είναι το Σκινάρι, οι Αλυκές, το λιμάνι του Αγίου Νικολάου και η πόλη της Ζακύνθου. Η εξέδρα βρίσκεται κοντά στο χωριό της Αναφωνήτριας και μπορείτε να μεταβείτε εκεί με αυτοκίνητο. Υπάρχει αρκετός χώρος για στάθμευση και υπάρχουν πινακίδες με οδηγίες για να τη βρείτε εύκολα.

Πρόκειται αναμφισβήτητα για μια μοναδική εμπειρία και όποιον τρόπο και αν επιλέξετε να απολαύσετε την παραλία του Ναυαγίου, θα σας μείνει σίγουρα αξέχαστη.

 


Πέτρινο Πάρκο Ασκός

Το Πέτρινο Πάρκο Ασκός βρίσκεται στη βόρεια Ζάκυνθο, ένα χιλιόμετρο από το λιμάνι του Αγίου Νικολάου Βολιμών.

Είναι ένας οροθετημένος χώρος 500 στρεμμάτων από τα οποία ο επισκέπτης περιηγείται στα 100 από αυτά. Τα υπόλοιπα χρησιμοποιούνται για την ελεύθερη βοσκή των ζώων του πάρκου για την παραγωγή ζωοτροφών και για την καλλιέργεια διαφόρων οπωροφόρων δένδρων.

Μέσα σε αυτό το χώρο ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να συναντήσει όλη τη χλωρίδα και την πανίδα της Ζακύνθου, 200.000 περίπου αυτοφυή φυτά, θάμνους και δένδρα και εκατοντάδες ζώα που ζουν ελεύθερα στις φυσικές τους συνθήκες.

Επίσης σε διάφορα σημεία βρίσκονται διάφορες πέτρινες κατασκευές, όπως παλαιά πετρόκτιστα οικήματα (στάβλοι), στέρνες πολλών αιώνων φτιαγμένες μέσα στην πέτρα και διάφορες συνθέσεις πέτρας και ξύλου που δένουν αρμονικά με το περιβάλλον.

 


Μουσεία

Τα δύο πιο γνωστά μουσεία είναι το Μουσείο Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Τέχνης και το μουσείο Σολωμού και Κάλβου, τα οποία βρίσκονται στη πόλη της Ζακύνθου, την πρωτεύουσα του νησιού. Το Βυζαντινό Μουσείο έχει πολλά ενδιαφέροντα εκθέματα κυρίως όμως είναι γνωστό για τις αγιογραφίες και για τα εκθέματα τα οποία κυμαίνονται από τον 12ο -18ο αιώνα.

Το Μουσείο Σολωμός και Κάλβος εκθέτει προσωπικά αντικείμενα σπουδαίων Ζακυνθινών.

Ένα άλλο επίσης ενδιαφέρον μουσείο, είναι το μουσείο του Γρηγόριου Ξενόπουλου, ενός σπουδαίου συγγραφέα και δημοσιογράφου, το μουσείο επίσης εκθέτει προσωπικά αντικείμενα του, χειρόγραφα και έπιπλα.

Στα περίχωρα της πόλης της Ζακύνθου, στο Τσιλιβί, 7 χιλιόμετρα βορειανατολικά, βρίσκεται το Ναυτικό Μουσείο Μιλάνειο. Ιδρυτής του μουσείου είναι ο Αντώνης Μυλωνάς ο οποίος έδωσε το όνομα του σε αυτό. Περιλαμβάνει υδατογραφίες που φανερώνουν όλη την εξέλιξη της ναυτιλίας στη χώρα μας, ενώ περιέχει και μια μεγάλη ποικιλία από βυζαντινά πλοία από την αρχή της βυζαντινής ιστορίας μέχρι και την καταστροφή της, το 1453 από τους Τούρκους.

Αλυκές και Αλυκανά

Οι παραλίες των Αλυκών και του Αλυκανά ενώνονται από μια μεγάλη αμμώδη παραλία (περίπου 3χμ μακριά). Αυτές οι παραλίες είναι βόρειο-ανατολικά της Ζακύνθου, οι διάσημες Μπλε Σπηλιές και το Ναυάγιο είναι προσιτά από αυτές τις περιοχές. Οι Αλυκές είναι ένα μικρό φιλικό μέρος με μεγάλη ποικιλία από μπαρ, εστιατόρια, ταβέρνες, μαγαζιά και σούπερ μάρκετ, τα περισσότερα από τα οποία είναι στον κεντρικό δρόμο. Είναι ένα δημοφιλές μέρος για οικογένειες και ζευγάρια, πολλοί επισκέπτες έρχονται κάθε χρόνο, ευχαριστημένοι από το καλό κλίμα, τις λαμπερές παραλίες και το πράσινο γραφικό βουνό.

Η παραλία στις Αλυκές είναι κατάλληλη για κολυμβητές όλων των επιπέδων και είναι ασφαλής για τα παιδιά καθώς η θάλασσα κατηφορίζει ήπια και είναι ρηχή για μεγάλη απόσταση.

Ο Αλυκανάς είναι ένα μέρος που περιβάλλεται από ελαιώνες. Υπάρχουν πολλά μπαρ, ταβέρνες, και εστιατόρια που σερβίρουν τοπική και διεθνή κουζίνα, ο Αλυκανάς έχει πολλά εστιατόρια που ειδικεύονται στα θαλασσινά. Πολλοί επισκέπτες περπατούν από τον Αλυκανά στις Αλυκές καθώς τα δύο μέρη είναι πολύ κοντά.

  • Χρόνος μεταφοράς από το αεροδρόμιο: περίπου 30 λεπτά.
  • Χρόνος μεταφοράς από την πόλη της Ζακύνθου: περίπου 20 λεπτά.

 


Αργάσι

Η παραλία Αργάσι βρίσκεται νότιο-ανατολικά της Ζακύνθου, στη περιοχή Αργάσι. Η παραλία είναι αμμώδης και έχει πολλές σπηλιές για να εξερευνήσετε και θαλάσσια αθλήματα για διασκεδαστικές καλοκαιρινές μέρες. Η περιοχή έγινε γρήγορα μια από τις πιο δημοφιλής στο νησί προσφέροντας πολλές επιλογές από μαγαζιά, κλαμπ, εστιατόρια, μπαρ και παραδοσιακές Ελληνικές ταβέρνες.

Τα παιδιά θα βρουν πολλά σε αυτή τη περιοχή για να τα κρατήσουν απασχολημένα όπως μίνι γκολφ, διασκεδαστικό κάστρο, και φάρμα ζώων είναι μερικά από τα πράγματα που σίγουρα θα αγαπήσουν. Αυτό το μέρος αν και είναι γεμάτο κίνηση έχει μερικές ήσυχες περιοχές που είναι κατάλληλες για αυτούς που θέλουν να περάσουν ήσυχες διακοπές αλλά όχι απομονωμένες.

  • Χρόνος μεταφοράς από το αεροδρόμιο: περίπου 15 λεπτά.
  • Χρόνος μεταφοράς από την πόλη της Ζακύνθου: περίπου 5 λεπτά.

 


Μπούκα

Η Μπούκα είναι βόρεια του Τσιλιβί και κοντά στο Τραγάκι. Η παραλία της Μπούκας είναι μια μικρή αμμώδη παραλία με καθαρά κρυσταλλικά νερά. Η κύρια έλξη αυτής της παραλίας είναι ότι δεν είναι πολυσύχναστη, ιδανική για αυτούς που τους αρέσει να κάνουν ηλιοθεραπεία ή να κολυμπούν ήρεμα. Άλλες μεγάλες παραλίες είναι εύκολα προσιτές και θαλάσσια αθλήματα είναι διαθέσιμα από μεγαλύτερες παραλίες της περιοχής. Η Μπούκα είναι μια μικρή ήσυχη περιοχή με ένα μικρό λιμάνι αλιείας. Αυτή η περιοχή έχει καταφέρει να κρατήσει τις Ελληνικές παραδόσεις και την ηρεμία παρά του ότι είναι κοντά στην περιοχή Τσιλιβί και απέχει μόνο 15 λεπτά από την πόλη της Ζακύνθου. Οποιοσδήποτε αναζητεί ένα μέρος για ξεκούραση και ηρεμία είναι σίγουρο ότι δεν θα απογοητευτεί αν μείνει εδώ.

  • Χρόνος μεταφοράς από το αεροδρόμιο: περίπου 25 λεπτά.
  • Χρόνος μεταφοράς από την πόλη της Ζακύνθου: περίπου 15 λεπτά.

 


Γέρακας

Ο Γέρακας συχνά χαρακτηρίζεται ως η καλύτερη παραλία στο νησί και πολλοί επισκέπτες γοητεύονται, η παραλία έχει χαρακτηριστεί ως μια από τις καλύτερες παραλίες στην Ευρώπη από την εφημερίδα “The Times”. Περιβάλλεται από φυσική ομορφιά και γαλήνη κάνοντάς την ακόμα πιο ελκυστική. Είναι ένας μεγάλος κόλπος με χρυσή αμμουδιά, ρηχά ασφαλή νερά και χαμηλούς βράχους που δίνουν στην παραλία προστασία και αίσθηση απομόνωσης. Αυτή η παραλία δεν είναι αγαπητή μόνο από τους ανθρώπινους επισκέπτες, αλλά επίσης και η θαλάσσια χελώνα Καρέτα-Καρέτα γεννά τα αυγά της εδώ, η παραλία είναι μέρος του Εθνικού Θαλάσσιου πάρκου και οι επισκέπτες πρέπει να είναι προσεκτικοί ώστε να μην διαταράσσουν τα αυγά της χελώνας. Τα θαλάσσια αθλήματα δεν είναι διαθέσιμα σε αυτή τη παραλία για την προστασία της χελώνας. Δύο ταβέρνες στην παραλία σας παρέχουν αυτά που χρειάζεστε.

  • Χρόνος μεταφοράς από την πόλη της Ζακύνθου: περίπου 25 λεπτά.

 


Λαγανάς

Ο Λαγανάς είναι η πιο δημοφιλής παραλία του νησιού, γνωστή για τη ζωντάνια και τα πολυσύχναστα μέρη. Η αμμώδης παραλία έχει 5χμ έκταση, με απαλή κατηφόρα μέσα στα καθαρά ζεστά νερά. Αυτή η παραλία αποτελεί μέρος του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου, το οποίο εργάζεται για να προστατεύσει την θαλάσσια χελώνα Καρέτα-Καρέτα που γεννά τα αυγά της στην παραλία. Μερικά θαλάσσια σπορ και ταξίδια με βάρκα είναι διαθέσιμα για να δείτε τις χελώνες, αλλά τα θαλάσσια αθλήματα κρατούν ελάχιστα για να αποφευχθεί η διαταραχή της χελώνας. Υπάρχουν πάρα πολλά παραθαλάσσια μπαρ, εστιατόρια και ταβέρνες στην παραλία καθώς και διάφορα άλλα μαγαζιά. Ένα μεγάλο πλεονέκτημα αυτού του μέρους είναι ότι είναι πολύ επίπεδο και έτσι όλα είναι σε κοντινές αποστάσεις και εύκολα μπορείς να πας περπατώντας.

  • Χρόνος μεταφοράς από το αεροδρόμιο: περίπου 5 λεπτά.
  • Χρόνος μεταφοράς από την πόλη της Ζακύνθου: περίπου 15 λεπτά.

 


Ναυάγιο

Αυτή η παραλία λέγετε και κοιλότητα λαθρεμπόρων. Είναι το πιο δημοφιλές αξιοθέατο και μια από τις πιο φωτογραφημένες παραλίες στο κόσμο.

Σε αυτή τη παραλία υπάρχει πρόσβαση μόνο με καράβι, αλλά μπορείτε επίσης να δείτε τη θέα από μια εξέδρα η οποία βλέπει κάτω, σε αυτή την ειδυλλιακή παραλία.

Η ιστορία της παραλίας είναι η εξής, ήταν ένα ακτοπλόο που μετέφερε λαθραία τσιγάρα και ποτά όταν το Ελληνικό Λιμενικό το καταδίωξε, το ακτοπλόο ναυάγησε και καταστράφηκε στην παραλία ως αποτέλεσμα του κακού καιρού που υπήρχε στη περιοχή.

Άσπρα βότσαλα και μια μικρή έκταση από αμμουδιά αποτελούν την παραλία η οποία περιτριγυρίζεται από λαμπερό γαλάζιο-τυρκουάζ νερό. Το ταξίδι σας στη Ζάκυνθο δεν θα ολοκληρωθεί εάν δεν επισκεφτείτε το Ναυάγιο!

 


Πόρτο Κούκλα

Το Πόρτο Κούκλα θεωρείται μια από τις καλύτερες παραλίες στη Ζάκυνθο, διατηρεί το άρωμα της Ελληνικής παράδοσης και έχει μια ήρεμη ατμόσφαιρα, ιδανική για όποιον επιθυμεί να χαλαρώσει στο καλοκαιρινό του μπάνιο και να κολυμπήσει με ένα θαυμάσιο περιβάλλον στο φόντο. Υπάρχουν μερικές ταβέρνες και μπαρ, τα οποία έχουν άνετο και φιλικό περιβάλλον, ιδανικό για αξέχαστες νύχτες.

  • Χρόνος μεταφοράς από το αεροδρόμιο: περίπου 15 λεπτά.
  • Χρόνος μεταφοράς από την πόλη της Ζακύνθου: περίπου 25 λεπτά.

 


Πόρτο Ρόμα

Το Πόρτο Ρόμα είναι μια ειδυλλιακή παραλία νότιο ανατολικά του νησιού, στην περιοχή που λέγεται Βασιλικός. Η παραλία είναι άθικτη και η γύρω περιοχή παραμένει ανέγγιχτη και μη αναπτυγμένη, ιδανική για επισκέπτες που επιθυμούν μια ήσυχη μέρα στην παραλία. Η παραλία είναι αμμώδης με κρυστάλλινα νερά και ασφαλής για τα παιδιά. Αυτή τη παραλία παρά το ότι είναι μικρή έλκεται από πολλούς επισκέπτες, αλλά ποτέ δεν έχει πολύ κόσμο (ειδικά πριν το μεσημέρι!). Υπάρχει ένα μπαρ και μερικές ταβέρνες δίπλα στην παραλία για ότι χρειάζεστε.

  • Χρόνος μεταφοράς από το αεροδρόμιο: περίπου 30 λεπτά.
  • Χρόνος μεταφοράς από την πόλη της Ζακύνθου: περίπου 20 λεπτά.

 


Τσιλιβί

Η παραλία Τσιλιβί είναι μια καθαρή αμμώδης παραλία και έχει αναγνωριστεί με το διεθνές Βραβείο της Μπλε Σημαίας, το οποίο δίνεται μόνο στις παραλίες που πληρούν τα ακριβή κριτήρια για καθαρές ακτές. Η παραλία είναι ασφαλής για τα παιδιά καθώς είναι ρηχή και αμμώδης. Πολλά θαλάσσια αθλήματα διατίθενται στην παραλία όπως, wind surfing, θαλάσσιο σκι, μπανάνα, pedalos, jet skiing, paragliding και πολλά άλλα!

  • Χρόνος μεταφοράς από το αεροδρόμιο: περίπου 20 λεπτά.
  • Χρόνος μεταφοράς από τη πόλη της Ζακύνθου: περίπου 10 λεπτά.

Η Ζάκυνθος είναι ένα νησί που τηρεί την παράδοση, γιορτάζοντας όλες τις μεγάλες θρησκευτικές γιορτές.

 

Το Πάσχα γιορτάζεται με τον παραδοσιακό επτανησιακό τρόπο που περιλαμβάνει μεταφορά του εσταυρωμένου, σπάσιμο κανατιών και άλλα.

 

Στις 24 Αυγούστου και στις 17 Δεκεμβρίου γίνεται λιτανεία του Αγίου Διονυσίου συνοδευόμενη από καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.

 

Στις Βόλιμες, γίνεται το Πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής στις 26 Ιουλίου και του Αγίου Δημητρίου στις 26 Οκτωβρίου.

Στο Κερί, το πανηγύρι της Παναγίας της Κεριώτισσας γίνεται τη δεύτερη μέρα του Πάσχα, ενώ διοργανώνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις (θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παρατάσεις, εκθέσεις κ.τ.λ.) τους θερινούς μήνες, τόσο στην πόλη της Ζακύνθου, από το Δήμο, όσο και στο Τραγάκι και τις Βόλιμες.

Διαμονή

Εάν έχετε προγραμματίσει να κάνετε τις διακοπές σας στη Ζάκυνθο, θα βρείτε καταλύματα που ανταποκρίνονται σε όλα τα γούστα και σε κάθε προϋπολογισμό. Μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε μια ποικιλία από ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, αλλά και στούντιο και διαμερίσματα, ανάλογα με τις απαιτήσεις και τις ανάγκες σας.

 

Τα ζευγάρια μπορούν να προτιμήσουν κάποιο ξενοδοχείο ή ενοικιαζόμενο δωμάτιο, ενώ όσοι από εσάς ταξιδεύετε με την οικογένειά σας ή με φίλους μπορείτε να επιλέξετε κάποιο διαμέρισμα. Για τις πολύ μεγάλες παρέες υπάρχουν ευρύχωρες βίλες.

 

Η Ζάκυνθος διαθέτει ξενοδοχεία με θέα στη θάλασσα ή το βουνό, ενώ όλες οι τουριστικές μονάδες προσφέρουν πακέτα διακοπών που περιλαμβάνουν διαμονή, ενοικίαση αυτοκινήτου κι εκδρομές.  Για το λόγο αυτό συμβουλευτείτε τη Διεύθυνση του ξενοδοχείου που θα επιλέξετε για τη διαμονή σας.

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διαμονή σας στη Ζάκυνθο, δείτε μια λίστα με διαμερίσματα, στούντιο, βίλες και δωμάτια, κι επιλέξτε αυτό που σας ταιριάζει.

 


Διασκέδαση

Στη Ζάκυνθο θα βρείτε μεγάλο αριθμό κέντρων διασκέδασης, κυρίως στα δημοφιλή τουριστικά θέρετρα Λαγανάς, Αργάσι, Αλυκές, Αλικανάς, όπου υπάρχουν μεγάλα κλαμπ και μπαρ για όλα τα γούστα. Η πόλη της Ζακύνθου και ο Βασιλικός αποτελούν εξαιρετικές επιλογές για ν’ απολαύσετε το γεύμα σας με τη συνοδεία μια Ζακυνθινής καντάτας. Κατά τη διάρκεια της διαμονής σας στη Ζάκυνθο θα γευτείτε νόστιμα παραδοσιακά πιάτα, όπως κόκορας κρασάτος, κουνέλι κοκκινιστό, αλλά και το παραδοσιακό γλυκό “φυτούρα”, φτιαγμένο από τηγανισμένο σιμιγδάλι με ζάχαρη και κανέλα.

 

Για να πάρετε μια γεύση απ’ την παραδοσιακή ζωή της Ζακύνθου, σας προτείνουμε να παραστείτε σε κάποιο πανηγύρι ή εκδήλωση. Στην πόλη της Ζακύνθου, στο Τραγάκι και τις Βολίμες λαμβάνουν χώρα πολιτιστικές εκδηλώσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, οι οποίες περιλαμβάνουν συναυλίες, θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις.

 


Καιρός

Το κλίμα της Ζακύνθου είναι ιδανικό για ευχάριστες διακοπές.  Ο χειμώνας στο νησί είναι ήπιος με συχνές βροχοπτώσεις, χάρη στις οποίες το νησί διαθέτει πυκνή βλάστηση. Ο καιρός τους θερινούς μήνες είναι ζεστός και ξηρός, αλλά η θερμοκρασία διατηρεί μια ευχάριστη, δροσερή ατμόσφαιρα, καθώς φυσά το Μελτέμι τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Την άνοιξη και το φθινόπωρο ο καιρός είναι υπέροχος, με θερμά πρωινά αλλά πιο ψυχρά βράδια, γι’ αυτό σας προτείνουμε να έχετε μαζί σας μια ελαφριά ζακέτα.

Αστυνομικό τμήμα Ζακύνθου 26950 27791 26950 28341
Αστυνομικό τμήμα Λαγανά 26950 51251 26950 52022
Αστυνομικό τμήμα Αλυκανά 26950 83217
Τουριστική αστυνομία 26950 27367
Λιμεναρχείο 26950 28117 26950 28118
Νοσοκομείο 26950 59100
ΕΚΑΒ 26950 23166
Πυροσβεστική 26950 22199
Δασαρχείο 26950 41125
Δικαστήρια 26950 28347
ΟΤΕ 26950 59300 26950 42499
Ταχυδρομείο 26950 42418
Αεροδρόμιο 26950 28322
ΚΤΕΛ 26950 42656
Λιμεναρχείο Κυλλήνης 26230 92211
Ραδιο-ταξί 26950 48400

Μπορείτε να φτάσετε στη Ζάκυνθο με αεροπλάνο ή συμβατικό πλοίο.

 

Υπάρχουν εσωτερικές πτήσεις από την Αθήνα για τη Ζάκυνθο, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

 

Μπορείτε να βρείτε επίσης πτήσεις τσάρτερ από πολλές ευρωπαϊκές πόλεις.

 

Πολλές εταιρείες προσφέρουν οικονομικά εισιτήρια για τη Ζάκυνθο, ιδιαίτερα κατά τη χαμηλή και μεσαία τουριστική περίοδο.

 

Επίσης, γίνονται κρατήσεις της τελευταίας στιγμής και διατίθενται φοιτητικά εισιτήρια.

 

Αν ενδιαφέρεστε για οικονομικά αεροπορικά εισιτήρια για τη Ζάκυνθο, επικοινωνήστε με το ταξιδιωτικό γραφείο σας.

 

Για να ταξιδέψετε ακτοπλοϊκώς στη Ζάκυνθο, θα πάρετε το καράβι από την Κυλλήνη στο νομό Ηλείας.

 

Τα δρομολόγια των πλοίων για Ζάκυνθο είναι πολύ συχνά, ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες.

 

Στην Κυλλήνη μπορείτε να φτάσετε με λεωφορείο ΚΤΕΛ από την Αθήνα.

 

Η Ζάκυνθος συνδέεται ακτοπλοϊκώς με την Κεφαλλονιά.