Αίγινα

Η πόλη της Αίγινας είναι η ομώνυμη πρωτεύουσα του νησιού και βρίσκεται στη δυτική πλευρά του, κτισμένη αμφιθεατρικά ως προς τη θάλασσα.

 

Στην είσοδο του λιμανιού ο μικρός κατάλευκος ναός του Άγιου Νικόλα του Θαλασσινού καλωσορίζει τον επισκέπτη.

 

Η πρώτη εντύπωση έρχεται από τα νεοκλασικά κτίρια, που βρίσκονται κατά μήκος της παραλίας του νησιού, με τα χρώματα τους, σε γήινες αποχρώσεις, να ομορφαίνουν στο ηλιοβασίλεμα.

 

Όλη η οικονομική και κοινωνική ζωή της Αίγινας είναι συγκεντρωμένη στον παραλιακό δρόμο και στους παράλληλους εσωτερικούς δρόμους.

 

Κάντε βόλτα με τα άλογα και τις άμαξες, περπατήστε στα στενά πλακόστρωτα σοκκάκια, ανάμεσα στα αρχοντικά, στις Εκκλησίες με γαλάζιους τρούλους και δείτε τα καταστήματα λαϊκής τέχνης.

 

Μην χάσετε την ψαραγορά και τα παραδοσιακά ουζομεζεδοπωλεία της, τις βάρκες-μανάβηδες, και μην ξεχάσετε να αγοράσετε τα περίφημα φυστίκια της Αίγινας.

 

Απολαύστε στις ψαροταβέρνες το φρέσκο ψάρι και τα παραδοσιακά αιγινίτικα φαγητά και μεζεδάκια. Αφεθείτε στα ζαχαροπλαστεία, μπροστά στο λιμάνι και στα όμορφα σοκκάκια, όπου μπορείτε να πιείτε τον καφέ σας ή το ποτό σας.

 

Στην σαγηνευτική ατμόσφαιρα της νύχτας, διασκεδάστε και χορέψτε στα μουσικά στέκια της πόλης.

 

Τα κτίρια στην Αίγινα είναι δείγματα Νεοκλασικής αρχιτεκτονικής με έντονο το λαϊκό στοιχείο, χτισμένα τον 19ο αι., μένουν εκεί να θυμίζουν ότι η Αίγινα υπήρξε για 2 χρόνια πρωτεύουσα της Ελλάδας.

Μυθολογία

 

Κατά την μυθολογία ο Δίας, πατέρας των θεών ερωτεύτηκε την ωραιότερη από τις 20 κόρες του θεού Ασωπού, την Αίγινα. Την απήγαγε και την μετέφερε στο νησί Οινώνη. Εκεί απέκτησαν έναν γιο, τον Αιακό και το νησί πήρε το όνομά της Αίγινας.

 

Ο Δίας έκανε βασιλιά τον Αιακό και πάλι, κατά την μυθολογία, μεταμόρφωσε τα μυρμήγκια του νησιού σε ανθρώπους για να αποκτήσει υπηκόους. Για αυτό τον λόγο οι κάτοικοι της Αίγινας ονομάστηκαν Μυρμιδόνες. Ο Αιακός παντρεύτηκε δύο γυναίκες, την κόρη του Κένταυρου Χείρωνα Ενδηίδα, από την οποία απέκτησε τον Πηλέα και τον Τελαμώνα,και την Νηρηίδα Ψαμάθη με την οποία έκανε τον Φώκο.

 

Ο Πηλέας και ο Τελαμώνας δολοφόνησαν τον Φώκο, λόγω ζηλοφθονίας και έφυγαν από το νησί. Ο Πηλέας πήγε στην Θεσσαλία και από τον γάμο του με την Θέτιδα γεννήθηκε ο Αχιλλέας, ενώ ο Τελαμώνας πήγε στην Σαλαμίνα, παντρεύτηκε την Εριβοία και απέκτησε τον Αίαντα.

 

Έτσι η Αίγινα υπήρξε η πατρίδα του Αχιλλέα και του Αίαντα που υπήρξαν δύο από τους σπουδαιότερους ήρωες του Τρωικού πολέμου. Ο Αιακός δεν συγχώρησε ποτέ τον Πηλέα και τον Τελαμώνα.

 

Υπήρξε ευσεβής και δίκαιος και όταν πέθανε έγινε δικαστής στον Άδη μαζί με τον Ραδαμάνθυ και τον Μίνωα.

 

 


Αρχαία και Νεότερη Ιστορία

 

Τα διάφορα ευρήματα στην περιοχή της Κολώνας και σε άλλες περιοχές της, φανερώνουν ότι οι πρώτοι κάτοικοι στην Αίγινα εμφανίστηκαν στο δεύτερο μισό της 4ης χιλιετηρίδας π.Χ. (3500-3000π.Χ).

 

Οι πρώτοι κάτοικοι ήρθαν από την Πελοπόννησο. Άλλοι εγκαταστάθηκαν στο Λόφο της Κολώνας και ζούσαν από την ναυτιλία, έχοντας λιμάνι στον Όρμο της Καραντίνας και άλλοι εγκαταστάθηκαν στον Μεσαγρό και ζούσαν από την γεωργία.

 

Η αποίκιση του νησιού συνεχίστηκε από τους Αιγαίους, κατά την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού (2500-2000π.Χ.). Εγκαταστάθηκαν στην Κολώνα και ασχολήθηκαν με την ναυτιλία και το εμπόριο.

 

Κατά την περίοδο 2000-1600π.Χ., οι Αιγινήτες άρχισαν να αναπτύσσουν μεγάλη εμπορική και ναυτική δραστηριότητα.

 

Γύρω στο 1400-1300π.Χ., εγκαθίστανται στην περιοχή του Όρους οι Μυρμιδόνες προερχόμενοι από την Θεσσαλία και ιδρύουν το Ναό του Ελλάνιου Δία.

 

Περίπου το 950π.Χ. έχουμε την κάθοδο των Δωριαίων στο νησί και περί τον 7ο π.Χ. αιώνα η Αίγινα συμμετέχει με τον Πόρο και 5 άλλες πόλεις στην Αμφικτιονία της Καλαυρείας. Η Αμφικτιονία στην αρχή ήταν θρησκευτική και αργότερα πολιτική ομοσπονδία. Μέλη της ήταν η Ερμιόνη, ο Πόρος η Επίδαυρος, η Αίγινα, οι Πρασιές, η Αθήνα κι ο Ορχομενός. Η Αμφικτιονία χρησίμευε για επίλυση τυχόν διαφορών τους, καθώς και για εμπορικές συναλλαγές. Γνώρισε τη μεγαλύτερη ακμή της από τα τελευταία προϊστορικά χρόνια μέχρι τον 5ο αιώνα π.Χ.

 

Από το 734 έως το 459π.Χ., η Αίγινα μπορεί και συναγωνίζεται μεγάλες εμπορικές πόλεις της Μ. Ασίας. Γύρω στο 650π.Χ, για τις εμπορικές τους συναλλαγές οι Αιγινήτες έκοψαν δικά τους ασημένια νομίσματα, που έφεραν στην μία όψη τους την εικόνα μιας χελώνας, χαρακτηριστικό του θεού Ποσειδώνα.

 

Κατά τον 6ο αιώνα π.Χ. η Αίγινα είχε δικαστήρια και γιατρό. Στην Κολώνα υπήρχαν ωραία σπίτια, δημόσια κτίρια, ναοί και η πόλη ήταν πολύ καλά οχυρωμένη. Έγινε η Ακρόπολη του νησιού περιστοιχιζόμενη από ισχυρά τείχη.

 

Είχε ένα στρατιωτικό και ένα εμπορικό λιμάνι και ο πληθυσμός της ήταν 40.000 ελεύθεροι και περίπου 400.000 δούλοι.

 

Γύρω στο 500π.Χ. η Αίγινα μονοπολούσε το εμπόριο της ανατολικής Μεσογείου, του Εύξεινου Πόντου και έφτασε στο υψηλότερο σημείο δύναμης και πλούτου.

 

Το 480π.Χ. πήραν μέρος στην Ναυμαχία της Σαλαμίνας, μαζί με τους υπόλοιπους Έλληνες ενάντια στους Πέρσες.

 

Οι Αιγινήτες αν και ήταν σε αντίθεση με τους Αθηναίους, επειδή ο Αθηναϊκός στόλος ήταν πολύ ισχυρός και επειδή υπήρξε αλλαγή της πολιτικής, στάθηκαν στο πλευρό των Ελλήνων και μαζί με τους Αθηναίους πήραν τα πρωτεία της νίκης στην Σαλαμίνα.

 

Μετά την Ναυμαχία της Σαλαμίνας οι Αιγινήτες δεν επωφελήθηκαν από αυτήν, ούτε αύξησαν την δύναμή τους.

 

Η Αίγινα, φίλη της Σπάρτης, αποφάσισε να συμμαχήσει το 459π.Χ με την Κόρινθο. Αυτό δεν άρεσε στους Αθηναίους, οι οποίοι επιτέθηκαν στον Αιγινήτικο στόλο, τον νίκησαν και στη συνέχεια πολιόρκησαν την πόλη και την κατέλαβαν σε λίγους μήνες. Οι ΑΘηναίοι υποχρέωσαν την Αίγινα να γκρεμίσει τα τείχη, να παραδώσει τα πλοία της και οι Αιγινήτες να πληρώνουν φόρους υποτελείας. Κατά την διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου (431-404π.Χ) οι Αθηναίοι έδιωξαν τους Αιγινήτες στην Πελοπόννησο και έφεραν στο νησί Αθηναίους.Μετά το τέλος του πολέμου ο Λύσσανδρος επανέφερε στην Αίγινα τους Αιγινήτες.

 

Μετά το θάνατο του Αλέξανδρου, η Αίγινα ανήκε στην Αχαϊκή Συμπολιτεία. Ο στόλος του Βασιλιά της Περγάμου και των Ρωμαίων πολιόρκησε, νίκησε και κατέλαβε την πόλη, την οποία λεηλάτησαν και κατέστρεψαν.

 

Αργότερα, γύρω στο 133π.Χ., η Πέργαμος κληροδότησε την Αίγινα στους Ρωμαίους, οι οποίοι οδήγησαν το νησί σε ξεπεσμό. Οι Ναοί ερειπώθηκαν και τα αρχαία που είχαν απομείνει μεταφέρθηκαν έξω από την Αίγινα.

 

Μετά το 400μ.Χ, πολλοί Πελοποννήσιοι κατέφυγαν στην Αίγινα για να γλυτώσουν από τις επιδρομές των Γότθων και των Ερούλων. Ο πληθυσμός αυξήθηκε, η πόλη ξαναχτίστηκε και το εμπόριο αναγεννήθηκε.

 

Η Αίγινα λόγω της ιδιομορφίας του εδάφους που παρουσίαζε το μεγαλύτερο μέρος του νησιού, δέχτηκε πολλές επιδρομές. Τον 6ο αιώνα μ.Χ. από τους Αβάρους και στη συνέχεια, κατά τον 9ο μ.Χ αιώνα η επιδρομή των Σαρακηνών πειρατών, που ανάγκασε τους κατοίκους να αποτραβηχτούν από τα παράλια και να χτίσουν την Παλαιοχώρα.

 

Όταν οι σταυροφόροι κατέλαβαν την Κωνσταντούπολη (1204), η Αίγινα παραχωρήθηκε στους Βενετούς. Έτσι είχαμε την πρώτη Βενετοκρατία (1451-1540). Το 1537μ.Χ. οι Τούρκοι κήρυξαν τον πόλεμο στην Βενετία και ο αρχηγός του στόλου των Τούρκων, Βαρβαρόσα, κατέστρεψε και έκαψε κυριολεκτικά την Αίγινα. Διασώθηκαν μόνο λίγες Εκκλησίες στην Παλαιοχώρα.

 

Η πρώτη Τουρκοκρατία κράτησε από το 1540 μέχρι το 1687. Στη συνέχεια ο Ενετός Μοροζίνης και οι Βενετοί ξαναπήραν την Αίγινα, το εμπόριο αναγεννήθηκε και η οικονομία βελτιώθηκε.

 

Από το 1715 μέχρι το 1821 έχουμε την δεύτερη Τουρκοκρατία, μέχρι την Επανάσταση του 1821, στην οποία η Αίγινα έπαιξε σημαντικό ρόλο.

 

Οι Αιγινήτες πολέμησαν στο Χάνι της Γραβιάς, στη Μάχη του Αγίου όρους, στο Φάληρο και βοήθησαν στον εφοδιασμό της Ακρόπολης με τον Φαβιέρο.

 

Το 1828 έγινε η πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας με πρώτο κυβερνήτη τον Ιωάννη Καποδίστρια.

 

Το 1829 η πρωτεύουσα μεταφέρθηκε στο Ναύπλιο και ο πληθυσμός της Αίγινας ελαττώθηκε αρκετά και έτσι η Αίγινα, ύστερα από μία πρόσκαιρη άνοδο στην περίοδο που ήταν η πρωτεύουσα, ξαναγύρισε στην παλιά ήρεμη ζωή μιας επαρχιακής πόλης.

Η Αίγινα αποτελεί έναν από τους πιο συχνούς προορισμούς για πολυήμερες διακοπές ή απλά για Σαββατοκύριακο. Οι λόγοι είναι αρκετοί. Η μικρή απόσταση που χωρίζει τον νησί από το λιμάνι του Πειραιά, καλύπτεται με ταχύπλοα πλοία μόλις σε 35-40 λεπτά, ενώ τα 18 ναυτικά μίλια που χωρίζουν τα δύο λιμάνια καλύπτονται σε μία ώρα από τα οχηματαγωγά της γραμμής, κάτι που κάνει πανεύκολη και τη μεταφορά του αυτοκινήτου. Από την άλλη η Αίγινα έχει καταφέρει να διατηρήσει το χρώμα της και τα παραδοσιακά της κτήρια.

 


Η Αγία Μαρίνα είναι μια από τις πιο τουριστικές περιοχές του νησιού και βρίσκεται 13χλμ ανατολικά από το λιμάνι της Αίγινας. Ο δωρικός ναός της Αφαίας Αθηνάς κτισμένος με ντόπιο ασβεστόλιθο που είναι από τους σημαντικότερους ναούς της αρχαιότητας, βρίσκεται σε ύψωμα 4χλμ βόρεια του χωριού. Ο ναός της Αφαίας, ο ναός του Ποσειδώνα στο Σούνιο και ο Παρθενώνας στην Ακρόπολη των Αθηνών σχηματίζουν ένα γεωγραφικό τρίγωνο, όπου στην αρχαιότητα υπήρχε οπτική επαφή μεταξύ των ναών αυτών ώστε να προειδοποιούνται οι πληθυσμοί για φυσικές καταστροφές και εχθρικές επιδρομές. Στην γιορτή της Αγίας Μαρίνας 17 Ιουλίου μην παραλείψετε να επισκεφτείτε το τοπικό πανηγύρι.

 


Στην βόρεια πλευρά του νησιού, βρίσκεται το μικρό γραφικό ψαροχώρι Βαγία, ανάμεσα στην Αγία Μαρίνα και τη Σουβάλα. Περιτριγυρισμένο από πεύκα και προσφέροντας πανέμορφα τοπία, αποτελεί ιδανικό προορισμό για ήρεμες και όμορφες διακοπές στην Αίγινα. Βρίσκεται σε μια όμορφη τοποθεσία και έχει εύκολη πρόσβαση σε πολλές ιστορικές και αρχαιολογικές περιοχές του νησιού. Η παραλία της Βαγίας προσφέρεται για κολύμπι, καθώς επίσης και η πανέμορφη παραλία Τρούλος. Στην Βαγία θα βρείτε καταλύματα, ενοικιαζόμενα δωμάτια, διαμερίσματα, στούντιο και ξενοδοχεία όλων των κατηγοριών που προσφέρουν όλες τις σύγχρονες ανέσεις και θα καλύψουν όλες τις ανάγκες διαμονής. Τα εστιατόρια και ταβέρνες του χωριού προσφέρουν παραδοσιακές γεύσεις και φρέσκο ψάρι και θαλασσινά. Για νυχτερινή διασκέδαση προσφέρονται η Αγία Μαρίνα και η Σουβάλα.

 


Μαραθώνας Παραδοσιακό παραθαλάσσιο χωριό πολύ κοντά στην Πέρδικα, με πολύ όμορφη και μεγάλη παραλία. Η γύρω περιοχή προσφέρεται για πεζοπορίες και ορεινές διαδρομές στο υψηλότερο βουνό της Αίγινας, όπου μπορείτε μέσα από φυσικά μονοπάτια να επισκεφθείτε τον αρχαίο ναό του Ελλανίου Διός. Η πανοραμική θέα του νησιού από εδώ είναι πανέμορφη. Ακριβώς απέναντι βρίσκεται το νησάκι της Μονής που μπορείτε να το επισκεφθείτε με σκάφος. Εδώ θα βρείτε πολλές ψαροταβέρνες και εστιατόρια που προσφέρουν φρέσκο ψάρι και θαλασσινούς μεζέδες.

 


Μεσαγρός Ορεινό χωριό από τα πιο γραφικά της Αίγινας που βρίσκεται πολύ κοντά στο ναό της Αφαίας Αθηνάς στην Αγία Μαρίνα. Έχει ιδιαίτερη παράδοση στην αγγειοπλαστική και κεραμική και θα βρείτε πολλά εργαστήρια που διαθέτουν ποικίλα προϊόντα. Σε αυτό το χωριό ξεχωρίζει το παλιό αρχοντικό του Ροδάκη που είναι αντιπροσωπευτικό δείγμα της λαϊκής αρχιτεκτονικής του 1880 ενώ σήμερα λειτουργεί ως μουσείο. Εδώ βρίσκεται και η εκκλησία της Παναγίας της Πολίτισσας που αξίζει να επισκεφθείτε.

 


Από τον 9ο αι. μέχρι τον 19ο αιώνα, η Παλαιοχώρα υπήρξε η πρωτεύουσα του νησιού. Σήμερα υπάρχουν μόνο ερείπια που να μαρτυρούν την ύπαρξη της. Από τα 565 βυζαντινά εκκλησάκια της, σήμερα σώζονται μόνο 36″. Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου του Μαύρικα και η Επισκοπή είναι σε σχετικά καλή κατάσταση. Κοντά στο λιμάνι της Αίγινας βρίσκεται το μοναστήρι όπου έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του ο πολιούχος του νησιού Άγιος Νεκτάριος. Στο μοναστήρι υπάρχει ο ειδικά διαμορφωμένος χώρος όπου βρίσκεται ο τάφος του Αγίου ενώ στο εσωτερικό της εκκλησίας φυλάσσεται η κάρα του. Πλήθος κόσμου από όλη την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό επισκέπτονται το μοναστήρι και κάθε χρόνο πραγματοποιείται προσκύνημα στην γιορτή του Αγίου Νεκταρίου στις 9 Νοεμβρίου. Σε κοντινή απόσταση από το μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου θα βρείτε και το μοναστήρι της Παναγίας της Χρυσολεόντισσας του 17 αιώνα. Η αρχιτεκτονική του οποίου θυμίζει τα οχυρωμένα μοναστήρια του Άθω.

 


Η Πέρδικα σημαντικό τουριστικό θέρετρο της Αίγινας βρίσκεται στο νότιο άκρο του νησιού και απέχει 9χλμ από το λιμάνι της Αίγινας. Είναι ένα γραφικό παραδοσιακό ψαροχώρι με πολλούς επισκέπτες όλο το χρόνο από όλο τον κόσμο. Το απάνεμο φυσικό λιμάνι της Πέρδικας προσελκύει πολλά σκάφη κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Καθώς είναι χτισμένη πάνω σε ένα λόφο προσφέρει υπέροχη θέα στο απέραντο γαλάζιο και το νησάκι Μονή. Κατά μήκος του λιμανιού θα βρείτε γραφικά ταβερνάκια, ουζερί, μπαράκια και καφετέριες που ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες σφύζουν από ζωή. Στο ακρωτήρι που βρίσκεται λίγο έξω από την Πέρδικα υπήρχε το εκκλησάκι του Αγίου Σώζοντα το οποίο καταστράφηκε κατά την περίοδο της Γερμανικής κατοχής, για να χτιστεί αργότερα στη θέση του καινούριος ναός, που εορτάζει με μεγάλο πανηγύρι στις 7 Σεπτεμβρίου. Για κολύμπι μπορείτε να επισκεφθείτε τις παραλίες της Πέρδικας, του Μαραθώνα, του Σαρπά, Σφεντούρι και Κλίμα που είναι γραφικοί παραθεριστικοί οικισμοί. Το καταπράσινο νησάκι Μονή με τα πεντακάθαρα νερά, απέχει μόλις 3ν.μ. από την Πέρδικα και μπορείτε να το επισκεφθείτε με σκάφος. Στην Πέρδικα θα βρείτε πολλά ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, διαμερίσματα και στούντιο που θα καλύψουν όλες τις ανάγκες διαμονής.

 


Η Σουβάλα είναι ένα παραλιακό χωριό και λιμάνι με συχνά δρομολόγια από τον Πειραιά. Είναι από τα πιο γνωστά θέρετρα της Αττικής και βρίσκεται 10χλμ βορειοανατολικά από την πόλη της Αίγινας. Φημίζεται για τις ιαματικές πηγές της και την πανέμορφη παραλία της με τα πεντακάθαρα νερά. Τα ιαματικά νερά των αλκαλιοβρομιούχων πηγών είναι κατάλληλα για ρευματικές, αρθριτικές, γυναικολογικές και δερματικές παθήσεις. Σε όλο το χωριό επικρατεί όμορφη ατμόσφαιρα και το φυσικό περιβάλλον προδιαθέτει για ηρεμία και γαλήνη. Κατά μήκος της παραλίας αλλά και μέσα στο χωριό θα βρείτε γραφικά ταβερνάκια για φαγητό και φρέσκο ψάρι, ουζερί, μπαρ και καφετέριες. Για τις ανάγκες διαμονής σας υπάρχουν ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, διαμερίσματα και στούντιο που προσφέρουν όλες τις σύγχρονες ανέσεις.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αίγινας περιέχει αρχαία κατάλοιπα και κειμήλια. Ιδρύθηκε το 1828 από τον Ιωάννη Καποδίστρια. Στο Μουσείο υπάρχουν διάφορα αγγεία, πήλινα, κεραμικά, αλάβαστρα, αγαλματίδια, επιγραφές, νομίσματα, όπλα και χάλκινα σκεύη.

 


Ο Πύργος του Μαρκέλλου ήταν ένας Ενετικός πύργος-παρατηρητήριο που χτίστηκε στο τέλος του 17ου αιώνα. Το κτίριο ανακαινίστηκε από τον Πρόκριτο Φιλικό, αγωνιστή και βουλευτή Σπυρίδωνα Μάρκελλο, το 1802. Στον Πύργο του Μαρκέλλου στεγάστηκε η πρώτη Ελληνική αντικυβερνητική επιτροπή από το 1826-1828 και για ένα χρονικό διάστημα τα ταμείο του Ελληνικού κράτους.

 


Το Κυβερνείο βρίσκεται κοντά στην Μητρόπολη, στο κέντρο της πόλης. Είναι ένα σημαντικότατο κτήριο για την νεώτερη ελληνική ιστορία. Το κτήριο ανήκε στον Αιγινήτη Αρχιμανδρίτη, Γρηγόριο Μοίρα. Πρόκειται για το κτήριο που στέγασε την πρώτη κυβέρνηση της ελεύθερης Ελλάδος και ταυτόχρονα ήταν η κατοικία του Ιωάννη Καποδίστρια.

 


Το Ιστορικό Μουσείο της Αίγινας βρίσκεται στην οδό Σπύρου Ρόδη. Στο ισόγειο υπάρχει εκθεσιακός χώρος και παράλληλα χρησιμοποιείται σαν Πνευματικό Κέντρο. Στον πρώτο όροφο υπάρχουν πολλά ιστορικά και λαογραφικά εκθέματα. Στον κήπο του Μουσείου παρουσιάζονται συχνά διάφορες θεατρικές παραστάσεις.

 


Μουσείο του Χρήστου Καπράλου Στην Αίγινα, εκτός από το Ιστορικό Μουσείο, υπάρχει στην βορειοδυτική πλευρά του νησιού, σε απόσταση 3 χλμ. περίπου από την πόλη, το Μουσείο του Χρήστου Καπράλου. Στο Μουσείο εκθέτονται έργα, πίνακες ζωγραφικής, γλυπτά, κεραμικά και έργα από σφυρήλατο μολύβι και χαλκό.

Αγία Μαρίνα Είναι ένας πολύ γνωστός και αγαπημένος καλοκαιρινός προορισμός και για τους Έλληνες και τους ξένους. Έχει μία μεγάλη αμμουδερή παραλία, άριστα οργανωμένη, με θαλάσσια σπορ, όχι ιδιαίτερα βαθιά νερά, που έχει μήκος 500 μέτρα και στην οποία κυριαρχούν τα μεγάλα και πυκνά πεύκα.

 


Αιγινήτισσα Απέχει από την Πέρδικα 2χλμ και διαθέτει οργανωμένη αμμώδη παραλία με snack bar, ομπρέλες, καφετέρια και ειδικό χώρο για ρακέτες. Η Αιγινήτισσα ήταν παλιά ιδιοκτησία του Μοναστηριού της Παναγίας της Χρυσολεόντισσας. Η πλούσια βλάστηση φτάνει μέχρι την αμμουδερή παραλία και εντυπωσιάζουν τα πρασινογάλαζα καθαρά νερά.

 


Σουβάλα Όμορφο παραδοσιακό ψαροχώρι με παραλία, ωραίες ταβέρνες, μπαρ, καφετέριες, ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, όπως επίσης και διαμερίσματα. Αποτελεί ένα θαυμάσιο παραθεριστικό κέντρο, γεμάτο από ζωή και κίνηση. Στη Σουβάλα υπάρχει παραλία με θερμά ιαματικά νερά, γνωστά με την παλιά ονομασία Θερμά, θειούχα θερμοπηγή κατάλληλη για τη θεραπεία των ρευματισμών και δερματικών παθήσεων.

 


Βαγία Θα απολαύσετε τα καταπληκτικά κρυστάλλινα νερά και μετά θα επισκεφθείτε τις γραφικές της ταβέρνες, που βρίσκονται άλλες στην παραλία και άλλες στο κέντρο του χωριού. Μπορείτε να απολαύσετε ένα υπέροχο γεύμα με φρέσκα ψάρια και θαλασσινά και σαλάτες βιολογικής καλλιέργειας.

 


Πόρτες Είναι ένα απομονωμένο ψαροχώρι με λίγα σπίτια και ένα πολύ γραφικό ταβερνάκι. Διαθέτει μία όμορφη, βραχώδη και λίγο απόκρημνη, παραλία με βότσαλα, αρκετά πεύκα από τη μία πλευρά και μια αμμουδερή παραλία από την άλλη με ένα μικρό γραφικό λιμανάκι για τα σκάφη της περιοχής.

 


Χώρα (Αίγινα) Η πόλη της Αίγινας διαθέτει δύο οργανωμένες παραλίες. Η πρώτη είναι αριστερά από το λιμάνι σε απόσταση 200μ και βρίσκεται μπροστά από τον Αρχαιολογικό χώρο της Αίγινας. Είναι αμμώδης και έχει γαλαζοπράσινα, καθαρά, ρηχά νερά, κατάλληλα για κολύμβηση. Είναι οργανωμένη και διαθέτει ομπρέλες με καθίσματα και ντουζ. Πολύ κοντά στην παραλία υπάρχουν γραφικές ταβέρνες και καφετέριες. Η δεύτερη παραλία βρίσκεται δεξιά του λιμανιού, σε απόσταση 400μ. Είναι αμμώδης και έχει ρηχά νερά κατάλληλα για κολύμβηση. Και εδώ υπάρχουν γραφικές ταβέρνες και καφετέριες.

 


Μαραθώνας Απέχει 4χλμ από το λιμάνι της Αίγινας. Υπάρχουν δύο οργανωμένες διαδοχικές παραλίες με αρκετή βλάστηση, με ευκάλυπτους, καλαμιές και θάμνους. Στην πρώτη αμμώδη παραλία, υπάρχουν πολλά μαγαζιά που προσφέρουν φαγητό, καφέ ή ποτό. Η δεύτερη παραλία είναι και αυτή αμμουδερή, κατάλληλη για παιχνίδια και ρακέτες, με ομπρέλες, ξαπλώστρες και μια ξύλινη καντίνα στη μέση της παραλίας. Διαθέτει πολλά ενοικιαζόμενα δωμάτια και μικρά οργανωμένα στούντιο ή διαμερίσματα.

 


Πέρδικα Κολυμπήστε στην όμορφη, βραχώδη παραλία της Πέρδικας, δίπλα στον ίσκιο των δένδρων, απλώστε την ομπρέλα σας και βουτήξτε στα πεντακάθαρα νερά, από τις δυο ξύλινες εξέδρες.

 


Μονή Το νησάκι Μονή βρίσκεται απέναντι από την Πέρδικα. Οι παραλίες του έχουν βαθιά, καθαρά νερά, κατάλληλα για υποβρύχιο ψάρεμα, από την μία πλευρά του νησιού και άμμο από την άλλη. Είναι πευκόφυτο, με οργανωμένη αμμουδερή παραλία και πολλά άλλα σημεία για μπάνιο, ψάρεμα, Πικ-Νικ, πεζοπορία, μέσα στα πεύκα και αναρρίχηση στην κορυφή του. Υπάρχουν 2 snack bar, ηλεκτρικό ρεύμα και τηλέφωνο.

Ο Ναός του Απόλλωνα

Στην κορυφή του λόφου της Κολώνας υπήρχε ο περίπτερος ναός του Απόλλωνα. Κατασκευάστηκε περί τον 6ο αιώνα π.Χ. και από τον ναό σώζεται σήμερα μόνο μια κολώνα.

Ο ναός είχε σχήμα ορθογώνιου παραλληλογράμμου με 11 κολώνες στην μεγάλη πλευρά και 6 στην μικρή. Νότια του Ναού υπήρχε το προπύλαιο και 2 μικρά ορθογώνια κτίσματα.

Ανατολικά υπήρχε ο βωμός του Ναού, νοτιοανατολικά ο ναός της Αρτέμιδος, δυτικά ένα κυκλικό κτήριο και βόρεια σώζονται τα θεμέλια ενός ορθογώνιου κτηρίου. Σε ανασκαφές που έγιναν βόρεια του ναού του Απόλλωνα αποκαλύφθηκε αρχαίο νεκροταφείο στο οποίο βρέθηκαν πολλοί λαξευτοί τάφοι. Στους τάφους βρέθηκε ποσότητα χρυσών κοσμημάτων, τα οποία βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο.

 


Ο Ναός της Αθηνάς Αφαίας

Βόρεια του νησιού, είναι κτισμένος ο Ναός της Αθηνάς Αφαίας, μέσα στα πεύκα με θέα την απέραντη γαλάζια θάλασσα. Είναι σε πολύ καλή κατάσταση. Σώζονται 24 από τις 34, συνολικά, κολώνες του ναού. Έχει κτιστεί το 480π.Χ. μετά τη ναυμαχία της Σαλαμίνας. Περισσότερες πληροφορίες για την Αφαία μας δίνει ο Παυσανίας από κάποιες παραδόσεις της Κρήτης. Σύμφωνα με αυτές, από το Δία και την Κάρμη γεννήθηκε η Βριτόμαρτις που αγαπούσε πολύ το κυνήγι και γι’ αυτό τη συμπάθησε ιδιαίτερα η θεά Άρτεμις. Την ερωτεύτηκε όμως ο Μίνωας και για να γλιτώσει από αυτόν έπεσε στη θάλασσα και μπλέχτηκε στα δίχτυα κάποιον ψαράδων που την πήραν μαζί τους στο καράβι.

Εκεί όμως την ερωτεύτηκε ένας από τους ναύτες και έτσι η Βριτόμαρτις αναγκάστηκε και πάλι να πέσει στη θάλασσα για να γλιτώσει και κολυμπώντας βγήκε στο νησί από όπου περνούσε το καράβι αυτό, την Αίγινα. Η κοπέλα πήρε αμέσως το δρόμο προς το δάσος του νησιού και σιγά-σιγά οι ναύτες από το πλοίο την έβλεπαν να χάνεται σαν με κάποια θεϊκή επέμβαση, και γι’ αυτό την ονόμασαν Αφαία (άφαντη – αφανέρωτη). Όταν έχει καθαρή ατμόσφαιρα βλέπεις το Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο και την Ακρόπολη των Αθηνών. Λένε ότι οι τρεις ναοί σχηματίζουν ένα ισοσκελές τρίγωνο (το ιερό τρίγωνο της αρχαιότητας).

 


Ο Αρχαιολογικός Χώρος της Κολώνας

Η Κολώνα είναι ο αρχαιολογικός χώρος, από τα ευρήματα του οποίου η ιστορία αντλεί πληροφορίες για την αρχαία Αίγινα. Βρίσκεται αριστερά από το λιμάνι της Αίγινας και αποτέλεσε την Ακρόπολη της Αίγινας στην αρχαιότητα. Αποτέλεσε την θρησκευτική και την πολιτική βάση της πόλης.

Το όνομα δόθηκε από την μοναδική κολώνα που σώζεται μέχρι και σήμερα. Η πρώτη κατοίκηση της Κολώνας ανάγεται περίπου το 3500π.Χ., στην Εποχή του Χαλκού. Ο οικισμός είχε οχυρωθεί για να προστατεύεται με τείχος, η κατασκευή του οποίου έγινε περί το 3000π.Χ. Ο οικισμός καταστράφηκε αλλεπάλληλα, περί τις 10 φορές, και ανοικοδομήθηκε.

Σώζονται τα βόρεια τείχη, η κατασκευή των οποίων ανάγεται περίπου στο 1600π.Χ. και κάποια ερείπια που χρονολογούνται γύρω στο 1300π.Χ.

Στην νότια πλευρά υπάρχουν κατάλοιπα Βυζαντινών χτισμάτων και ψηλά στον λόφο υπολείμματα από τις κατοικίες των ιερέων.

 


Ο Ναός του Ελλάνιου Δία

Το Ελλάνιο Όρος είναι το πιο ψηλό βουνό της Αίγινας. Έχει ύψος 532μ. και στην κορυφή του βρίσκεται το Εκκλησάκι της Ανάληψης. Κατά την μυθολογία σε περίοδο ξηρασίας ο Αιακός παρακάλεσε τον Δία για να βρέξει. Οι παρακλήσεις του εισακούστηκαν και στην συνέχεια ο Αιακός έχτισε ένα ιερό προς τιμήν του Ελλάνιου Δία, στην σημερινή θέση Σφυρίχτρες.

Σώζεται ένας τοίχος από τους Ελληνιστικούς χρόνους και δίπλα του μια πέτρινη σκάλα. Στο πάνω μέρος της σκάλας υπάρχει ένας επίπεδος χώρος επάνω στον οποίο είχε κτιστεί το ιερό του Ελλάνιου Δία.

Φαίνονται τα θεμέλια ενός μεγάλου οικοδομήματος και οι βάσεις από τρεις σειρές κολώνες. Πιο ψηλά υπήρχαν δύο δεξαμενές νερού, ανάμεσα στα βράχια. Η ψηλότερη είναι η μεγαλύτερη. Η θέα από την κορυφή του Ελλάνιου Όρους είναι φανταστική. Κυριολεκτικά αγναντεύεις όλον τον Σαρωνικό.

Στην βόρεια πλευρά του όρους βρίσκεται ο ιερός ναός των Ταξιαρχών και στους πρόποδες του βουνού βρίσκεται ο οικισμός της Παχείας Ράχης, κτισμένος στην πλαγιά, πάνω από τον Μαραθώνα.

Το Μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου κτίστηκε γύρω στο 1904-1910, από τον Επίσκοπο Πενταπόλεως Νεκτάριο. Ο Νεκτάριος έζησε στο Μοναστήρι και πέθανε το 1920. Το 1961 ανακηρύχθηκε Άγιος. Το Μοναστήρι βρίσκεται στο δρόμο για την Αγία Μαρίνα και απέχει 6 περίπου χλμ από την πόλη της Αίγινας. Η εκκλησία έχει δύο ψηλά καμπαναριά και τέσσερις σειρές από παράθυρα, που για επιστέγασμα, έχουν όλα κόκκινα τόξα. Το Μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου είναι γυναικεία Μονή και σε αυτό ζουν 14 μοναχές. Η μνήμη του Αγίου γιορτάζεται στις 9 Νοεμβρίου, οπότε συγκεντρώνονται στο Μοναστήρι χιλιάδες πιστών, προερχόμενοι από όλα τα μέρη της Ελλάδας. Στο Μοναστήρι υπάρχουν πολλά τάματα και αφιερώματα που προέρχονται από μεγάλο αριθμό προσκυνητών.   –   Τηλέφωνο Μονής: 22970 53806

 


Το Μοναστήρι της Παναγίας της Χρυσολεόντισσας χτίστηκε στις αρχές του 17ου αιώνα, έχει ψηλούς τοίχους και μοιάζει περισσότερο με φρούριο. Η κατασκευή αυτή έγινε με τον φόβο των μοναχών για τους πειρατές. Υπάρχει μια μεγάλη πόρτα, μέσω της οποίας μπορεί κάποιος να επικοινωνήσει με το Μοναστήρι.

 


Η Εκκλησία της Φανερωμένης βρίσκεται στο νέο δρόμο προς την Αγία Μαρίνα (οδός Φανερωμένης). Κάτω από την εξωτερική εκκλησία, του 13ου αιώνα, που έχει εγκαταλειφθεί, σώζονται δύο εκκλησάκια. Στο δεύτερο εκκλησάκι βρίσκεται μια θαυμάσια εικόνα της Παναγίας. Πίσω από την Αγία Τράπεζα ένα πέρασμα οδηγεί σε ένα μικρό σπήλαιο. Το εκκλησάκι, τα τριγύρω αμπέλια και τα περιβόλια ανήκουν όλα στο Μοναστήρι της Χρυσολεόντισσας. Η εκκλησία γιορτάζει στις 25 Μαρτίου, του Ευαγγελισμού.

 


Στα δεξιά του δρόμου που πηγαίνει από τον Άγιο Νεκτάριο στη Σουβάλα και πριν από την είσοδο του μοναστηριού του Αγίου Νεκταρίου, βρίσκεται το μικρό γυναικείο Μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης στο οποίο ζουν 10 μοναχές. Βρίσκεται στην κοιλάδα και περιτριγυρίζεται από ψηλά κυπαρίσσια. Τηλέφωνο Μονής: 22970 53813

 


Κοντά στο χωριό Ασώματοι, λίγο έξω από την πόλη της Αίγινας, υπάρχει η Βασιλική των Αγίων Θεοδώρων, εκκλησία του 19ου αιώνα. Πάνω από την πόρτα της εκκλησίας υπάρχει ένα τόξο στο οποίο υπήρχε κάποτε η εικόνα του Αγίου. Στο εσωτερικό μπορούμε να δούμε όμορφες τοιχογραφίες που είναι σε πολύ καλή κατάσταση. Η εκκλησία έχει χτιστεί στα 1282, όπως δηλώνει μια επιγραφή που υπάρχει πάνω από την πόρτα και αριστερά.

 


Τα Μοναστήρια της Παλαιοχώρας

Η Παλαιοχώρα, σήμερα είναι μια μικρογραφία του Μυστρά με εκκλησίες και ερείπια από σπίτια. Σώζονται μόνο οι εκκλησίες και οι τοιχογραφίες τους δεν είναι σε καλή κατάσταση:

  • Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου του Μαύρικα (13ος αιώνας) βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το λόφο της Παλαιοχώρας. Η διακόσμηση είναι μια σειρά από τοιχογραφίες, μερικές από τις οποίες χρονολογούνται στο 1330.
  • Δίπλα βρίσκεται η εκκλησία του Σταυρού που γιορτάζεται στις 14 Σεπτεμβρίου.
  • Αριστερά, πιο ψηλά, είναι η Βασιλική του Αγίου Γεωργίου του Καθολικού. Αυτή η εκκλησία αργότερα ονομάστηκε Παναγία η Φορίτισσα.
  • Συνεχίζοντας, συναντάμε το Καθεδρικό ναό του Αγίου Διονυσίου, ο οποίος ήταν Επίσκοπος του νησιού από το 1576 μέχρι το 1579. Ο Άγιος ζούσε σε ένα κελί που σώζεται μέχρι σήμερα.
  • Νοτιότερα υπάρχει ένα εκκλησάκι που είναι αφιερωμένο στην Αγία Άννα.
  • Άλλη εκκλησία που συναντάμε είναι της Επισκοπής, μια θολωτή Βασιλική, η οποία έχει χτιστεί μέσα στον βράχο.
  • Πιο ψηλά και αριστερά από το εκκλησάκι υπάρχουν τα ερείπια ενός κάστρου, χτισμένου από τους Βενετούς το 1654.
  • Από το κελί του Αγίου Διονύσιου, ένα μονοπάτι οδηγεί γύρω στο λόφο, περνώντας από το εκκλησάκι των Αγίων Θεοδώρων και κάτω από αυτό η εκκλησία των Ταξιαρχών.
  • Το Μοναστήρι της Αγίας Κυριακής ήταν το κέντρο της Παλαιοχώρας, από τον 17ο αιώνα και μέχρι το 1830. Η Αγία Κυριακή είναι μια διπλή Βασιλική, με θαυμάσιες τοιχογραφίες.
  • Κάτω στο μονοπάτι από την Αγία Κυριακή είναι η σταυροειδής εκκλησία του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου με ένα μπλε θόλο και ένα μπλε καμπαναριό.
  • Το μονοπάτι ανεβαίνει στην Βασιλική των Αγίων Αναργύρων.
  • Η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου είναι προς τα δεξιά και ψηλότερα
  • Το εκκλησάκι της Κοίμησης της Θεοτόκου είναι αριστερά και κάτω.
  • Πάνω από το μονοπάτι, η εκκλησία της Μεταμόρφωσης, της οποίας σώζεται όλη η τοιχογραφία του ιερού.
  • Επιστρέφοντας στο κυρίως μονοπάτι είναι η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου.
Πρώτες Βοήθειες: 22970 22 209
Αστυνομία: 22970 22 100
Τουριστική Αστυνομία: 22970 23 333
Λιμεναρχείο: 22970 22 328
Σταθμός Λεωφορείων Αίγινας: 22970 22 787
Πληροφορίες Πλοίων από Πειραιά: 210 41 47 800
Πληροφορίες Πλοίων από Αίγινα: 22970 22 328
Ιατρικό Κέντρο Αίγινας: 22970 22 222
Ταχυδρομείο Αίγινας: 22970 22 328
Υπηρεσίες Ταξί – Πόλη της Αίγινας: 22970 22 635
Υπηρεσίες Ταξί – Αγία Μαρίνα: 22970 32 107
Υπηρεσίες Ταξί – Μεσαγρός: 22970 71 313

Από το λιμάνι του Πειραιά αναχωρούν καθημερινά Ferry Boats για την Αίγινα, τα οποία παίρνουν εκτός από επιβάτες και αυτοκίνητα.

Η διάρκεια του ταξιδιού είναι 1 ώρα και 15 λεπτά.

Τα δρομολόγια εκτελούν:

Saronic Ferries 210 41 17 341 210 41 71 190 210 41 26 528

 

Τηλέφωνα Αίγινας 22970 22 945 22970 24 200

 


Από το λιμάνι του Πειραιά αναχωρούν καθημερινά Ιπτάμενα Δελφίνια.

Η διάρκεια του ταξιδιού είναι 35′.

Τα δρομολόγια εκτελούν:

Flying Dolphins (Αίγινα): 22970 27 462
Flying Dolphins (Πειραιάς): 210 41 99 000

 

AEGEAN Flying Dolphins:

Τηλέφωνο (Πειραιάς): 210 42 21 766