Κάρπαθος

Η Κάρπαθος είναι το νοτιότερο νησί της Δωδεκανήσου. Βρίσκεται ανάμεσα στην Κρήτη και τη Ρόδο και έχει έκταση 301 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Οι ακτές της έχουν μήκος 160 χιλιόμετρα.

 

Η Κάρπαθος είναι το δεύτερο νησί της Δωδεκανήσου σε έκταση. Χαρακτηρίζεται για τη φυσική ομορφιά της και για το γεγονός, ότι οι κάτοικοί της κρατούν την παράδοση περισσότερο ζωντανή από κάθε άλλη γωνιά τόσο της νησιωτικής όσο και της ηπειρωτικής Ελλάδος.

 

Η Κάρπαθος είναι στενόμακρη και έχει μήκος 49 χιλιόμετρα, το μέγιστο πλάτος της φτάνει τα 11 χιλιόμετρα, ενώ το ελάχιστο πλάτος της φτάνει τα 3,3 χιλιόμετρα. Το υψηλότερο βουνό της φτάνει τα 1215 μέτρα. Άλλες υψηλές κορφές της Καρπάθου είναι ο Προφήτης Ηλίας 1168 μέτρα, η Λάστος 975 μέτρα, ο Προφήτης Ηλία με 718 μέτρα.

 

Παρά την άγρια ομορφιά της, το παραδοσιακό και ατόφιο χαρακτήρα της, και τις θαυμάσιες απομονωμένες παραλίες της, η Κάρπαθος παραμένει ακόμα ανέπαφη από τον μαζικό τουρισμό, και μοιάζει με αληθινό παράδεισο.

 

Περισσότερο από κάθε άλλο νησί του Αιγαίου, η Κάρπαθος είναι αυτό που κρατάει ζωντανές τις παραδόσεις και την αυθεντικότητα των χωριών. Γι’ αυτό και είναι ιδανικός προορισμός για εκείνους που θέλουν να συνδυάσουν τις διακοπές τους με γνωριμία παραδοσιακών τόπων και να γλεντήσουν μαζί με τους ντόπιους στις τοπικές γιορτές. Μια επίσκεψη στο χωριό Όλυμπος, όπου οι γυναίκες κυκλοφορούν μέχρι και σήμερα φορώντας τις τοπικές παραδοσιακές φορεσιές τους φανερώνει την πίστη που έχουν οι Καρπάθιοι στην παράδοση.

 

Η Κάρπαθος παράγει σταφύλια και από αυτά εκλεκτής ποιότητας κρασί, επίσης παράγει λάδι, τυρί, μέλι, εσπεριδοειδή, φρούτα και άλλα. Ένα ακόμη προϊόν της είναι και τα παραδοσιακά είδη λαϊκής τέχνης, όπως τα καρπάθικα πιάτα, τα υφαντά και άλλα. Στη θάλασσα της Καρπάθου αλιεύονται πολλά και νοστιμότατα ψάρια.

 

Η Κάρπαθος δίνει αρχικά την εντύπωση ότι πρόκειται για ένα γυμνό και βραχώδες νησί που δεν έχει καθόλου δάση. Ωστόσο η Κάρπαθος διαθέτει μία μεγάλη γκάμα βοτάνων και αποτελεί παράδεισο για ένα μεγάλο αριθμό ζώων και φυτών. Έχει πυκνό και υπέροχο πευκοδάσος στην περιοχή του κέντρου και ΠυλέςΜεσοχώριΣπόα. Επίσης στο πράσινο και τη βλάστηση συγκαταλέγονται οι αμπελώνες και οι ελιές, με τα υπόλοιπα δέντρα που είναι κυρίως οπωροφόρα.

Τα παλαιότερα ίχνη ανθρώπινης παρουσίας στο νησί ανάγονται στο τέλος της Νεολιθικής Περιόδου (4.000-3.000 π.Χ). Οι πρώτοι κάτοικοι φαίνεται πως ήρθαν από τη Μικρασία και ήταν συγγενείς με τους Προελληνικούς λαούς που κατοικούσαν στην Κρήτη και τ’ άλλα Ελληνικά νησιά (Κάρες κτλ.). Ο πρωτόγονος Νεολιθικός Πολιτισμός της Καρπάθου συνεχίζεται και στην 3η χιλιετία π.Χ, άλλα γύρω στα 2.000. Μινωίτες άποικοι από την Κρήτη φέρνουν καινούργια πνοή και οικονομική άνθιση στο νησί. Κατά την Νεοανακτορική Περίοδο της Κρήτης (περίπου 1700-1450 π.Χ.), που είναι γνωστή και σαν εποχή της Μινωικής θαλασσοκρατίας και του Μινωικού Αποικισμού, η Κάρπαθος φαίνεται να έχει καθαρά Μινωικό χαρακτήρα, είναι πολυάνθρωπη και αναπτυγμένη οικονομικά και πολιτιστικά.

 

Ο ιστορικός Διόδωρος Σικελιώτης αναφέρει ως πρώτους κατοίκους της Καρπάθου τους Κρητικούς που έστειλε ως αποίκους ο βασιλιάς Μίνωας τον καιρό της θαλασσοκρατίας του. Ακολούθησαν αργότερα Αργίτες (προφανώς Μυκηναίοι) άποικοι με αρχηγό τον Ιοκλό, γιο του Δημολέοντα. Τόσο ο Όμηρος όσο και τα αρχαιολογικά δεδομένα επιβεβαιώνουν την παρουσία των Αχαιών (= Ελλήνων Μυκηναίων) στο νησί, αν και ο Μινωικός χαρακτήρας του Πολιτισμού του εξακολουθεί μέχρι το τέλος της Εποχής του Χαλκού. Στην Τρωική εκστρατεία η Κάρπαθος παίρνει μέρος κάτω από τις διαταγές των Ηρακλειδών Φειδίπου και Αντίφου.

 

Δεν υπάρχουν στοιχεία για τις τύχες του νησιού από το τέλος της Εποχής του Χαλκού μέχρι την Αρχαϊκή Περίοδο. Ο Δωρικός πληθυσμός φαίνεται πως κυριαρχεί τότε στο νησί και οι τέσσερις πόλεις που υπαινίσσεται ο Στράβωνας μπορεί να υπήρχαν από την Αρχαϊκή Περίοδο, αν όχι από παλαιότερα.

 

Στην Κλασική και Ελληνιστική Περίοδο η Κάρπαθος παρουσιάζεται οικονομικά ζωντανή και πολιτιστικά ακμαία. Τούτο μάλλον οφείλεται, κατά μέγα μέρος, στις πολιτιστικές και οικονομικές σχέσεις που αναπτύσσει με τις πόλεις της Ρόδου, κυρίως με την Λίνδο. Η κυριότερη πόλη του νησιού ήταν προφανώς η Κάρπαθος που πιθανότατα βρισκόταν στο σημερινό Απέρι. Το χωριό αυτό φαίνεται πως εξακολούθησε να είναι η πρωτεύουσα της Καρπάθου στα μεταγενέστερα χρόνια. Τον καιρό της Τουρκοκρατίας συνεχίζει να είναι η Πρωτεύουσα, μέχρι το 1892, οπότε τη θέση του πήραν τα σημερινά Πηγάδια. Τα πηγάδια ήταν στην Αρχαιότητα, όπως και μέχρι πρόσφατα το επίνειο της πόλεως Καρπάθου (σημερινού Απερίου) και ονομάζονταν Ποσείδιον.

 

Οι άλλες τρεις πόλεις ήταν η Αρκέσεια, κοντά στην σημερινή Αρκάσα, η Βρυκούς (σημερινή Βρουκούντα, στα ΒΔ της Καρπάθου) και η Νίσυρος που ίσως βρισκόταν στα σημερινά Παλάτια της Σαρίας. Η Σαρία ήταν στην Αρχαιότητα ανεξάρτητη από την Κάρπαθο και ονομαζόταν Σάρος.

 

Μετά το 478π.Χ. η Κάρπαθος γίνεται μέλος της Α’ Αθηναϊκής Συμμαχίας, όπως φαίνεται από τους φόρους που πλήρωναν οι πόλεις της στο Συμμαχικό ταμείο. Το 404, με την λήξη του Πελοποννησιακού Πολέμου, υποτάσσεται στους Σπαρτιάτες, αλλά ύστερα από τη ναυμαχία της Κίνδου (394π.Χ) επανέρχεται στους Αθηναίους και αργότερα γίνεται μέλος της Β’ Αθηναϊκής Συμμαχίας.

 

Στα Ελληνιστικά χρόνια φαίνεται ν’ ακολουθεί τις τύχες της Ρόδου και μεγάλο μέρος του νησιού, αν όχι ολόκληρο, αποτελούσε μέρος του Ροδιακού ή , πιο συγκεκριμένα, του Λινδιακού κράτους.

 

Με την υποταγή της στους Ρωμαίους, η Κάρπαθος αποκτά μεγάλη στρατηγική σημασία, αφού αποτελεί τον έναν από τους τρεις μεγάλους ναυστάθμους της Ρώμης στη Μεσόγειο.

 

Τη θέση αυτή θα την κρατήσει φαίνεται και αργότερα επί Βυζαντινής αυτοκρατορίας: οι πηγές αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι τα πλοία του ναυστάθμου της Καρπάθου οδηγούν το Νικηφόρο Φωκά στην Κρήτη το 961μ.Χ.

 

Επί Διοκλητιανού (284-305μ.Χ) εντάσσεται στην “Επαρχία των Νήσων” (Provincia Insularum) και επί Ηρακλείου (610-641) στο θέμα της Κρήτης.

 

Ακολουθούν τρεις περίπου αιώνες (μέσα 7ου μέχρι μέσα 10ου μ.Χ.) παρακμής και ερήμωσης. Πειρατές από τη Β. Αφρική και την Ασία σκορπούν τον τρόμο και τον όλεθρο στους παραλιακούς οικισμούς που εγκαταλείπονται. Τη θέση των τελευταίων παίρνουν τα Μεσαιωνικά ορεινά χωριά που διατηρούνται μέχρι σήμερα.

 

Μεταξύ 1204 και 1312 η Κάρπαθος γίνεται αντικείμενο ανταγωνισμών ανάμεσα σε Βυζαντινούς, Γενοάτες, Ιωαννίτες Ιππότες και Βενετσιάνους, που τη διεκδικούν καθένας για λογαριασμό του. Οι τελευταίοι, με τον Αντρέα Κορνάρο, επικράτησαν τελικά και παρέμειναν άρχοντες Καρπάθου και Κάσου μέχρι το 1538, οπότε ο Χαϊρεντίν Βαρβαρόσσας καταλαμβάνει τα νησιά για λογαριασμό των Τούρκων.

 

Στα 1821 η Κάρπαθος επαναστατεί και παίρνει μέρος στον αγώνα της ανεξαρτησίας. Με το τέλος όμως της Επανάστασης παραμένει, μαζί με τα άλλα Δωδεκάνησα, τμήμα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, αφού για δέκα χρόνια περίπου χρόνια πάλεψε για τη λευτεριά κι’ ανάπνευσε τον αέρα της ανεξαρτησίας.

 

Στα 1912 την Τουρκική κατοχή διαδέχεται η Ιταλική. Το 1944 οι Καρπάθιοι ξεσηκώνονται ενάντια στους Ιταλούς και καλούν τους Άγγλους συμμάχους που καταλαμβάνουν το νησί. Τον Μάρτιο του 1948, η Κάρπαθος, μαζί με τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα ενσωματώνεται στην Ελλάδα.

Η Αμμοοπή Βρίσκεται στο μέσο της διαδρομής από το αεροδρόμιο προς τα Πηγάδια από όπου απέχει περίπου 6χλμ. Άλλο τόσο απέχει από το αεροδρόμιο και από το πλησιέστερο χωριό Μενετές. Ασφαλτοστρωμένος αυτοκινητόδρομος συνδέει την Αμμοοπή με όλα τα χωριά της Καρπάθου. Λεωφορεία δημόσια και ιδιωτικά καθώς και ταξί εξυπηρετούν καθημερινά την περιοχή. Διαθέτει δυνατότητες για διαμονή και φαγητό και μια από τις ωραιότερες και καλά οργανωμένες παραλίες.

 


Το Απέρι είναι ένα πανέμορφο ορεινό χωριό που ξεχωρίζει για την αρχοντική του λάμψη. Υπήρξε πρωτεύουσα του νησιού από το 1700 έως το 1892. Βρίσκεται σε ύψος 320μ, σε μια πράσινη περιοχή στα πλευρά του βουνού Χαμάλη. Επιλέχθηκε σαν πρωτεύουσα την εποχή που οι πειρατικές επιθέσεις ρήμαζαν το νησί, σαν σημείο που δεν φαίνονταν από την θάλασσα. Πολύ κοντά στο χωριό βρίσκονται οι παραλίες Κυρά Παναγιά και Αχάτα.

 


Η Αρκάσα, ένα από τα αναπτυσσόμενα τουριστικά κέντρα της Καρπάθου, ζει μια σύγχρονη ζωή συντροφιά με πολύ παλιές μνήμες. Στο Παλαιόκαστρο, που τόσο γενναία αναμετράται με τα δυνατά κύματα του Καρπάθιου, κατοικούσαν άνθρωποι ήδη από την προϊστορική εποχή. Και φαίνεται πως δεν έφυγαν ποτέ από εδώ. Σε κοντινή απόσταση βρίσκονται οι παραλίες Άγιος Νικόλαος και Άγιος Γεώργιος και το μικρό γραφικό ψαροχώρι Φοινίκι με μερικές καταπληκτικές παραλίες

 


Βωλάδα! Την προστατεύει η Παναγία η Πλαγιά και είναι μια λευκή πινελιά πάνω σε μια πλαγιά πράσινη. Πρόκειται για ένα οικισμό χτισμένο μεταξύ των δένδρων, με παραδοσιακά λευκά σπίτια τυπικής αρχιτεκτονικής της Καρπάθου, στενά δρομάκια και μπαλκόνια γεμάτα λουλούδια. Αν σας αρέσει να περπατάτε, τότε θα αγαπήσετε τη διαδρομή, και πριν μπείτε στο χωριό υπάρχουν ορισμένα μονοπάτια που οδηγούν στην κορυφή του βουνού “Καλή Λίμνη”.

 


Ο Λευκός, με τις διαδοχικές παραλίες του, είναι ο παραθεριστικός οικισμός του χωριού και ένα από τα τουριστικά κέντρα ολόκληρης της Καρπάθου. Το παραλιακό χωριό Λευκός βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Μεσοχωριού, βορειοδυτικά των Πηγαδιών. Μπορεί κανείς να βρει εκεί δωμάτια και διαμερίσματα, ξενοδοχεία, ταβέρνες και καφέ.

 


Κτισμένη σαν αετοφωλιά, στα βράχια οι Μενετές απολαμβάνουν τη θέα προς τον όρμο του Βρόντη, όπου βρίσκονται τα Πηγάδια. Τα μικρά ασβεστωμένα σπίτια του με τα κίτρινα και μπλε παντζούρια και πόρτες δημιουργούν, σε συνδυασμό με τα στενάκια και τα ανθισμένα μπαλκόνια και αυλές, ένα θαυμάσιο σκηνικό. Η Εκκλησία της Κοιμήσεως, η Βυζαντινή Εκκλησία του Άγιου Μάμμα και η αρχαιολογική συλλογή του χωριού, που εκθέτει διάφορα ευρήματα της γύρω περιοχής, αξίζουν την προσοχή.

 


Το Μεσοχώρι είναι ένα γραφικό χωριό κτισμένο σε ένα ύψωμα σε απόσταση 31χλμ βορειοδυτικά από την πρωτεύουσα με φανταστική θέα και παραδοσιακή αρχιτεκτονική που προσελκύουν πολλούς επισκέπτες.

 


Το χωριό Όθος απέχει λίγα χιλιόμετρα από το Απέρι, 12χλμ βορειοδυτικά των Πηγαδιών, σε ύψος 500μ. Έχει πολλά παραδοσιακά σπίτια βαμμένα σε λιλά και άσπρο χρώμα. Στο Όθος ανήκουν οι Στες, μια περιοχή με περιβόλια και νερά.

 


H Όλυμπος είναι ένα εντυπωσιακό παραδοσιακό χωριό στο βόρειο τμήμα του νησιού σε απόσταση 58 περίπου χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα. Συνδυάζει πανέμορφο φυσικό τοπίο και εξαιρετικά ενδιαφέρουσα παραδοσιακή αρχιτεκτονική. Οι κάτοικοι του χωριού είναι φιλόξενοι και διαφυλάσσουν τις ντόπιες παραδόσεις με σεβασμό.

 


Τα Πηγάδια, των οποίων το όνομα προέρχεται από τα πολλά πηγάδια που υπήρχαν εκεί, είναι μια νέα σχετικά πόλη με περίπου 2500 κάτοικους και έχει χτιστεί αμφιθεατρικά γύρω από το φυσικό λιμάνι. Στο αριστερό μέρος της εισόδου του λιμανιού βρίσκεται ένα επιβλητικός βράχος όπου μπορεί κανείς να θαυμάσει τα ερείπια της παλιάς ακρόπολης του νησιού.  Τα Πηγάδια, είναι η πρωτεύουσα και το μεγαλύτερο λιμάνι του νησιού και βρίσκεται στη νοτιοανατολική ακτή του στους πρόποδες του βουνού Καλή Λίμνη, στην θέση της αρχαίας πόλης Ποσείδιο. Τα Πηγάδια είναι μια μικρή σύγχρονη πόλη, χάρις και στην σημαντική βοήθεια των ξενιτεμένων παιδιών της Καρπάθου στην Αμερική. Στα Πηγάδια μπορεί κανείς να βρει κάθε είδος και κατηγόρια καταλυμάτων, αλλά και πολλές ταβέρνες, καφέ και μερικά μπαρ. Τα Πηγάδια είναι το κέντρο της τουριστικής ζωής της Καρπάθου.

 


Το Φοινίκι στέκεται στην δυτική ακτή της Καρπάθου, 21χμ από τα Πηγάδια. Γραφικό και όμορφο παραθαλάσσιο χωριουδάκι με μικρό λιμανάκι όπου δένουν με ασφάλεια μικρά τουριστικά σκάφη και ψαροκάικα.

Άγιος Μηνάς: Η παραλία αυτή είναι μία από τις ομορφότερες μικρές βοτσαλωτές παραλίες της Καρπάθου με πεντακάθαρα νερά. Βρίσκεται κοντά στην Άπελλα.

 


Άγιος Θεόδωρος (Αρκάσα): Βρίσκεται σε απόσταση 16χλμ από την πρωτεύουσα του νησιού. Είναι μία πανέμορφη αμμουδερή παραλία αλλά εκτεθειμένη στους ανέμους. Ιδανική για surfing αφού πάντα έχει μεγάλα κύματα. Στο ομώνυμο χωριό θα βρείτε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Επίσης, λειτουργούν ταβέρνες και bar.

 


Άγιος Νικόλαος (Σπόα): Παραλία σπάνιας ομορφιάς και γραφικότητας, μόλις 4χλμ ασφάλτου από το χωριό. Υπάρχει οργανωμένη παραλία με ομπρέλες, χωρίς συνωστισμό και πολυκοσμία. Στο εστιατόριο σερβίρετε φαγητό με ντόπια προϊόντα.

 


Η καλά οργανωμένη παραλία της Μεγάλης Αμμοοπής, ή όπως είναι περισσότερο γνωστή Βοτσαλάκια, από το λεπτό βότσαλό της, είναι η πιο δημοφιλής παραλία του νησιού, τόσο στους νέους, όσο και σε μεγαλύτερες ηλικίες. Βρίσκεται σε απόσταση 6 περίπου χιλιόμετρα νότια από τα Πηγάδια μπροστά στον ομώνυμο οικισμό. Έχει οδική πρόσβαση από τα Πηγάδια, με τα οποία συνδέεται και με λεωφορείο.

 


Η μικρή αμμουδερή παραλία της Αμμοοπής, ή όπως είναι περισσότερο γνωστή Μικρή Αμμοοπή, είναι μια από τις πιο όμορφες παραλίες με κατάξανθη άμμο και κρυστάλλινα καθαρά νερά. Βρίσκεται σε απόσταση 7 περίπου χιλιόμετρα νότια από τα Πηγάδια. Οργανωμένη παραλία με ταβέρνες. Έχει οδική πρόσβαση από τα Πηγάδια. Επίσης μπορεί κανείς πάει και με τα πόδια από την Μεγάλη Αμμοοπή.

 


Η Άπελλα είναι μία από τις καλύτερες παραλίες του νησιού. Πρόκειται για μια παραλία με χρυσή άμμο, πεντακάθαρα νερά, ιδανική για να απολαύσετε το μπάνιο σας. Υπάρχουν λίγες ξαπλώστρες και στο βόρειο άκρο της μια μικρή ταβέρνα.

 


Η Αχάτα βρίσκεται σε απόσταση περίπου 10χλμ βορειοδυτικά της Καρπάθου. Είναι μία παραλία με βότσαλο που στην αρχή της είναι φαρδιά και προχωρώντας στενεύει μέχρι που φτάνει μέσα στη θάλασσα. Τα νερά της βαθαίνουν απότομα, γι’ αυτό και θέλει προσοχή στο κολύμπι. Λίγα μέτρα από την παραλία υπάρχει καντίνα.

 


Η παραλία Βανάντα απέχει περίπου 2χλμ από το Διαφάνι και ο χωματόδρομος είναι βατός για οποιοδήποτε όχημα.

 


Η αμμουδερή παραλία της Δαματρίας βρίσκεται 13 χιλιόμετρα νότια από τα Πηγάδια. Έχει ωραία ξανθή αμμουδιά, καθαρά νερά και ταιριάζει σε οικογένειες για το ήσυχο περιβάλλον της. Απέναντί της βρίσκεται το νησάκι Μοίρα.

 


Η πανέμορφη παραλία του Διακόφτη βρίσκεται στη νοτιοδυτική ακτή του νησιού σε απόσταση 21 περίπου χιλιόμετρα από τα Πηγάδια. Έχει λευκή άμμο και κρυστάλλινα καθαρά νερά μέσα σε ένα υπέροχο τοπίο.

 


Διαφάνι: Βρίσκεται στη βορειοδυτική ακτή του νησιού, σε απόσταση 70χλμ από την πρωτεύουσα. Η παραλία στο Διαφάνι είναι βοτσαλωτή με διάφανα νερά και βρίσκεται ακριβώς μπροστά από το ομώνυμο παραθαλάσσιο χωριό. Μπορείτε να φτάσετε από τα Πηγάδια οδικώς ή με καΐκι, το οποίο θα σας αφήσει στη μικρή προβλήτα. Υπάρχουν καταλύματα και παραλιακές ταβέρνες όπου θα φάτε φρέσκα ψάρια.

 


Η πανέμορφη παραλία Καστέλια βρίσκεται μετά την Αμμοοπή και είναι ένας κρυμμένος παράδεισος ανάμεσα σε βράχια. Φτάνετε εκεί ακολουθώντας κάποιον χωματόδρομο πριν την Αμμοοπή.

 


Κυρα-Παναγιά: Βρίσκεται 10χλμ βορειοδυτικά της πρωτεύουσας. Είναι μία από τις πιο γνωστές παραλίες του νησιού και πολύ καλά οργανωμένη. Η θάλασσα είναι πεντακάθαρη αλλά βαθιά και η αμμουδιά χρυσαφένια. Το τοπίο τριγύρω είναι φανταστικό! Υπάρχουν λίγα ξενοδοχεία και ταβέρνες.

 


Λευκός: Βρίσκεται στα βορειοδυτικά του νησιού, 30χλμ από την πρωτεύουσα. Αποτελεί πόλο έλξης πολλών επισκεπτών λόγω της πανέμορφης αμμουδιάς και της πεντακάθαρης θάλασσας. Υπάρχουν πολλά καταλύματα κοντά στην παραλία καθώς επίσης και ταβέρνες με πολύ καλό ψάρι. Απέναντι από τον Λευκό βρίσκεται το μικρό νησάκι Σώκαστρο.

 


Μακρύς Γιαλός: Οι παραλίες που προτιμούν οι λάτρεις της ιστιοσανίδας βρίσκονται στο νοτιότερο άκρο του νησιού σε μιαν απόσταση 13-15χλμ από τα Πηγάδια. Τις προσεγγίζετε πηγαίνοντας προς το αεροδρόμιο και στρίβοντας στις κατάλληλες παρακάμψεις. Πρόκειται για παραλίες με άμμο και καθαρά νερά. Τα Βατά (13,5 χιλιόμετρα νότια) είναι η πλέον δημοφιλής ανάμεσα στους φίλους του αθλήματος επειδή έχει και ισχυρά ρεύματα και καλή οργάνωση για το άθλημα.

 


Η μεγάλη αμμουδερή παραλία Πέρα Άμμος χωρίζεται από τα Βοτσαλάκια με μια μικρή χερσόνησο με ένα μικρό ξωκλήσι. Βρίσκεται σε απόσταση 6 περίπου χιλιόμετρα νότια από τα Πηγάδια, έχει καθαρά νερά και προσελκύει πολλούς κολυμβητές.

 


Οι συνεχόμενες παραλίες του όρμου Πηγάδια στην πρωτεύουσα του νησιού, η Άμμος, η Άφωτη και του Βρόντη, είναι τρεις υπέροχες καλά οργανωμένες παραλίες, πολύ κοντά στην μικρή πόλη, με ωραία αμμουδιά, πεντακάθαρα νερά και δυνατότητα για θαλάσσια σπορ και καλό φαγητό σε γραφικά παραθαλάσσια ταβερνάκια.

 


Πούντα: Είναι μια μεγάλη παραλία με βότσαλο και βαθιά νερά στη νοτιοανατολική ακτή της Καρπάθου. Οι ισχυροί άνεμοι την καθιστούν κατάλληλη για wind surfing. Υπάρχουν ομπρέλες, ξαπλώστρες και δύο εστιατόρια στην περιοχή.

 


Χριστού Πηγάδι: Η παραλία βρίσκεται ακριβώς έξω από την πόλη Πηγάδια. Προσελκύει τους περισσότερους επισκέπτες, καθώς βρίσκεται δίπλα στην πρωτεύουσα. Απλώνεται για μερικά χιλιόμετρα και έχει όμορφη άμμο και θαυμάσια νερά. Ομπρέλες και ξαπλώστρες είναι διαθέσιμα για ενοικίαση και διάφορα καταλύματα και ταβέρνες βρίσκονται κοντά στην παραλία.

Αξιοθέατα

 

Αρκάσα

  • Λείψανα παλαιοχριστιανικής βασιλικής: Τα ερείπια του βυζαντινού ναού της Αγ. Αναστασίας του 5ου αιώνα της οποίας το δάπεδο ήταν διακοσμημένο με θαυμάσια ψηφιδωτά, πολλά από τα οποία έχουν μεταφερθεί στο Μουσείο της Ρόδου. Τμήματα ψηφιδωτών θα βρείτε στο άδειο τώρα οστεοφυλάκιο και στον υπαίθριο χώρο του ναού. Θα δείτε επίσης μια μικρή συλλογή από εικόνες και αρχιτεκτονικά μέλη από την εκκλησία και το Παλαιόκαστρο.
  • Παλαιόκαστρο: Η πρόσβαση είναι λίγο δύσκολο αλλά αξίζει τον κόπο – προσφέρει καταπληκτική θέα στο πέλαγος. Πιθανολογείτε ότι στο σημείο αυτό υπήρχε αρχαίος ναός της Αθηνάς της Λίνδου. Στο Παλαιόκαστρο σώζονται ελάχιστα ερείπια της αρχαίας πόλης Αρκεσία.
  • Φοινίκι: Το Φοινίκι είναι ένας μικρός οικισμός με αμμουδιά κι ένα ψαρολίμανο με ταβέρνες. Το μπρούτζινο καράβι που θα δείτε είναι αφιερωμένο στους ήρωες της γερμανικής κατοχής.

 


Απέρι

  • Το Κοράκι Το Κοράκι είναι η βουνοκορφή πάνω από τον οικισμό που στην αρχαιότητα ήταν η Ακρόπολη της αρχαίας Καρπάθου – προσφέρει πανοραμική θέα. Έχουν βρεθεί αρχαίοι τάφοι στους πρόποδες του λόφου.
  • Βωλάδα: Απομεινάρια τριών κάστρων που χρονολογικά, με διάφορες προσθήκες και επεμβάσεις, καλύπτουν ένα μεγάλο κομμάτι της ιστορίας της περιοχής από την αρχαιότητα μέχρι την Τουρκοκρατία.
  • Εκκλησία Αγ. Γεωργίου
  • Εκκλησία Κυράς Παναγιάς

 


Διαφάνι

Το Διαφάνι είναι το δεύτερο λιμάνι του νησιού και βρίσκεται στη ΒΔ ακτή, σε απόσταση 70 χλμ. από την Κάρπαθο. Τα πλοία ρίχνουν άγκυρα έξω από το λιμάνι και οι επιβάτες μεταφέρονται με βάρκες στην ξηρά. Μπορείτε βέβαια να φτάσετε από τα Πηγάδια οδικώς ή με καΐκι το οποίο θα σας αφήσει στη μικρή προβλήτα. Το ήρεμο αυτό ψαροχώρι μας προϊδεάζει για την επίσκεψή μας στην Όλυμπο, της οποίας είναι επίνειο.

  • Μυκηναϊκός τάφος: Ο μυκηναϊκός τάφος, τα ευρήματα του οποίου φυλάσσονται στο Βρετανικό Μουσείο.
  • Εκκλησίες Αγίου Νικολάου, Ζωοδόχου Πηγής και Αγίου Βασιλείου

 


Λευκός

  • Η Ακρόπολη: Υπάρχουν ακόμα τμήματα των τειχών, των μωσαϊκών καθώς και τάφοι στην τοποθεσία “Ρία” καθώς και ερείπια κατοικιών στην τοποθεσία “Ρίζες”. Επίσης υπάρχουν απομεινάρια παλαιο Χριστιανικού ναού του 5ου αιώνα.
  • Άγιος Γεώργιος: Ένα εκκλησάκι του 13ου αιώνα με πολύ παλαιές τοιχογραφίες.
  • Σώκαστρο: Το Σώκαστρο σήμερα είναι νησάκι ακριβώς απέναντι από το Λευκό. Παλαιότερα ήταν χερσόνησος της Καρπάθου και η παράδοση αναφέρει ότι απετέλεσε το ορμητήριο του αυτοκράτορα Νικηφόρου Φωκά στην εκδίωξη των Αράβων από την Κρήτη. Σήμερα εδώ, όπως και στις υπόλοιπες γύρω περιοχές εικάζονται ότι βρίσκονται αρχαιολογικά μνημεία, τα οποία δεν έχουν βγει ακόμη στο φως απουσία ανασκαφών.

 


Μενέτες

  • Η Κοίμηση της Θεοτόκου: Η εκκλησία του χωριού, η Κοίμηση της Θεοτόκου, (19ου αιώνα) με κολώνες από την παλαιοχριστιανική βυζαντινή εκκλησία της Αγ. Αναστασίας και οι εκκλησίες του Αγ. Μάμα και Αγ. Αντωνίου.
  • Αρχαιολογική συλλογή: Η αρχαιολογική συλλογή με ευρήματα από την περιοχή. Ο Μενετές άλλωστε από την αρχαιότητα σχετίζεται με την Κρήτη και τον πολιτισμό της.

 


Μεσοχώρι

  • Εκκλησία Αγ. Ιωάννη Προδρόμου: Η εκκλησία του Αγ. Ιωάννη του Πρόδρομου με τοιχογραφίες του 1781 και ξυλόγλυπτο τέμπλο.
  • Εκκλησία Παναγιάς Βρυσιανής: Πανέμορφη αρχιτεκτονική – αξίζει μία επίσκεψη.
  • Εκκλησία Αγίας Ειρήνης: Στην Αγία Ειρήνη θα βρείτε τα λείψανα αυτής της Βυζαντινής εκκλησίας, με πολύ φθαρμένες τοιχογραφίες. Κατεβαίνοντας μερικά σκαλιά, θα βρεθήτε στο Ιερό, το μόνο μέρος της εκκλησίας που είναι ακόμα άθικτο. Η υπόλοιπη εκκλησία είναι θαμμένη στην άμμο.
  • Τα παραδοσιακά σπίτια: Τα αυθεντικά Καρπάθικα σπίτια αποτελούνται από 3 τμήματα: το κυρίως σπίτι, ένα μικρότερο και τον φούρνο – όλα πολύ κοντά το ένα με τ’ άλλο. Έχουν ξύλινη διακόσμηση, υφαντά και βοτσαλωτά δάπεδα. Οι τοίχοι είναι διακοσμημένα με διακοσμητικές πιατέλες. Ο χώρος που λειτουργεί σαν καθιστικό ονομάζεται σοφάς και βρίσκεται σε ένα υπερυψωμένο επίπεδο προσβάσιμο από 2-3 σκαλιά . Λίγο παραπέρα και ανεβαίνοντας πάλι μερικά σκαλιά, βρίσκεται η μουσάντρα που είναι ο ξενώνας με διακοσμημένο με υφαντά καναπέ και το πανωσούφι για ύπνο. Στο κέντρο του σπιτιού βρίσκεται ένας μεγάλος, ξύλινος στύλος – για την στήριξη της οικογένειας. Στις γιορτές διακοσμείτε με κορδέλες και μεταξωτά μαντήλια.

 


Όλυμπος

Η Όλυμπος μοιάζει σαν ένα ζωντανό λαογραφικό μουσείο. Η Έλυμπος, όπως τη λένε οι ντόπιοι, είναι το βορειότερο χωριό του νησιού με το μεγαλύτερο λαογραφικό και αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον. Η προφυλαγμένη θέση του χωριού πάνω στο δυσπρόσιτο βράχο αποστασιοποίησε τους κατοίκους του από την εξέλιξη του πολιτισμού. Η παραδοσιακή αρχιτεκτονική και η εσωτερική διακόσμηση των σπιτιών παραμένει ανέπαφη όπως ήταν πολλές δεκαετίες πριν. Στην άκρη του χωριού οι μύλοι αλέθουν το στάρι των κατοίκων και κάθε σπίτι έχει το ξυλόφουρνό του. Τα ήθη, τα έθιμα, οι φορεσιές και η συμπεριφορά των κατοίκων του ελάχιστα έχουν αλλάξει τους τελευταίους αιώνες. Η τοπική διάλεκτος είναι δυσνόητη για τους επισκέπτες λόγω των πολλών δωρικών της στοιχείων, κάτι που σπάνια συναντάμε στην Ελλάδα. Η Όλυμπος ιδρύθηκε πριν από 5 αιώνες, όταν καταστράφηκε από σεισμό η παραλιακή πόλη Βρουκούντα. Η απομόνωση του χωριού οφείλεται στη δύσβατη και δυσπρόσιτη θέση του αλλά και στο τείχος που κτίστηκε γύρω από τα σπίτια.

  • Αρχαία Βρυκούντα: Μία από τις μεγαλύτερες πόλεις της Καρπάθου στην αρχαιότητα, όπου διακρίνονται θεμέλια σπιτιών του 3ου και 4ου αιώνα.
  • Εκκλησία Αγίου Ιωάννη: Βρίσκεται 1 ώρα και 30 λεπτά από το χωριό Αυλώνα. Η περιοχή είναι εξαιρετικά όμορφη.
  • Όρμος Τρίστομο: Βρίσκεται βόρεια και είναι ένα βαθύ, φυσικό λιμάνι πολύ καλά προστατευμένο από τους ανέμους. Στην αρχαιότητα ήταν το λιμάνι της Βρυχούντας.
  • ‘Ορμος Αγ. Μηνά: Βρίσκεται ΝΑ και είναι μία πανέμορφη παραλία.
  • Εκκλησία Παναγιάς: Του 16ου αιώνα, με το ξυλόγλυπτο τέμπλο.

 


Πηγάδια

  • Ο Βούνος Ο Βούνος, η ακρόπολη του αρχαίου Ποσειδίου, πάνω από το λιμάνι, σε επίκαιρη θέση. Πιθανολογείται ότι υπήρξε οχυρωμένο κάστρο στα Μυκηναϊκά χρόνια. Ο βράχος έχει ύψος 23μ. Σώζονται τμήματα από κυκλώπεια τείχη και θεμέλια κτιρίων. Ίσως εδώ βρισκόταν ιερό της Λινδίας Αθηνάς, πολιούχου κατά τους Ιστορικούς Χρόνους.
  • Αγία Φωτεινή (ερείπια) Πρόκειται για παλαιοχριστιανική βασιλική (5ου-6ου αι.), στη θέση “Άφωτη”, στην παραλία. Είναι καλοδιατηρημένο μνημείο. Επιγραφή που βρέθηκε εδώ, μαρμάρινο κορινθιακό κιονόκρανο και μαρμάρινη επιτύμβια στήλη βεβαιώνουν ότι ο ναός χτίστηκε στη θέση ιερού των Διόσκουρων.
  • Η σπηλιά του Ποσειδώνα
  • Το παρεκκλήσι της Αγίας Κυριακής

 


Μουσεία

 

Αρχαιολογικό Μουσείο Καρπάθου

Το Αρχαιολογικό μουσείο της Καρπάθου βρίσκεται στα Πηγάδια Καρπάθου και στεγάζεται σε ένα από τα τρία κτίρια του Επαρχείου Καρπάθου. Τα κτίρια τα ίδια είναι δείγμα της εποχής της Ιταλοκρατίας στην Κάρπαθο που χτίστηκαν την εποχή 1926-1936 στο νησί. Στην πρώτη αίθουσα του μουσείου εκτίθενται ευρήματα από τη νεολιθική περίοδο, ευρήματα από τη μινωική αγροικία και το μυκηναϊκό οικισμό, καθώς και από τη νεκρόπολη. Στη δεύτερη αίθουσα περνάμε χρονικά στην ιστορική περίοδο, όπου ο κάθε επισκέπτης μπορεί να δει ευρήματα της ελληνιστικής και ρωμαϊκής περιόδου. Στην τρίτη αίθουσα παρουσιάζονται στοιχεία από την παλαιοχριστιανική εποχή αλλά και τη βυζαντινή. Το μουσείο είναι ανοιχτό κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου.

 


Υπαίθριο Αγροτικό Μουσείο Πυλών

Το Υπαίθριο Αγροτικό μουσείο βρίσκεται στο χωριό Πυλές και έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να παρουσιάζει με όσο το δυνατό ρεαλιστικό τρόπο τη ζωή στην Κάρπαθο. Όταν επισκεφθείτε του μουσείο μπορείτε να δείτε μία αγροικία, έναν ανεμόμυλο, ένα πατητήρι, ένα αλώνι, ένα φούρνο, ένα μικρό αμφιθέατρο και μπορείτε να περπατήσετε για να τα δείτε περπατώντας πάνω σε πλακόστρωτες διαδρομές και διαδρομές διαμορφωμένες για άτομα με κινητικές δυσκολίες. Έχουν φυτευτεί κλήματα και διάφορα οπωροφόρα δέντρα και ο επισκέπτης μπορεί να έρθει σε επαφή με την αγροτική ζωή του παρελθόντος στην Κάρπαθο αλλά και τον κύκλο επεξεργασίας σημαντικών προϊόντων για το νησί, όπως δημητριακά και κρασί.

 


Λαογραφικό και Αρχαιολογικό Μουσείο Αρκάσας

Το Λαογραφικό και Αρχαιολογικό μουσείο Αρκάσας βρίσκεται στο ομώνυμο χωριό και μπορείτε να δείτε ευρήματα από τον αρχαιολογικό χώρο της ακρόπολης της Αρκεσίας αλλά και από την εκκλησία της Αγίας Αναστασίας, η οποία ήταν χτισμένη στο σημείο που σήμερα βρίσκεται ο ναός της Αγίας Σοφίας. Το μουσείο είναι ανοιχτό καθημερινά, πρωινές και απογευματινές ώρες.

Το τριήμερο του Δεκαπενταύγουστου γίνεται το μεγαλύτερο πανηγύρι του νησιού στην Όλυμπο, με παραδοσιακή μουσική με τα παραδοσιακά μουσικά όργανα (τσαμπούνα, λύρα, λαούτο), τραγούδι και χορό.

 

Στα Ολυμπίτικα πανηγύρια οι γυναίκες φορούν πολύχρωμες παραδοσιακές φορεσιές με διπλή σειρά χρυσών φλουριών στο στήθος και μαντήλα στο κεφάλι.

 

Τα δύο σημαντικότερα πανηγύρια της περιοχής είναι:

  • του Αγίου Ιωάννου (29/8) στη Βρουκούντα, και
  • της Παναγίας, πολιούχου της Ολύμπου (15/8)

τα οποία προσελκύουν ντόπιους και ξενιτεμένους Καρπάθιους.

 

Μοναδική θεωρείται για τον παγανιστικό της απόηχο η ιεροτελεστία της Λαμπρής Τρίτης στην Όλυμπο με καθολικό μνημόσυνο των νεκρών μέσω του αγιασμού των πηγών και της υπαίθρου και λιτάνευση των εικόνων.

 


Φεστιβάλ και Γιορτές είναι:

 

  • Κορυφαία γιορτή ο Καρπαθιώτικος γάμος – οι προετοιμασίες κρατάνε μία εβδομάδα και την ημέρα του γάμου οι τοπικοί οργανοπαίκτες παίζουν από το πρωί για να τελειώσουν το γλέντι μετά από 2-3 ημέρες.
  • Πανηγύρι της Παναγίας-15 Αυγούστου
  • Πανηγύρι της Κυράς Παναγιάς & Μυρτιδιώτισσας- 23 Αυγούστου

Τα κυριότερα γεωργικά προϊόντα είναι:

  • σταφύλια
  • κρασί
  • λάδι
  • τυρί
  • μέλι
  • κυδώνια
  • εσπεριδοειδή

 


Τοπικά προϊόντα είναι:

  • χειροποίητες “μακαρούνες”
  • κολοκυθουπούλια
  • οι κοπέλες (τρίγωνες χορτόπιτες)
  • γεμιστό αρνί με πληγούρι σε ξυλόφουρνο
  • μυζιθρόπιτες
  • μπακλαβάς
  • ζιμπίλια γεμιστά με σταφίδες.

 


Τα παραδοσιακά κουλλούρια φουρνιστά με κλαδιά από το δάσος χρησιμοποιούνται ως ψωμί και ως προσφορά υπέρ της μνήμης των νεκρών, όπως και το Πεντάρτι, ζυμωτός άρτος για κάθε θρησκευτική πανήγυρη.

 

Ανάμεσα στα είδη λαϊκής τέχνης που θα βρει κανείς στην Κάρπαθο συμπεριλαμβάνονται πιάτα, στιβάνια, υφαντά και μπακίρια.

 

Στην Όλυμπο, όπου άνθιζε η χειροτεχνία μέχρι τα μέσα του 20ου αι., υπάρχουν ακόμα παραδοσιακά υποδηματοποιεία που φτιάχνουν στιβάνια αλλά και παντόφλες με παραδοσιακά μοτίβα καθώς και εργαστήρια παραδοσιακής υφαντικής με κατεργασία μαλλιού.

 

Στην Κάρπαθο υπάρχουν ακόμα ονομαστοί κατασκευαστές της καρπαθικής λύρας, του λαούτου και της τσαμπούνας.

Αστυνομία: 22450 22 224
Τουριστική αστυνομία: 22450 22 212
ΕΟΤ: 22450 22 661
Νοσοκομείο: 22450 22 228
Κέντρο Υγείας: 22450 22 228
Λιμεναρχείο: 22450 22 227
Αεροδρόμιο: 22450 23 101
Λιμεναρχείο Πειραιά: 210 42 26 000
Αερολιμένας Αθηνών: 210 35 30 000
Πρώτες Βοήθειες Ολύμπου: 22450 51 201
Πρώτες Βοήθειες Μεσοχωρίου: 22450 71 209
TAXI: 22450 22 705

Ακτοπλοϊκώς

 

Από τον Πειραιά για την Κάρπαθο εκτελούνται δρομολόγια όλο το χρόνο. (Απόσταση 242 ναυτικά μίλια).

 

Με τη γραμμή Αγίου Νικολάου – Σητείας – Κάσου -Καρπάθου-Ρόδου η Κάρπαθος συνδέεται τους καλοκαιρινούς μήνες με Κάσο, Ρόδο, Χάλκη, Κυκλάδες (Μήλο) και Κρήτη (Άγιο Νικόλαο, Σητεία).

 

Με τις γραμμές ενδοεπικοινωνίας των νησιών Αιγαίου, η Κάρπαθος συνδέεται όλο το χρόνο με Κάσο, Ρόδο, Χάλκη και Κρήτη (Σητεία).

 

Για πληροφορίες δρομολόγιων, διαθεσιμότητα θέσεων, τιμές και κρατήσεις παρακαλούμε επισκεφτείτε το www.greekferries.gr

 


Αεροπορικώς

 

Η Κάρπαθος διαθέτει διεθνή αερολιμένα με έναν από τους μεγαλύτερους διαδρόμους στα Βαλκάνια και κτηριακές εγκαταστάσεις 12.500τ.μ. Από τα Σπάτα Αττικής (αεροδρόμιο “ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ”) για την Κάρπαθο (το αεροδρόμιο απέχει 15 χιλιόμετρα ΝΔ από την πρωτεύουσα) εκτελούνται πτήσεις όλο το χρόνο.

 

Η Κάρπαθος συνδέεται επίσης αεροπορικώς με την Κάσσο και την Ρόδο.