Σαλαμίνα

Η Σαλαμίνα είναι το μεγαλύτερο νησί του Σαρωνικού Κόλπου και το πλησιέστερο στις ακτές της Αττικής. Βρίσκεται στο Βόρειο τμήμα του Σαρωνικού και χωρίζεται από τις ακτές της Αττικής με το Στενό της Πάχης (βορειοδυτικά) και το στενό του Πειραιά (ανατολικά), Οι δύο αυτοί δίαυλοι οριοθετούν τον κόλπο της Ελευσίνας που εκτείνεται βόρεια της Σαλαμίνας.

Στο Στενό της Πάχης το ελάχιστο πλάτος του διαύλου είναι 500 μέτρα, ενώ στο Στενό του Περάματος είναι 1200 μέτρα. Το μήκος των ακτών είναι 100 χιλιόμετρα ενώ η έκταση του νησιού φτάνει τα 93,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Υψηλότερη κορυφή είναι το Μαυροβούνι (365 μέτρα).

Η Σαλαμίνα έχει πληθυσμό 38.022 κατοίκους (απογραφή 2001) και υπάγεται στο Νομό Αττικής και στη Νομαρχία Πειραιά. Το νησί έχει δύο Δήμους: Το Δήμο Σαλαμίνος (έτος ίδρυσης 1835) και το Δήμο Αμπελακίων (έτος ίδρυσης 1998). Εκκλησιαστικά η Σαλαμίνα ανήκει στη Μητρόπολη Μεγάρων και Σαλαμίνας.

Στο νησί υπάρχουν δύο όμορφα πυκνόφυτα δάση. Το ένα είναι το δάσος της Φανερωμένης που βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά του νησιού και προσφέρεται για τζόκινγκ και το άλλο το δάσος των Κανακίων που βρίσκεται στη νότια πλευρά του νησιού και είναι ο μεγαλύτερος, ο κοντινότερος και ο μοναδικός πνεύμονας πρασίνου της Δυτικής Αττικής. Το δάσος αυτό προσφέρεται για μονοήμερες ή ολοήμερες εκδρομές.

‘Οταν επισκεφτείτε το νησί, μην χάσετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε το παραδοσιακό πλατέτσι (λαδόπιτα), το κουγκουλούαρι (κολοκυθόπιτα), τα μουστοκούλουρα,τις τηγανίτες, και ψωμί ψημένο στα ξύλα. Στην ιχθυαγορά θα βρείτε φρέσκα ψάρια κατευθείαν από τα ψαροκάικα. Επίσης σε κάποια μαγαζιά με τουριστικά είδη θα βρείτε κούκλες ντυμένες με την χρυσοκέντητη παραδοσιακή φορεσιά του νησιού καθώς και άλλα αναμνηστικά.

Αγαπημένα στέκια που αιχμαλωτίζουν την καρδιά του επισκέπτη και των καλοφαγάδων είναι πάρα πολλά στο κέντρο της πόλης καθώς και σε άλλες περιοχές όπως: Σελήνια, Βασιλικά, Ρέστη, Αγ. Γεώργιο, Αιάντειο και Κακή – Βίγλα. Μην παραλείψετε να καθίσετε στα παραδοσιακά ουζερί για να δοκιμάσετε φρέσκα ψάρια, θαλασσινά και χταπόδι ψημένο στα κάρβουνα. Το νησί έχει πολύ όμορφες παραλιακές καφετέριες όπου μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ σας ή το ποτό σας αγναντεύοντας δίπλα στην θάλασσα τα μαγευτικά δειλινά. Επίσης η νυχτερινή ζωή στο νησί είναι πολύ έντονη. Υπάρχουν πολλά Κλαμπ όχι μόνο για την νεολαία αλλά και για όσους αισθάνονται νέοι, καθώς και πολλά μαγαζιά με ζωντανή μουσική μέχρι το πρωί.

Μυθολογία – Αρχαία Ιστορία

Στο νησί βασίλεψε ο Ασωπός ποταμός, αφού σκότωσε τον πρώτο βασιλιά του νησιού, τον Όφι. Από τον γάμο του με τη Μετώπη, απέκτησε δύο κόρες, τις νεράϊδες Σαλαμίνα και Αίγινα. Την κόρη του, Σαλαμίνα την αγάπησε παράφορα ο θεός της θάλασσας, Ποσειδώνας. Καρπός αυτού του έρωτα ήταν ο Κυχρέας (μισός άνθρωπος, μισός φίδι) ο οποίος βασίλεψε στο νησί. Ο Κυχρέας απέκτησε μια κόρη, τη Γλαύκη, η οποία παντρεύτηκε τον Τελαμώνα, γιό του Βασιλιά της Αίγινας Αιακού. Ο Τελαμώνας που διαδέχτηκε τον Κυχρέα στο θρόνο, απέκτησε αργότερα δυο γιούς: τον Αίαντα (από τον γάμο του με την Ερίβοια, κόρη του βασιλιά των Μεγάρων Αλκάθου) και τον Τεύκρο (από τον γάμο του με την Ησιόνη). Τα δύο αδέλφια έλαβαν μέρος στον Τρωικό Πόλεμο με 12 πλοία. Βασιλιάς του νησιού τότε ήταν ο Αίαντας, ο οποίος περιγράφεται ως ένας από τους γενναιότερους Έλληνες. Το τέλος του όμως ήταν τραγικό. Αυτοκτόνησε, όταν νικήθηκε από τον Οδυσσέα στους αγώνες που έγιναν με έπαθλο τα όπλα του νεκρού Αχιλλέα. Μετά το τέλος του πολέμου επέστρεψαν στο νησί ο Τεύκρος με τον Ευρυσάκη, γιος του Αίαντα και της Τέκμησας. Ο Τεύκρος αντιμετώπισε την οργή του πατέρα του Τελαμώνα, επειδή δεν εκδικήθηκε το θάνατο του αδελφού του. Έτσι εγκατέλειψε το νησί και πήγε στην Κύπρο, όπου ίδρυσε πόλη με το όνομα Σαλαμίνα, ενώ ο Ευρυσάκης βασίλεψε στο νησί και απέκτησε έναν γιό, τον Φιλαίο, που έγινε Αθηναίος πολίτης και δώρισε τη Σαλαμίνα στους Αθηναίους. Για αιώνες μετά, η Σαλαμίνα υπήρξε το … «μήλον της έριδος» μεταξύ Αθηνών και Μεγάρων. Κάποια εποχή η Σαλαμίνα βρέθηκε στη κατοχή των Μεγαρέων. Μετά δε την παρέμβαση του Σόλωνα η Σαλαμίνα τέθηκε υπό τον έλεγχο των Αθηναίων.

Κατά τους περσικούς πολέμους η Σαλαμίνα πρόσφερε ανεκτίμητη βοήθεια στους Αθηναίους και στους συμμάχους των κατά των Περσών και ιδιαίτερα έμεινε γνωστή στην ιστορία για την μεγάλη ναυμαχία που διεξήχθη στο στενό της το 480 π.χ. Στη Σαλαμίνα, κατά την περίοδο της ναυμαχίας συναντώνται οι τρεις μεγαλύτεροι ποιητές των αιώνων. Ο Αισχύλος πολέμησε στη ναυμαχία και έγραψε γι’ αυτήν. Ο Σοφοκλής έφηβος έλαβε μέρος στα Επινίκια, ενώ ο τραγικότερος των τριών, ο Ευριπίδης γεννήθηκε στη Σαλαμίνα όταν διαδραματιζόταν το μεγάλο ιστορικό γεγονός.

 


Τουρκοκρατία

Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, λόγω της θέσεως και της ασφάλειας, συνείσφερε θετικά στους αγώνες, ενώ ταυτόχρονα απολάμβανε ορισμένων προνομίων.

Υπήρξε καταφύγιο προσφύγων (όπως των Αθηναίων 1687 και κατοίκων της Αττικής και Βοιωτίας το 1770 και το 1821). Από κει βγήκε και η φράση: ”πήγε η ψυχή μου στην Κούλουρη”.

Πήρε μέρος στα ορλωφικά με αρχηγό το Μητρομάρα, ο οποίος άφησε το σπαθί του τάμα στη Φανερωμένη. Αργότερα δημιουργήθηκε πυρήνας Φιλικών με πρώτο τον ηγούμενο της Ι. Μ. Παναγίας Φανερωμένης, Γρηγόριο Κανέλλο ο οποίος μύησε και τους αδελφούς Αναγνώστη και Αντώνη Βιρβίλη. Στην Επανάσταση του 1821 έλαβαν δραστήρια μέρος με επικεφαλής τον Γεωργάκη Γκλίστη καθώς και τους Γιωργάκη Μάθεση, Ιωάννη Βιέννα, κ.ά. Πολύ μεγάλη και σημαντική ήταν και η βοήθεια που πρόσφερε στον Αγώνα η Ι. Μ. Φανερωμένης. Το 1823 εγκαταστάθηκε το Εκτελεστικό και το Βουλευτικό σώμα της Προσωρινής Διοίκησης της επαναστατημένης Ελλάδας ενώ το 1824 μεταφέρθηκε το τυπογραφείο οπου εκδόθηκε το πρώτο φύλλο της ”Εφημερίδας των Αθηνών”,από τον Γ. Ψύλλα. Επίσης, εδώ επανειλημμένα φιλοξενήθηκαν το σύνολο των αγωνιστικών του ΄21 που έλαβαν μέρος στις επιχειρήσεις της Αττικής, της Αθήνας και του Φαλήρου όπως: ο Μακρυγιάννης, ο Τζαβέλλας, ο Κριεζώτης, ο Δ. Υψηλάντης, ο Μαυροβουνιώτης και άλλοι.

Φιλοξενήθηκε  και ο Γ. Καραϊσκάκης του οποίου επίλεκτο σώμα αποτέλεσαν Σαλαμίνιοι Αγωνιστές. Ο Καραϊσκάκης θάφτηκε στο ναό του Αγίου Δημητρίου, του οποίου ήταν και επιθυμία, το 1827. Το 1996, ο τάφος του ανακατασκευάστηκε και στον περίβολο του ναού στήθηκε η προτομή του. Το 1830 ο Καποδίστριας ίδρυσε το παλιό 1ο Δημοτικό Σχολείο, το οποίο λειτούργησε μέχρι το 1981. Σήμερα στεγάζει το αρχαιολογικό μουσείο.

 


19ος και 20ος Αιώνας

Mετά το τέλος της επανάστασης το νησί γνώρισε μέρες άνθισης των ναυτικών επαγγελμάτων.

Σημαντικό γεγονός για τη Σαλαμίνα ήταν και η εγκατάσταση στο νησί του Πολεμικού Ναύσταθμου το 1878, στη Φανερωμένη και από το 1881 στη σημερινή του θέση . Αυτή η εποχή γέννησε και ανέδειξε αξιόλογες προσωπικότητες, όπως το μεγάλο ζωγράφο Πολυχρόνη Λεμπέση, το φιλόλογο – λαογράφο Πέτρο Φουρίκη, το στρατηγό Θεόδωρο Πάγκαλο, το θεαρτικό συγγραφέα Δημήτρη Μπόγρη και αργότερα το βάρδο του δημοτικού τραγουδιού Γιώργο Παπασίδερη, τον καθηγητή – αρχαιολόγο Δημήτρη Πάλλα, τον αρχηγό Ενόπλων δυνάμεων Σπύρο Αυγέρη κ.ά.

Κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής έδωσε σε θυσία και πάλι τα παλικάρια της – στην αντίσταση κατά των κατακτητών – όπως τους Γεωρ. Μπεγνή, Φιλ. Τούτση, Στ.Νικολέτο, Γεωρ. Ελευσινιώτη, κ.ά., όπως και ομήρους σε γερμανικά στρατόπεδα.

Καθώς περνούσαν τα χρόνια και αύξανε ο πληθυσμός της Αθήνας και του Πειραιά το νησί έγινε σιγά-σιγά από τόπος εκδρομής και παραθερισμού σε τόπο μόνιμης κατοικίας. Το όμορφο φυσικό τοπίο, οι σχετικά πρόσφατες αρχαιολογικές ανακαλύψεις, η πλούσια ιστορική κληρονομιά, τα διάφορα αξιοθέατα, ο βιολογικός καθαρισμός των νερών, η μικρή απόσταση από την Αθήνα έχουν μετατρέψει τη Σαλαμίνα σε ελκυστικό τουριστικό θέρετρο.

Το Αιάντειο είναι παραθαλάσσια κωμόπολη στη Σαλαμίνα σε υψόμετρο 40 μ. και με πληθυσμό 3.652 κατοίκων. Απέχει από τη Σαλαμίνα 4 χλμ. Βρίσκεται στην ανατολική ακτή του νησιού, στο νότιο μυχό του όρμου της Σαλαμίνας. Υπάγεται διοικητικά στο δήμο της Σαλαμίνας.Το χωριό μέχρι το 1915 ονομαζόταν Μούλκι. Σε ολόκληρη την Σαλαμίνα υπάρχει ιδιωτικό δίκτυο μέσω μαζικής μεταφοράς για τις καθημερινές μετακινήσεις τόσο των κατοίκων όσο και των επισκεπτών κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Τα τελευταία χρόνια γίνονται προσπάθειες έργων για την ανάπλαση της περιοχής και γενικότερα του νησιού αφού αποτελεί προορισμό εκατοντάδων κατοίκων της Αθήνας λόγο της μικρής απόστασης και του μικρού κόστους μεταφοράς.

 


Η Κυνόσουρα είναι χερσόνησος στην ανατολική Σαλαμίνα. Βρίσκεται δύο χιλιόμετρα ανατολικά των Αμπελακίων και έχει 92 κατοίκους. Για την ονομασία Κυνόσουρα (=ουρά σκύλου) υπάρχουν δύο εκδοχές. Στη πρώτη οφείλει την ονομασία της από το σκυλί του Θεμιστοκλή που ετάφη εκεί σύμφωνα με τον Ηρόδοτο. Ενώ στη δεύτερη και επικρατέστερη, ονομάστηκε Κυνόσουρα λόγω του χαρακτηριστικού σχήματος της χερσονήσου που μοιάζει με ουρά σκύλου. Η Κυνόσουρα βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή όπου πραγματοποιήθηκε η περίφημη Ναυμαχία της Σαλαμίνας και λόγω της γεωγραφικής ιδιομορφίας της, έδρασε καταλυτικά στην νικηφόρα έκβασή της. Καθώς το στενό Κυνόσουρας, Περάματος και Ψυτάλλειας λειτούργησε ως “Θερμοπύλες” στην παρεμπόδιση της μαζικής επίθεσης των Περσών. Σήμερα λέγεται και “Κάβο Βάρβαρος”, γιατί ακριβώς εκεί σταμάτησε η ασιατική δύναμη. Στην περιοχή υπάρχει μνημείο προς τιμή των Σαλαμινομάχων.

 


Το Μπατσί (παλαιά ονομασία: Μπατσής) είναι παραθαλάσσιος οικισμός της Σαλαμίνας σε υψόμετρο 10μ. και με πληθυσμό 194 κατοίκων (2001). Παραδοσιακός οικισμός, βρίσκεται στην βόρεια ακτή του νησιού, στο κόλπο της Ελευσίνας. Εκεί βρίσκεται η όμορφη παραλία του Μπατσίου στους πρόποδες ενός πευκόφυτου βουνού. Επίσης στο βουνό υπάρχει μια σπηλιά αρχαιολογικού ενδιαφέροντος που δεν έχει διερευνηθεί ακόμα. Υπάγεται διοικητικά στο Δήμο Σαλαμίνας.

 


Τα Παλούκια είναι το επίνειο της Σαλαμίνας, βρίσκονται στο ανατολικό μέρος του νησιού και αποτελούν το κύριο λιμάνι του. Η ονομασία προήλθε από τους πολυάριθμους πασσάλους (παλούκια) που χρησιμοποιούνταν κατά το παρελθόν, για το αγκυροβόλιο των καϊκιών, λόγω της έλλειψης λιμανιού. Το λιμάνι – Πορθμείο των Παλουκίων σήμερα, φιλοξενεί 34 Αμφίπλωρα πλοία τύπου Φέρυ που εξυπηρετούν την εικοσιτετράωρη ακτοπλοϊκή σύνδεση με το Πέραμα. Επίσης υπάρχει και απευθείας σύνδεση με το λιμάνι του Πειραιά με μικρά επιβατικά. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για την επιβατική κίνηση στα λιμάνια της Ευρώπης, τo 2008 και το 2009, τα Παλούκια της Σαλαμίνας βρίσκονται στη δεύτερη θέση της λίστας και το Πέραμα στην τρίτη θέση, καθώς την ακτοπλοϊκή γραμμή χρησιμοποίησαν 13 εκατομμύρια επιβάτες, τόσο το 2008, όσο και το 2009.

 


Τα Σελήνια είναι παραθαλάσσιος οικισμός και όρμος στα ανατολικά της Σαλαμίνας (Πελισαίς / αι αρχαίαι Σιλήνιαι). Το τοπωνύμιο προέρχεται από τη λατρεία της θεάς Σελήνης (Αρτέμιδος, Βενδίδος) και τη μεγάλη θρησκευτική δραστηριότητα εκεί. στο χάρτη Hommano του Milchhofer σημειώνεται ως Porto Salamis. Αποτελεί παραθεριστικό προορισμό χάρη στην παραλία της περιοχής (παραλία Σελήνια). Από το λιμάνι του οικισμού υπάρχει ακτοπλοϊκή σύνδεση με τον Πειραιά. Επίσης, στη περιοχή (περίπου 2 χιλιόμετρα βόρεια του οικισμού) υπάρχει μνημείο προς τιμήν των Σαλαμινομάχων.

Ανεμόμυλοι

Οι δυο Ανεμόμυλοι στο λόφο του Αγ. Νικολάου ή “Λόφο των Μύλων” είναι κτίσματα του 18ου αιώνα και οι μοναδικοί διασωθέντες απ’ τους 10 μύλους που χτίστηκαν τα πρώτα μετά- επαναστατικά χρόνια στη Σαλαμίνα.

Οι μύλοι κατασκευάστηκαν από συντεχνίες ειδικών μυλοχτιστάδων μαστόρων, έχουν πυργόσχημη κουλουροκονική μορφή με εμφανή τειχοποιία και ασβεστόλιθους. Η πόρτα βλέπει την ανατολή. Επίσης υπάρχουν δύο παράθυρα στο Ανώι, το ένα ανατολικά και το άλλο δυτικά. Η οροφή τους είναι φτιαγμένη από χόρτα σε σχήμα τρούλου.

Σκοπός της λειτουργίας τους ήταν η κάλυψη των επισιτιστικών αναγκών του νησιού. Λειτουργούσαν παράλληλα με τους αλογόμυλους και τους χειρόμυλους μέχρι την τελευταία εικοσαετία του 19ου αιώνα. Τότε η λειτουργία τους σταμάτησε καθώς ιδρύθηκαν και λειτούργησαν στην παραλία Σαλαμίνας οι δύο πρώτοι ατμοκίνητοι αλευρόμυλοι.

 


Ιερά Μονή Παναγίας Φανερωμένης

Το Μοναστήρι της Παναγίας Φανερωμένης βρίσκεται στην πευκόφυτη περιοχή «Φανερωμένη» του Δήμου Σαλαμίνας.

Η Μονή είναι τρίκλινη θολοσκέπαστη, βασιλικού ρυθμού, με κεντρικό τρούλο και τέσσερις πυργίσκους με πολεμίστρες. Η αγιογράφηση του καθολικού έγινε το 1735 απ’ τον αγιογράφο Γεώργιο Μάρκο με την τεχνική της νωπογραφίας.

Στη νότια πλευρά του καθολικού βρίσκεται ο Ναός του Αγίου Νικολάου όπου είναι τοποθετημένη η Αγία Κάρα του Οσίου Λαυρεντίου. Επίσης μπροστά στην ωραία πύλη υπάρχει ο Τάφος του Οσίου. Στο χώρο του μοναστηριού κτίστηκε το 1979 ο ναός της Αγίας Σοφίας.

Ως μουσείο χρησιμοποιείται ο Ναός των Αγίων Αποστόλων ο οποίος επανιδρύθηκε το 1661. Στο μουσείο φυλάσσονται περίτεχνες λειψανοθήκες με άγια λείψανα, Ιερά Σκεύη, χειρόγραφα στα τουρκικά τουρκοαραβικά και ελληνικά, φορητές εικόνες, μανουάλια βυζαντινοαραβικής τεχνοτροπίας, ξυλόγλυπτο προσκυνητάρι του 1744, όπλα και ξίφη οπλαρχηγών της Επανάστασης του 1821.

Το μοναστήρι διαθέτει ξενώνα και γυναικείο οίκο ευγηρίας.

 


Το σπίτι του μεγάλου Έλληνα ποιητή Άγγελου Σικελιανού

Το σπίτι βρίσκετε στην παραλία της Μονής Φανερωμένης, αναστηλώθηκε (2003-2006) επί Δημαρχίας Βαγγέλη Αγαπίου. Σ’ αυτό έζησε για πολλά χρόνια και δημιούργησε το σημαντικότερο έργο του. Δίπλα στο σπίτι υπάρχει η προτομή του.

 


Ευριπίδειο Θέατρο

Το θέατρο κατασκευάστηκε το 1993 προς τιμή του μεγάλου τραγικού ποιητή Ευριπίδη ο οποίος είχε το ησυχαστήριό του στην περιοχή Περιστέρια του νησιού μας. Εγκαινιάστηκε το Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου από την τότε υπουργό πολιτισμού Άννα Ψαρούδα Μπενάκη.

Βρίσκεται στο λόφο “Πατρίς” και έχει χωρητικότητα περίπου 3000 θέσεων. Εκεί γίνονται εκδηλώσεις (κυρίως κατά την διάρκεια του καλοκαιριού) όπως μεγάλες συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις. Η πρόσβαση γίνεται είτε μέσω αυτοκινήτου στην βόρια είσοδο (όπου υπάρχει μεγάλος χώρος στάθμευσης), είτε με τα πόδια από την νότια είσοδο (Οδός Μ. Αλεξάνδρου).

 


Ναός Παναγίας Ελευθερώτριας

Ο ναός της Παναγίας Ελευθερώτριας βρίσκεται στο λόφο “Πατρίς”. Ο ναός ήταν τάμα του νησιού για την απελευθέρωσή του από τους Γερμανούς καθώς στο λόφο αυτό είχαν σκοτωθεί λόγω ναρκοθετήσεων πολλοί Σαλαμίνιοι.

 

Στα ερείπια των γερμανικών πυροβολείων χτίστηκε ο ναός το 1998 εις ανάμνηση της απελευθέρωσης του νησιού απ’ τους Γερμανούς στις 12 Οκτωβρίου 1944. Για αυτό το λόγο ονομάστηκε και Ελευθερώτρια και πανηγυρίζει τη 12η Οκτωβρίου.

 


Ναός Αγίου Δημητρίου – Τάφος Καραϊσκάκη

Ο Ναός του Αγ. Δημητρίου είναι η πρώτη ενορία του νησιού. Η ανέγερση του τωρινού ναού έγινε το 1806 πάνω σε ερείπια παλαιότερου ναού του 17ου  αιώνα. Είναι βασιλικού ρυθμού μετά τρούλου και αποτελεί αντιγραφή της Μονής Φανερωμένης αλλά σε μικρότερη και απλούστερη μορφή.

Βέβαια το πιο ιστορικό κομμάτι του ναού είναι ο τάφος του οπλαρχηγού της Επανάστασης του 1821 Γεωργίου Καραϊσκάκη. Ο Καραϊσκάκης σε αυτό το ναό παρακολουθούσε τη Θεία Λειτουργία, αφού θεωρούσε προστάτη του τον Αγ. Δημήτριο.

Όταν τραυματίστηκε στο Φάληρο ζήτησε να επισκεφθεί το ναό του Αγίου για να γίνει καλά, αλλά ήταν γραπτό του να μπει στην εκκλησία πεθαμένος στις 23/4/1827.

Η τελευταία επιθυμία του ήταν να ταφεί στην εκκλησία του προστάτη Αγίου του, όπως και έγινε.

Το 1835, κατόπιν βασιλικού διατάγματος του Όθωνος, έγινε ανακομιδή των λειψάνων του. Το μεγαλύτερο μέρος των οστών του πήγε στο Φάληρο σε κενοτάφιο και ένα μέρος του έμεινε στον Άγιο Δημήτριο.

Ο ναός βρίσκεται στο κέντρο της πόλης της Σαλαμίνας στην αρχή της ομώνυμης οδού.

 


Λαογραφικό Μουσείο

Το Λαογραφικό Μουσείο του Δήμου Σαλαμίνος στεγάζεται σε μια ευρύχωρη αίθουσα του Νέου Δημαρχείου – Πολιτιστικού Κέντρου και φέρει το όνομα του Σαλαμίνιου φιλόλογου, λαογράφου, ερευνητή, Πέτρου Φουρίκη  Δ/ντή του Λαογραφικού Αρχείου της Ακαδημίας Αθηνών μέχρι το 1936.

Στο μουσείο αυτό είναι συγκεντρωμένα πλήθος από Λαογραφικά αντικείμενα της ζωής της Σαλαμίνας αλλά και της Ιστορίας του τόπου. Ιδιαίτερα εντυπωσιακή η συλλογή ανδρικών και γυναικείων τοπικών ενδυμασιών που άρχισε να φτιάχνεται από το 1962. Η συλλογή ζιπουνιών (τζάκων), μας πηγαίνει πίσω 300 χρόνια, μας δίνει εικόνα της εποχής και μας βοηθά να δούμε την ποικιλία και την αισθητική αντίληψη στα ενδυματολογικά του τόπου.

Επίσης στο μουσείο αυτό παρουσιάζονται έπιπλα διαφόρων εποχών, αργαλειοί, οικιακά σκεύη, εργαλεία διαφόρων επαγγελμάτων κυρίως γεωργικά καθώς και διάφορα κεραμικά και χάλκινα αντικείμενα του καθημερινού βίου σε πρωτότυπα σχέδια.

Τα όπλα του ’21 (σπάθες, γιαταγάνια, καριοφίλια, πιστόλες, ξίφη) και το αργυρόκουμπο της φέρμελης του στρατηγού Γ. Καραϊσκάκη μας υπογραμμίζουν την συμμετοχή στους αγώνες και ένδοξη ιστορία της Σαλαμίνας. Στις συλλογές του μουσείου περιλαμβάνονται επίσης εικόνες της μεταβυζαντινής περιόδου, εκκλησιαστικά σκεύη και ιερατικά αντικείμενα (αστερίσκοι, αρτοφόρια, δισκάρια, δισκοπότηρα, αγιαστούρες, ξύλινες σφραγίδες, ζώνες, πόρπες…) καθώς επίσης και σπάνια έγγραφα 18ου και 19ου (προικοσύμφωνα, ξωφύλλια, δημόσια έγγραφα…) και πλούσιο φωτογραφικό υλικό από το 1850 και δώθε, πίνακες ζωγραφικής και παραδοσιακά μουσικά όργανα.

 


Σπήλαιο του Ευριπίδη

Το ιστορικό σπήλαιο βρίσκεται κοντά στον όρμο των Περιστερίων (νότια του νησιού απέναντι από την Αίγινα και την αρχαία Τροιζήνα). Η είσοδος του είναι πολύ στενή, αθέατη από την ακτή και βρίσκεται σε υψόμετρο 120 περίπου μέτρων απ’ την επιφάνεια της θάλασσας. Απ’ το φυσικό άνδηρο της εισόδου υπάρχει καταπληκτική θέα προς το Σαρωνικό.

Το σπήλαιο, το οποίο θυμίζει λαβύρινθο καθώς διαθέτει 10 θαλάμους με στενότατους διαδρόμους και οροφές με σταλαγμιτικά παραπετάσματα, έχει συνολικό μήκος 47 μέτρα. Από τα ευρήματα αποδεικνύεται η χρήση του σπηλαίου κατά τη διάρκεια των εξής 5 περιόδων: Νεώτερη Νεολιθική, Ύστερη Μυκηναϊκή, Κλασική και Ρωμαϊκή εποχή και Φραγκοκρατία.

Μεταξύ των ευρημάτων αναφέρονται κοσμήματα, νομίσματα, αντικείμενα θρησκευτικής λατρείας, μια σιδερένια αιχμή και ένα τμήμα σκάφους με το όνομα του Ευριπίδη στην εξωτερική του πλευρά.

Τα ευρήματα των ανασκαφών καθώς και φιλολογικές πληροφορίες σε κείμενα του Φιλοχόρου, του Σατύρου, του Ανώνυμου Συντάκτη του Βίου του Ευριπίδη και του Aulus Gellius έχουν οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι το σπήλαιο της Σαλαμίνας ήταν το ησυχαστήριο του Ευριπίδη. Μάλιστα θεωρείται πιθανό ότι ο μεγάλος τραγικός επεξεργάστηκε την τραγωδία του “Ιππόλυτος” στο σπήλαιο της Σαλαμίνας.

Μπορεί κάποιος να φτάσει στο πλάτωμα της εισόδου του σπηλαίου ξεκινώντας απ’ τον όρμο των Περιστερίων και περπατώντας περίπου 20 λεπτά. Στο δρόμο προς το σπήλαιο υπάρχει μια αρχαία πηγή νερού και το Ιερό του Διονύσου.

 


Η  Πόλη της Αρχαίας Σαλαμίνας

Οι αρχαίοι συγγραφείς αναφέρουν δύο πόλεις στο νησί της Σαλαμίνας, την Αρχαία και την Ομηρική Σαλαμίνα. Η τελευταία βρισκόταν στη Νότια πλευρά του νησιού και ήταν “νοτίως τετραμμένην προς Αίγιναν” όπως αναφέρει ο Παυσανίας. Η αρχαία πόλη ήταν στη χερσονοειδή περιφέρεια που σήμερα ονομάζεται Κυνόσουρα και στην αμέσως μικρότερη χερσόνησο όπου σήμερα βρίσκεται το Καματερό και μέρος του Αμπελακίου. Η κυρίως πόλη βρισκόταν στην πλευρά του Αμπελακίου και διέθετε ερείπια περιβόλου, τειχών και οικοδομημάτων αρχαίων τα οποία σχετίζονται με τα “αγοράς ερείπια”, το “Αιάντειον”, το “Τέμενος Αίαντος”, το “Ιερόν Ασκληπιού”, τον “Βωμόν των δώδεκα Θεών”, τον ανδριάντα του Σόλωνος και της Δημοκρατίας, τη Στοά την Εξέδρα, το Γυμνάσιος, τα Ιερά του Ερμού και του Διονύσου, όπου εκεί εκτελούνταν οι ιστορικές “Έρμαιαι και Διονύσου Εορταί”. Επίσης υπήρχαν ακόμη το τρόπαιο της Αρτέμιδος και του Δία, των Μοιρών, θέατρο και ισχυρό λιμάνι με ναυπηγικές εγκαταστάσεις το οποίο είναι εμφανέστατο μέχρι σήμερα.

 


Το αρχαιολογικό μουσείο

Στη Σαλαμίνα λειτουργεί το αρχαιολογικό μουσείο το οποίο φιλοξενεί εκθέματα από το σπήλαιο του Ευριπίδη, κυρίως, αλλά και εκθέματα από διάφορες ανασκαφές που έχουν γίνει στο νησί.

Άγιος Γεώργιος: Στο δυτικό μέρος του νησιού βρίσκεται ο Άγιος Γεώργιος ένα πολύ όμορφο μέρος με μαγαζιά και μία παραλία με πεντακάθαρα νερά.

 


Αιάντειο: Ένας παραθαλάσσιος οικισμός, με αμμώδη παραλία και με ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα. Η περιοχή φημίζεται για τις ψαροταβέρνες που πάντα θα βρείτε φρέσκο ψάρι.

 


Βασιλικά: Στα 5χλμ από την πρωτεύουσα βρίσκονται τα Βασιλικά. Η παραλία έχει ψιλό χαλικάκι, όπου σε αυτήν υπάρχουν ξαπλώστρες και ομπρέλες.

 


Ηλιακτή: Μία από τις ομορφότερες παραλίες με ψιλό βοτσαλάκι, άμμο, πεντακάθαρα νερά και πυκνή βλάστηση.

 


Κακή Βίγλα: Ο όρμος κακή βίγλα βρίσκεται σε ένα καταπράσινο τοπίο που θα απολαύσετε το μπάνιο σας στην παραλία με το ψιλό χαλικάκι. Στην περιοχή θα βρείτε πλειάδα από μαγαζιά.

 


Κανάκια: Αφού θα διασχίσετε μία διαδρομή μέσα στο δάσος με ωραία θέα, θα φτάσετε σε μία όμορφη παραλία που τους καλοκαιρινούς μήνες γεμίζει από επισκέπτες.

 


Κύριζα: Στο νότιο μέρος του νησιού ακόμα μία όμορφη και ήσυχη παραλία με άμμο και βότσαλα, που καλό θα είναι να έχετε μαζί σας ότι χρειάζεστε.

 


Κολώνες: Μία παραλία με βότσαλα και κρυστάλλινα νερά, που για την σκιά σας θα φροντίσουν τα αλμυρίκια της παραλίας.

 


Λυδικό: Μία μικρή όμορφη και αμμώδης παραλία μόλις 15 λεπτά από την πρωτεύουσα.

 


Μαρούδι: Ένα γραφικό κολπάκι δίπλα σε ένα μικρό λιμάνι, με πολύ ωραία θέα, παραλία έχει ψιλό χαλικάκι.

 


Μπατσί: Μία αμμώδης παραλία στους πρόποδες ενός πευκόφυτου βουνού, στο βόρειο μέρος του νησιού.

 


Μπλε Λιμανάκι: Το Μπλε Λιμανάκι απέχει 6χλμ βόρεια από την πρωτεύουσα, η παραλία είναι αμμώδης και τα νερά είναι πεντακάθαρα.

 


Ψιλή Άμμος: Μία οργανωμένη παραλία  με ξαπλώστρες και ομπρέλες, αμμώδη ακτή και ρηχά νερά, ιδανική για παιδιά και για παιχνίδια στην θάλασσα.

 


Περάνι: Η παραλία Περάνι βρίσκεται στα νότια της Σαλαμίνας. Πρόκειται για μια οργανωμένη παραλία, με βλάστηση που φτάνει σχεδόν μέχρι τη θάλασσα.

 


Περιστέρια: Γραφική παραλία με βότσαλα και πεντακάθαρα νερά. Θα βρείτε ψαροταβέρνες για να απολαύσετε ολόφρεσκα θαλασσινά.

 


Πυργιακόνι: Σε ένα καταπράσινο κολπάκι θα απολαύσετε χαλαρές στιγμές στα καταπράσινα νερά. Στην περιοχή υπάρχουν ιχθυοκαλλιέργειες.

 


Χανιώτης: Κοντά στην περιοχή Περιστέρια θα βρείτε την παραλία στην οποία η ακτή έχει άμμο και ψιλό βοτσαλάκι.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους διοργανώνονται στη Σαλαμίνα πολιτιστικές εκδηλώσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια και αναβίωση παλιών εθίμων. Από αυτές ξεχωρίζουν:

 

Απόκριες: Όπως σε όλη την Ελλάδα έτσι και στη Σαλαμίνα οι Απόκριες γιορτάζονται με πανηγυρικό τρόπο. Ο Δήμος Σαλαμίνας διοργανώνει καρναβάλι με την παραδοσιακή Κουλουριώτικη Αποκριά κατά τη διάρκεια της οποίας αναβιώνουν παλιά έθιμα και κερνάνε όλο τον κόσμο παραδοσιακά εδέσματα (μακαρόνια με τυρί και γαλατομπούρεκο) και άφθονο κρασί. Παρόμοιες καρναβαλικές εκδηλώσεις διοργανώνει και ο δήμος Αμπελακίων.

 


Γιορτή του Ψαρά: Πρόκειται για ένα μεγάλο πανηγύρι που διοργανώνεται κάθε καλοκαίρι προς το τέλος του Αυγούστου. Οργανώνεται από το Δήμο Σαλαμίνας και τον Αλιευτικό Σύλλογο του νησιού. προσφέρονται ψητά ψάρια και κρασί. Τα παραδοσιακά συγκροτήματα δίνουν το ρυθμό για το γλέντι.

 


Σαλαμίνεια: Πολιτιστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται τον Σεπτέμβριο για τον εορτασμό της επετείου της ιστορικής Ναυμαχίας της Σαλαμίνας.

 


Καραϊσκάκεια: Περιλαμβάνουν πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις, οι οποίες είναι αφιερωμένες στον ήρωα της Επανάστασης του 1821, Γεώργιο Καραϊσκάκη. Πραγματοποιούνται στα τέλη Μαΐου.

 


Φεστιβάλ Δήμου Σαλαμίνας: Οι φεστιβαλικές εκδηλώσεις περιλαμβάνουν θεατρικές παραστάσεις, μουσικές συναυλίες, κ.τ.λ. Οι οποίες πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού στο Ευριπίδειο Θέατρο.

 


Φεστιβάλ Δήμου Αμπελακίων: Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου Αμπελακίων λαμβάνουν χώρα στο πέτρινο θεατράκι στα Σελήνια. Περιλαμβάνουν συναυλίες και θεατρικές παρατάσεις.

Τουριστική Αστυνομία: 100
Άμεση Δράση: 210 69 77 386
Αστυνομία Σαλαμίνος: 210 46 51 100
Αστυνομία Αμπελακίων: 210 46 72 438
Κέντρο Υγείας: 210 46 51 711
Κοινωνικό Ιατρείο: 210 46 53 435
ΤΑΧΙ Σελήνια (Παραλία): 210 46 74 319
ΤΑΧΙ Πλατεία Μπόσκου: 210 46 51 580
ΤΑΧΙ Καραβάκια (Παλούκια): 210 46 74 743
ΤΑΧΙ Αμπελάκια: 210 46 72 292
ΚΤΕΛ: 210 46 71 333
ΦΕΡΥ ΜΠΟΟΥΤ: 210 46 71 494
Λαογραφικό Μουσείο: 210 46 54 180
Αρχαιολογικό Μουσείο: 210 46 53 572

Υπάρχουν δύο κύρια λιμάνια στη Σαλαμίνα, τα Σελήνια και τα Παλούκια και ένα πορθμείο, στην περιοχή της Μονής της Φανερωμένης, απέναντι από τα Μέγαρα.

 

Τα δρομολόγια  είναι πολύ συχνά.

 

Ουσιαστικά, όπου και να βρεθείς, στο Πέραμα (Πειραιά) , στον Πειραιά ή στα Μέγαρα (Πέραμα), υπάρχει η δυνατότητα για άμεση πρόσβαση στο νησί. Κάθε 15 περίπου λεπτά αναχωρεί κάποιο καραβάκι από κάθε λιμάνι της Αττικής και το αντίθετο.

 

Οι κάτοχοι αυτοκινήτων δεν μπορούν να ταξιδέψουν από και προς το κεντρικό λιμάνι του Πειραιά, αλλά πρέπει να πάνε μέχρι το Πέραμα ή μέχρι τα Μέγαρα, ανάλογα με το αν τους εξυπηρετεί το ανατολικό ή δυτικό τμήμα του νησιού αντιστοίχως.

 

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το Γ’ Λιμεναρχείο: Τηλ. 210 46 77 277.