Σπέτσες

Σπέτσεs, η αρχόντισσα του Αργοσαρωνικού. Είναι το νησί του Ματρόζου και της Μπουμπουλίνας, που κατέχει δίκαια το προνόμιο της Εθνικής καταξίωσης για την ανεκτίμητη και καθοριστική προσφορά του, κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Εδώ η Ιστορία συναντά την φύση και την παράδοση. Ο καταπληκτικός συνδυασμός του πεύκου και της θάλασσας, δημιουργεί ανεπανάληπτες εικόνες φυσικής ομορφιάς. Δαντελωτές παραλίες με κατάξανθη άμμο, αστραφτερά βότσαλα και πεντακάθαρα ζαφειρένια νερά, χαρίζουν στον επισκέπτη στιγμές γαλήνης και ξεγνοιασιάς.
Ταυτόχρονα διατηρεί χαρακτηριστικά γνωρίσματα που παραμένουν αναλλοίωτα στο πέρασμα του χρόνου.

Τα αρχοντικά των καπεταναίων του περασμένου αιώνα με την ιδιότυπη αρχιτεκτονική τους, οι γραφικές μεταβυζαντινές εκκλησίες, τα ιστορικά μουσεία, τα δρομάκια με τα σπετσιώτικα βοτσαλωτά, τα περίφημα καρνάγια και οι γραφικοί αμαξάδες, αποτελούν παραδοσιακά στοιχεία που καταφέρνουν να συγκινούν τους επισκέπτες για πολλές δεκαετίες και όχι μόνο.

Στην Ντάπια, το σημερινό λιμάνι, ήταν στημένα τα κανόνια που υπεράσπιζαν την πόλη. Σήμερα γύρω από το λιμάνι βρίσκεται το εμπορικό κέντρο των Σπετσών.

Οι Σπέτσες έχουν περίπου πέντε χιλιάδες μόνιμους κατοίκους, που πληθαίνουν κάθε Σαββατοκύριακο και τα καλοκαίρια, λόγω της εύκολης πρόσβασης είτε από την Κόστα είτε από τον Πειραιά.

Είναι τόσα τα θέλγητρα του νησιού, ώστε να βρίσκεται πολύ συχνά στις προτιμήσεις Ελλήνων αλλά και ξένων επισκεπτών.

Οι Σπέτσες είναι ένα νησί με έντονη κοσμοπολίτικη και νυκτερινή ζωή και όλα γύρω είναι όμορφα, καθαρά, περιποιημένα, οι κάτοικοι φιλόξενοι, καταδεκτικοί, έτσι ώστε οι Σπέτσες να αποτελούν σήμερα έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς στη χώρα μας.

Από την Πρωτοελλαδική εποχή μέχρι και τον 17ο αιώνα

Οι Σπέτσες, σύμφωνα με τα αρχαιολογικά ευρήματα, πρωτοκατοικήθηκαν από την Πρωτοελλαδική εποχή, δηλαδή περίπου από το 2.300π.Χ. Μαζί με τα ευρήματα της Πρωτοελλαδικής εποχής βρίσκονται και άλλα των Μυκηναϊκών χρόνων και κατόπιν των πρώτων Βυζαντινών αιώνων.

Ανέκαθεν οι Σπέτσες χρησιμοποιούνταν σαν σταθμός ανεφοδιασμού των πλοίων που κατευθύνονταν προς τις Πελοποννησιακές ακτές. Από το 1200 μέχρι 1460 οι Σπέτσες υπάγονται στους Ενετούς, τους οποίους διαδέχονται οι Τούρκοι

Τον 15ο αιώνα ο πληθυσμός των Σπετσών αποτελείτο κυρίως από Χριστιανούς Αρβανίτες.

Τον 17ο αιώνα ο πληθυσμός του νησιού αυξήθηκε από πλήθος κόσμου που προέρχονταν από τις Πελοποννησιακές περιοχές της Τσακωνίας (Λεωνίδιο – Τυρός), Κυνουρίας, Αργολίδας και την Ερμιονίδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αρχικός μεσαιωνικός συνοικισμός των Σπετσών ήταν κτισμένος στη βορειοδυτική πλευρά του νησιού, στην σημερινή περιοχή «Καστέλλι» που θα πει νησιώτικο κάστρο. Ο συνοικισμός ήταν περιτειχισμένος και είχε την ακρόπολη στο λόφο όπου βρίσκεται σήμερα ο ναός του Αγίου Βασιλείου.

Το 1769 οι Σπέτσες συμμετείχαν στην επανάσταση της Πελοποννήσου, γνωστή ως “Ορλωφικά” και για το λόγο αυτό η πόλη τους καταστράφηκε ολοκληρωτικά στο τέλος του 1770 από τους Τούρκους.

Οι Σπετσιώτες τότε διέφυγαν στις απέναντι περιοχές της Πελοποννήσου, μέχρι το 1774 που πήραν αμνηστία από τους Τούρκους και επέστρεψαν στο νησί, κοντά στην περιοχή της παραλίας της Μπάλτιζας (Παλιό Λιμάνι) και άρχισαν να ασχολούνται με τη ναυτιλία και το θαλάσσιο εμπόριο.

Το 1790 βοήθησαν τον Λάμπρο Κατσώνη και πάλι για το λόγο αυτό υπέστησαν μεγάλες διώξεις από τους Τούρκους.

 


Τα Προεπαναστατικά χρόνια

Η χρυσή εποχή του νησιού αρχίζει τον 18ο αιώνα και επεκτείνεται στα χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης. Την εποχή αυτή σημαντικότατη ανάπτυξη σημείωσε η Ναυτιλία, ναυπηγώντας εκτός των άλλων “Λατινάδικα”, “σαχτούρια”, αλλά και μεγαλύτερα πλοία που έπλεαν σε όλη την Μεσόγειο, μέχρι και την Μαύρη Θάλασσα. Αυτός ήταν ένας σημαντικότατος παράγοντας, για τον οποίο συγκροτήθηκε ισχυρότατος στόλος που διατηρήθηκε μέχρι το 1854.

Το νησί αποκτά μεγάλη Ναυτική και Εμπορική ισχύ και εκμεταλλεύεται πλήρως τη Γαλλική επανάσταση και το Γάλλο-Ισπανικό πόλεμο, σπάζοντας πολλές φορές μεταφέροντας σιτηρά τον αποκλεισμό των λιμανιών της Μεσογείου που είχαν επιβάλει οι Άγγλοι. Η Οικονομική ανάπτυξη των Σπετσών, λόγων των κερδών που αποκόμισαν, ήταν τεράστια για εκείνη την εποχή και οι Σπέτσες ήταν έτοιμες για να προσφέρουν πολύτιμη βοήθειά στον αγώνα της Επανάστασης του 1821 και την απελευθέρωση της Ελλάδας από τον τουρκικό ζυγό.

 


Η συμμετοχή των Σπετσών στην Επανάσταση του 1821

Όταν άρχισε η Επανάσταση του 1821, οι Σπέτσες ήταν το πρώτο από τα τρία μεγάλα ναυτικά νησιά (Ύδρα, Σπέτσες, Ψαρά), που ύψωσε το λάβαρο της Επανάστασης, στις 3 Απριλίου του 1821 μετά τη Δοξολογία στον Ναό του Αγίου Νικολάου.

Συγκρότησαν τοπική διοίκηση και αποφάσισαν να γνωστοποιήσουν τα γεγονότα στην Ύδρα, τα Ψαρά και σε όλα τα μέρη με τα οποία οι Σπέτσες βρίσκονταν σε επικοινωνία.

Ταυτόχρονα ο Σπετσιώτικος στόλος ανέλαβε και πέτυχε τον αποκλεισμό δύο σπουδαίων φρουρίων της πελοποννησιακής ακτής της Μονεμβασιάς, υπό την αρχηγία του Γ. Πάνου και του Ναυπλίου με αρχηγό τη Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα.

Τα κάστρα αυτά ήταν πραγματικά απόρθητα στις επιθέσεις από ξηρά. Ο μόνος τρόπος για να “πέσουν” ήταν ο θαλάσσιος αποκλεισμός ώστε να σταματήσει η τροφοδοσία τους από τα τουρκικά και συμμαχικά προς αυτούς πλοία.

Με τις ενέργειες αυτές των Σπετσιωτών επιταχύνεται η προσχώρηση στην Επανάσταση της Ύδρας και των Ψαρών. Συγχρόνως ο στόλος των Σπετσών βύθισε και κυρίεψε τουρκικά πλοία στο Αιγαίο και ενίσχυσε τον αγώνα του Έθνους με τον αποκλεισμό λιμανιών και τη μεταφορά εφοδίων.

Τον Ιούλιο του 1821, Σπετσιώτικα πλοία καταναυμάχησαν κοντά στη Σάμο και πυρπόλησαν μέρος του τουρκικού στόλου και λίγο αργότερα κατόρθωσαν να αποκρούσουν ισχυρό τουρκικό στόλο στον όρμο των Κιτριών της Μάνης.

Στις 23 Ιουλίου του 1821 παραδόθηκε η Μονεμβασιά ύστερα από 4μηνη πολιορκία κατά την οποία οι Σπετσιώτες αγωνίστηκαν ηρωικά.

Και στην άλωση της Τριπολιτσάς οι Σπετσιώτες έπαιξαν επίσης σπουδαίο ρόλο. Έλαβαν μέρος από την αρχή στην πολιορκία της πόλεως και κατά την ημέρα της Άλωσης – 23 Σεπτεμβρίου του 1821 – οι Σπετσιώτες πρώτοι από όλους τους Έλληνες πολιορκητές έφτασαν στα τείχη της πόλης.

Μετά την καταστροφή του Δράμαλη από τον Κολοκοτρώνη στα Δερβενάκια ο αγώνας για τους Τούρκους στην Πελοπόννησο είχε κριθεί. Ελάχιστα ήταν τα φρούρια που πρόβαλλαν αντίσταση και μεταξύ αυτών το περίφημο φρούριο του Παλαμηδίου στο Ναύπλιο. Το φρούριο αυτό το πολιορκούσε από τη ξηρά ο Δημήτρης Υψηλάντης και από τη θάλασσα η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα με τους Σπετσιώτες να δείχνουν γενναιότητα, αυτοθυσία και να προσπαθούν με τις βάρκες τους και κάτω από καταιγισμό κανονιοβολισμών να αποβιβαστούν και να καταλάβουν το απόρθητο κάστρο.

Ο Τουρκικός στόλος σε μια ύστατη προσπάθεια να ανεφοδιάσει το Ναύπλιο έπλευσε προς τον Αργολικό Κόλπο με σχέδιο να επιτεθεί πρώτα εναντίον των Σπετσών και ύστερα κατά της Ύδρας.

Ο Μέξης ανέλαβε την άμυνα του νησιού μαζί με τα παιδιά του, τους συγγενείς του και 30 άλλους Σπετσιώτες πολεμιστές στήνοντας στο νησί τρία κανονιοστάσια και φροντίζοντας να απομακρύνει τα γυναικόπαιδα από το νησί, μεταφέροντας τα στην Ύδρα, που θεωρούνταν δυσπρόσιτη εξαιτίας του απόκρημνου εδάφους της.

Στις 8 Σεπτεμβρίου τα εχθρικά πλοία εμφανίστηκαν μπροστά από τις Σπέτσες και συγκεκριμένα στην περιοχή ανάμεσα στα νησιά Τρίκερι και Σπετσοπούλα.

Ο άνεμος που ήταν βορειοανατολικός την ημέρα εκείνη ευνοούσε τον εχθρικό στόλο και ο Ελληνικός στόλος αποτελούμενος από  Σπετσιώτικα, Υδραίικα και Ψαριανά πλοία με αρχηγό τον Ναύαρχο Ανδρέα Μιαούλη, θέλησε να κινηθεί προς το μυχό του Αργολικού κόλπου σε μια προσπάθεια να παρασύρει εκεί τα εχθρικά πλοία και να τα καταναυμαχήσει.

Ο Μιαούλης ύψωσε και το σχετικό σήμα, ώστε ο στόλος να τον ακολουθήσει. Την ίδια στιγμή όμως οι Σπέτσες έμεναν ανυπεράσπιστες. Τότε οι Σπετσιώτες πλοίαρχοι Ι. Τσούπας, Δ. Λάμπρου και Ι. Κούτσης μαζί με τον Υδραίο πλοίαρχο Α. Κριεζή δεν υπάκουσαν στις διαταγές του ναύαρχου Μιαούλη και επιτέθηκαν στους Τούρκους αν και η υπεροχή του τουρκικού στόλου σε αριθμό, μέγεθος και οπλισμό ήταν μεγάλη. Λίγο αργότερα και άλλοι Σπετσιώτες πλοίαρχοι ενώθηκαν με τους πρώτους στην προσπάθεια να απωθήσουν τον εχθρό και παρά τον αντίθετο άνεμο, κατέφθασαν και άλλα Ελληνικά πλοία.

Η ναυμαχία συνεχίστηκε μέχρι τις απογευματινές ώρες και ο θόρυβος από τις εκπυρσοκροτήσεις των πυροβόλων των 140 και πλέον πλοίων που έπαιρναν μέρος στη ναυμαχία ήταν τόσο μεγάλος, ώστε σειόταν το έδαφος της Ύδρας. Ο χώρος μεταξύ Ύδρας και Σπετσών είχε καλυφτεί με τόσο καπνό ώστε οι Υδραίοι νόμισαν πως καιγόντουσαν οι Σπέτσες. Η στιγμή ήταν πολύ κρίσιμη και η χρήση των πυρπολικών ήταν δύσκολη λόγω του πυκνού καπνού που κάλυπτε τα πάντα, αν και ο Υδραίος πυρπολητής Πιπίνος είχε ήδη χρησιμοποιήσει με επιτυχία το πυρπολικό του πάνω σε ένα αλγερινό βρίκι.

Την στιγμή αυτή εμφανίζεται ο Σπετσιώτης πυρπολητής Κοσμάς Μπαρμπάτσης, ατρόμητος, αποφασιστικός και με το μαχαίρι στο χέρι πηδάει στη πρύμνη του πυρπολικού του παρασύρει με το θάρρος του το πλήρωμά του και μέσα σε πανδαιμόνιο κανονιοβολισμών εφορμά στο κέντρο του τουρκικού σχηματισμού με στόχο την ανάφλεξη της τουρκικής ναυαρχίδας.

Η τουρκική ναυαρχίδα αναφλέγεται και καταποντίζεται – όπως αναφέρει η παράδοση – μπροστά στο λιμάνι. Οι Τούρκοι εκπλήσσονται από το θάρρος και την παράτολμη αυτή ενέργεια και αρχίζουν να υποχωρούν και έτσι ο τουρκικός στόλος λίγο αργότερα αφήνει τον Αργολικό Κόλπο.

Τον Ιούλιο του 1822 ο Σπετσιώτικος στόλος στάλθηκε στη Σούδα της Κρήτης εναντίον μοίρας του αιγυπτιακού στόλου, τον οποίο κατεδίωξε μέχρι τον Ελλήσποντο. Τον ίδιο χρόνο κατόρθωσαν να αποκρούσουν επίθεση του τουρκικού στόλου στο νησί τους.

Λόγω της έλλειψης ανεφοδιασμού, το Ναύπλιο παραδίδεται στους Έλληνες στις 30 Νοεμβρίου 1822.

Τα επόμενα χρόνια οι Σπετσιώτες συνεχίζουν ακατάπαυστα τον αγώνα για την απελευθέρωση της Ελλάδος μέχρι την άφιξη του Καποδίστρια (1828). Διαπρέπουν κυρίως στις ναυμαχίες της Σάμου, Κω, Γέροντα και στον αγώνα της κατά θάλασσα στήριξης του στενά πολιορκούμενου Μεσολογγίου.

 


Οι Μεταεπαναστατικοί χρόνοι

Μετά την Ελληνική Επανάσταση του 1821 το νησί βρίσκεται για κάμποσα ακόμα χρόνια σε ακμή.

Με τον ερχομό του 20ου αιώνα οι Σπέτσες αρχίζουν να παρακμάζουν και πολλοί Σπετσιώτες αναγκάζονται να το εγκαταλείψουν και να ξενιτευτούν.

Αυτήν την περίοδο, παρά τις δυσκολίες, μια προσωπικότητα έβαλε με τα έργα της γερές βάσεις για την μετέπειτα πολιτιστική και πνευματική ανάπτυξη του νησιού. Ο Σωτήριος Ανάργυρος πρώτος συνέλαβε έγκαιρα τις ανακατατάξεις που θα επέρχονταν και με προσωπική του παρέμβαση δημιούργησε έργα που σφράγισαν για πάντα τη σύγχρονη ιστορία των Σπετσών.

Έτσι πήρε έγκαιρα μέτρα οικολογικής προστασίας του περίφημου πευκοδάσους των Σπετσών αγοράζοντας και αναδασώνοντας τεράστιες εκτάσεις με σκοπό όπως ανέφερε να το προστατέψει από την αλόγιστη υλοτόμηση και την επερχόμενη οικιστική δόμηση πετυχαίνοντας να είναι το φυσικό κόσμημα του νησιού.

Επίσης δημιούργησε πρώτος την υποδομή για την τουριστική ανάπτυξη του νησιού, ανοίγοντας περιφερειακούς δρόμους και κατασκευάζοντας το ξενοδοχείο “Ποσειδώνιο” καθιστώντας τις Σπέτσες παραθεριστικό κέντρο ανωτέρων κοινωνικών στρωμάτων. Βασιλιάδες, Πρίγκιπες, Πρωθυπουργοί και εξέχουσες προσωπικότητες από όλο τον κόσμο βρίσκονταν κάθε καλοκαίρι φιλοξενούμενοι του εξαίσιου αυτού ξενοδοχείου.

Από το 1928 όταν οι Σπέτσες αποτέλεσαν μόνιμο αγκυροβόλιο του Αγγλικού στόλου, στην πελατεία του ξενοδοχείου προστέθηκαν και αξιωματικοί του Αγγλικού ναυτικού, δίνοντας του έτσι μεγαλύτερη αίγλη.

Τέλος οικοδόμησε και ίδρυσε στον τομέα της εκπαίδευσης ένα πρότυπο κολλέγιο, από τα καλύτερα της Ευρώπης, την Αναργύρειο – Κοργιαλένειο Σχολή, που αποτελούσε και έμπνευση του Ελ. Βενιζέλου, προσωπικού του φίλου. Η Σχολή διαπαιδαγώγησε πλήθος λογίων καλλιτεχνών, επιστημόνων και πολιτικών, Ελλήνων, όχι μόνο του Ελλαδικού χώρου αλλά και της διασποράς.

 


Οι δύο Παγκόσμιοι πόλεμοι

Οι Σπέτσες είχαν τον φόρο τιμής να δώσουν και στους δύο Παγκοσμίους πολέμους πολλούς αξιωματικούς και ναυτοδιόπους, που πολέμησαν και θυσιάστηκαν πολλοί από αυτούς για τα ιδανικά της πατρίδας, από τα Δαρδανέλια στον πρώτο Παγκόσμιο, μέχρι και τη Μέση Ανατολή στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, τιμώμενοι κάποιοι εξ’ αυτών ακόμα και με το Σταυρό του Έθνους για επιχειρήσεις στην Μεσόγειο, στον Ατλαντικό, ακόμα και στον Ινδικό Ωκεανό.

 


Οι Νεότεροι χρόνοι

Μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου πολέμου, οι Σπέτσες αρχίζουν να ξεπερνούν σιγά-σιγά τα χρόνια της παρακμής και να αναπτύσσονται με γοργούς ρυθμούς, εξαιτίας του τουριστικού κύματος που άρχισε να κατακλύζει την Ελλάδα από τα μέσα της δεκαετίας του 1950 και μετά, διατηρώντας όμως τον παραδοσιακό τους χαρακτήρα.

Οι Σπέτσες αποτελούν σήμερα ένα από τα κορυφαία νησιά στην προτίμηση Ελλήνων και ξένων επισκεπτών από όλο τον κόσμο και έτσι κάθε χρόνο δέχεται χιλιάδες επισκέψεις, λόγω της γεωγραφικής του θέσης, της Ιστορίας του νησιού, των πανέμορφων παραλιών, της καταγάλανης θάλασσας, των Ιστορικών μουσείων, των παλιών Αρχοντικών και του κοσμοπολίτικου χαρακτήρα που έχει διατηρήσει.

Η αναπαράσταση της πυρπόλησης της τουρκικής ναυαρχίδας κατά τη Ναυμαχία των Σπετσών, το πρώτο 15θήμερο του Σεπτεμβρίου, συγκεντρώνει δεκάδες χιλιάδες επισκεπτών και ολοκληρώνει τις δραστηριότητες της καλοκαιρινής περιόδου.

Την ιστορική πλατεία της Ντάπιας στο λιμάνι, παλιό πυροβολείο και τόπο συγκέντρωσης των καπεταναίων και των αρχόντων του 1821. Σήμερα είναι το επίκεντρο της τουριστικής κίνησης στην πρωτεύουσα του νησιού με τις καρέκλες και τα τραπεζάκια των ζαχαροπλαστείων να έχουν εκμεταλλευτεί ακόμα και το τελευταίο εκατοστό χώρου, δίπλα στα κανόνια που χρησιμοποιούσαν οι Σπετσιώτες αγωνιστές στον πόλεμο του 1821.

 


Το σπίτι του Χατζηγιάννη Μέξη, πρώτου άρχοντα και ευεργέτη των Σπετσών. Εδώ, σήμερα στεγάζεται το Μουσείο των Σπετσών από το 1939 που λειτουργεί ως αρχαιολογική ιστορική και λαογραφική συλλογή, με κειμήλια της Επανάστασης, επιστολές του Κολοκοτρώνη και του Αθανάσιου Διάκου και τα οστά της Μπουμπουλίνας.

 


Πίσω από την Ντάπια, το Αρχοντικό της Μπουμπουλίνας, με το μοναδικό σκαλιστό ταβάνι στη μεγάλη σάλα, ανακαινίστηκε και λειτουργεί ως μουσείο από το 1992, με ζωντανή ξενάγηση κατά την οποία ο επισκέπτης ακούει για τη ζωή και το έργο της Μπουμπουλίνας και συγχρόνως βλέπει κειμήλια του Αγώνα, προσωπικά αντικείμενα της ηρωίδας και άλλα αξιόλογα εκθέματα.

 


Επίσης πίσω από την Ντάπια, το εξαίσιο αρχιτεκτονικά διώροφο νεοκλασικό και λιθόκτιστο σπίτι του ευεργέτη των Σπετσών Σ. Ανάργυρου. Το υπέροχο αυτό κτίσμα-κόσμημα για το νησί με τον νεοκλασικό του ρυθμό και τις δύο αιγυπτιακές σφίγγες να δεσπόζουν δεξιά και αριστερά της εισόδου, ξεχωρίζει με την ποιότητα της σύνθεσης και της κατασκευής του. Σήμερα σε αυτό στεγάζεται το Πνευματικό κέντρο των Σπετσών.

 


Το Ξενοδοχείο “Ποσειδώνιο”, όραμα του ευπατρίδη ευεργέτη Σωτήριου Ανάργυρου που συνέβαλε τα μέγιστα στην ανάπτυξη των Σπετσών. Το «Poseidonion Grand Hotel» άνοιξε τις πόρτες του για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 1914 χαρίζοντας στο νησί κοσμοπολίτικη λάμψη. Βρίσκεται στην πλατεία της Μπουμπουλίνας, στην οποία πραγματοποιούνται όλες οι μεγάλες εκδηλώσεις του νησιού με γνωστότερη την αναπαράσταση της Ναυμαχίας των Σπετσών το 1822, γνωστή ως “Αρμάτα”.

 


Την Αναργύρειο – Κοργιαλένειο Σχολή, κοντά στο ξενοδοχείο «Ποσειδώνιο», που ιδρύθηκε το 1927. Οι εξαιρετικές εγκαταστάσεις της εκτείνονται σε 130 στρ. με ιδιόκτητο ελαιώνα και επιπλέον 9.000 στρ. ιδιωτικού δάσους. Περιλαμβάνουν 5 κύρια κτίρια, εκ των οποίων τα 4 έχουν σχεδιασθεί και λειτουργούν ως κοιτώνες, ενώ το κεντρικό κτίριο εμβαδού 5.500 τ.μ. διαθέτει αμφιθέατρα (40-120 θέσεων), αίθουσες συνεδριάσεων και διδασκαλίας, αίθουσα τύπου, εργαστήρια, εστιατόριο με κουζίνα κλπ. Ακόμη διαθέτει υπαίθριο θέατρο, στο πρότυπο των αρχαίων θεάτρων, για πολιτιστικές εκδηλώσεις, παραλία με θαλάσσια σπορ και πλήθος αθλητικών εγκαταστάσεων (γήπεδα ποδοσφαίρου με νυκτερινό φωτισμό, μπάσκετ κ.λπ.).

 


Η εκκλησία της Αγίας Τριάδας χτισμένη το 1793, παλιά μητρόπολη του νησιού, στο πιο ψηλό σημείο της πόλης, με το υπέροχο ξυλόγλυπτο τέμπλο της Κοίμησης της Θεοτόκου.

 


Κοντά στο Φάρο, βρίσκεται το εκκλησάκι της Παναγίας της Αρμάτας, που χτίστηκε ύστερα από τη νίκη των Σπετσιωτών, των Υδραίων και των Ψαριανών εναντίον των Τούρκων, στις 8 Σεπτεμβρίου 1822.

 


Τη σπηλιά του Μπεκίρη, παλιό καταφύγιο των αγωνιστών, στους Αγίους Αναργύρους, στο πίσω μέρος του νησιού, στο οποίο οι παλιοί Σπετσιώτες έκρυβαν τα γυναικόπαιδα στην περίοδο της τουρκοκρατίας.

 


Το Παλιό Λιμάνι με τα παραδοσιακά καρνάγια που διατηρούνται μέχρι σήμερα μεταφέροντας από γενιά σε γενιά τα μυστικά του καλαφατίσματος των σκαριών. Στην περιοχή βλέπουμε πανέμορφα κτίσματα -παλιά και νέα- που διατηρούν το νησιώτικο χρώμα και την αρχιτεκτονική παράδοση. Μαζί τους εστιατόρια πάνω στη θάλασσα, καφέ, μπαρ και κλαμπ που δίνουν ξεχωριστή αίγλη στη νυκτερινή ζωή και στο κοσμοπολίτικο ύφος στις Σπέτσες.

Αγία Μαρίνα

Η πιο δημοφιλής και μια από τις πιο όμορφες παραλίες του νησιού. Η Αγία Μαρίνα είναι οργανωμένη, πολυσύχναστη και προσφέρει δυνατότητες για διάφορες δραστηριότητες.

 


Ζωγεριά

Βρίσκεται σε έναν κολπίσκο στη βόρεια πλευρά του νησιού. Διαθέτει καταγάλανα νερά και πολλά πράσινα πεύκα δίπλα στη θάλασσα.

 


Αγία Παρασκευή

Η Αγία Παρασκευή είναι μια οργανωμένη, πολυσύχναστη παραλία σε κολπίσκο της δυτικής πλευράς, με πεύκα που φθάνουν μέχρι τη θάλασσα.

 


Άγιοι Ανάργυροι

Οργανωμένη, πολυσύχναστη παραλία με βότσαλα, σε κατάφυτο όρμο της δυτικής πλευράς – διαθέτει υποδομή για θαλάσσια αθλήματα και δραστηριότητες, καθώς και ταβέρνες.

 


Βρέλλο

Ήσυχη, πευκόφυτη παραλία στην βόρεια πλευρά του νησιού.

 


Κουζουνός

Η παραλία Κουζουνός βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά των Σπετσών, απέναντι από την Σπετσοπούλα. Είναι από τις πιο ήσυχες και φυσικές παραλίες στις Σπέτσες. Ο Κουζουνός είναι προσβάσιμος οδικώς, έχει κρυστάλλινα νερά και η παραλία είναι στρωμένη με λεπτό χρωματιστό βότσαλο.

 


Λιγονέρι

Το Λιγονέρι είναι από τις πιο ήσυχες παραλίες του νησιού. Έχει καταγάλανα καθαρά νερά, πολύχρωμα βότσαλα και περιβάλλεται από καταπράσινα πεύκα.

 


Ξυλοκέριζα

Η Ξυλοκέριζα είναι μια οργανωμένη παραλία στη νότια πλευρά του νησιού. Είναι πολύ ήσυχη, απομακρυσμένη και με πεντακάθαρα, γαλαζοπράσινα νερά.

Αρμάτα

Το γνωστότερο από όλα τα παραδοσιακά έθιμα του νησιού που συγκεντρώνει δεκάδες χιλιάδες επισκεπτών είναι η αναπαράσταση της Ναυμαχίας των Σπετσών τον Σεπτέμβριο του 1822.

Οι κάτοικοι των Σπετσών απέδωσαν τη νίκη τους επί των πολυάριθμων και καλύτερα εξοπλισμένων Τούρκων στη βοήθεια της Παναγίας και έτσι ονόμασαν τον μικρό ναό που βρίσκεται στο λιμάνι “Παναγία η Αρμάτα” και τη γιορτάζουν κάθε χρόνο στις 8 Σεπτεμβρίου.

Η αναπαράσταση του ιστορικού αυτού γεγονότος είναι μια πολιτιστική και θρησκευτική γιορτή με τη συμμετοχή εκατοντάδων κατοίκων.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στις αρχές Σεπτεμβρίου και διαρκούν μια εβδομάδα με αποκορύφωμα την αναπαράσταση της πυρπόλησης ομοιώματος της τουρκικής ναυαρχίδας με την ταυτόχρονη εξιστόρηση των ιστορικών γεγονότων, εκείνης της νύχτας της 8ης Σεπτεμβρίου 1822, μέσα σε μία πανδαισία πυροτεχνημάτων, και βεγγαλικών.

Η εκδήλωση της “Αρμάτας” είναι αφιερωμένη στη μεγαλειώδη νίκη των Ελλήνων, με τη βοήθεια της Παναγίας, απέναντι στους Τούρκους στα νερά των Σπετσών, η οποία υπήρξε μία από τις σημαντικότερες στιγμές του αγώνα του 1821.

 


Spetses Mini Marathon

Κάθε χρόνο, στα μέσα του Οκτωβρίου, πραγματοποιούνται τριήμερες αθλητικές εκδηλώσεις, με τη συμμετοχή ερασιτεχνών και επαγγελματιών αθλητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το “Spetses mini Marathon” περιλαμβάνει :

  • Αγώνα δρόμου των 5 χλμ, στην βορειοανατολική πλευρά των Σπετσών. Η διαδρομή αποτελεί τον “ιστορικό γύρο” της πόλης, που περνάει από το κέντρο του νησιού, τη Ντάπια και το Παλιό Λιμάνι. Απευθύνεται και σε έμπειρους και σε αρχάριους δρομείς.
  • Αγώνα δρόμου των 25 χλμ, που αποτελεί έναν πλήρη “φυσιολατρικό” γύρο του νησιού και απευθύνεται σε έμπειρους δρομείς. Η έναρξη και ο τερματισμός και για τις δύο διαδρομές είναι η πλατεία “Ποσειδωνίου”.
  • Τον κολυμβητικό αγώνα “Διάπλους Σπετσών” με διαδρομή 5.000 μέτρων (Σπέτσες-Κόστα-Σπέτσες). Οι αθλητές που συμμετέχουν κάνουν εκκίνηση από την προβλήτα της πλατείας του Ποσειδωνίου, φτάνουν στην Κόστα και επανέρχονται για να τερματίσουν στην πλατεία Ποσειδωνίου. Σε αυτήν την διαδρομή δεν επιτρέπεται στους κολυμβητές να φορούν βατραχοπέδιλα.
  • Τον κολυμβητικό αγώνα “Διάπλους Σπετσών” με διαδρομή 2.500 μέτρων ( Κόστα – Σπέτσες). Οι αθλητές που συμμετέχουν   μεταβαίνουν με καΐκι της Οργανωτικής Επιτροπής στην Κόστα και κάνουν εκκίνηση από εκεί και τερματίζουν στην πλατεία Ποσειδωνίου. Σε αυτήν την διαδρομή, επιτρέπεται σε όσους το δηλώσουν να φορούν βατραχοπέδιλα.

Επίσης το “Spetses mini Marathon” περιλαμβάνει και παιδικούς αγώνες τριών κατηγοριών:

  • Παιδικούς Αγώνες δρόμου για παιδιά μέχρι 6 ετών
  • Παιδικούς Αγώνες δρόμου για παιδιά από 6 μέχρι 12 ετών.
  • Παιδικούς Αγώνες κολύμβησης.

και παράλληλες εκδηλώσεις και αθλητικές δραστηριότητες για τους συμμετέχοντες και τους συνοδούς τους.

 


Classic Yacht Race

Το Spetses Classic Yacht Race διοργανώθηκε για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 2011.

Με σεβασμό στην ιστορία και τη ναυτική παράδοση των Σπετσών και της Ελλάδας, για πρώτη φορά σε διεθνή αγώνα συμμετείχαν Παραδοσιακά Καΐκια μαζί με Κλασσικά Σκάφη.

Η αρχική ιδέα αυτού του μοναδικού αγώνα ήταν να ενώσει σημαντικούς θεσμούς με κοινή κληρονομιά την κλασσική αισθητική, συνδυασμένη με μια διεθνούς επιπέδου διοργάνωση που θα συντελούσε στη δημιουργία ενός αξέχαστου γεγονότος.

Το 2012, το Spetses Classic Yacht Race ξεπερνώντας κάθε προσδοκία συγκέντρωσε πάνω από 50 συμμετοχές μεταξύ των οποίων και μερικά από τα πιο φημισμένα κλασσικά σκάφη της Ελλάδας και παραδοσιακά καΐκια.

Ταυτόχρονα, αξιοσημείωτη ήταν η συμμετοχή των Ναυτοπροσκόπων σε παραδοσιακά λατίνια.

Η οργανωτική επιτροπή του Spetses Classic Yacht Race, θέλοντας να συμβάλει και να ενισχύσει την ναυτική παράδοση και την κληρονομιά των Σπετσών, ευεργέτησε με ένα σημαντικό ποσό τον νεοσύστατο θεσμό του ΣωματείουΑγαμέμνων” – των παραδοσιακών καραβομαραγκών των Σπετσών.

Στα καρνάγια των Σπετσών άλλωστε έχουν ναυπηγηθεί πολλά από τα καΐκια που συμμετέχουν στον Αγώνα.

Αστυνομικό τμήμα Σπετσών: 22980 73 100
Τουριστική Αστυνομία Σπετσών: 22980 73 744
Κέντρο Υγείας Κρανιδίου: 27540 22 222
ΕΛ.ΤΑ.: 22980 72 228
COSMOTE: 27540 21 199
Μουσείο Σπετσών: 22980 72 994
Μουσείο Μπουμπουλίνας: 22980 72 077
Μονή Αγίων Πάντων Σπετσών: 22980 72 300
Μονή Παλαιοημερολογιτών: 22980 72 041

Με Ιπτάμενο Δελφίνι (Flying Dolphin) από τον Πειραιά

Από το λιμάνι του Πειραιά αναχωρούν καθημερινά Ιπτάμενα Δελφίνια για τις Σπέτσες, τα οποία παίρνουν μόνο επιβάτες.

Τα πλοία φεύγουν από την Ακτή Τσελέπη του Πειραιά, απέναντι από την Εκκλησία του Άγιου Σπυρίδωνα, στην Πύλη Δ.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας εκτελούνται αρκετά δρομολόγια, ανάλογα με τη χρονική περίοδο.

Η διάρκεια του ταξιδιού είναι περίπου 2 ώρες για τα Flying Dolphins και περίπου 2,5 ώρες για τα Flying Cats.

Τα δρομολόγια εκτελεί η Hellenic Seaways, τηλ.: 210 41 17 341.

Το πρακτορείο Flying Dolphins στις Σπέτσες βρίσκεται στη Ντάπια, στο λιμάνι των Σπετσών.

Το τηλέφωνο του πρακτορείου Flying Dolphins στις Σπέτσες είναι 22980 73 141.

Για να πληροφορηθείτε τις αναχωρήσεις των πλοίων από το λιμάνι του Πειραιά μπορείτε να επικοινωνείτε και τηλεφωνικά με το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά στο τηλέφωνο 14944 (με χρέωση).

 


Με Λεωφορεί από Αθήνα προς Κόστα (=περιοχή απέναντι από τις Σπέτσες

Μπορείτε να πάρετε το λεωφορείο για Κρανίδι, των ΚΤΕΛ Αργολίδας από τον Κηφισσό (Κηφισσού 100, τηλ. 210 51 34 588).

Από το Κρανίδι υπάρχει ανταπόκριση για την Κόστα με άλλο λεωφορείο, που είναι συντονισμένο με την αναχώρηση του Ferry Boat (τηλ. ΚΤΕΛ Κρανιδίου 27540 21218).

Η Κόστα είναι μια περιοχή απέναντι από τις Σπέτσες και απέχει 1/3 του μιλίου από αυτή. Έτσι δεν υπάρχει κίνδυνος αποκλεισμού λόγω δύσκολων καιρικών συνθηκών.

Μπορείτε να περάσετε από την Κόστα απέναντι στις Σπέτσες, με έναν από τους παρακάτω τρόπους:

  • Με το Ferry Boat που εκτελεί 4 δρομολόγια ημερησίως όλο το χρόνο (8.00 – 10.30 – 13.30 – 17.00)
  • Με παραδοσιακά καΐκια που εκτελούν δρομολόγια όταν γεμίζουν και λειτουργούν μόνο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες
  • Με θαλάσσια ταξί που λειτουργούν όλο το 24ωρο, από Κόστα για Σπέτσες ή από Σπέτσες για Κόστα

 


Από το Πόρτο Χέλι

Από το Πόρτο Χέλι αναχωρούν καθημερινά Ιπτάμενα Δελφίνια για τις Σπέτσες, τα οποία παίρνουν μόνο επιβάτες.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας εκτελούνται αρκετά δρομολόγια, ανάλογα με τη χρονική περίοδο.

Η διάρκεια του ταξιδιού είναι περίπου 15 λεπτά για τα Flying Dolphins.

Τα δρομολόγια εκτελεί η Hellenic Seaways, τηλ.: 210 41 17 341.

Το πρακτορείο Flying Dolphins στις Σπέτσες βρίσκεται στη Ντάπια, στο λιμάνι των Σπετσών.

Το τηλέφωνο του πρακτορείου Flying Dolphins στις Σπέτσες είναι 22980 73 141.