Γαστρονομία

Στην Αρχαία Ελλάδα είχαν ένα πολύ πλούσιο διαιτολόγιο για την εποχή. Τα γεύματά τους ήταν πολύ ελαφρά, αλλά και πολύ θρεπτικά. Πολλές από τις συνταγές τους είναι αυτές που χρησιμοποιούμε κι εμείς σήμερα. Άλλες όχι, και άλλες είναι ίδιες, όμως, με περισσότερα ή διαφορετικά υλικά. Διαβάζοντας και μαγειρεύοντας κάποιες ή και όλες τις συνταγές, είμαστε σίγουροι πως θα  αγαπήσετε ένα διαιτολόγιο διαφορετικό, θρεπτικό, και καθόλου παχυντικό.

 

Στις κατηγορίες που ακολουθούν θα βρείτε …

ΟΡΕΚΤΙΚΑ

Υλικά

500 γρ. αλεύρι για ψωμί

1 κουτ. γλυκού αλάτι

2 κουτ. σούπας λάδι σουσάμι

1 κουτ. σούπας ρίγανη

1 κούπα φέτα 10 ελιές ψιλοκομμένες λίγο γάλα (υλικά για 4 άτομα)

 

Εκτέλεση

Τρίβουμε τπ φέτα με το χέρι και ψιλοκόβουμε τις ελιές. Βάζουμε το αλεύρι σ’ ένα μπολ και ανοίγουμε στη μέση μια τρύπα, όπου ρίχνουμε το αλάτι και το λάδι. Προσθέτουμε σιγά-σιγά νερό τόσο ώστε να πάρουμε μια σφιχτή ζύμη, κατόπιν τπ ρίγανη, τη φέτα και τις ελιές και ζυμώνουμε για 10 περίπου λεπτά. Την αφήνουμε για μισή ώρα, ώστε να φουσκώσει.

 

Ζυμώνουμε ελαφρά σε μικρά στρογγυλά ψωμάκια και τα βάζουμε σε λαδωμένο ταψί. Τα αλείφουμε με ελάχιστο γάλα, ρίχνουμε σουσάμι, το πατάμε λίγο να κολλήσει, και ψήνουμε σε προ-θερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς για περίπου μία ώρα.

Υλικά

250 γρ. μαλακό τυρί

5 κουτ. σούπας γάλα

4 κουτ. σούπας σουσάμι

1 κουτ, σούπας μέλι

1 κουτ. σούπας ξίδι

2 κουτ. γλυκού βασιλικό

Αλάτι

 

Εκτέλεση

Λιώνουμε το τυρί μέσα στο γάλα. Αναμειγνύουμε σιγά-σιγά το σουσάμι, το μέλι, το ξίδι και το βασιλικό.

 

Πλάθουμε μικρές μπαλίτσες, τις οποίες αφήνουμε στο ψυγείο για περίπου 10 λεπτά.

 

Σερβίρουμε σε μια πιατέλα, γαρνίροντας με λίγο μέλι και σουσάμι.

Υλικά

400 γρ. τυρί της αρεσκείας μας

1/2 κιλό αλεύρι

2 αυγά

100 γρ. σουσάμι

αλάτι

 

Εκτέλεση

Κόβουμε το τυρί μας σε κύβους και το περνάμε σε οδοντογλυφίδες. Σε ένα σκεύος ρίχνουμε το αλεύρι, τα αυγά και το σουσάμι. Προσθέτουμε όσο νερό χρειαστεί και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένα κουρκούτι ελαφρώς δεμένο. Αφήνουμε να φουσκώσει για μισή ώρα. Μετά, βουτάμε τα τυριά με την οδοντογλυφίδα στο κουρκούτι και τα τηγανίζουμε. Μόλις ροδοκοκκινίσουν, τα βγάζουμε από το τηγάνι και στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί να φύγει το πολύ λάδι.

Υλικά

2 κολοκυθάκια

2 καρότα μικρά

2 κρεμμύδια

1 κούπα πλιγούρι

4 φύλλα φρέσκος βασιλικός

1 κουτ. σούπας ξίδι

1 κουτ. γλυκού ζάχαρη

αλάτι / πιπέρι

1/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο

 

Εκτέλεση

Σωτάρουμε το κρεμμύδι. Προσθέτουμε τα λαχανικά. Όταν μαλακώσουν προσθέτουμε ένα ποτήρι νερό και βράζουμε για 10 περίπου λεπτά.

 

Προσθέτουμε το πλιγούρι, το βασιλικό και το αλατοπίπερο. Το φαγητό είναι έτοιμο όταν χυλώσει.

Υλικά

200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

150-170 γρ. νερό χλιαρό

1 πρέζα αλάτι

μέλι κατά βούληση

σουσάμι κατά βούληση

ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

φέτα ή άσπρο κατσικίσιο τυρί της αρεσκείας μας

 

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε το αλεύρι με το νερό μέχρι να γίνει ένας πηχτός χυλός. Το αφήνουμε να κάτσει για μισή ώρα. Βάζουμε σε κατσαρολάκι ή τηγάνι το λάδι και, όταν κάψει καλά, ρίχνουμε κουταλιές το κουρκούτι.

 

Όταν ροδίσουν οι τηγανίτες, τις βγάζουμε από το τηγάνι και τις ακουμπάμε σε χαρτί κουζίνας να στραγγίξουν.

 

Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με μέλι, σουσάμι και θρυμματισμένο τυρί.

Υλικά

2 κιλά κολοκυθάκια

1/2 φλιτζάνι λάδι

2 κρεμμύδια

2 φλιτζάνια τριμμένο κίτρινο τυρί

1/2 φλιτζάνι φρυγανιά τριμμένη

1/2 φλιτζάνι μαϊντανός

2 αυγά

αλάτι / πιπέρι

 

Εκτέλεση

Πλένουμε τα κολοκυθάκια, τα κόβουμε στη μέση κατά μήκος και αφαιρούμε τπν ψίχα τους. Καθαρίζουμε, πλένουμε και ψιλοκόβουμε το μαϊντανό και τα κρεμμύδια Πολτοποιούμε την ψίχα από τα κολοκυθάκια. Τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια και προσθέτουμε την ψίχα. Χαμηλώνουμε τπ φωτιά και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το μαϊντανό και το τυρί και το κατεβάζουμε από τπ φωτιά. Όταν το μίγμα κρυώσει λίγο, χτυπάμε τα αυγά και τα προσθέτουμε μαζί με αλάτι και πιπέρι. Γεμίζουμε με αυτό το μίγμα τα κολοκυθάκια, περιχύνουμε με λίγο λάδι και λίγπ φρυγανιά τριμμένη και ψήνουμε στο φούρνο για περίπου 45 λεπτά.

Υλικά

1 κόκκινο λάχανο

ελαιόλαδο

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1/2 κουτ. γλυκού μπαχάρι

1/4 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο

1 μήλο

4 κουτ. σούπας ξίδι

4 κουτ. σούπας μέλι

1 1/2 ποτήρι νερό

αλάτι / πιπέρι

 

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο λάχανο και όλα τα υλικά εκτός από το μέλι.

 

Ανακατεύουμε συνεχώς. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τπ φωτιά και αφήνουμε να ψηθεί για περίπου μία ώρα, μέχρι να μαλακώσει το λάχανο και να πιει όλα τα υγρά. Τότε προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε το μείγμα μέχρι να λιώσει.

Υλικά

1 1/2 κιλό χόρτα διάφορα

3  πράσα

1/2 κιλό φέτα

1 φλιτζάνι ελαιόλαδο

500 γρ. καλαμποκάλευρο

2 κουτ. σούπας αλεύρι

4 κουτ. σούπας γιαούρτι

1/2 φλιτζάνι γάλα

αλάτι χοντρό / πιπέρι φρέσκο

 

 

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά τα χόρτα και τα πράσα. Τα βάζουμε σε ένα σουρωτήρι, τα τρίβουμε αρκετά με μπόλικο αλάτι και τα αφήνουμε να στραγγίξουν τους χυμούς τους για τουλάχιστον 10 λεπτά. Κόβουμε τα πράσα σε ροδέλες.

 

Ψιλοκόβουμε τα χόρτα και τα ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ μαζί με τα πράσα. Προσθέτουμε τπ φέτα τριμμένη και λίγο καλαμποκάλευρο ανακατεύοντας και αφήνουμε να κρυώσει για λίγο.

 

Λαδώνουμε το ταψί του φούρνου και πασπαλίζουμε με καλαμποκάλευρο. Φτιάχνουμε πηκτό χυλό με το καλαμποκάλευρο, το αλεύρι, το γιαούρτι και το γάλα και ρίχνουμε λίγο στο ταψί απλώνοντας με το κουτάλι ώστε να το καλύψει. Απλώνουμε τη γέμιση και την πατάμε καλά με τα χέρια ρίχνοντας από πάνω τον υπόλοιπο χυλό κι απλώνοντας με το κουτάλι σε όλη την επιφάνεια. Ψήνουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40-50 λεπτά μέχρι να ροδίσει.

Υλικά

300 γρ. σπανάκι

200 γρ. ρεβίθια

2 κουτ. σούπας σταφίδες μαύρες

1/2 φλιτζάνι καρύδια

1 κουτ. σούπας ξίδι

αλάτι / πιπέρι

 

Εκτέλεση

Βάζουμε τα ρεβίθια στο νερό για περίπου 12 ώρες. Τα βράζουμε σε νερό για περίπου 30 λεπτά. Πλένουμε καλά το σπανάκι και κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια.

 

Σε ένα πιάτο βάζουμε το σπανάκι, τα ρεβίθια, τις σταφίδες και τα καρύδια. Σ’ ένα ποτήρι χτυπάμε το ελαιόλαδο και το ξίδι ώστε να ομογενοποιηθούν και περιχύνουμε.

 

Ανακατεύουμε καλά πριν σερβίρουμε.

Υλικά

1 φλιτζάνι καρύδια

1 κιλό παντζάρια

1/2 φλιτζάνια ελαιόλαδο

1/4 του φλιτζανιού νερό

2 κουτ. σούπας μέλι

1 κουτ. σούπας καβουρδισμένο σουσάμι

1 ματσάκι μαϊντανός

αλάτι

 

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε και πλένουμε τα παντζάρια. Τα βράζουμε για περίπου 20 λεπτά. Τα κόβουμε σε κύβους. Ψιλοκόβουμε τα καρύδια.

 

Πολτοποιούμε τους κύβους του παντζαριού. Προσθέτουμε το νερό, το αλάτι, το μέλι και το λάδι και τα ξαναχτυπάμε όλα μαζί.

 

Προσθέτουμε το σουσάμι και σερβίρουμε με φρέσκο ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Υλικά

8 αγκινάρες

750 γρ. αρακά

300 γρ. μανιτάρια λευκά σε φέτες

250 γρ. κρεμμυδάκια

750 ml ζωμός λαχανικών

1 ματσάκι άνηθος

200 ml ελαιόλαδο

αλάτι / πιπέρι

 

 

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τις αγκινάρες αφαιρώντας το κο­τσάνι και τα σκληρά εξωτερικά τους φύλλα. Κόβουμε τις σκληρές άκρες των φύλλων που έμειναν στο κέντρο, αφαιρούμε από το μέσον το χνούδι, τις κόβουμε στα 4 και τις τοποθετούμε σε μια λεκάνη με νερό και λεμόνι για να μη μαυρίσουν. Σοτά­ρουμε σε μια κατσαρόλα τα κρεμμυδάκια ψιλο­κομμένα με το ελαιόλαδο, μέχρι να μαλακώσουν. Ρίχνουμε τα μανιτάρια και αφήνουμε μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά.

 

Προσθέτουμε τον αρακά, τις αγκινάρες, τον άνηθο, το ζωμό λαχανικών, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά για 20-25 λεπτά. Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου.

Υλικά

5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

1 φλιτζάνι ελαιόλαδο

1/2 κιλό χόρτα διάφορα

1 ματσάκι ψιλοκομμένο μαϊντανός

λίγος δυόσμος

αλάτι

πιπέρι

4 αυγά

 

 

Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε τα κρεμμυδάκια. Προσθέτουμε τα χόρτα πλυμένα και κομμένα, το μαϊντανό, το δυόσμο, αλάτι, πιπέρι και 1 1/2 φλιτζάνι νερό. Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 15 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα χόρτα. Στο μεταξύ χτυπάμε τα αυγά ρίχνοντας αλάτι και πιπέρι. Περιχύνουμε τα χόρτα με τα αυγά σε όλο το τηγάνι ανακατεύοντας με ένα πιρούνι ελαφρά. Όταν ψηθεί από τπ μια πλευρά γυρνάμε την ομελέτα και από την άλλη, την πατάμε ελαφρά με το πιρούνι και την αφήνουμε να ψηθεί. Σερβίρουμε ζεστή σε μια πιατέλα.

ΣΑΛΑΤΕΣ

Υλικά

3 κολοκυθάκια 1 μαρούλι

3 φρέσκα κρεμμυδάκια

4 ραπανάκια

1 ματσάκι ρόκα

1 κουταλιά σούπας σουσάμι

αλάτι

ελαιόλαδο

ξίδι

άσπρο τυρί

 

Εκτέλεση

Σε ένα τηγανάκι ψήνουμε το σουσάμι. Βράζουμε στον ατμό τα κολοκυθάκια για 5 λεπτά. Πλένουμε και κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια και τα υπόλοιπα λαχανικά.

Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια σαλατιέρα, προσθέτουμε αλάτι, ξίδι, σουσάμι και ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά.

Πριν από το σερβίρισμα, γαρνίρουμε με κύβους άσπρο τυρί της αρεσκείας μας.

Υλικά

1/2 κιλό σπανάκι (τα φύλλα)

1 ματσάκι ρόκα

μυζήθρα

1 φλιτζάνι τσαγιού μυζήθρα

4 κουταλιές σούπας ξίδι

1 κουτάλι γλυκού μέλι

1 κουτάλι γλυκού μουστάρδα

αλάτι / πιπέρι

 

Εκτέλεση

Πλένουμε τα λαχανικά και ία κόβουμε σε χοντρά κομμάτια. Τα βάζουμε όλα σε μια σαλατιέρα και αλατοπιπερώνουμε.

Ρίχνουμε την τριμμένη μυζήθρα. Χτυπάμε το λάδι, το μέλι, το ξίδι, τη μουστάρδα και το πιπέρι και περιχύνουμε τη σάλτσα στη σαλάτα. Ανακατεύουμε καλά.

Υλικά

1 κόκκινο λάχανο

1 μαρούλι

2 καρότα

2 ξινόμηλα

καρυδόψιχα

λίγος ψιλοκομμένος μαϊντανός

100γρ. γιαούρτι

αλάτι / πιπέρι

 

Εκτέλεση

Κόβουμε το λάχανο και το μαρούλι σε μεγάλα κομμάτια. Τρίβουμε τα καρότα. Κόβουμε ία μήλα σε κύβους.

Αναμειγνύουμε όλα τα λαχανικά σε μια σαλατιέρα, προσθέτουμε τα μήλα και τπν καρυδόψιχα. Για τη σάλτσα χτυπάμε σε ένα μπλέντερ το γιαούρτι, το λάδι και αλατοπίπερο.

Περιχύνουμε τη σαλάτα και σερβίρουμε αμέσως.

Υλικά

1 μαρούλι

1 μικρό αγγουράκι

2 αγκινάρες

4 φρέσκα κρεμμυδάκια

2 κουτάλι σούπας άνηθος

1 κουτάλι σούπας κουκουνάρι

2 – 3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο

αλάτι

 

Εκτέλεση

Πλένουμε το μαρούλι, το κόβουμε με το χέρι και το βάζουμε σε μπολ. Κόβουμε το αγγουράκι σε κύβους και το προσθέτουμε. Το ίδιο κάνουμε και με το φρέσκο κρεμμυδάκι και με τον άνηθο, τα οποία ψιλοκόβουμε.

Πλένουμε τις αγκινάρες, τις καθαρίζουμε, τις κόβουμε σε φέτες και τις ρίχνουμε και αυτές στο μπολ.

Κατόπιν προσθέτουμε το κουκουνάρι, το αλάτι και το λάδι. Ανακατεύουμε καλά.

Υλικά

400γρ. βλίτα

3 μικρά κολοκυθάκια

αλάτι

ελαιόλαδο

ξίδι

 

Εκτέλεση

Πλένουμε και βράζουμε ία κολοκυθάκια ολόκληρα σε μια κατσαρόλα με νερό και αλάτι. Μετά από 5 λεπτά προσθέτουμε και τα βλίτα, τα οποία έχουμε ήδη πλύνει και καθαρίσει.

Χρειάζονται περίπου 15 λεπτά για να βράσουν τα λαχανικά. Μετά τα βγάζουμε από την κατσαρόλα, τα στραγγίζουμε και σερβίρουμε ζεστά με αλάτι, ξίδι και ελαιόλαδο.

Υλικά

1 κιλό κρεμμύδια μικρά και στρογγυλά

500 γρ. μανιτάρια

1 κούπα ελαιόλαδο

2 κουτ. γλυκού μέλι

3 κουτ. σούπας ξίδι

1 ματσάκι κάρδαμο (προαιρετικά)

1 κουτ. γλυκού ρίγανη

1/4 κούπας κρασί κόκκινο

αλάτι

πιπέρι

 

Εκτέλεση

Πλένουμε τα μανιτάρια και τα κόβουμε στα 2 π 4 τεμάχια. Τα αφήνουμε να μουλιάσουν στο κρασί για περίπου 15 λεπτά. Κατόπιν τα τοποθετούμε σε ένα ταψάκι και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-200 βαθμούς με λάδι, ρίγανη, αλάτι και πιπέρι.

Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια, τα πλένουμε και τα βράζουμε για περίπου 10 λεπτά. Τα στραγγίζουμε προσεκτικά. Ψιλοκόβουμε το κάρδαμο. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τα κρεμμύδια, τα μανιτάρια, το κάρδαμο και ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και λίγη ρίγανη. Διαλύουμε το υπόλοιπο λάδι, το ξίδι και το μέλι και περιχύνουμε τα υλικά.

ΣΟΥΠΕΣ

Υλικά

2 παντζάρια

1/2 λάχανο μικρό

4 καρότα

2 κρεμμύδια

1 πράσο

1 1/2 κούπα μανιτάρια

1 ρίζα σέλινο

4-5 φύλλα σέλινο

1 κουταλιά θυμάρι

1/2 κούπα ξίδι

1/2 κούπα ελαιόλαδο

αλάτι

πιπέρι

 

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τα λαχανικά και τα κόβουμε κομματάκια. Κόβουμε ψηλά τα φύλλα του σέλινου. Τα βάζουμε όλα μαζί με νερό, θυμάρι, αλάτι και πιπέρι.

 

Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το ξίδι και αφήνουμε να βράσουν. Όταν μαλακώσουν π σούπα είναι έτοιμη.

 

Μπορούμε να προσθέσουμε το λαδόξιδο μετά.

Υλικά

6 κρεμμύδια

2-3 φύλλα σέλινο

1/2 κούπα ελαιόλαδο

2 κουταλιές κούπας ξίδι

1 κουταλιά της σούπας αλεύρι

4 φλιτζάνια ζωμό βοδινού

αλάτι

πιπέρι

 

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και το σέλινο και τα κόβουμε σε φέτες. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το ελαιόλαδο, προσθέτουμε τα κρεμμύδια και το σέλινο και τα μαγειρεύουμε σε πολύ σιγανή φωτιά, ανακατεύοντας συχνά.

 

Προσθέτουμε το αλεύρι και αφήνουμε τα υλικά να μαγειρευτούν για 3 λεπτά. Προσθέτουμε το ζωμό, το ξίδι και αφήνουμε να σιγοβράσει μισοσκεπασμένο για 30 λεπτά.

 

Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.

Υλικά

1 κιλό μανιτάρια φρέσκα

2 ματσάκια φρέσκα κρεμμυδάκια

1 κρεμμύδι ξερό

1 ματσάκι άνηθος

1 φλιτζάνι ελαιόλαδο

1/2 φλιτζάνι λευκό ξηρό κρασί

αλάτι

πιπέρι

 

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε και πλένουμε τα μανιτάρια και τα κόβουμε σε κύβους. Σε μια κατσαρόλα τσιγαρίζουμε το ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι και κατόπιν προσθέτουμε τα μανιτάρια. Σβήνουμε με το κρασί. Ρίχνουμε περίπου 4 ποτήρια νερό και σκεπάζουμε την κατσαρόλα. Σιγοβράζουμε για περίπου 15 λεπτά. Μετά ρίχνουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τον άνηθο που έχουμε ψιλοκόψει. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. Συνεχίζουμε το βράσιμο για περίπου 15 λεπτά ακόμη. Σερβίρουμε τη σούπα ζεστή με λίγο ψιλοκομμένο άνηθο.

Υλικά

1 κιλό ψάρια για σούπα (π.χ. μπακαλιάρος, σφυρίδα, ροφός)

3 κολοκύθια μικρά

3 καρότα

1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο

1 ματσάκι σέλινο

2 κρεμμύδια

αλάτι

πιπέρι

 

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε και πλένουμε το ψάρι. Πλένουμε τα λαχανικά. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε νερό, το σέλινο, τα καρότα, τα κρεμμύδια και αφήνουμε να βράσουν για 20 περίπου λεπτά.

 

Στη συνέχεια προσθέτουμε τα κολοκύθια και το ψάρι. Τα αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί για άλλα 20 περίπου λεπτά.

 

Κατόπιν αφαιρούμε όλα τα υλικά και τα βάζουμε σε μια πιατέλα, σερβίροντας ξεχωριστά τη σούπα, ώστε να επιλέξει κανείς τπ σύσταση των υλικών στο πιάτο του. Σερβίρουμε με χυμό λεμονιού.

Υλικά

1 μεγάλο αγγούρι

250 γρ. γιαούρτι

1 φρέσκο κρεμμυδάκι

1 κουταλάκι σούπας ξίδι

1/3 φλιτζάνι νερό

1 κουτάλι σούπας άνηθο

αλάτι

πιπέρι

 

Εκτέλεση

Πλένουμε, καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε το αγγούρι και το κρεμμυδάκι. Τα πολτοποιούμε και τα βάζουμε σε ένα μπολ μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύουμε πολύ καλά.

 

Αφήνουμε το μίγμα στο ψυγείο για περίπου 4 ώρες και είναι έτοιμο για σερβίρισμα.

Υλικά

1 κιλό αρακάς

2 φρέσκα κρεμμυδάκια

1 μέτριο ξερό κρεμμύδι

1/2 ματσάκι άνηθος

1/3 κούπας ελαιόλαδο

50 γρ. κίτρινο σκληρό τυρί

αλάτι

πιπέρι

 

Εκτέλεση

Πλένουμε, καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε το αγγούρι και το κρεμμυδάκι. Τα πολτοποιούμε και τα βάζουμε σε ένα μπολ μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύουμε πολύ καλά.

 

Αφήνουμε το μίγμα στο ψυγείο για περίπου 4 ώρες και είναι έτοιμο για σερβίρισμα.

ΟΣΠΡΙΑ

Υλικά

500 γρ. ρεβίθια

1 κρεμμύδι

1/2 κούπα ελαιόλαδο

αλάτι

πιπέρι

 

Εκτέλεση

Αφήνουμε τα ρεβίθια να μουλιάσουν για 12 ώρες. Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι.

 

Αφού ξεπλύνουμε τα ρεβίθια, τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με αρκετό νερό, ώστε να σκεπάζονται. Ρίχνουμε το κρεμμύδι και αφήνουμε να βράσουν, ώσπου να χυλώσουν.

 

Γύρω στα 15 λεπτά πριν κλείσουμε το μάτι προσθέτουμε το αλατοπίπερο και το λάδι.

Υλικά

500 γρ. φακές

1 κρεμμύδι

3 σκελίδες σκόρδο

1 καρότο

1/2 κούπα ελαιόλαδο

1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη

4 φυλλαράκια δάφνης

αλάτι

πιπέρι

 

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε το κρεμμύδι, τα σκόρδα και το καρότο. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και κόβουμε το καρότο σε ροδέλες. Πλένουμε τη φακή. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα την φακή και αρκετό νερό, ώστε να σκεπάζεται.

 

Ρίχνουμε το κρεμμύδι, το καρότο, τα σκόρδα, τπ ρίγανη και τη δάφνη. Αφήνουμε να βράσουν, ώσπου να μαλακώσει η φακή και να γίνει όσο πηκτή ή ζουμερή θέλουμε. Γύρω στα 15 λεπτά πριν το κλείσιμο προσθέτουμε το αλατοπίπερο και το λάδι.

Υλικά

6 μεγάλα μανιτάρια

3 κολοκυθάκια

1/2 κούπα αρακά

1/2 κούπα ρεβίθια

1 κρεμμύδι

3 κλωναράκια σέλινο

1 κούπα ελαιόλαδο

αλάτι

πιπέρι

 

Εκτέλεση

Μουλιάζουμε τα ρεβίθια για 12 ώρες. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σέλινο. Κόβουμε τα μανιτάρια στα 4. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι.

 

Προσθέτουμε όλα τα λαχανικά και τα όσπρια. Βράζουμε με λίγο νερό για περίπου 1 ώρα μέχρι να χυλώσει και να μη μείνουν υγρά.

 

Μπορούμε να συνοδεύσουμε με ρύζι.

Υλικά

250 γρ. φάβα

3 κρεμμύδια ξερά

100 γρ. αμύγδαλα ξεφλουδισμένα

1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο

1 σκελίδα σκόρδο

1 φλιτζάνι ξίδι

1 ματσάκι δυόσμο

1 φλιτζάνι κόκκινο γλυκό κρασί

αλάτι

πιπέρι

 

Εκτέλεση

Βράζουμε τη φάβα με ένα κρεμμύδι για περίπου 30 λεπτά. Στην αρχή του βρασμού, χρειάζεται να αφαιρούμε τον αφρό που δημιουργείται. Ανακατεύουμε συνεχώς. Ρίχνουμε αλάτι αφού έχει τελειώσει το μαγείρεμα και πολτοποιούμε. Τα άλλα δύο κρεμμύδια που έχουμε τα καθαρίζουμε, τα κόβουμε σε λεπτές φέτες και τα σοτάρουμε σε λίγο ελαιόλαδο.

 

Σβήνουμε με το μισό ξίδι και το κρασί, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά για 20 περίπου λεπτά, συμπληρώνοντας λίγο νερό αν χρειαστεί. Σε ένα μπλέντερ χτυπάμε το ελαιόλαδο, το υπόλοιπο ξίδι, το σκόρδο και τα φύλλα του δυόσμου. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ψήνουμε λίγο τα αμύγδαλα. Σερβίρουμε τη φάβα στο πιάτο, απλώνουμε από επάνω τα καραμελώμενα κρεμμύδια, περιχύνουμε με τη σάλτσα δυόσμου και γαρνίρουμε με ψημένα αμύγδαλα.

λικά

3 φλιτζάνια φασόλια μαυρομάτικα

1 μεγάλο άσπρο λάχανο

4 φρέσκα κρεμμυδάκια

2 κουταλιές της σούπας μαϊντανό

ελαιόλαδο

αλάτι

 

Εκτέλεση

Βάζουμε τα φασόλια να μουλιάσουν στο νερό για 12 ώρες. Πλένουμε το λάχανο και το κόβουμε μεγάλα κομμάτια. Πλένουμε και ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια. Βράζουμε τα φασόλια μόνο με νερό για περίπου 30 λεπτά.

 

Στη συνέχεια προσθέτουμε το λάχανο και τα κρεμμυδάκια. Αφήνουμε για 20 λεπτά ακόμα. Προς το τέλος προσθέτουμε λίγο αλάτι και σερβίρουμε με ελαιόλαδο, αλάτι και λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό.

 

Μπορούμε να το φάμε ως σαλάτα ή ως κυρίως πιάτο.

ΚΡΕΑΤΙΚΑ

Υλικά

1 χοιρινό μπούτι (περίπου 1 κιλό)

80 γρ. θυμαρίσιο μέλι και 1 κουταλιά σούπας επιπλέον για τη σάλτσα

30 γρ. ελαιόλαδο

30 γρ. χυμός λεμονιού

2 κουτ. σούπας θυμάρι τριμμένο

ξίδι από κόκκινο κρασί

αλάτι

πιπέρι λευκό

 

Εκτέλεση

Βάζουμε το μπούτι σε ένα ταψί και το αλείφουμε καλά με αλάτι και μπόλικο πιπέρι Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά το μέλι, το λάδι, το χυμό λεμονιού και το θυμάρι. Περιχύνουμε με αυτό το μείγμα και με τα χέρια το αλείφουμε παντού. Ιδανικά, αφήνουμε να μαριναριστεί για 24 ώρες.

 

Προθερμαίνουμε καλά το φούρνο στους 170 βαθμούς. Βάζουμε το μπούτι στο ταψί με περίπου δύο ποτήρια νερό και ψήνουμε για 2 με 3 ώρες. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος φροντίζουμε να περιχύνουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα το μπούτι με τη μαρινάδα. Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και ακουμπάμε το μπούτι σε μια πιατέλα.

 

Σουρώνουμε τα υγρά του ταψιού μέσα σε ένα κατσαρολάκι και τα βράζουμε μέχρι σχεδόν να σιροπιάσουν, προσθέτοντας στο τέλος 1 κουτ. σούπας μέλι, 1/2 κουτ. γλυκού ξίδι από κόκκινο κρασί, αλάτι και πιπέρι. Κόβουμε το κρέας σε φέτες και περιχύνουμε με τη σάλτσα.

Υλικά

1 κιλό  λουκάνικα

3-4 πράσα

ελαιόλαδο

αλάτι

πιπέρι κόκκινο

πιπέρι μαύρο

 

Εκτέλεση

Κόβουμε τα λουκάνικα σε κομματάκια, βάζουμε το λάδι στο τηγάνι και μόλις κάψει τα τηγανίζουμε. Τα γυρνάμε αρκετές φορές για να τηγανιστούν καλά.

 

Στη συνέχεια, αφαιρούμε τα λουκάνικα από το τηγάνι και παίρνουμε τα πράσα. Αφού τα καθαρίσουμε από το κάτω μέρος και την εξωτερική φλούδα, τα κόβουμε σε κομματάκια. Αλατοπιπερώνουμε και τηγανίζουμε στο λάδι από τα λουκάνικα.

 

Μόλις μαραθούν καλά τα πράσα, ρίχνουμε και τα λουκάνικα στο τηγάνι για 2 με 4 λεπτά, ώσπου να δέσουν.

Υλικά

1 κιλό αρνάκι

200 ml ελαιόλαδο

4 φρέσκα κρεμμυδάκια

1 σκελίδα σκόρδο

1 κιλό σπαράγγια

1 ματσάκι άνηθος

αλάτι

πιπέρι

 

Εκτέλεση

Βάζουμε το κρέας κομμένο σε μερίδες σε μια κατσαρόλα με νερό να το καλύπτει και το βράζουμε για περίπου 30 λεπτά. Σε μια άλλη κατσαρόλα βάζουμε ελαιόλαδο να καλύψει τον πάτο του σκεύους και μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε μέσα τα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα και το σκόρδο. Μόλις μαραθούν, προσθέτουμε τα σπαράγγια και αλατοπιπερώνουμε. Μετά ρίχνουμε μέσα και το κρέας μαζί με το ζωμό μέσα στον οποίο μισοέβρασε. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το φαγητό μας να μαγειρευτεί σε μέτρια φωτιά για 20 περίπου λεπτά. Γύρω στα 5 λεπτά πριν σβήσουμε τπ φωτιά, προσθέτουμε τον άνηθο ψιλοκομμένο.

Υλικά

1 1/2 κιλό μοσχαράκι γάλακτος

4 μεγάλα κυδώνια

10 σύκα ξερά από τα μαλακά

2-3 φύλλα σέλινο

6 φύλλα δάφνης

1/2 κούπα κόκκινο κρασί

1/4 κούπα ξίδι

1 κουταλάκι τριμμένο κάρδαμο

αλάτι

πιπέρι

 

Εκτέλεση

Κόβουμε το μοσχαράκι σε μεγάλες μερίδες. Ψιλοκόβουμε το σέλινο. Καθαρίζουμε τα κυδώνια και τα κόβουμε στα 4. Αφαιρούμε από τα σύκα τα κοτσάνια. Σε πήλινο δοχείο βάζουμε το κρέας να μαριναριστεί στο κρασί με τη δάφνη για 4 ώρες. Κρατάμε το κρασί. Βράζουμε το μοσχαράκι, προσθέτοντας σέλινο, ξίδι, αλάτι και πιπέρι. Όταν κοντεύει να βράσει, προσθέτουμε τα κυδώνια. Πρέπει να μην έχει παρά ελάχιστο υγρό.

 

Σε άλλο σκεύος βάζουμε τα σύκα να βράσουν στο κρασί, συμπληρώνοντας λίγο νερό. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Βράζουμε τη σάλτσα ώσπου να λιώσουν τα σύκα, προσθέτοντας νερό αν χρειαστεί. Πολτοποιούμε τα σύκα, ξαναβάζουμε τπ σάλτσα να βράσει προσθέτοντας το κάρδαμο και σερβίρουμε το μοσχαράκι με τα κυδώνια περιχύνοντας με τπ σάλτσα των σύκων.

Υλικά

1 κιλό μοσχάρι

4 παντζάρια

1 ματσάκι σέλινο

1 ματσάκι άνηθος

2 κρεμμύδια

3 κολοκυθάκια

αλάτι

πιπέρι

 

Εκτέλεση

Πλένουμε καλά το κρέας και το βράζουμε σε μια κατσαρόλα με αρκετό νερό. Μόλις αρχίσει να βράζει, αφαιρούμε τον αφρό. Το βγάζουμε από την κατσαρόλα, το ξεπλένουμε και το ξαναβάζουμε με αλάτι και λάδι. Μόλις τσιγαριστεί λίγο από όλες τις πλευρές, βάζουμε νερό και το αφήνουμε να βράσει. Καθαρίζουμε τα λαχανικά και τα κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια. Τα αρωματικά τα ψιλοκόβουμε. Αρχικά προσθέτουμε τα κρεμμύδια, το σέλινο και τον άνηθο.

 

Μετά από περίπου μισή ώρα προσθέτουμε και τα παντζάρια και τα κολοκυθάκια. Μόλις το κρέας έχει βράσει, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και λάδι.

 

Σερβίρουμε σε βαθύ πιάτο με λίγο ζωμό.

Υλικά

3 λουκάνικα

250γρ. γίγαντες

2 μεγάλα καρότα

1 κρεμμύδι

4 κουτ. σούπας άνηθο

1 κλαδάκι φρέσκο δεντρολίβανο

1/2 κούπα ελαιόλαδο

αλάτι

πιπέρι

 

Εκτέλεση

Βάζουμε τους γίγαντες σε νερό για περίπου 12 ώρες, ώστε να φουσκώσουν. Την επόμενη μέρα, τους βράζουμε με νερό μέχρι να μαλακώσουν λίγο. Στο μεταξύ κόβουμε τα λουκάνικα και τα καρότα σε ροδέλες, ψιλοκόβουμε τον άνηθο και το κρεμμύδι.

 

Σοτάρουμε σε ελάχιστο λάδι το κρεμμύδι, το δενδρολίβανο και το λουκάνικο μέχρι να πάρουν χρώμα και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί σε γάστρα, αλάτι και πιπέρι και σκεπάζουμε με νερό. Σκεπάζουμε το σκεύος και ψήνουμε για μία περίπου ώρα.

 

Τα τελευταία 10 λεπτά αφήνουμε το καπάκι ανοιχτό να πάρει το φαγητό χρώμα και να χυλώσει όμορφα η σάλτσα του.

ΨΑΡΙΚΑ

Υλικά

1/2 κιλό ψάρι

1 ξερό κρεμμύδι

3 πράσα

1 ποτήρι λευκό κρασί

1 φύλλο δάφνπ

2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο

αλάτι

πιπέρι

 

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε και πλένουμε το ψάρι. Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε σε ροδέλες τα πράσα και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι. Τα τσιγαρίζουμε με λίγο ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι.

 

Προσθέτουμε το κρασί και μόλις αυτό εξατμιστεί, κατεβάζουμε από τη φωτιά Τα βάζουμε σε ένα ταψί μαζί με το ψάρι. Προσθέτουμε λίγο νερό, τη δάφνη, αλάτι και πιπέρι.

 

Ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά, 10 λεπτά από κάθε πλευρά του ψαριού, στους 180 βαθμούς περίπου.

Υλικά

6 φέτες ξιφίας

2 κούπες κόκκινο κρασί

2 κουταλάκια κόλιανδρος

1 1/2 κούπα ελαιόλαδο

1/4 κούπας ξίδι

2 κουταλάκια σούπας μέλι

2 κουταλάκια γλυκού ρίγανη

1 κιλό κολοκυθάκια

1/2 κιλό μανιτάρια

 

Εκτέλεση

Πλένουμε, στραγγίζουμε και αλατίζουμε τον ξιφία. Μαρινάρουμε το ψάρι σε κρασί και κόλιανδρο για 3 ώρες. Κόβουμε τα κολοκυθάκια σε μεγάλα κομμάτια.

 

Σε μια γάστρα βάζουμε τον ξιφία, τα κολοκυθάκια και τα μανιτάρια και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά με λίγο νερό και λάδι.

 

Σε ένα δοχείο ανακατεύουμε το λάδι, το ξίδι, το μέλι, τη ρίγανη και περιχύνουμε τον ξιφία και τα λαχανικά μόλις ψηθούν.

Υλικά

4 φέτες μπακαλιάρος

1 κιλό κάστανα

1 1/2 κιλό σέλινο

3 σκελίδες σκόρδο

1 φλιτζάνι ελαιόλαδο

πιπέρι

 

Εκτέλεση

Αν ο μπακαλιάρος είναι παστός τον βάζουμε για 48 ώρες σε κατσαρόλα με κρύο νερό για να τον ξαλμυρίσουμε, και αλλάζουμε το νερό κάθε 8 ώρες.

 

Βγάζουμε τον μπακαλιάρο από το νερό και τον κόβουμε σε κομματάκια. Πλένουμε το σέλινο και το ψιλοκόβουμε. Στη συνέχεια σοτάρουμε σε κατσαρόλα με ελαιόλαδο το σκόρδο και το σέλινο σε μέτρια φωτιά.

 

Μόλις μαραθούν, προσθέτουμε τον μπακαλιάρο, τα καθαρισμένα κάστανα και πιπέρι, και μαγειρεύουμε σε σιγανή φωτιά για 30 λεπτά.

Υλικά

1 κιλό χταπόδι

5 κρεμμυδάκια φρέσκα

1 κουταλιά της σούπας άνηθος

3/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο

5 πράσα

1 φλιτζάνι άσπρο κρασί

αλάτι

πιπέρι

 

Εκτέλεση

Βάζουμε το χταπόδι οτην κατσαρόλα και το σκεπάζουμε με νερό. Το βράζουμε έως ότου μαλακώσει. Στο μεταξύ, κόβουμε τα πράσα σε ροδέλες και ψιλοκόβουμε τον άνηθο και τα κρεμμυδάκια. Αφού βγάλουμε το χταπόδι από την κατσαρόλα και το αφήσουμε να κρυώσει, το κόβουμε σε κομμάτια.

 

Σε μια άλλη κατσαρόλα σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια, τον άνηθο και τα πράσα με το λάδι. Ρίχνουμε ένα ποτήρι νερό και βράζουμε για περίπου 15 λεπτά. Κατόπιν ρίχνουμε το χταπόδι, αλάτι και πιπέρι. Βράζουμε για περίπου 20 λεπτά. Σβήνουμε με κρασί.

Υλικά

1 κιλό μπακαλιάρος

1 φλιτζάνι άσπρο κρασί

1 κούπα αλεύρι

ί κούπα ελαιόλαδο

300 γρ. ρεβίθια

1 κρεμμύδι

1 αυγό

1 κουταλιά σούπας ξίδι

αλάτι

πιπέρι

 

Εκτέλεση

Αφήνουμε τα ρεβίθια για 12 ώρες στο νερό ώστε να φουσκώσουν. Καθαρίζουμε τον μπακαλιάρο, τον κόβουμε σε φέτες και τον αφήνουμε στο άσπρο κρασί να μαριναριστεί. Πολτοποιούμε τα ρεβίθια με λίγο ελαιόλαδο και προσθέτουμε λίγο αλάτι. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι.

 

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο με το κρεμμύδι και το μαραίνουμε. Κατόπιν προσθέτουμε τον πουρέ ρεβιθιών. Μόλις το μίγμα ομογενοποιηθεί, το κατεβάζουμε από τπ φωτιά και προσθέτουμε το αυγό που έχουμε χτυπήσει και το ξίδι. Ανακατεύουμε καλά.

 

Στο μεταξύ στραγγίζουμε τον μπακαλιάρο και τον αλατίζουμε. Τον αλευρώνουμε και από τις δύο πλευρές και τηγανίζουμε. Σερβίρουμε με τον πουρέ ρεβιθιών.

 

Υλικά

1 1/2 κιλό τσιπούρες

250 γρ. τυρί κίτρινο

3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο

1 κουταλάκι γλυκού αλάτι

1 κουταλάκι γλυκού κύμινο

 

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τα ψάρια προσεκτικά. Αφαιρούμε το κεφάλι και την ουρά. Τα πλένουμε και τα στραγγίζουμε.

 

Πολτοποιούμε το τυρί με το λάδι στο μίξερ.

 

Αλείφουμε ένα ταψί με λάδι και βάζουμε μέσα το ψάρι. Περιχύνουμε το ψάρι με το μείγμα και από τις δύο πλευρές.

 

Στη συνέχεια, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220 βαθμούς και ψήνουμε για 10 λεπτά από την κάθε πλευρά.

 

Αναμιγνύουμε το κύμινο με το αλάτι και το πασπαλίζουμε πάνω από την κρούστα τυριού. Πασπαλίζουμε το ψάρι με μια κουταλιά σούπας ελαιόλαδο και σερβίρουμε.

ΨΩΜΙΑ

Υλικά

750 γρ. αλεύρι από σκληρό σιτάρι (κίτρινο)

1 κουταλάκι αλάτι

1 φλιτζάνα χλιαρό γάλα

1/4 φλιτζάνας χλιαρό νερό

3 κουταλιές λάδι

 

Εκτέλεση

Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε το αλεύρι, το αλάτι και το γάλα. Μόλις αρχίσουν να υλικά να ενώνονται, ρίχνουμε το χλιαρό νερό. Ζυμώνουμε για αρκετή ώρα. Λαδώνουμε ένα σκεύος και ρίχνουμε λίγο αλεύρι.

 

Φτιάχνουμε ένα καρβέλι, το σκεπάζουμε με μια πετσέτα και το αφήνουμε για 1 ώρα περίπου να φουσκώσει. Πριν το βάλουμε στο φούρνο το αλείφουμε με λίγο χλιαρό γάλα και ρίχνουμε σουσάμι.

 

Το ψήνουμε για 50 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς τα πρώτα 10 λεπτά και στους 160 βαθμούς τα υπόλοιπα 40 λεπτά.

Υλικά

1 κιλό αλεύρι σκληρό

1 ποτήρι ελαιόλαδο

1 ποτήρι ζάχαρη

1/2 κουταλιές σούπας γαρίφαλο

1 κουταλιά της σούπας κανέλα

1 κουταλιά της σούπας γλυκάνισο

1/2 κούπα άσπρο κρασί

1 κουταλιά σούπας σουσάμι

 

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ βάζουμε λίγο χλιαρό νερό προσθέτοντας δύο κουταλιές ζάχαρη και τα ανακατεύουμε έως ότου λιώσει το μείγμα. Το αφήνουμε να αφρίσει. Μέσα σε μία λεκάνη βάζουμε το αλεύρι και το λάδι, ανακατεύουμε και μετά προσθέτουμε το μείγμα της μαγιάς και το δουλεύουμε καλά με τα χέρια. Προσθέτουμε την κανέλα, το γαρύφαλλο και το γλυκάνισο συνεχίζοντας το ζύμωμα. Τέλος προσθέτουμε και το κρασί. Ζυμώνουμε το μείγμα καλά, χωρίζουμε τπ ζύμη σε καρβελάκια που αλείφουμε με νερό, πασπαλίζουμε με το σουσάμι και τα κόβουμε σε κομμάτια (όσο ένα παξιμάδι). Λαδώνουμε το ταψί και ψήνουμε τα παξιμάδια σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς. Μόλις ψηθούν τα βγάζουμε και τα αφήνουμε λίγο να κρυώσουν, τα αναποδογυρίζουμε βάζοντας τα ξανά στο φούρνο για να γίνουν τραγανά.

Υλικά

2 κούπες αλεύρι

2 αυγά

1 φλιτζάνα λάδι

250 γρ. γιαούρτι

τυρί φέτα

αλάτι

νερό

 

Εκτέλεση

Χτυπάμε μέσα σε μια λεκάνη το αλεύρι, το γιαούρτι, τα αυγά, τπ φέτα, λίγο αλάτι, το λάδι από το οποίο θα κρατήσουμε λίγο για το άλειμμα του ταψιού και λίγο για την επιφάνεια της πίτας.

 

Προσθέτουμε και λίγο νερό μέχρι να κάνουμε έναν όχι πολύ αραιό χυλό. Προθερμαίνουμε καλά το φούρνο και ρίχνουμε το χυλό στο ήδη λαδωμένο ταψάκι.

 

Ψήνουμε στο κάτω μέρος του φούρνου για περίπου 20 λεπτά.

Υλικά

1 κιλό αλεύρι

1 φλιτζάνι αμυγδαλόψιχα

1 φλιτζάνι καρυδόψιχα

2 κουταλιές άνηθο

2 κουταλιές μαϊντανός ψιλοκομμένος

1/2 φλιτζάνα ελαιόλαδο

1 1/2 φλιτζάνα χλιαρό νερό

1 κουταλιά μέλι

 

Εκτέλεση

Βάζουμε το αλεύρι σε λεκάνη και ρίχνουμε 1/2 φλιτζάνι χλιαρό νερό. Κατόπιν προσθέτουμε το αλάτι, το μέλι, το ελαιόλαδο και ζυμώνουμε ρίχνοντας σταδιακά 1 περίπου φλιτζάνι νερό. Όταν η ζύμη δεν κολλάει πια προσθέτουμε το μαϊντανό, τον άνηθο, την αμυγδαλόψιχα και την καρυδόψιχα.

 

Ξαναζυμώνουμε τη ζύμη ώστε να ενωθούν τα υλικά και την αφήνουμε να φουσκώσει σε ένα ζεστό μέρος για περίπου 30 λεπτά.

 

Πλάθουμε τη ζύμη σε μικρά ατομικά ψωμάκια και τα τοποθετούμε σε ταψάκι. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, και περίπου για μία ώρα στους 210 βαθμούς.

Υλικά

2 κούπες αλεύρι

1 κούπα χλιαρό γάλα

1 κούπα σταφίδες

2 κουταλιά σούπας ελαιόλαδο         ,

7 κουταλιές σούπας μέλι

1/2 κουταλάκι γλυκού αλάτι

1 κουταλιά σούπας κανέλα

1 αυγό

 

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά, εκτός από το μέλι και την κανέλα. Ζυμώνουμε αρκετά, ώσπου να μην κολλάει η ζύμη στα χέρια. Την αφήνουμε να φουσκώσει για περίπου 30 λεπτά. Σε ένα ταψάκι αλείφουμε ελαιόλαδο και απλώνουμε τη ζύμη στον πάτο του ταψιού. Ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο, αλείφουμε και ρίχνουμε το μέλι, τις σταφίδες και την κανέλα. Τυλίγουμε τη ζύμη σαν ρολό, το κόβουμε σε φέτες και τις τοποθετούμε πάνω στο ταψί.

 

Αφήνουμε να φουσκώσουν για περίπου 10 λεπτά. Αλείφουμε με λίγο αυγό και ρίχνουμε λίγο σουσάμι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 30 λεπτά.

ΓΛΥΚΑ

Υλικά

4 μήλα

2 κουταλιές σούπας σταφίδες

2 κουταλιές σούπας μέλι

1 φλιτζάνι κόκκινο ξηρό κρασί

κανέλα

γιαούρτι

 

Εκτέλεση

Βάζουμε τις σταφίδες σε ένα μπολ με ζεστό νερό για να φουσκώσουν για περίπου 10 λεπτά. Πλένουμε τα μήλα και αφαιρούμε το εσωτερικό τους και φυσικά τα κουκούτσια.

 

Ανακατεύουμε τις σταφίδες, το κρασί και το μέλι και γεμίζουμε με αυτό το μείγμα τα μήλα. Βάζουμε τα μήλα σε ένα ταψάκι με λίγο νερό και τα ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά.

 

Τα πασπαλίζουμε με κανέλα και σερβίρουμε με γιαούρτι.

Υλικά

αχλάδια

μήλα

κυδώνια

μέλι

ρόδια

καρύδια

 

Εκτέλεση

Αφαιρούμε τα κουκούτσια από τα φρούτα και τα κόβουμε σε τέταρτα. Τα πασπαλίζουμε με το μέλι και τα βάζουμε σε ένα ταψί.

 

Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθμούς για 8-10 λεπτά περίπου.

 

Γαρνίρουμε με μέλι, ρόδι και καρύδια.

Υλικά

500γρ. ανθότυρο

3 κούπες μέλι

7 αυγά

2 κουταλιές σούπας αλεύρι

κανέλα

αμύγδαλα

 

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ λιώνουμε ίο ανθότυρο, κατόπιν ρίχνουμε το μέλι και ανακατεύουμε καλά. Στη συνέχεια προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά και μετά χτυπάμε καλά το μείγμα ώσπου να γίνει ομοιόμορφο.

 

Σε ένα ταψί ρίχνουμε λίγο λάδι και λίγο αλεύρι για να μην κολλήσει η πίτα και ρίχνουμε το μείγμα. Γαρνίρουμε με άσπρα αμύγδαλα και ψήνουμε στους 200 περίπου βαθμούς για περίπου 45 λεπτά.

 

Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε πασπαλίζοντας με κανέλα και λίγο μέλι.

Υλικά

1 κιλό μέλι

1/2 κιλό σουσάμι ψημένο

 

Εκτέλεση

Σε βαθύ τηγάνι ρίχνουμε το μέλι να πάρει μια βράση και ανακατεύουμε ώσπου το μείγμα να βγάζει χοντρές φουσκάλες, δηλαδή να καραμελώσει. Προσθέτουμε το σουσάμι και αφήνουμε να βράσει λίγο μαζί με το μείγμα.

 

Για να ελέγξουμε αν το παστέλι είναι έτοιμο, παίρνουμε κομματάκια πολύ μικρά και τα ρίχνουμε σε ένα ποτήρι παγωμένο νερό. Αν η μάζα αυτή μείνει ενωμένη, τότε αυτό σημαίνει πως είναι έτοιμο.

 

Στη συνέχεια ρίχνουμε το μείγμα σε ένα ταψί, αφού προηγουμένως έχουμε τοποθετήσει μέσα μια λαδόκολλα. Αφήνουμε το μείγμα για 10 περίπου λεπτά και χαράζουμε ελαφρά το σχήμα που θέλουμε.

 

Αφού κρυώσει καλά κόβουμε στα σημεία που έχουμε χαράξει.

Υλικά

1 κιλό σύκα ξερά

μέλι

4 κουταλιές σούπας σουσάμι

300γρ. αμύγδαλα

300γρ. καρύδια

κανέλα

γαρύφαλλα

μοσχοκάρυδο

 

Εκτέλεση

Ψιλοκόβουμε 1 κιλό ξερά σύκα. Τα μουλιάζουμε. Για να μπορέσουμε να τα ζυμώσουμε, προσθέτουμε λίγο μέλι. Στη συνέχεια προσθέτουμε το σουσάμι, τα καρύδια και τα αμύγδαλα.

 

Προσθέτουμε τέλος κανέλα, γαρύφαλλα και μοσκοκάρυδο σκόνη. Ζυμώνουμε και πλάθουμε σε μπαλάκια. Κατόπιν τα τυλίγουμε σε τριμμένα καρύδια.

 

Τα αφήνουμε στον αέρα ή και στον ήλιο για 2-3 μέρες να στεγνώσουν.

Υλικά

1 λίτρο γάλα

1 φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό

1 1/2 φλιτζάνι μέλι

1 κουταλιά σούπας βούτυρο

3 αυγά

 

Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε το γάλα σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε σιγά-σιγά το μέλι, το σιμιγδάλι και το βούτυρο. Ανακατεύουμε μέχρι να πήξει η κρέμα. Χτυπάμε τα αυγά και στη συνέχεια τα προσθέτουμε στο μείγμα, βγάζοντας το πρώτα από τπ φωτιά.

 

Στη συνέχεια, αδειάζουμε το μείγμα σε βουτυρωμένο ταψί (περίπου 24 εκ. διαμέτρου) και ψήνουμε στους 180 βαθμούς στον αέρα, για περίπου 45 λεπτά με 1 ώρα, μέχρι π γαλατόπιτά μας να ροδίσει.

 

Αφού ψηθεί, την αφήνουμε λίγο να κρυώσει και την κόβουμε σε μικρά κομμάτια, σερβίροντας με μέλι και κανέλα.

Υλικά

2 αυγά

2 φλιτζάνα αλεύρι

200 γρ. γιαούρτι

ελαιόλαδο

250 γρ. μέλι

κανέλα

 

Εκτέλεση

Χτυπάμε τα αυγά, το γιαούρτι και το αλεύρι. Σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το αφήνουμε να ζεσταθεί.

 

Χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι της σούπας παίρνουμε από το μείγμα μας και το βάζουμε στο καυτό λάδι. Μόλις ροδίσουν, είναι έτοιμοι.

 

Τους βγάζουμε και τους σερβίρουμε με μέλι και κανέλα.

Υλικά

500γρ. σταφύλια κόκκινα και λευκά χωρίς κουκούτσια

200γρ. φρέσκια μυζήθρα

100γρ. καρύδια

1 ματσάκι δυόσμος

 

Εκτέλεση

Πλένουμε καλά τις ρώγες του σταφυλιού και τις κόβουμε στη μέση.

 

Σε μια πιατέλα βάζουμε τπ μυζήθρα θρυμματισμένη και πασπαλισμένη με ψιλοκομμένο δυόσμο.

 

Από πάνω βάζουμε τα σταφύλια και τα χονδροκομμένα καρύδια.

Υλικά

1 κιλό γιαούρτι

μέλι

σταφύλια χωρίς κουκούτσια

1 κούπα καρύδια χοντροαλεσμένα

αχλάδι

σύκο

 

 

Εκτέλεση

Σε μπολ βάζουμε το γιαούρτι, με την ποσότητα του μελιού που επιθυμούμε.

 

Προσθέτουμε τα καρύδια και τα φρούτα κομμένα σε μικρά κομμάτια.

 

Ανακατεύουμε απαλά όλα τα υλικά και αδειάζουμε σε ποτήρια παγωτού.